Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mBank i Multibank rowniez bez oplat za wczesniejsza (calkowita) splate

Jak chodziliśmy po bankach jakieś 2 miesiące temu, nie mieli takiej opcji. W/g informacji jakie otrzymaliśmy, w każdym z tych banków można spłacać ale po pierwszych dwóch latach kredytu, wcześniej też można, owszem, ale albo jest za to prowizja, albo stała opłata za każda nadpłatę ( 200 zł ) > bodajże multibank.

pozdrawiam, majki

A wiec od 2005 sie musialo nieco zmienic... :D

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W pierwszym sezonie w budynku bylo mi caly czas zimno. Teraz jest ta sama temperatura i juz nie cierpie... Albo sie przyzwyczailem :), albo pozbylem sie juz wilgoci "technologicznej".

mmad, powiedz mi, czy to ja taka dziwna czy mój dom?

Przez pierwszy miesiąc była wilgoć. Czułam to na moich zatokach. Wyleczyły się :D Po miesiącu zatoki wróciły do normy, jest sucho. Za sucho!

Zimno mi nie było, ale małż grzał na 23 stopnie! Może nie dogrzewałeś i dlatego wolniej schło...?

Dom sobie wybralas sama, wiec nie moze byc dziwny :D Chyba, ze taki chcialas.

Do konca grudnia palilem w kominku (bo nie mialem gazu). Potem ok. 22 stopni.

Stopien wilgotnosci okreslam po skroplinach na oknach. Im wiecej ludzi, tym wiecej skroplin.

Hmm.. co myslicie o naszych dotychczasowych wydatkach - kupilismy stan surowy otwarty, do tej pory wydane ponad 40 tys i niewiele widac;)

Za co: Razem:

Dom + notariusz :) 178000

(...)

Zaliczka Eko Profit Pompa Ciepla 13656

SUMA: 222.825

Co myslicie? Niektore materialy bud. i okna i szambo mielismy duzo taniej po znajomosci.

Chwalisz sie czy narzekasz?

Ja na utrzymanie samochodu np. wydalem w tym roku 520 zł + benzyna. Co o tym myslisz?

Czy ktoś z Was zdecydował się na ogrzewanie pompą ciepła? Czy tylko my się na to porwaliśmy?

ja mam sprytny plan :wink: narazie ogrzewanie elektryczne (+ kominek) z wszystkimi instalacjami potrzebnymi do pompy - a za 2-3-4 lata (jak już ceny pomp spadną :roll: ) założymy pompe :)

Gdzie kupowałeś pompe i jaką?

Jestem ona :) Karolina :)

W sumie cena pompy - ok 27 tys to jest glowny koszt, ale ceny od kilku lat niewiele sie zmieniaja, nie wiem czy tak szybko spadna. 20 tys to ogrzewanie podlogowe, Ty masz grzejniki? Kolejne 12 tys to instalacja na dzialce - kolektor poziomy (nie da sie tego odlozyc w czasie, bo chcielibysmy zagospodarowac dzialke. Kolektor pionowy jest o ponad 50% drozszy), w cenie instalacja wodna 19 punktow.

Calosc 68 tys, pompa szwedzka IVT 9 kW (dla domu do 170 m2)

Firma Eko Profit (http://www.budujeszdom.pl)

Czy ktoś z Was zdecydował się na ogrzewanie pompą ciepła? Czy tylko my się na to porwaliśmy?

ja mam sprytny plan :wink: narazie ogrzewanie elektryczne (+ kominek) z wszystkimi instalacjami potrzebnymi do pompy - a za 2-3-4 lata (jak już ceny pomp spadną :roll: ) założymy pompe :)

Gdzie kupowałeś pompe i jaką?

Jestem ona :) Karolina :)

W sumie cena pompy - ok 27 tys to jest glowny koszt, ale ceny od kilku lat niewiele sie zmieniaja, nie wiem czy tak szybko spadna. 20 tys to ogrzewanie podlogowe, Ty masz grzejniki? Kolejne 12 tys to instalacja na dzialce - kolektor poziomy (nie da sie tego odlozyc w czasie, bo chcielibysmy zagospodarowac dzialke. Kolektor pionowy jest o ponad 50% drozszy), w cenie instalacja wodna 19 punktow.

Calosc 68 tys, pompa szwedzka IVT 9 kW (dla domu do 170 m2)

Firma Eko Profit (http://www.budujeszdom.pl)

Karolino, przepraszam PANIĄ :oops: :-?

planujemy fundament grzewczy.

Ja dostałam ofertę na 55tys z SAPRO (pompa Greenline, dolne źródło ciepła - kolektor pion., robocizna). My zbieramy oferty bez instalacji grzewczej, no bo będzie ten fundament już z rozprowadzeniem.

Musimy sprawdzić jak będzie z prądem bo użytkownicy legalettu twierdzą że płacą małe zachunki - ale okaże się w praniu :-?

Troche nam szkoda kasy na pompę bo na ten fundament wydajemy już sporo.

Mam wielką nadzieję że ceny spadną - w końcu muszą 8)

pozdrawiam :)

Karolino, przepraszam PANIĄ :oops: :-?

planujemy fundament grzewczy.

Ja dostałam ofertę na 55tys z SAPRO (pompa Greenline, dolne źródło ciepła - kolektor pion., robocizna). My zbieramy oferty bez instalacji grzewczej, no bo będzie ten fundament już z rozprowadzeniem.

Musimy sprawdzić jak będzie z prądem bo użytkownicy legalettu twierdzą że płacą małe zachunki - ale okaże się w praniu :-?

Troche nam szkoda kasy na pompę bo na ten fundament wydajemy już sporo.

Mam wielką nadzieję że ceny spadną - w końcu muszą 8)

pozdrawiam :)

PEwnie tez bysmy zrobili legalett, ale kupilismy stan surowy otwarty i bylo za pozno;) Moze nastepny razem :lol: :roll: Pozdrawiam! :)

Masz zamiar malować tynk bezpośrednio?

To ta "jakaś" ściana będzie wyglądała..... jakoś.

U mnie są jeszcze gołe tynki, bardzo starannie robione. Przyjedź i obejrzyj to jakoś. Od poniedziałku będą kładzione gładzie.

Tak, mam zamiar malować tynk bezpośrednio. I nie będzie "jakoś"...

Ale to kwestia gustu i tego co się lubi - każdy tam może sobie robić co chce :wink:

pozdrawiam, majki

Ale to kwestia gustu i tego co się lubi - każdy tam może sobie robić co chce :wink:

pozdrawiam, majki

Mam taki sam zamiar :) Tylko czy sciany sie przedtem jakos nie gruntuje? Wiesz moze? Czy gola farba - 2x wystarczy?

Nie lubie gladzi, a moj murarz tynki robi bardzo ladne i dosc gladkie, chociaz fakture maja piaskowa:)

Stopien wilgotnosci okreslam po skroplinach na oknach. Im wiecej ludzi, tym wiecej skroplin.

Nie mam skroplin nigdzie na oknach. Nawet jak ostro się coś gotuje albo działa łaźnia parowa. Może mam dobrą wentylację. Pewnie dlatego mam rachunki za gaz 500 zł/msc :roll:

W PKO SA też tak jest. To kwestia negocjacji kredytu.

Ja wolę kredyt niż zapożyczać się po rodzinie i znajomych.

Żaden bank mi nie chciał dać kredytu hipotecznego na 3 miesiące. A po co mam spłacać odsetki przez kilka lat?

Tylko czy sciany sie przedtem jakos nie gruntuje? Wiesz moze? Czy gola farba - 2x wystarczy?

Nie lubie gladzi, a moj murarz tynki robi bardzo ladne i dosc gladkie, chociaz fakture maja piaskowa:)

Pomaluj pierwszy raz unigruntem. Ale generalnie przy malowaniu tynków idzie multum farby. Przerobiłam to, nie podobało mi się, teraz sobie kładziemy po kawałku gładzie.

Hmm.. co myslicie o naszych dotychczasowych wydatkach - kupilismy stan surowy otwarty, do tej pory wydane ponad 40 tys i niewiele widac;)

Za co: Razem:

Dom + notariusz :) 178000

Przyłącze wodne 1500

Tabliczki obiekt monitorowany 23

Ubezpieczenie domu 273

Przyłącze energetyczne Energetyce 1934

Elektryk - przyłącze 3000

Projekt rekuperacja 722

Zaliczka-okna 3000

Geodeta-przyłącze wodne 350

Zaliczka-murarz 100

Piasek 400

Beczka na wode dla murarza 20

Szambo 2380

Szambo-robocizna (koparka, montaż) 720

Okna-reszta 7500

Okna-montaż 1120

Murarz-okna i ścianki działowe (wyburzenie) 900

Kanalizacja w domu 1450

Wybranie ziemi z domu 400

Instalacja alarmowa 3700

Faktura za prad LZE 145

Piasek na chudziak 650

Robocizna-chudziak 850

Flaszka x2 ojciec K., sasiad 32

Zaliczka Eko Profit Pompa Ciepla 13656

SUMA: 222.825

Co myslicie? Niektore materialy bud. i okna i szambo mielismy duzo taniej po znajomosci.

Jeszcze sporo pozycji Ci brakuje .

Wydaje sie okazyjnie trafiłeś dom 178 tyś to bardzo mało . Pytanie tylko jak duży , z czego , jak budowany i jaka duża działka .

Obok mnie w Rabieniu / dokładnie w Antoniewie jest dom do sprzedaży około 130m2 plus garaż 25m2 (około ) działka 700-800 metrów i chce 450 tys ,stan surowy zamknięty

Tylko czy sciany sie przedtem jakos nie gruntuje? Wiesz moze? Czy gola farba - 2x wystarczy?

Moja krew, moja krew ... :lol: :wink:

Chyba Ci już wszyscy odpowiedzieli, ale też myślę żeby zagruntować, koszt powiedzmy żaden, a chyba zalety niezaprzeczalne.

A Wy sobie teraz siedzicie w bacówce, piwko pijecie, gadacie ... :(

Ja też piję, tylko sam :wink:

Ale mentalnie jestem z Wami :D

pozdrawiam, majki

Witam Państwa.

Jestem producentem wiązarów drewnianych z Konstantynowa Łódzkiego.

Odpowiadając na Państwa pytania, chcę poinformować że posiadam niezbędne certyfikaty na szwedzką tarcicę z której produkuję wiązary.

Certyfikat ten obejmuje badanie maszynowe drewna pod względem wytrzymałości. Każda deska jest sprawdzona maszynowo, jeśli przejdzie próbę, zostaje jej nadany cech z klasą wytrzymałości i numerem normy według której zostało ono zbadane.

Wilgotność tej tarcicy waha się pomiędzy 16 a 18 %.

Ooo...jak fantastycznie, ze sie Pan odezwal.

Moje watpliwosci sa takiej natury:

- czy szwedzkie drewno oznacza material pozyskany tylko i wylacznie z drzew, ktore wyrosly i zostaly sciete w Szwecji?

- czy kazdy element drewniany wiazarow stworzony jest z drzewa, ktore wyroslo i zostalo sciete w Szwecji?

Witam ponownie.

Co do pytania Pana MMada.

Większość tego drewna zostało wyhodowane w skandynawii. Choć z tego co wiem, niektóre szwedzkie tartaki mają swoje uprawy na syberii i na Litwie.

Są to odpowienie gatunki drzew, uprawy prowadzone są również w odpowiedni sposób. A wszystko po to aby uzyskać dobre konstrukcyjne drewno.

Co do ikei, owszem, ściąga drewno z Polski, Ukrainy, ale tylko i wyłącznie dlatego, że jest tańsze od rodzimego.

Poza tym chętnie zaproszę Pana do obejrzenia tego surowca.

Pozdrawiam wszystkich

p.s. 1: Pan Sebastian pojawia się tu?

p.s. 2: Panie Marcinie, miał Pan się u mnie pojawić po papiery :)

pozdrawiam, majki

Mam taki sam zamiar :) Tylko czy sciany sie przedtem jakos nie gruntuje? Wiesz moze? Czy gola farba - 2x wystarczy?

Ach, majki, jaki drażliwy jesteś http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

ja tu o gustach nie dyskutuję.

Mówię tylko, że też nie chciałam gładzi. Nie lubię gładzi.

Tynki były robione pod malowanie, dokładnie i starannie.

Niestety to, co wyschło nie podoba mi się. Spod farby wyjdą ryski, płytkie, delikatne, ale mnóstwo rysek.

Albo byłoby niezbędne malować niezliczoną ilość razy.

Cóż MNIE to się nie podoba. Nie krytykuję tego, że Tobie tak.

Każdy może sobie robić co chce, popieram http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Większość tego drewna zostało wyhodowane w skandynawii. Choć z tego co wiem, niektóre szwedzkie tartaki mają swoje uprawy na syberii i na Litwie.

Są to odpowienie gatunki drzew, uprawy prowadzone są również w odpowiedni sposób.

A cóż to za gatunek? Że tylko Szwedzi go znają i hodują? I na czym polega odpowiedni sposób uprawy?

Co do ikei, owszem, ściąga drewno z Polski, Ukrainy, ale tylko i wyłącznie dlatego, że jest tańsze od rodzimego.

Ikea nie ściąga drewna z Polski, tylko nawet tu produkuje. To tak w kwestii wyjasnienia.