Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przemek_konstantynow napisał:

Większość tego drewna zostało wyhodowane w skandynawii. Choć z tego co wiem, niektóre szwedzkie tartaki mają swoje uprawy na syberii i na Litwie.

Są to odpowienie gatunki drzew, uprawy prowadzone są również w odpowiedni sposób.

A cóż to za gatunek? Że tylko Szwedzi go znają i hodują? I na czym polega odpowiedni sposób uprawy?

Takie drzewo hodowane na Syberii jest zahartowane, żadnego mrozu się nie boi, poprawia u. Może i wełna niepotrzebna http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

A, że Szwedzi? musieli znaleźć jakiś sposób na te Szwedki polodowcowe jak już Rosiewicz problem rozgłosił http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chwalisz sie czy narzekasz?

Ja na utrzymanie samochodu np. wydalem w tym roku 520 zł + benzyna. Co o tym myslisz?

W sumie nie mialam zamiaru robienia ani jednego ani drugiego. Liczylam na spostrzezenia - ze cos drogo albo tanio?

OK. Na okna wydalas tyle samo, co ja. Ale nie wiem, czy to dobrze czy zle, bo nie wiem, jakie okna zamowilas i ile masz tych okien...

Ciezko cos oceniac, jak sie nie zna szczegolow...

A Wy sobie teraz siedzicie w bacówce, piwko pijecie, gadacie ... :(

Ja też piję, tylko sam :wink:

Ale mentalnie jestem z Wami :D

pozdrawiam, majki

....aaaaa, no to teraz się wyjaśniło...

...cały czas miałem wrażenie, że coś wisi w powietrzu...

- a to ten twój duch "mentalny" musiał być :wink: :D

...i chyba coraz niżej wisiał - w miarę spożywanego pifffka :lol:

A tak na poważnie to co...? - w Ksawerowie asfalt zwinęli na noc... że nie przyjechałeś? :-?

No spotkanie zaliczone - trochę mnie zadziwił tłum ludzisków w Bacówce , ale na szczęście Dorota zrobiła rezerwację i było gdzie przycupnąć :) Czasem tylko trzeba się było wysilać ,żeby usłyszeć wypowiedzi ... ale cieszymy się z Jelonkowym mężem ,że Was poznaliśmy . Najbliższych kilka pierwszych piątków miesiąca niestety będę wyłączona ze spotkań ,ale mam nadzieję ,że utrzyma się ta "tradycja" i jak już mnie Junior bis nieco poluzuje to zjawimy się znów - może i na budowie będzie już więcej się działo i nasze doświadczenia będę bogatsze :)

Czekamy na fotki

Majki bardzo nam Cię brakowało :) mieliśmy nadzieję na opowieści o osuszaniu działki - bo u nas już Śniardwy stoją :(:(:(

pozdrawljajem !!!

Jest to świerk, odmiana dosyć specyficzna. Myślę że nie jest on znany tylko w skandynawii. Gęste, mniej kruche drewno. Pień zwęża sie dopiero w najwyższej jego części. Poza tym sposób uprawy polegający na częstym obcinaniu niektórych gałęzi, co zapobiega dużym sękom które osłabiają drewno.

Miła Pani, tak się składa że, owszem, ikea produkuje w Polsce (ma jeden zakład pod Konstantynowem Łódzkim) ale również eksportuje nasz surowiec do skandynawii i do innych krajów w której ma zakłady.

No spotkanie zaliczone - trochę mnie zadziwił tłum ludzisków w Bacówce...

Czekamy na fotki

Cieszę się, że poznałem wszystkich będących na spotkaniu :), ale faktycznie w Bacówce było dość tłoczno i momentami było ciężko było rozmawiać :-?.

Odnośnie fotek to poproszę o podanie maili na p.w.

Jest to świerk, odmiana dosyć specyficzna. Myślę że nie jest on znany tylko w skandynawii. Gęste, mniej kruche drewno. Pień zwęża sie dopiero w najwyższej jego części. Poza tym sposób uprawy polegający na częstym obcinaniu niektórych gałęzi, co zapobiega dużym sękom które osłabiają drewno.

Miła Pani, tak się składa że, owszem, ikea produkuje w Polsce (ma jeden zakład pod Konstantynowem Łódzkim) ale również eksportuje nasz surowiec do skandynawii i do innych krajów w której ma zakłady.

Jesli chodzi o Ikeę to bzdury pan pisze nie z tej ziemi. Jest to firma zajmująca sie produkcją i sprzedażą mebli oraz innych produktów domowego użytku, a nie eksporterem surowca. W Polsce ma wielu producentów (podwykonawców) a nie jednego spod Konstantynowa. I może co najwyżej sprawdzić skąd o oni pozyskują drewno. Wiadomo, że musi byc z legalnego źródła. Do innych krajów wysyłany jest juz gotowy mebel zrobiony w Polsce.

A co do świerka - dobry marketing to podstawa każdej działalności gospodarczej. :D Naprawdę życzę powodzenia.

Takie drzewo hodowane na Syberii jest zahartowane, żadnego mrozu się nie boi, poprawia u. Może i wełna niepotrzebna

Szkoda, że nie wiedziałam wcześniej. Parę tysięcy zostałoby w kieszeni. :wink:

Napisalem ze jednego (nie napisalem jedynego), to po pierwsze.

Mówiąc o eksporcie surowca, miałem na myśli eksport dokonywany przez podwykonawców ikei, nie przez samą Ikeę. Oczywiście przyznaję rację co do podwykonawców.

p.s. Wiem co to IKEA i wiem czym się zajmuje.

p.s.2: również życzę powodzenia.

p.s.3: pozwoli Pani że nie będę się o to spierał.

A Wy sobie teraz siedzicie w bacówce, piwko pijecie, gadacie ... :(

Ja też piję, tylko sam :wink:

Ale mentalnie jestem z Wami :D

pozdrawiam, majki

....aaaaa, no to teraz się wyjaśniło...

...cały czas miałem wrażenie, że coś wisi w powietrzu...

- a to ten twój duch "mentalny" musiał być :wink: :D

...i chyba coraz niżej wisiał - w miarę spożywanego pifffka :lol:

A tak na poważnie to co...? - w Ksawerowie asfalt zwinęli na noc... że nie przyjechałeś? :-?

Nie, pisałem wcześniej - małożonka na szkoleniu i ja pilnowałem juniorkę :wink:

pozdrawiam, majki

Majki bardzo nam Cię brakowało :) mieliśmy nadzieję na opowieści o osuszaniu działki - bo u nas już Śniardwy stoją :(:(:(

Nie ma co opowiadać :wink:

Wycinanie chwastów, wyrywanie korzeni, oranie, bronowanie, znów oranie, znów bronowanie i nasypanie ziemi piaszczystej.

To tak w skrócie ostatnie 3 lata ... :o

pozdrawiam, majki

POPCAROL

możesz rozpisać co składa się na kwotę 60 tys?. Ja również mysłałam o niej tylko ta kwota :o .

Ile u Ciebie na działce zajmuje miejsca kolektor poziomy, i czy czynnik roboczy to ziemia?.

Ja na wodę nie mam co liczyć bo woda b. głęboko (dom na wzgórzu) no i koszt dwóch studni.

Czy ta firma jest sprawdzona, rozmawiałaś z ludzmi którzy założyli już pompę z tej firmy?

Sprawdzałaś u Gałkiewicza w Rzgowie?

...chociaż ostatnio, gdy tam byłem - jakiś tydzień temu - to jeszcze sezonu nie rozpoczęli.

Pamiętam, że któregoś roku kupowałem tam taki sprasowany w olbrzymich worach.

No chyba, że potrzebujesz jakieś naprawdę konkretne ilości - to może warto bezpośrednio z kopalni...

Co myslicie? Niektore materialy bud. i okna i szambo mielismy duzo taniej po znajomosci.

Jeszcze sporo pozycji Ci brakuje .

Wydaje sie okazyjnie trafiłeś dom 178 tyś to bardzo mało . Pytanie tylko jak duży , z czego , jak budowany i jaka duża działka .

Obok mnie w Rabieniu / dokładnie w Antoniewie jest dom do sprzedaży około 130m2 plus garaż 25m2 (około ) działka 700-800 metrów i chce 450 tys ,stan surowy zamknięty

JAsne, to stan na teraz - oczywiscie sporo kasy jeszcze pojdzie :cry:

Cena z maja 2007, wtedy i tak to bylo niewiele. Dzialka 754 m2, 4 km od Pabianic, dom 168 m2 kryty blachodachowka (niestety), sciany 3 warstwowe z ceramiki 25cm+10styro+12cm (cegla pleszewicka)

Jak sie rozgladalismy pod koniec 2006 i poczatkiem 2007 to ceny byly ok 250-300 tys za stan surowy... niezle ceny rosna :(

POPCAROL

możesz rozpisać co składa się na kwotę 60 tys?. Ja również mysłałam o niej tylko ta kwota :o .

Ile u Ciebie na działce zajmuje miejsca kolektor poziomy, i czy czynnik roboczy to ziemia?.

Ja na wodę nie mam co liczyć bo woda b. głęboko (dom na wzgórzu) no i koszt dwóch studni.

Czy ta firma jest sprawdzona, rozmawiałaś z ludzmi którzy założyli już pompę z tej firmy?

hej!

Firma wydaje sie ok, dali nam namiary na ludzi ktorym zakladali, u jednych bylismy, kilku obdzwonilismy. Wszystko ok.

Kolektor poziomy 600 mb, potrzeba 500-600 m2 dzialki do przekopania na glebokosc ok 150 cm

Koszty:

pompa IVT 9kW 28 tys

pompa+zawory+rury+mat. instalacyjne+montaz kotlowni = 8 tys

ogrzewanie podlogowe 20,5 tys (klada tez styropian na chudziaka-tyle ze ten z projektu ja im dostarczam, oni maja swoj metalizowany pod rurki

kolektro poziomy 12 tys (dojdzie koszt kopania-szacuje ze 2 tys)

Razem 68 tys

Dam znac jak zaczna robic...

Doradzcie prosze - niestety otwory drzwiowe wewnatrz budynku mamy nierowne, roznice sa do 4-5 cm.

Murarz zabiera sie za tynki. Co zrobic - kupic oscieznice wczesniej? Moznaby je juz zamontowac na piance, wtedy tynki ladnie by zrobil naokolo i na gotowo.

Co myslicie?

I jakich firm drzwi macie? Gdzie duzy wybor i niedrogo niedaleko Pabianic?

DZIEKI!!