Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...Tubądzina polecam wizytę w salonie firmowym w Ozorkowie. Można kupic II i III gatunek w bardzo przyzwoitych cenach. Sama mam takie plany.

A może ktoś ma namiar na sprawdzonego glazurnika. Pilnie potrzebny.

Tak faktycznie mialem tez sie kiedys wybrac do Ozorkowa - to jest bardzo dobra rada dla kupujacych.

Czy faktycznie planujesz kupic II albo III gatunek? Nie wiem jaka jest roznica w cenie ale jak sie policzy koszt kleju i robocizny to moze nie bedzie az tak duzej roznicy?

Szkoda czasu , z tym drugim i trzecim gatunkiem . Byłem raz własnie z takim nastawieniem i bardzo się zawiodłem , bo ceny które dostałem własnie na Tuwima za płytki w I gatunku były niższe niż proponowane w Tubądzinie w III gatunku . W Tubądzinie z łachy jak kupisz chyba za 5 tyś dają 3% , natomiast an Tuwima za te same płytki na dzińdobry dostałem 15% , oczywiście jak brałem większość od nich dostałem dużó lepsze warunki. Ale jak później się dowiedziałem nie biorą bezpośrodnio z Tubądzina tylko z Gembudu z Brukowej , gdzie po pierwsze można dostać jeszcze lepsze upusty , a po drugie mają więcej rzeczy na stanie , szczególnie dekory.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy możecie mi powiedzieć gdzie w Łodzi kupowaliście kostkę brukową ?

Zaświadczam ze informacje te zostną wykorzystane wyłacznie do moich celów prywatnych , tak ze bez obawy możeci się dzielić swoim doświadczeniem

pozdr

Jacek

Witam

Jeszcze raz spróbuje powwrócić do mojego pytania , odnośnie kostki brukowej .

czy ktoś może robił kalkulację porównawczą :wink: dotyczącą róznicy cenowej pomiędzy tradycyjną więźbą dachową a gotową konstrukcją przywożoną na budowę (n.p. mitek czy innej firmy) ?

Pamietam, ze w ktoryms numerze Muratora byla wycena gotowych konstrukcji. Nie pamietam dokladnie, bo ceny mnie powalily i sie nie wczytywalem.

Swoje papierowe "Muratory" przekazalem nastepnym pokoleniom inwestorow...

Czy możecie mi powiedzieć gdzie w Łodzi kupowaliście kostkę brukową ?

Zaświadczam ze informacje te zostną wykorzystane wyłacznie do moich celów prywatnych , tak ze bez obawy możeci się dzielić swoim doświadczeniem

pozdr

Jacek

Witam

Jeszcze raz spróbuje powwrócić do mojego pytania , odnośnie kostki brukowej .

Ja nie kupowalem w Lodzi, wiec nie czuje sie wywolany do odpowiedzi :)

Moja dostawa byla z KENPOLu w Piotrkowie Trybunalskim (kostka "Drewbet"). Dostawa jechala i tak ze Slaska, wiec bez wiekszego znaczenia czy do PT, czy pod Łódź.

czy ktoś może robił kalkulację porównawczą :wink: dotyczącą róznicy cenowej pomiędzy tradycyjną więźbą dachową a gotową konstrukcją przywożoną na budowę (n.p. mitek czy innej firmy) ?

Ja nie robilem tylko od razu dzwonilem do firm.

Jesli jeszcze nie masz to ponizej link do autoryzowanych producentow w systemie mitek

http://www.mitek.pl/producenci.htm

Ja robilem swoja w Drewprojekcie w Konstantynowie. Nie wiem jak teraz ale wtedy mieli bardzo korzystne ceny. No i uzywaja drewna skandynawskiego.

Ja robilem swoja w Drewprojekcie w Konstantynowie. Nie wiem jak teraz ale wtedy mieli bardzo korzystne ceny. No i uzywaja drewna skandynawskiego.

Intrygujace stwierdzenie, biorac pod uwage fakt, ze np. IKEA kupuje drewno w Polsce...

Chetnie zobaczylbym jakis certyfikat dla Twojej wiezby...

Przejrzalem dostawcow systemu MITEK z linka. MITEK to wlasciwie jest tylko producent blaszek laczacych oraz byc moze dostarczyciel oprogramowania do liczenia wiezby na potrzeby tych blaszek. Producent moze uzyc dowolnego drewna. Na stronach tylko dwoch firm (Partner i Canada-System) doczytalem sie jawnej informacji, ze importuja drewno ze Szwecji. Wiekszosc pozostalych ma wlasne tartaki lub jest tartakiem...

Ja nie robilem tylko od razu dzwonilem do firm.

Jesli jeszcze nie masz to ponizej link do autoryzowanych producentow w systemie mitek

Juz czekam na wycenę właśnie z Drewprojekt i WP Invest - bardziej mi chodziło o porównanie cen 2 technologii - milek i tradycyjnego cieśli :wink:

Intrygujace stwierdzenie, biorac pod uwage fakt, ze np. IKEA kupuje drewno w Polsce...

Chetnie zobaczylbym jakis certyfikat dla Twojej wiezby...

Certyfikatu jako takiego dla drewna nie mam ale.. ma ewidentne szwedzkie bicia co pol metra (co jest klopotem bo te stemple cholernie ciezko sie zmywaja ;)), jest bardzo dobrze wysuszone (wilgotnosc sprawdzana przy mnie, nie pamietam dokladnie ile a nie chce zmyslac wartosci ale byla na bardzo niskim poziomie), wizualnie wyglada bardzo dobrze - w niewielu skladach widzialem drewno o takim wygladzie. Nawet jesli nie jest to drewno skandynawskie z pochodzenia (bo bylo reimportowane) to uwierz mi jest bardzo dobrej jakosci. Zreszta, Ola robisz wycene, spytaj sie w Drewprojekcie czy maja jakies papiery na to drewno.

Juz czekam na wycenę właśnie z Drewprojekt i WP Invest - bardziej mi chodziło o porównanie cen 2 technologii - milek i tradycyjnego cieśli :wink:

Tradycyjny ciesla bedzie tanszy tylko jest jedno ale. Masz duzy rozstaw scian nosnych, nie widze wymiarow na Twoich rysunkach ale bedzeisz miala z 10m chyba. Nie masz tez scian nosnych w srodku. Z tego co pamietam to przy robieniu tradycyjnej wiezby max rozpietosc scian to 7-8m wiec tak czy siak wiezba w tradycyjnym znaczeniu odpada. Ciesla ewentualnie zrobi Ci kratownice uzywajac plyt kolczych, ale to raczej nie beda takie plyty jak w miteku tylko mocowane przy pomocy gwozdzi. Pytanie czy laczenia beda powtarzalne. Sebastian sam proponowal, ze zmontuje cos takiego u mnie za nizsza cene, ale mimo znakomitej opinii jaka posiada jako ciesla w tym przypadku jednak nie zaryzykowalem. Po prostu nie wierze, ze da sie kratownice o rozpietosci w sumie 11m zbic dobrze na placu budowy.

Tradycyjny ciesla bedzie tanszy tylko jest jedno ale. Masz duzy rozstaw scian nosnych, nie widze wymiarow na Twoich rysunkach ale bedzeisz miala z 10m chyba. Nie masz tez scian nosnych w srodku. Z tego co pamietam to przy robieniu tradycyjnej wiezby max rozpietosc scian to 7-8m wiec tak czy siak wiezba w tradycyjnym znaczeniu odpada. Ciesla ewentualnie zrobi Ci kratownice uzywajac plyt kolczych, ale to raczej nie beda takie plyty jak w miteku tylko mocowane przy pomocy gwozdzi. Pytanie czy laczenia beda powtarzalne. Sebastian sam proponowal, ze zmontuje cos takiego u mnie za nizsza cene, ale mimo znakomitej opinii jaka posiada jako ciesla w tym przypadku jednak nie zaryzykowalem. Po prostu nie wierze, ze da sie kratownice o rozpietosci w sumie 11m zbic dobrze na placu budowy.

rozpiętość ścian to w najszerszym miejscu 12 m. Jutro mam mieć założenia dachu i zobaczymy co mi zaproponują - umieram z ciekawości :-?

Jeszcze się nie dowiadywałam jak jest z położeniem płaskiej blachy na tych wiązarach - musi być przymocowana do twardego i płaskiego podłoża - chyba będziemy deski na te wiązary przybijać ?! :-?

Przejrzalem dostawcow systemu MITEK z linka. MITEK to wlasciwie jest tylko producent blaszek laczacych oraz byc moze dostarczyciel oprogramowania do liczenia wiezby na potrzeby tych blaszek. Producent moze uzyc dowolnego drewna. Na stronach tylko dwoch firm (Partner i Canada-System) doczytalem sie jawnej informacji, ze importuja drewno ze Szwecji. Wiekszosc pozostalych ma wlasne tartaki lub jest tartakiem...

MITEK jest generalnie firma, ktora opracowala technologie produkcji kratownic przy pomocy plyt kolczych. Oczywiscie oni nie narzucaja typu drewna bo program jest w stanie przeliczyc wymiary i liczbe kratownic w zaleznosci od jakosci tego drewna.

Tak gwoli wyjasnienia. Drewprojekt to drewno zaczal sciagac niedawno. Ja wstepne rozmowy prowadzilem dla wiezby robionej z drewna polskiego niestruganego, bo z takiego na ten czas robili. Potem stwierdzili, ze jednak zmienia typ i zaczeli sciagac to z ktorego robia teraz - czyli 'skandynawskie',strugane, frezowane na krawedziach.

Nie jestem stolarzem wiec moge sie mylic, ale na tyle na ile sie znam na drewnie to nie mam koszmarow w nocy, jesli przed snem pomysle o swojej wiezbie :)

Eeeee tam ..... :wink: Ja mam rozstaw ścian 9-9,5 m. Jak popatrzycie w dziennik, mam belki stalowe a na tym więźba klasyczna.

Sebastian, narzekał że właśnie można było dać kratownice i byłoby taniej, ale mieliśwy swoje drzewo, a ze swojego drzewa trudno zlecić zrobienie kratownic.

A tym bardziej nie chciałbym mieć zbijanych na placu :roll:

Także technologia sprawdzona :wink: . Tylko u nas od razu było tak projektowane, więc nie wiem jak na innym etapie to pozmieniać ...

Jakby co właśnie ostatnia strona dziennika, pokazuje "step by step" powstawanie dachu.

pozdrawiam, majki

Nie jestem stolarzem wiec moge sie mylic, ale na tyle na ile sie znam na drewnie to nie mam koszmarow w nocy, jesli przed snem pomysle o swojej wiezbie :)

W zasadzie ja nie mam nic za ani przeciwko systemowi Mitek. Tylko jestem wyczulony na marketingowe hasla...

O swoj dach nie boje sie, ze sie zlamie, bardziej, ze caly odleci :D A to juz nie zalezy od drzewa. :)

W zasadzie ja nie mam nic za ani przeciwko systemowi Mitek. Tylko jestem wyczulony na marketingowe hasla...

System jak system. Ma zady, ma walety. Kwestia sprawdzenia czy w konkretnym przypadku owe zady przewazaja na waletami i jak mawia ojciec dyrektorre: alleluja i do przodu :)

U mnie przewazylo to, ze sciany nosne sa tylko na zewnterzu i nie musialem ojca zatrudniac coby mi stalowa kratownice na dachu majstrowal :)

...Tubądzina polecam wizytę w salonie firmowym w Ozorkowie. Można kupic II i III gatunek w bardzo przyzwoitych cenach. Sama mam takie plany.

A może ktoś ma namiar na sprawdzonego glazurnika. Pilnie potrzebny.

Tak faktycznie mialem tez sie kiedys wybrac do Ozorkowa - to jest bardzo dobra rada dla kupujacych.

Czy faktycznie planujesz kupic II albo III gatunek? Nie wiem jaka jest roznica w cenie ale jak sie policzy koszt kleju i robocizny to moze nie bedzie az tak duzej roznicy?

Szkoda czasu , z tym drugim i trzecim gatunkiem . Byłem raz własnie z takim nastawieniem i bardzo się zawiodłem , bo ceny które dostałem własnie na Tuwima za płytki w I gatunku były niższe niż proponowane w Tubądzinie w III gatunku . W Tubądzinie z łachy jak kupisz chyba za 5 tyś dają 3% , natomiast an Tuwima za te same płytki na dzińdobry dostałem 15% , oczywiście jak brałem większość od nich dostałem dużó lepsze warunki. Ale jak później się dowiedziałem nie biorą bezpośrodnio z Tubądzina tylko z Gembudu z Brukowej , gdzie po pierwsze można dostać jeszcze lepsze upusty , a po drugie mają więcej rzeczy na stanie , szczególnie dekory.

Muszę jeszcze raz zajrzec do Gembudu, skoro tak go zachwalasz... :D . Ale nie zgodzę się z Twoją opinią, że ceny na Tuwima za płytki w I gatunku są niższe niż proponowane w Tubądzinie w III gatunku. Za trzeci gatunek płaciłam poniżej 20 zł (Alabastrino) i poniżej 25 zł (Harion). Opłaca się kupic całe opakowanie, bo nigdzie nie chcą sprzedac pojedynczych płytek.

Rok temu, kiedy czytałam na Forum o tym jak to wykańcza wykończeniówka, myślałam sobie: o rany!!! czego ci ludzie narzekają, przecież to sama przyjemność http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif dom zbudowany, zostało to, co najfajniejsze. Chyba zgłupiałam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Wykończeniówka jest okropna i wolałabym budować drugi dom od nowa niż przez to przechodzić. Podziwiam Ewę, że tak bezstresowo to załatwia.

Spodobały mi się w LM płytki VENUS, niestety one tam tylko wiszą sobie i szczują kupujących. Brakuje dekorów. No, to przecież są inne płytki też ładne, kupię inne (tak myślałam). Byłam w 4 sklepach. Płytki były ładne. Ale nie podobały mi się. Chcę VENUS. Przemówiły do mnie.

Ale na szczęście mam internet http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif i znalazłam importera tych płytek - w Rumii pod Gdynią. Zadzwoniłam. I oto mają hurtownię w Łodzi !!! Pojechałam, poprosiłam, powiedziałam, że bez Venus nie wyjdę. Tam sprzedają tylko firmom. Znalazłam kogoś, na kogo mogłam kupić. I mam !!! i taniej, ale na to nie liczyłam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif w LM są po 58 zł a w hurtowni sprzedali mi za 40.

I kto mówi, że wykończeniówka nie wykańcza???

Sorry, ale mam przesilenie... do końca kwietnia musimy opuścić mieszkanie...

Majki, fajny daszek :) ale impoooonująąąąąące wrażenie zrobiło na mnie pomieszczenie nad garażem :) czo tam bedzie? :)

Architekt nazywał to - burdelownikiem ...

Ja mówię, że tam będzie studio foto :wink:

Żona, że fitness 8)

Chyba będzie wszystko na raz :lol:

Tak naprawdę pomieszczenie dość niskie, więc tylko jako składzik rzeczy różnych, bo użytkowo to raczej ciężko ... :-?

pozdrawiam, majki

/edit/

To mój 999 post - od następnego będę Elitą 8) :lol:

Już nigdy nie będzie tak jak kiedyś ... :roll: