Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie na cito.

Ile płaciliście za adaptację projektu?

Mamy wybrany projekt muratora a architekt powiedział że za adaptację razem z przyłączami cena wyjściowa to 8 tys (plus dodatkowo jeśli są duże zmiany konstrukcyjne).

Czy nie jest to cena zbyt wysoka? Ja szczerze mówiąc myślałem, że będzie dużo taniej.

Za projekt robiony od podstaw bierze 13 tys., więc w porównaniu adaptacja wychodzi stosunkowo drogo (przecież projekt gotowy kosztuje ok. 2 tys + 8 adaptacja=10 tys).

Pozdrawiam

Ya

Ja uważam, że taka kwota to szaleństwo! Nasz architekt za adaptację zainkasuje 1200 zł, fakt że zmian wielu w projekcie nie planowaliśmy, ale mimo wszystko 8 tyś to kosmiczna kwota jak dla mnie.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich budowniczych z Grupy łódzkiej :D

ponieważ dopiero zacząłem moją przygodę pt. budowa domku chętnie korzystam z rad bardziej doświadczonych w boju ( np. beton od słynnego Walenciaka). Teraz podejmuję decyzję odnośnie pokrycia dachu, stąd prośba o radę - czy moglibyście polecić sprawdzonego sprzedawcę ( no i ma się rozumieć przystępnego cenowo :wink: ), a może jakiś tartak... Planuję dachówkę ( ze względu na koszt raczej cementową) A może ktoś mógłby się pochwalić swoim daszkiem z brasa grafit, ew. kasztan w powłoce cisar - model romańska, bo właśnie ta mnie interesuje.

Pozdr :D

Witam wszystkich budowniczych z Grupy łódzkiej :D

ponieważ dopiero zacząłem moją przygodę pt. budowa domku chętnie korzystam z rad bardziej doświadczonych w boju ( np. beton od słynnego Walenciaka). Teraz podejmuję decyzję odnośnie pokrycia dachu, stąd prośba o radę - czy moglibyście polecić sprawdzonego sprzedawcę ( no i ma się rozumieć przystępnego cenowo :wink: ), a może jakiś tartak... Planuję dachówkę ( ze względu na koszt raczej cementową) A może ktoś mógłby się pochwalić swoim daszkiem z brasa grafit, ew. kasztan w powłoce cisar - model romańska, bo właśnie ta mnie interesuje.

Pozdr :D

Zaczynam mieć wrażenie, że mam dom pokazowy :lol: :wink:

Mam Brassa Cisar grafit - zapraszam do dziennika, a jak nie wystarczy to się możemy spotkać w realu :D

Kupowany w hurtowni Zamek - Brukowa

pozdrawiam, majki

Majki Twój dziennik już przeczytałem - muszę przyznać -trzymająca w napięciu lektura , a dach prezentuje się naprawdę super, z resztą cała rezydencja ! Jeśli można mam jeszcze pytanie - co jest u Ciebie miedzy bloczkami a pierwszą warstwą cegły - folia, papa na jakimś " smarowidle "?, czy nie ma problemu z zasypywaniem fundamentu z bloczków, który nie jest obsypany od zewnątrz ( bo w tej chwili nie mam jeszcze ocieplenia), jak to zrobić, żeby fundament sie nie rozjechał, bo i o takich przypadkach piszą ?

Dzięki za zaproszenie na oględziny, jeśli nie zmienisz zdania, może skorzystam :D

Pozdrawiam

Witam po małej przerwie :):)

Przede wszystkim chciałabym podziękować Cannie za "budkę", która obecnie stoi sobie na naszej działce - wielkie wielkie dzięki za cierpliwość :)

Chciałabym się pochwalić - w zeszłym tygodniu urodziłam szczęśliwie drugiego już w mej karierze matki, synka - mały okazał się "nie-taki-mały" całe 4310 kg wagi i 57 cm wzrostu :):) Teraz tylko czekać aż urośnie na chłopisko i będzie kosił trawkę na działce hehehehe

Ponoć w najbliższą środę mają u nas zacząć fundamenty - trzymajcie kciuki !!!

Jelonek - gratulacje :D :D :D

W końcu udało nam się pozałatwiać wszystkie formalności włącznie z kredytem, także we wtorek ruszamy. W związku z tym mam pytanie do doświadczonych: czy 70 zł za roboczogodzinę ostrówki to dużo czy w normie? i mniej więcej w jakim czasie facet powinien zdjąć humus na powierzchni 10m/17m.

Dziasiaj odbyła się pierwsza rozmowa pomiędzy kier-budem a wykonawcą - to bardzo ciekawe doświadczenie :roll:

Pozdrawiam

Dobrze mówi...

Byłem w szoku jakie akrobacje wyczyniał operator Caterpilara na mojej działce - na pewno dużo zależy od umiejętności, ale sprzęt też jest niesamowity. Mówię wam cudeńka wyczyniał :D

Kiedyś musiałem przepchnąć jakieś górki i rozplantować trochę ziemi z użyciem Ostrówka - załamka - jeździł po własnych śladach a robota nie posuwała się do przodu (za to licznik tykał miarowo) :wink: :lol:

Witam po małej przerwie :):)

Chciałabym się pochwalić - w zeszłym tygodniu urodziłam szczęśliwie drugiego już w mej karierze matki, synka - mały okazał się "nie-taki-mały" całe 4310 kg wagi i 57 cm wzrostu :):) Teraz tylko czekać aż urośnie na chłopisko i będzie kosił trawkę na działce hehehehe

Ponoć w najbliższą środę mają u nas zacząć fundamenty - trzymajcie kciuki !!!

Gratuluję serdecznie!!!

Trzymam kciuki nie tylko za fundamenty.

Pozdrawiam

Ya

Czy ktoś próbował robić adaptację projektu z Muratora do WZ za pomocą którejś z firm sprzedających te projekty w Łodzi lub okolicach? I jeśli tak to jakie macie doświadczenia?

I jeszcze jedno - możecie podać namiary na dobrego i niedrogiego architekta -Jak pisałem wyżej mój za adaptację z niewielkimi zmianami chce 8 tys i chciałbym znaleźć kogoś tańszego.

Pozdrawiam

Ya

Majki Twój dziennik już przeczytałem - muszę przyznać -trzymająca w napięciu lektura , a dach prezentuje się naprawdę super, z resztą cała rezydencja ! Jeśli można mam jeszcze pytanie - co jest u Ciebie miedzy bloczkami a pierwszą warstwą cegły - folia, papa na jakimś " smarowidle "?, czy nie ma problemu z zasypywaniem fundamentu z bloczków, który nie jest obsypany od zewnątrz ( bo w tej chwili nie mam jeszcze ocieplenia), jak to zrobić, żeby fundament sie nie rozjechał, bo i o takich przypadkach piszą ?

Dzięki za zaproszenie na oględziny, jeśli nie zmienisz zdania, może skorzystam :D

Pozdrawiam

Między bloczkami a pierwszą warstwą PTH - posmarowane Izolbetem K + taka folia w rolce 50 cm szerokości. Taka raczej gruba z jakimiś "wypustkami" ... nie pamiętem nazwy :oops: Kupowana w "Iwonie" pod Aleksandrowem.

Nie miałem problemu z zasypywaniem fundamentu, nic nie pękło.

pozdrawiam, majki

G R A T U L A C J E !!!

pozdrawiam, majki

Hej , dawno mnie tu nie było kochani

wykanczam i wykanczam i....

az nie mam czasu poklikac

ale do rzeczy , potrzebuje wykonac podmurówkę ogrodzeniową z klinkieru , proszę Was zatem o namiar na takich fachowców :lol: co by cos zmajstrowali

proszę pomyslcie chwilke , moze jakis namiar sprawdzony Wam sie nasunie

pozdrawiam