Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam po wiekach niepisania.

Czy ktoś z szanownych grupowiczów przerabiał problem podłączenia się do kanalizacji finansowanej przez Unię. Dostałem właśnie ulotkę z opisem potrzebnych papierów i próbuję oszacować koszty.

Tak naprawdę to nie chciałbym znów babrać się (lub płacić) w mapkach, uzgodnieniach, projektach, inwentaryzacjach itp...

pozdrawiam

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdzie kupowaliscie furtki i bramy? Chodzi mi o takie z kątowników, do kute drogie są :(

Chyba że jakaś inna alternatywa dla kątownikowych/kutych?

Może gdzieś można kupić samą ramę, do wypełnienia np drewnianymi elementami? Czy może ktoś takowe robi - spawa? NAMIARY mile widziane :) Dzięki!!

Ja też mam od nich tymczasową bramę - to przecież sąsiedzi...

Canna Gratulacje z powodu przeprowadzki.... :p . Co to jest przelew w szambie??? Orientujesz się jakie są koszty wywozu z szamba, jaka firma to robi i jaką mają pojemnośc wozów? Przypomniałaś mi, że blisko mieszkasz...

Popcarol Zadzwonię do Zduńskiej... Nie za dużo tych wrażeń? Wychodż czasami z łazienki czy WC... :D

Mam jeszcze jeden problem, mąż chciał miec kanał w garazu, fajna rzecz...ale u nas są wysokie wody gruntowe, daliśmy 2x folie i jakiś uszczelniacz do zaprawy i wylewki ale i tak i mamy teraz na wiosnę w garażu basen :) tak na oko 10-20 cm wody. Czy taka folia w płynie pomoże? Czym to najskuteczniej zapaćkać, żeby woda nie wchodziła?

Mój tata sugerował, żeby kupić jakieś wodne roślinki i rybki :))) Też będzie pięknie :)

Ola

Dopiero teraz zauwazylem ten post. Ostatnio rozwazam montazu takiego drenazu, ktory odprowadzi mi deszczowke z rynien. Z tego, co czytam wynika, ze studnia chlonna odprowadzajaca wode z kanalu powinna Ci pomoc. Ale ekspertem to ja nie jestem, tym bardziej, ze u mnie do wody gruntowej to pewnie ze 30 metrow jest...

Zamiast rybek - kijanki na wiosne, zaby latem, ksiazeta na jesieni... :)

Canna Gratulacje z powodu przeprowadzki.... . Co to jest przelew w szambie??? Orientujesz się jakie są koszty wywozu z szamba, jaka firma to robi i jaką mają pojemnośc wozów? Przypomniałaś mi, że blisko mieszkasz...

Dziękuję za gratulacje, jesteśmy jedną nogą jeszcze w mieszkaniu. Pierwsza noc w domku w przyszłym tygodniu. Na razie trwa horror bałaganu.

Przelew w szambie... mam szambo 8m3 dwukomorowe. Pomiędzy komorami powinien być otwór coby się przelewało, brrr. I tego otworu nie było, tylko dwie osobne komory.

O kosztach wywozu mam zamiar wkrótce się dowiedzieć. Na Drewnowskiej za wiaduktem jest jakaś zlewnia szambiarska. Na mojej ulicy widziałam tylko małe wozy nie budzące zaufania.

Nie wiedziałam, że mieszkam blisko http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif ale jeśli dla Ciebie Boczna w Konstantynowie to sąsiedzi, to faktycznie jesteśmy sąsiadkami http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Witam,

Mam pytanie na cito.

Ile płaciliście za adaptację projektu?

Mamy wybrany projekt muratora a architekt powiedział że za adaptację razem z przyłączami cena wyjściowa to 8 tys (plus dodatkowo jeśli są duże zmiany konstrukcyjne).

Czy nie jest to cena zbyt wysoka? Ja szczerze mówiąc myślałem, że będzie dużo taniej.

Za projekt robiony od podstaw bierze 13 tys., więc w porównaniu adaptacja wychodzi stosunkowo drogo (przecież projekt gotowy kosztuje ok. 2 tys + 8 adaptacja=10 tys).

Pozdrawiam

Ya

Mam jeszcze jeden problem, mąż chciał miec kanał w garazu, fajna rzecz...ale u nas są wysokie wody gruntowe, daliśmy 2x folie i jakiś uszczelniacz do zaprawy i wylewki ale i tak i mamy teraz na wiosnę w garażu basen :) tak na oko 10-20 cm wody. Czy taka folia w płynie pomoże? Czym to najskuteczniej zapaćkać, żeby woda nie wchodziła?

Mój tata sugerował, żeby kupić jakieś wodne roślinki i rybki :))) Też będzie pięknie :)

Ola

Dopiero teraz zauwazylem ten post. Ostatnio rozwazam montazu takiego drenazu, ktory odprowadzi mi deszczowke z rynien. Z tego, co czytam wynika, ze studnia chlonna odprowadzajaca wode z kanalu powinna Ci pomoc. Ale ekspertem to ja nie jestem, tym bardziej, ze u mnie do wody gruntowej to pewnie ze 30 metrow jest...

Zamiast rybek - kijanki na wiosne, zaby latem, ksiazeta na jesieni... :)

zależy od podłóża , albo studnia chłonna , albo studnia i pompa

Witam,

Mam pytanie na cito.

Ile płaciliście za adaptację projektu?

Mamy wybrany projekt muratora a architekt powiedział że za adaptację razem z przyłączami cena wyjściowa to 8 tys (plus dodatkowo jeśli są duże zmiany konstrukcyjne).

Czy nie jest to cena zbyt wysoka? Ja szczerze mówiąc myślałem, że będzie dużo taniej.

Za projekt robiony od podstaw bierze 13 tys., więc w porównaniu adaptacja wychodzi stosunkowo drogo (przecież projekt gotowy kosztuje ok. 2 tys + 8 adaptacja=10 tys).

Pozdrawiam

Ya

Rok temu adaptacja nas kosztowała 2330 zł W cenę weszła też studnia i POŚ Dodatkowym kosztem była mapa do celów projektowych, wypis z rejestru gruntów, przepisanie decyzji z osoby sprzedającej nam działkę na nas, oraz badanie gruntu potrzebne do oczyszczalni

[/u]

Cześć

Możecie ( Ci którzy już mają :p ) się pochwalić z jakiej firmy macie swoje podbitki. Trwała to jakiś czas temu dyskusja skąd kupić, a ja teraz walczę z pomysłami ... :roll:

Z góry dzięki, pozdrawiam, majki

Ja mam z Royala - Olechowska 12. Z jasnej zrobiony jest sufit w garażu - wyszło bardzo dobrze, budowlańcy powiedzieli, że jakość dobra. Na zewnątrz będzie brązowa, mam nadzieję, że też będzie OK.

Cześć

Możecie ( Ci którzy już mają :p ) się pochwalić z jakiej firmy macie swoje podbitki. Trwała to jakiś czas temu dyskusja skąd kupić, a ja teraz walczę z pomysłami ... :roll:

Ja mam z Royala - Olechowska 12. Z jasnej zrobiony jest sufit w garażu - wyszło bardzo dobrze, budowlańcy powiedzieli, że jakość dobra. Na zewnątrz będzie brązowa, mam nadzieję, że też będzie OK.

No właśnie , a propo garazu , czy można lub czy nie powinno okładać się scian i sufitów własnie takimi elementami jak podbitki czy panele scienne. Przez chwilę przeszły mi to do głowy ze to swietny pomysł , ale jak się zaczołem zastanawiać , to czy garaż nie powinien być zrobiony z materiałów niepalnych .

Jak się teoria do praktyki ? Macie u siebie w garażu coś innego niż tynk lub glazure ?

czy myślisz o własnym bezpieczeństwie czy o odbiorze domu?

jeżeli o bezpieczeństwie to oczywiście niepalne... i w ogóle drzwi metalowe, podłoga z kafli i inne szykany. Jeżeli o odbiorze, to najpierw odbierz z gołym betonem a potem kładź, co chcesz 8)

Cześć

No właśnie , a propo garazu , czy można lub czy nie powinno okładać się scian i sufitów własnie takimi elementami jak podbitki czy panele scienne. Przez chwilę przeszły mi to do głowy ze to swietny pomysł , ale jak się zaczołem zastanawiać , to czy garaż nie powinien być zrobiony z materiałów niepalnych .

Jak się teoria do praktyki ? Macie u siebie w garażu coś innego niż tynk lub glazure ?

ognisko będziesz palił ??????