Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Znajomi właśnie kończą budowę i zastosowali royal siding. Miałam watpliwości ale wygląda to bardzo ładnie. Zupełnie jak deski malowane.

Jest to fajna sprawa bo nie wymaga konserwacji :wink:

Wada jest to, ze jest bardzo maly wybor kolorow w przypadku typu drewnopodobnego (czyli z tloczeniem przypominajacym drewno). Nie wiem czy to wina producenta ale w sklepie na Olechowskiej mieli tylko dwa i twierdzili, ze inne nie sa dostepne.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...)Czy może sidingiem? Doradźcie proszę! Okolice Pabianic.(...)
"Irbud" J.Jóźwiak, Chechło II, ul Pabianicka 2, (042) 215-60-27, (043) 677-23-47

Mają 2 lub 3 rodzaje paneli. Kiedyś już byli polecani na forum, że maja dobre ceny - ale to musisz sprawdzić sama.

Ja będę robił na pewno plastik - jestem typem leniwca :wink: i nie będzie mi się chciało włazić na drabinę, żeby konserwować deski.

Witam.

Jestem w trakcie budowy domku i zastanawiam się nad instalacją centralnego odkurzacza. Czy może ktoś z budujących w Łodzi ma coś takiego? Czy warto inwestować w odkurzacz centralny? I jeśli tak to którą firmę polecacie?

Z góry dziękuje za opinie.

Bardzo polecam, my tez zakładamy. Znam osoby u których jest - od 8 lat niezawodny! Naprawdę super sprawa. Dowiem się jaka to firma i dam znać!

Dzięki. Ja słyszałam ze dobrą firmą jest BEAM, ale też podobno najdroższą.

drewniane palę w kozie, fakt.

Styropian - nie będę palić, jest wściekle toksyczny, nawet na wolnym powietrzu. Ale puszka z acetonem do mnie przemawia, tylko brudny ten styropian, sponiewierany przez zimę. Musiałabym go myć... A z tego co pamiętam rozpuszczony tworzy klej czy cuś... było na forum ale nie pamietam

Zostaje MPO :cry:

przeciez wdychanie tego acetonu jest bardziej szkodliwe niz palenie tego styropianu ( wcale nie jest on wściekle toksyczny ), chcesz sie zabezpieczyć przed dymami ze spalenia styropianu a zatrujesz sie oparami rozpuszczalnika który ze 100 razy jest bardziej szkodliwy - ile Ty masz tego styropianu? wrzuć do ogniska i po kłopocie co innego jakbys miała z 100m3

Cyt z wikipedii :

"Aceton jest dość toksyczny. Szczególnie toksyczne są jego opary, łatwo wchłaniające się przez płuca do krwi, która rozprowadza ten związek po całym organizmie. Jeśli stężenie acetonu we krwi nie jest zbyt wysokie, jest on skutecznie metabolizowany przez wątrobę. W większym stężeniu aceton zaczyna powodować ostre podrażnienia błon śluzowych nosa i ust oraz łzawienie oczu i ból głowy. Duże stężenie acetonu w powietrzu powoduje utratę przytomności i śpiączkę. Małe ilości acetonu podane doustnie nie powodują większych skutków oprócz podrażnienia całego układu pokarmowego i ewentualnych wymiotów. Duże ilości powodują podobne efekty jak przy wdychaniu. Aceton podrażnia skórę, wywołując jej zaczerwienienie. Przy częstym kontakcie wywołuje trwałe zniszczenia struktury skóry podobne nieco do poparzeń. Badania na zwierzętach wskazują, że aceton powoduje uszkodzenia DNA, co może prowadzić do mutacji i obniża popęd płciowy zarówno samców, jak i samic. Nie stwierdzono natomiast aby miał on bezpośrednie działanie rakotwórcze."

(...)Czy może sidingiem? Doradźcie proszę! Okolice Pabianic.(...)
"Irbud" J.Jóźwiak, Chechło II, ul Pabianicka 2, (042) 215-60-27, (043) 677-23-47

Mają 2 lub 3 rodzaje paneli. Kiedyś już byli polecani na forum, że maja dobre ceny - ale to musisz sprawdzić sama.

Ja będę robił na pewno plastik - jestem typem leniwca :wink: i nie będzie mi się chciało włazić na drabinę, żeby konserwować deski.

Super, dzięki! :) Załatwione, miła kompetentna pani.

Drewno zostawiam sobie na wykończenie tarasu, bo nie trzeba się będzie wspinać żeby je pomalować. Pozdrawiam! :)

drewniane palę w kozie, fakt.

Styropian - nie będę palić, jest wściekle toksyczny, nawet na wolnym powietrzu. Ale puszka z acetonem do mnie przemawia, tylko brudny ten styropian, sponiewierany przez zimę. Musiałabym go myć... A z tego co pamiętam rozpuszczony tworzy klej czy cuś... było na forum ale nie pamietam

Zostaje MPO :cry:

przeciez wdychanie tego acetonu jest bardziej szkodliwe niz palenie tego styropianu ( wcale nie jest on wściekle toksyczny ), chcesz sie zabezpieczyć przed dymami ze spalenia styropianu a zatrujesz sie oparami rozpuszczalnika który ze 100 razy jest bardziej szkodliwy - ile Ty masz tego styropianu? wrzuć do ogniska i po kłopocie co innego jakbys miała z 100m3

Nie wiem, co jest w wikipedii. To co wiem, to z życia.

Aceton ma działanie przede wszystkim drażniące na śluzówki. Oraz działania typowe dla rozpuszczalników czyli neurotoksyczne (właśnie to, co pisałeś) i hepatotoksyczne (dla wątroby). Ale NDS czyli największe dopuszczalne stężenie dla 8 godzin pracy jest coś koło 1000 mg/m3, czyli bardzo wysokie. Już to świadczy, ze nie działa silnie (dla przykładu taki styren ma 50 mg/m3).

Skutki palonego styropianu zaś widywałam u osób z pożaru. Mianowicie toksyczne zapalenie płuc, nawet przy niedużych stężeniach. Dlatego trzeba zwiewać, gdy palą się wszelkie materace piankowe, ocieplenia itp. Niby zaczadzenia nie ma, a zapalenia płuc są i to bardzo ciężkie do wyleczenia. Zboczenie zawodowe :lol:

Mam pytanie o skrzynkę/puszkę na licznik gazowy.

Zadzwoniła kobita ;), że będzie robiła nam przyłącze gazowe (koszt oczywiście w ramach opłaty przyłączeniowej w gazowni), jednak naszym kosztem ma być puszka metalowa na licznik. Powiedziała, że to kwota 550-600 zł. Troszkę mnie zjadła ta wartość, jak za kawałek blaszki :-?.

Czy u Was też skrzynka na licznik gazowy tyle kosztowała?

To podejrzana sprawa http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

U mnie ta skrzynka weszła w koszt przyłącza, niczego nie dopłacałam.

Moim zdaniem kobita chce Cię naciągnąć na te 550-600 zł.

Konkretnie to było tak:

O 8 rano zadzwonił do mnie jakiś facet i poinformował mnie, że ma zlecenie z Gazowni na wykonanie przyłącza i żebym przyjechała powiedzieć gdzie chcę tą skrzynkę.

Pojechałam, a tam przyłącze zrobione http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

założyli skrzynkę we wskazanym miejscu i cześć. Bezproblemowo.

Wzięłam natychmiast tego faceta do zrobienia przyłącza doziemnego. Tanio, szybko i solidnie. Zapłaciłam 2/3 umówionej kwoty a resztę jak dał mi do ręki papiery gotowe do zgłoszenia przyłącza do odbioru.

Wszystko było ok i gaz już rujnuje nam porfel

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Z ciekawosci. Ile kosztuje m2?
1,04 m2 cos kolo 33 zl z groszami. Tzw podsufitka, kolor brazowy. Pozdrawiam!
Gdy ja pytałem (jesienią ub.r.) mieli dwa rodzaje, które nazywali:

1. winylowa - 32,5 zł/m2

2. plastikowa - 24,8 zł/m2

Z ciekawosci. Ile kosztuje m2?
1,04 m2 cos kolo 33 zl z groszami. Tzw podsufitka, kolor brazowy. Pozdrawiam!
Gdy ja pytałem (jesienią ub.r.) mieli dwa rodzaje, które nazywali:

1. winylowa - 32,5 zł/m2

2. plastikowa - 24,8 zł/m2

W rozmowie ze mna nie wymieniala takowych rodzajow. I cena tez byla troszeczke nizsza - cos kolo 32 zlotych chyba. Dopiero powiedzialam ze chce kolor brazowy, to sie okazalo ze w brazie jest tylko ta tzw podsufitka. Jeszcze troche czasu jest, rozejrze sie jakie sa tego ceny. ale dzieki za namiar. Pozdrawiam!

Zamówiłam już - razem ze schodami. A raczej z stopniami i podstopniami.

http://www.allegro.pl/item323847165_schody_balustrady_lodz.html

Teraz mnie interesuje, jakie dokumenty są potrzebne do odbioru na Wareckiej.

Ewa, pliss pomóż http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif bo na stronie Nadzoru Budowlanego są same ogólniki.

Zamówiłam już - razem ze schodami. A raczej z stopniami i podstopniami.

http://www.allegro.pl/item323847165_schody_balustrady_lodz.html

Teraz mnie interesuje, jakie dokumenty są potrzebne do odbioru na Wareckiej.

Ewa, pliss pomóż http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif bo na stronie Nadzoru Budowlanego są same ogólniki.

dziennik budowy wypełniony mniej więcej. Mój kierbud się nie wysilał, wpisane było przejęcie budowy na początku, odbiór najwazniejszych części (ławy, fundament, strop, dach). instalatorzy się powpisywali i już.

kominiarz

umowy na wszystkie przyłacza

instalatorzy a najważniejszy z nich - prąd wraz z protokołem pomiarów czegoś tam oraz gaz z pomiarami ciśnień. wod kan też, bez pomiarów. Instalatorzy musieli dać wszystkie swoje przynależności do izb, protokoły, dużo tego było ale oni raczej wiedzą, co mają dać.

pozwolenie na budowę (kopia).

formularz do wypełnienia

Wszystko to masz właśnie na stronie nadzoru, jak sobie ściągniesz takie formularze do odbioru. jest tam wypisane w punktach.

U mnie jak wszystko pościągałąm przyjechał kierbud, sprawdził i kazał zanieść

Mam pytanie o skrzynkę/puszkę na licznik gazowy.

Zadzwoniła kobita ;), że będzie robiła nam przyłącze gazowe (koszt oczywiście w ramach opłaty przyłączeniowej w gazowni), jednak naszym kosztem ma być puszka metalowa na licznik. Powiedziała, że to kwota 550-600 zł. Troszkę mnie zjadła ta wartość, jak za kawałek blaszki :-?.

Czy u Was też skrzynka na licznik gazowy tyle kosztowała?

Ja placilem ok. 500 zl wykonawcy przylacza.