Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Doradzcie prosze - niestety otwory drzwiowe wewnatrz budynku mamy nierowne, roznice sa do 4-5 cm.

Murarz zabiera sie za tynki. Co zrobic - kupic oscieznice wczesniej? Moznaby je juz zamontowac na piance, wtedy tynki ladnie by zrobil naokolo i na gotowo.

Co myslicie?

I jakich firm drzwi macie? Gdzie duzy wybor i niedrogo niedaleko Pabianic?

DZIEKI!!

Mozesz kupic oscieznicze opaskowe. PORTA takie posiada i podejrzewam, ze kazdy wiekszy producent stolarki drzwiowej. Wtedy montazysta przy pomiarze powie Ci, czy trzeba cos z tymi otworami robic, czy nie.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

popcarol - na Karniszewickiej w Pabianicach ( my tam braliśmy ale dość dawno temu - 3-4 lata ), albo po drodze do Łodzi po lewej stronie za sądem jest firma z art. betonowymi i dalej już prawie w Ksawerowie, na przeciwko serwisu kosiarek i pił.

pozdrawiam, majki

Doradzcie prosze - niestety otwory drzwiowe wewnatrz budynku mamy nierowne, roznice sa do 4-5 cm.

Murarz zabiera sie za tynki. Co zrobic - kupic oscieznice wczesniej? Moznaby je juz zamontowac na piance, wtedy tynki ladnie by zrobil naokolo i na gotowo.

Co myslicie?

DZIEKI!!

Mozesz kupic oscieznicze opaskowe. PORTA takie posiada i podejrzewam, ze kazdy wiekszy producent stolarki drzwiowej. Wtedy montazysta przy pomiarze powie Ci, czy trzeba cos z tymi otworami robic, czy nie.

Dzieki mmmad! Dzwonilam do goscia od ktorego drzwi chyba bedziemy brac, mowi im pozniej zamontuje oscieznice tym lepiej :( Jesli wezmiemy od niego drzwi (poleca porte wlasnie), nie daje gwarancji jesli zamontujemy oscieznice wczesniej :( Te oscieznice opaskowe z czego sa? Nie zawilgotnieja przy tynkach wewnetrznych?

Napisz prosze. Dzieki!

popcarol - na Karniszewickiej w Pabianicach ( my tam braliśmy ale dość dawno temu - 3-4 lata ), albo po drodze do Łodzi po lewej stronie za sądem jest firma z art. betonowymi i dalej już prawie w Ksawerowie, na przeciwko serwisu kosiarek i pił.

pozdrawiam, majki

Dzieki majki! To chyba Celbet, tylko nie moge sie tam dodzwonic:(

Co myslicie?

DZIEKI!!

(...)

Dzwonilam do goscia od ktorego drzwi chyba bedziemy brac, mowi im pozniej zamontuje oscieznice tym lepiej :( Jesli wezmiemy od niego drzwi (poleca porte wlasnie), nie daje gwarancji jesli zamontujemy oscieznice wczesniej :( Te oscieznice opaskowe z czego sa? Nie zawilgotnieja przy tynkach wewnetrznych?

Napisz prosze. Dzieki!

Na Pabianickiej jest jeszcze sklep z panelami i drzwiami Classena, o nazwie RuckZuck.

W zasadzie opaski powinno sie instalowac, jak juz bedziesz miala podlogi i kafle na scianach. Wtedy montazysta przytnie opaski i drzwi do pozadanej szerokosci i grubosci. Jesli zrobi to najpierw, to moze sie okazac, ze masz dziure pod drzwiami lub drzwi sie nie zamykaja... A zamowione opaski sa zbyt waskie, bo glazurnik dowalil troche kleju "od siebie" (opaski zamawia sie w okreslonym przedziale rozmiarowym).

Drzwi, kafle, deske, panele instalujesz dopiero, jak podlogi i tynki wyschna...

Na Pabianickiej jest jeszcze sklep z panelami i drzwiami Classena, o nazwie RuckZuck.

W zasadzie opaski powinno sie instalowac, jak juz bedziesz miala podlogi i kafle na scianach. Wtedy montazysta przytnie opaski i drzwi do pozadanej szerokosci i grubosci. Jesli zrobi to najpierw, to moze sie okazac, ze masz dziure pod drzwiami lub drzwi sie nie zamykaja... A zamowione opaski sa zbyt waskie, bo glazurnik dowalil troche kleju "od siebie" (opaski zamawia sie w okreslonym przedziale rozmiarowym).

Drzwi, kafle, deske, panele instalujesz dopiero, jak podlogi i tynki wyschna...

ok, wiec czeka nas docinanie otworow, i tyle :( Dzieki mmmad!!

Karolina

czego nie zazdroszczę

Sami montowaliśmy drzwi, właśnie niedawno. Murarz też przyszalał i zrobił wszystkie drzwi w innym rozmiarze, tynkarz wytynkował, choć na szczęście nie tynkował otworów drzwiowych. Trzeba było wycinać narożniki! Robota paskudna szczególnie jak są już podłogi, kurz wszędzie okropny i syf. Teraz z perspektywy sama nie wiem, co bym zrobiła. Chyba olała gwarancje i wstawiła ościeżnice razem z tynkiem. Ale to nie jest rada, jedynie gdybanie...

Dzieki majki! To chyba Celbet, tylko nie moge sie tam dodzwonic:(

O o o o o o to to :lol: Celbet

Do nich się nigdy nie dało dodzwonić - przejedźcie się, tak najszybciej.

Ale generalnie pochwalić mogę - już 4 rok stoi płot bet. Nic się nie kruszy, nie pęka, zamocowany ( zalany ) dobrze, nie przechyla się...

Dla mnie ok.

pozdrawiam, majki

Ale generalnie pochwalić mogę - już 4 rok stoi płot bet. Nic się nie kruszy, nie pęka, zamocowany ( zalany ) dobrze, nie przechyla się...

Dla mnie ok.

pozdrawiam, majki

My chcemy z tego zbudowac garaz, a potem otynkowac jak dom :) Tylko nie wiem czy mi sie uda :( Czy na zbudowanie garazu z plyt betonowych trzeba miec normalne pozwolenie na budowe? My mamy, ale spadek dachu jest taki, ze bez jego zmiany z plyt betonowych nie zbudujemy (sa za krotkie :(

Czy zmiana budulca jest istotna - pewnie trzeba robic zmiane pozwolenia na budowe??

Dla mnie ok.

pozdrawiam, majki

My chcemy z tego zbudowac garaz, a potem otynkowac jak dom :) Tylko nie wiem czy mi sie uda :( Czy na zbudowanie garazu z plyt betonowych trzeba miec normalne pozwolenie na budowe? My mamy, ale spadek dachu jest taki, ze bez jego zmiany z plyt betonowych nie zbudujemy (sa za krotkie :(

Czy zmiana budulca jest istotna - pewnie trzeba robic zmiane pozwolenia na budowe??

Moi rodzice w domu maja od ulicy otynkowane ogrodzenie z płyt betonowych. Takie coż w rodzaju "baranka" i pomalowane - na mój gust wygląda ok.

Co do reszty pytań, to nie pomogę :roll:

pozdrawiam, majki

Sprawdzałaś u Gałkiewicza w Rzgowie?

...chociaż ostatnio, gdy tam byłem - jakiś tydzień temu - to jeszcze sezonu nie rozpoczęli.

Pamiętam, że któregoś roku kupowałem tam taki sprasowany w olbrzymich worach.

No chyba, że potrzebujesz jakieś naprawdę konkretne ilości - to może warto bezpośrednio z kopalni...

Nie sprawdzałam, nie bywam w Rzgowie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif preferuję stronę północną http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

zrozumiałam, że to jakiś ogrodnik? sprawdzę najpierw u okolicznych.

Gałkiewicz (Rzgów) to taki Tracz, ale chyba w jeszcze większej skali :wink: - no i w naszej okolicy chyba najlepszy cenowo. Nazwa firmy to Polros. Na temat jakości materiału roślinnego słyszałem różne opinie, natomiast ilości jakie sprowadza do handlu + sam produkuje, robią wrażenie.

...a do czego chcesz używać tego torfu? Nie może być w zamian np ziemia kompostowa?

...a do czego chcesz używać tego torfu? Nie może być w zamian np ziemia kompostowa?

Przeczytałam, że daje się go pod iglaki. U mnie sam piach i muszę dać dużo. Nie wiem czy ziemia kompostowa się nada. O ogrodzie wiem tyle, ile przeczytałam w internecie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Iglak iglakowi nie równy... :D

Torf poprawia jedynie strukturę gleby (dlatego nie sadzi się w sam torf a w mieszanki z ziemią ogrodniczą). Zależnie od rodzaju użytego torfu można nim też regulować pH.

Jednak dla uprawy większości roślin idealnym podłożem jest ziemia kompostowa (torf można zastosować co najwyżej jako dodatek). Jeśli masz "sam piach" to potrzeba tam poprawić nie tylko stosunki wodne, ale i zaopatrzyć przyszłych mieszkańców w odpowiedni zapas składników pokarmowych.

Oczywiście temat jest bardzo szeroki a podstawą do tych rozważań powinna być lista gatunków, które chcesz posadzić :wink:

(odwiedź Grupową Oczyszczalnię Ścieków - na Retkinii / Lublinek, a właściwie ich sąsiadów - kompostownię. Pod warzywniaczek nie polecam, ale pod nasadzenia roślin ozdobnych - jak najbardziej :wink: )

...znaczy zamarzył ci się pewnie żywopłot... :wink:

Żywotniki nie są szczególnie wymagającymi roślinami. Natomiast "brabant" szybko rośnie (żyzna ziemia - mile widziana :wink: ) i rzeczywiście powinnaś zadbać o dostateczną ilość wody w glebie, bo dosyć płytko się korzeni i podczas suszy może ucierpieć.

W twoim przypadku (piasek) można by też, oprócz torfu i kompostu, pomyśleć o wrzuceniu w dół pod korzenie trochę gliny.

...albo trzeba rozprowadzić nawodnienie ogrodu i odkręcać kranik w razie potrzeby :wink:

(aby uniknąć odcisków na palcach -dzwoniłem do ciebie na skype'a, ale nie chciałaś ze mną gadać :wink:

teraz wychodzę właśnie na spotkanie z wylewkarzem, ale jeśli poczujesz potrzebę :wink: - odezwij się później)

Yeti - ogrodniku Ty nasz :D - możesz cos więcej napisać o tych "brabantach". Np. jakie odmiany wart kupić ?

I czy np. w glinie ( jak u mnie ) będą rosły - z wodą jest spoko, zawsze na ok. 0,5 m pod ziemią jest wilgotno ...

z góry dziękuję :D

pozdrawiam, majki

Brabanty to odmiana Tuji, kupiłam na Allegro po 7 zł/szt - wysokości 1m.

I jeszcze dużo innych, dzisiaj doszła Yucca ogrodowa. Można od tego zgłupieć: ziemia do Tuji, ziemia do kaktusów, ziemia pod trawnik. A na działce plaża http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

Przepraszam, że mnie nie było gdy dzwoniłeś, teraz znowu mnie nie będzie. Mogę zadzwonić wieczorkiem?