Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mysle ze zalejemy slupki i nie bedziemy wiecej ruszac tarasow do odbioru budynku, moze do samych slupkow sie nie doczepia??

najważniejsze, czy nie zmienia odległości od granic. Tu już nie ma przeproś. Jak jest dalej, niż 3 metry, to można poszaleć.

Tez bym zalała fundament pod ten dodatkowy taras, przysypała piaseczkiem, słupki można sobie zalać. mogą być pod różne rzeczy. I nie ruszała do odbioru. Potem skończyć i po krzyku.

Oczywiscie zmienia odleglosc od granicy :( Chyba zalejemy i bedziemy udawac ze pod parasol albo cos. Albo ze sie pomylilismy i musimy zbic ;) Brr nie lubie, ale coz - chyba trzeba :/

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To nasze pierwsze fundamenty (pod garaz), po dom kupilismy w stanie surowym. Wiec jak sie powinno zrobic? Tesc twierdzi ze kopie sie po obrysie garazu, nad ziemia szaluje deskami i w to leje beton. potem wybiera sie ziemie ze srodka na potrzeby wylewek i ocieplenia.

Zamowimy pompe do tego wszystkiego.

Z tarasem jest klopot - zmieni mi sie obrys budynku, a kierbud z gatunku formalistow, nie podpisze sie wydaje mi sie (zreszta gdzie sie ma podpisac - w ksiazce budowy? Na projekcie dorysowac taras i podpisac??)

Mysle ze zalejemy slupki i nie bedziemy wiecej ruszac tarasow do odbioru budynku, moze do samych slupkow sie nie doczepia??

Tesc w zasadzie ma racje... tylko ze obecnie obowiazujaca praktyka mowi o tym, zeby najpierw wybrac ziemie z calosci i zaszalowac calae lawy fundamentowe. A potem robi sie sciany fundamentowe i do srodka wsypuje piasek. Moze byc ten wczesniej wybrany, o ile to nie jest humus. Pompa nie jest konieczna, bo grucha moze lac w dol, o ile jest dojazd do calosci wykopu.

To moze daruj sobie te slupki pod drugi taras. Jak oddasz budynek, to sobie dorobisz. Slupek fundamentowy to dosc banalna sprawa w porownaniu z pracami, z ktorymi sie spotkasz pozniej.

Tesc w zasadzie ma racje... tylko ze obecnie obowiazujaca praktyka mowi o tym, zeby najpierw wybrac ziemie z calosci i zaszalowac calae lawy fundamentowe. A potem robi sie sciany fundamentowe i do srodka wsypuje piasek. Moze byc ten wczesniej wybrany, o ile to nie jest humus. Pompa nie jest konieczna, bo grucha moze lac w dol, o ile jest dojazd do calosci wykopu.

To moze daruj sobie te slupki pod drugi taras. Jak oddasz budynek, to sobie dorobisz. Slupek fundamentowy to dosc banalna sprawa w porownaniu z pracami, z ktorymi sie spotkasz pozniej.

To jest fundament tylko pod garaz, domek juz sobie stoi - i byl robiony po nowemu :) Mysle ze nie bedziemy szalowac scalosci, tylko zalejemy do ziemi w tym przypadku;) Jednak chyba zrobie te slupki, generalnie pozniejsze prace juz nie beda specjalnie trudne - zostaje garaz, tynki zewnetrzne, tarasy i wykonczenie wewnatrz. No i ogrod... ale to dopiero za rok na wiosne tak "z grubej rury".

To jest fundament tylko pod garaz, domek juz sobie stoi - i byl robiony po nowemu :) Mysle ze nie bedziemy szalowac scalosci, tylko zalejemy do ziemi w tym przypadku;) Jednak chyba zrobie te slupki, generalnie pozniejsze prace juz nie beda specjalnie trudne - zostaje garaz, tynki zewnetrzne, tarasy i wykonczenie wewnatrz. No i ogrod... ale to dopiero za rok na wiosne tak "z grubej rury".

witamy się też tutaj?

A więc witam wszystkich budujących z Łodzi i okolic.

Słowo o mnie i zamiarach:

- plany startu budowy na koniec czerwca 08 z silnym postanowieniem przeprowadzki przed grudniem 09

- lokalizacja: Rąbień AB, ale tuż tuż przy Aleksie (pomiedzy boryną a osrodkiem pomocy spolecznej)

- chalupka: ma byc dla 4 osobowej rodziny, z dachem 2 spadowym i garazem 2 stanowiskowym. najpodobniejsza do Diuna II z Domusa: (http://www.domus.wroc.pl/GetImg.php?sizex=585&flip=&id=1894).

Po krótkim przedstawieniu pytanie nr 1. Stemple potrzebuje na ogrodzenie tymczasowe do siatki 'leśnej'. W niedalekiej odległości znajduje sie tartak Lutomiersk i cena za jeden 'patyk' to 7PLN, będę wdzięczny za info czy cena normalna czy szukać taniej.

@mmmad - kawałek prywaty. Mam pewne podejrzenia, że spotkaliśmy się już w życiu :) A właściwie 'minęliśmy w drzwiach' w pewnej firmie o nazwie na 'D'. Tyś opuszczał stanowisko admina, ja przeszedłem jako świeżynka-project... Zgadza się?

zdrówka,

Po krótkim przedstawieniu pytanie nr 1. Stemple potrzebuje na ogrodzenie tymczasowe do siatki 'leśnej'. W niedalekiej odległości znajduje sie tartak Lutomiersk i cena za jeden 'patyk' to 7PLN, będę wdzięczny za info czy cena normalna czy szukać taniej.

@mmmad - kawałek prywaty. Mam pewne podejrzenia, że spotkaliśmy się już w życiu :) A właściwie 'minęliśmy w drzwiach' w pewnej firmie o nazwie na 'D'. Tyś opuszczał stanowisko admina, ja przeszedłem jako świeżynka-project... Zgadza się?

zdrówka,

Poszukaj sobie "Łódzkiej Tablicy Ogłoszeń" - tam dosc czesto sa ogloszenia inwestorow chcacych sie pozbyc np. stempli. Na pewno bedzie taniej :)

Domek ladny, tylko ja dzis bym powiedzial wykuszom i balkonom 'nie'. Ale nie moge Ci odebrac prawa do popelnienia wlasnych bledow :)

Co do 'prywaty'... rozpoznales mnie po zdjeciu??? :o

witamy się też tutaj?

A więc witam wszystkich budujących z Łodzi i okolic.

Słowo o mnie i zamiarach:

- plany startu budowy na koniec czerwca 08 z silnym postanowieniem przeprowadzki przed grudniem 09

- lokalizacja: Rąbień AB, ale tuż tuż przy Aleksie (pomiedzy boryną a osrodkiem pomocy spolecznej)

- chalupka: ma byc dla 4 osobowej rodziny, z dachem 2 spadowym i garazem 2 stanowiskowym. najpodobniejsza do Diuna II z Domusa: (http://www.domus.wroc.pl/GetImg.php?sizex=585&flip=&id=1894).

zdrówka,

Się witamy http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Witaj!

A te stemple do siatki leśnej możesz wybrać sobie u mnie za symboliczną cenę.

Nie wiem ile potrzebujesz, ale trochę mi zostało i ucieszę się jak ktoś mi je sprzątnie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

No i do mnie masz rzut beretem http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Witaj!

A te stemple do siatki leśnej możesz wybrać sobie u mnie za symboliczną cenę.

Nie wiem ile potrzebujesz, ale trochę mi zostało i ucieszę się jak ktoś mi je sprzątnie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

No i do mnie masz rzut beretem http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

no to zapraszam na priv

zdrowka,

Poszukaj sobie "Łódzkiej Tablicy Ogłoszeń" - tam dosc czesto sa ogloszenia inwestorow chcacych sie pozbyc np. stempli. Na pewno bedzie taniej :)

no wlasnie na tablicy byla cisza, to dalem glos na grupie budującej. I moment znalazła się oferta... Nie powiem, fajnie tu ;)

Domek ladny, tylko ja dzis bym powiedzial wykuszom i balkonom 'nie'. Ale nie moge Ci odebrac prawa do popelnienia wlasnych bledow :)

Świadom praw i obowiązków... no cóź: troche na wyrost te 'świadom' było :).

Balkony na wykuszach więc nie jest tak źle jakby miały być 'wolnowiszące'. Aczkolwiek znam zagrożenia i ograniczenia.

Co do 'prywaty'... rozpoznales mnie po zdjeciu??? :o

czyli trafiłem :)

zdrówka,

Kto w Lodzi oprocz Maxbetu sprzedaje jeszcze kregi betonowe fi 1000?

strykowska,zakladowa i http://www.doza.stt.pl/

Ceny Maxbet:

1000/600 128 brutto

pokrywa 1000 z wlazem fi 600 - 158 brutto

nie maja wlasnego tranposrtu

Ceny Ekol-Unicon (z ul. Demokratycznej)

1000/250 - 110 netto

1000/500 - 190 netto

1000/1000 - 350 netto

transport na terenie Lodzi - 450 zl (!!!)

Ceny Maxbet:

1000/600 128 brutto

pokrywa 1000 z wlazem fi 600 - 158 brutto

nie maja wlasnego tranposrtu

Ceny Ekol-Unicon (z ul. Demokratycznej)

1000/250 - 110 netto

1000/500 - 190 netto

1000/1000 - 350 netto

transport na terenie Lodzi - 450 zl (!!!)

Ceny Zakładowa

1000/1000 - 200 netto

800/100 - 180 netto

transport 150