Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

miał tak chropowatą powierzchnię, że oczami wyobraźni zobaczyłąm jak szybko się w to wchłonie brud

dzięki temu jak jest mokry to się na nim buty nie ślizgają, spróbuj wejść po schodach na dworcu łódź kaliska gdy pada deszcz lub śnieg, tam są położone bardzo gładkie płytki nie trzymające brudu i jednocześnie strasznie śliskie

Tez zastanawiam sie od pewnego czasu nad materialem na schody... i nic sensownego nie wymyslilem :( Jakakolwiek plytka z woda przy ujemnej temperaturze zamienia sie w lodowisko, nawet "atestowane bezpieczne" stopnice sa do niczego.

Do canna: czemu podkreślasz że kocioł nie jest kondensatem?. Pod jakim numerem na Przedzalnianej oferowali dobre ceny na Immergas (ulica jest dość długa...) :D Dzwoniłaś już w sprawie parapetów wewnęrznych? Może zrobimy łączne zamówienie? pozdrowionka

DEVELOP S.C. 90-137 Łódź Uniwersytecka 2/4 042/6789324 6781459 501571144

P.P.H.U. MIEDŹ Grupa SBS 90-745 Łódź Pogonowskiego 5/7 042/6322453

SAN-TERM Grupa SBS 91-202 Łódź Warecka 3 042/6110702

SAUNOPOL Grupa SBS 91-848 Łódź Inflancka 37 042/6160656

SYSTEM F.H-U. 93-036 Łódź Pabianicka 6 042/6843300

TERMED 93-114 Łódź Przędzalniana 98 042/6832600

TERMED - oddz. 93-558 Łódź Obwatelska 56 paw.2 602/332883

TERWO Grups SBS 90-619 Łódź Pogonowskiego 69 042/6366602 skl.

THERMEX Grups SBS 93-005 Łódź Wólczańska 238/248 042/6847837

THERM-INSTAL Grupa SBS 92-236 Łódź Al. Piłsudskiego 143 042/6773960 fax 6773969

THERM-INSTAL Grupa SBS 90-143 Łódź Kopcińskiego 41 042/6773900 fax 6773999

TIBEX Grupa SBS 91-852 Łódź Inflancka 29 042/6406122

To są adresy wszystkich autoryzowanych sprzedawców kotłów Immergas.

TERMED na Przędzalnianej dawał b. dobrą cenę. Ale rozmawiałam telefonicznie z większością z tej listy i wszędzie można było się ostro targować. Wybrałam TERWO, bo mieli kocioł dostępny od ręki a i różnica w cenie nie była aż tak znacząca żeby warto było czekać kilka dni. Jak wspomniałam wcześniej bardzo wtedy mi się spieszyło.

Z TERWO miałam też instalatorów, którzy bez problemu i niedrogo powiesili mi ten kocioł.

Z TIBEX-u mam serwisanta, miły i kompetentny facet.

Podkreśliłam, że kocioł nie jest kondensatem, bo może masz podłogówkę?

Ja nie mam i dlatego wybrałam ten a nie inny kocioł.

Parapety potrzebuję zewnętrzne. Dzwoniłam już pod podany przez CONTELA numer. Cena za m2 granitowego parapetu - 500 zł. Nie wiem, czy to dobra cena, nie dzwoniłam jeszcze do innych. Jeśli chcesz, możemy porozmawiać o wspólnym zamówieniu z tym, że mnie znowu się spieszy, w tym tygodniu zaczynam robić ocieplenie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

A propos Tibexu - usiłowałam u nich kupić kocioł - rozmowa wyglądała tak - kocioł droższy, niż w internecie niedużo. W rozmowie wstępnej. Zachęcona drążyłam temat i zaczęła rosnąć cena bo "pan poprzednio się pomylił" :o Ale znowu by spadła gdyby mi montowali kotłownię.. Za ok 1000 więcej, niż mój hydraulik. A na koniec zaczęli mi grozić, że jak u nich nie kupię pieca, to nie mam co liczyć na ich serwisanta, bo owszem, zlecenie może wziąć ale przyjedzie do mnie w ostatniej kolejności, jak się będzie bardzo nudził, bo "nie jestem ich klientką" :o :o :o :o

Poczułam się zrażona. A na prawdę chciałam nawiązać współpracę bo mają do mnie blisko...

Sprawdzę jak mnie potraktują w Tibexie :roll: . Mam do nich blisko z pracy. Skoro Canna pisze ze serwisant jest miły, to może od razu z nim załatwiac sprawę, coby nie kręcili? :wink:

Canna Masz kontakt dio serwisanta? Muszę z nim pogadac co mi doradzi

Podłogówki mam co kot napłakał, ale trochę jest. Byłam dziś u Ciebie, ale nikogo nie było (zamknieta brama). Ja szukam parapetów wewnętrznych. Zewnętrzne będą z klinkieru, może za rok...

EZS: do dzisiaj byłam przekonana, że kocioł kupię sobie w necie. Ale na spotkaniu z instalatorem (serwisant z uprawnieniami) stwierdził, że może mi zainstalowa tylko taki kocioł, który kupię u niego. Przy czym nie wiedział nawet, że kocioł można kupic w promocji w pakiecie z zasobnikiem. Czy to jest standardowe zachowanie? Jakie upusty można wywalczyc poza siecią?

U mnie nadchodzi powoli czas na wrota garażowe :D

Przerobił ktoś już ten temat? -Możecie coś polecić?

...Hoerman, Wiśniowski, Krispol, Novoferm... a może jeszcze coś innego(?)... :-?

(na targach trafiłem np. na jakiś Stamet GP z Sieradza - zna ktoś(?)

...no i jeszcze: segmentowa, rolowana, uchylna a może zwykła skrzydłowa? :roll: ...

O qrcze, dużo tych pytań - chyba trzeba założyć osobny wątek... :wink:

...a może już taki istnieje - podpowiedzcie ,pls. Moja wyszukiwarka trafiła na razie tylko na to: http://forum.muratordom.pl/post2496753.htm?highlight=wrota%20gara%BFowe#2496753

U mnie nadchodzi powoli czas na wrota garażowe :D

Przerobił ktoś już ten temat? -Możecie coś polecić?

Czesc Sasiedzie! :)

Nie wiem czy moge polecic - jeszcze nie uzywam, dopiero dzisiaj/jutro maja byc montowane. Ale wygladaja ok.

Uchylne (rolowane podobno lubia sie psuc, rozwierane potrzebuja miejsca w garazu). Zapraszam na wizje lokalna jakby co - wiesz gdzie;)

Kupilam 2 sztuki tu:

http://www.allegro.pl/item371817652_brama_garazowa_garsta_eko.html

805 zl/szt z transportem na miejsce. (wymiar 2x2,5m) Pozdrawiam! :) Karolina

Ale na spotkaniu z instalatorem (serwisant z uprawnieniami) stwierdził, że może mi zainstalowa tylko taki kocioł, który kupię u niego. Przy czym nie wiedział nawet, że kocioł można kupic w promocji w pakiecie z zasobnikiem. Czy to jest standardowe zachowanie? Jakie upusty można wywalczyc poza siecią?

Co za bzdura. takie bajdy mi wciskali właśnie w Tibexie.

Serwisant nie musi ci instalować kotła. Nawet nie powinien, chyba, ze jest jednocześnie hydraulikiem.

Instalacja kotła oznacza podłączenie wszystkich rurek, komina itd. Robili to moi hydraulicy, fakt, że przeszkoleni i mieli jakieś tam uprawnienia. Po czym oni ściągnęli serwisanta jedynie na odpalenie pieca. Na pierwsze włączenie. I ta wizyta serwisanta była za darmo. Odbyła się przy ekipie instalatorów (hydraulików). Nie miało to nic wspólnego z zakupem pieca, który był kupiony ze 3 msc wcześniej i sobie leżał.

Można oczywiście kupić piec z instalacją i zrobieniem kotłowni. Wtedy płacisz hydraulikowi za przyszykowanie rur itd a instalatorowi za zawieszenie pieca na ścianie, włożenie wtyczki do gniazdka i przykręcenie rurki od wody. Samo wciśnięcie guzika pieca na ogół jest bezpłatne :D Wtedy możesz mieć nawet duże zniżki nie piec, odbiją sobie na reszcie ...

Wielka prośba o szybką ocenę "Tanio/drogo/normalnie"

Czy za 135mb ogrodzenia:

siatka ocynkowana drut 3,2 oczko 6*6 wys 150 cm, do tego

słupki co 2,5 m (nie za rzadko?) i

betonowe płyty jako "podmurówka"

i robocizna (20 zł za 1mb)

całość za 9000 - 10 000 zł To dobra oferta? Chodzi mi przede wszystkim o tę robociznę - bo materiały dam radę sama sprawdzić, ale robocizny - nie :-?

Qrcze nie mam dostępu do inetrnetu, a budowa bez netu.... do bani.

Pozdrawiam wszystkich budujących.

aaaaa... i jeszcze jedno czy za 2,5 mb "przyłącza" (wodociąg w drodze przed działką) i studzienkę - 4000neto to "dobra oferta" :o :o :o :o Bo tyle mi jeden facet zaśpiewał :lol: Normalnie mi szczęka opadła... :D :D :D

Problem polega na tym, hydraulik, który mi rok temu robił rozprowadzenie rur w domu (zresztą mąż naszej wspólnej koleżanki) nie odpowiada na telefony. Muszę szukac innego i to najleipej takiego, który załatwi od razu serwisanta. Byłam dziś w Tibexie i ich oferta nie powaliła mnie na kolana - zaproponowali sam kociol Vitodensa 200 z 150l zasobnikiem za ponad 11 kPLN minus 15% rabatu :-? To chyba firma dla bogaczy.... :evil:

Uchylne (rolowane podobno lubia sie psuc, rozwierane potrzebuja miejsca w garazu). Zapraszam na wizje lokalna jakby co - wiesz gdzie;)

Kupilam 2 sztuki tu:

http://www.allegro.pl/item371817652_brama_garazowa_garsta_eko.html

805 zl/szt z transportem na miejsce. (wymiar 2x2,5m) Pozdrawiam! :) Karolina

Dzięki Sąsiadka za odpowiedź.

...a przy tej uchylnej to silniczek z pilotem będziesz miała czy *samoręcznie* uchylać będziesz? (a może znowu planujesz męża wykorzystywać? 8) :wink: )

Poza tym widzę, że ta z allegro jest nieocieplana. -Ty masz garaż wolnostojący, więc pewnie zimny... Mój jest w bryle budynku. Nie planuję go jakoś specjalnie dogrzewać (graniczy z kotłownią), ale nie chciałbym mieć w nim zamrażarki :wink:

Najpoważniej brałem pod uwagę wrota segmentowe. Niestety poraża trochę cena - szczególnie, gdy popatrzę na twój zakup - ty płaciłaś setkami, ja musiałbym -tysiączkami :-?

PS

Dzięki za zaproszenie. Gdy mnie zawieje w twoje okolice, to chętnie rzucę okiem na wrota i ogólne postępy :wink:

Serwisant nie musi ci instalować kotła. Nawet nie powinien, chyba, ze jest jednocześnie hydraulikiem.

Właśnie.

U mnie tak było. Instalację kotła robiła mi firma Terwo, w której kupiłam kocioł. Zapłaciłam 200 zł.

Z Tibex-em nie rozmawiałam o kupnie, bo jak szukałam serwisanta do odpalenia (pierwsze uruchomienie za darmo) piec już miałam. Nie było z tym żadnego problemu. Zadzwoniłam, poprosiłam do telefonu serwisanta i powiedziałam o co chodzi. Wszystkie sprawy dotyczące kotła załatwiałam telefonicznie. Osobiście byłam w Terwo żeby zapłacić i tyle.

Ceny negocjowałam też telefonicznie podając najniższą cenę znalezioną na ceneo za podstawę negocjacji. Na Przędzalnianej facet chciał mi sprzedać nawet taniej.

Małgosiu, numer telefonu do serwisanta wyślę Ci na priv.

Szkoda, że nie było mnie w domu. Czasami pracuję http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

Jeszcze nie mamy domofonu (będzie w sobotę), ale jak przed garażem stoi mój samochód to jestem.

Dzięki

Wczoraj mąż kupił "Orangowy" internet. Otwieram pakiet w domu, a tam brak płyty z oprogramowaniem do modemu. dzwonię na infolinie, a tam facet informuje mnie że "płytka powinna być" ja na to, że wiem ze powinna, ale nie ma. Na co on genialnie mówi

" ale proszę Pani! proszę się nie martwić, nie musi mieć pani płyty zeby wgrać oprogramowanie, wystarczy że wejdzie pani na nasza sronę www i ściągnie oprogramowanie sobie na komputer :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A tak w ogóle to sami nie damy rady się ogrodzić :( Mąż ma "technicznie" lewe ręce, a ja kobieta slaba siły nie mam :(

to cienko ciebie widzę, fachowcy chcą teraz zarabiać po 5-8 tyś na miesiąc, nawet jak robią bardzo proste rzeczy typu wbijanie gwoździ, machanie łopatą, chyba pozostaje ci tylko płot betonowy z montażem, cenowo wyjdzie ci bardzo podobnie ale będzie służył znacznie dłużej, a po pomalowaniu i obsadzony krzaczkami nawet nie rzuca się w oczy

i robocizna (20 zł za 1mb)

moim zdaniem bardzo drogo, tyle przecież bierze murarz za wymurowanie m2 muru, a to ogrodzenie to pewnie w 3 dni zabetonują, wychodzi więc dniówka 3 tyś

ja bym na twoim miejscu zagonił chłopa do pracy, a te 10 tyś wydał na fajowe mebelki w kuchni

mi np krzyczeli 60 zł za 1m fundamentu pod ogrodzenie , mam 30 metrów to wyszło 1800 zł , jak pytałem ile im to zajmie to powiedzieli ze jeden dzień . Nawet jakby to robili we trzech to 600 zł dniówka to chyba dużo . Cóż mi zostało mam do pomocy dwóch dziatków , deski do szalunków mam , 10 ton piachu jeszcze z wylewek , pożycze betoniarke i do roboty . Pewnie mnie zejdzie cały weekend , ale cóż.

Ceny Maxbet:

1000/600 128 brutto

pokrywa 1000 z wlazem fi 600 - 158 brutto

nie maja wlasnego tranposrtu

Ceny Ekol-Unicon (z ul. Demokratycznej)

1000/250 - 110 netto

1000/500 - 190 netto

1000/1000 - 350 netto

transport na terenie Lodzi - 450 zl (!!!)

Ceny Zakładowa

1000/1000 - 200 netto

800/100 - 180 netto

transport 150

Henrykowska 32:

1000/60 - 110 netto do negocjacji (plyta w tej samej cenie)

1200/60 - 140 netto do negocjacji (plyta w tej samej cenie)

"zaprzyjazniony" transport - ok 30 zl od elementu

Ceny Maxbet:

1000/600 128 brutto

pokrywa 1000 z wlazem fi 600 - 158 brutto

nie maja wlasnego tranposrtu

Ceny Ekol-Unicon (z ul. Demokratycznej)

1000/250 - 110 netto

1000/500 - 190 netto

1000/1000 - 350 netto

transport na terenie Lodzi - 450 zl (!!!)

Ceny Zakładowa

1000/1000 - 200 netto

800/100 - 180 netto

transport 150

Henrykowska 32:

1000/60 - 110 netto do negocjacji (plyta w tej samej cenie)

1200/60 - 140 netto do negocjacji (plyta w tej samej cenie)

"zaprzyjazniony" transport - ok 30 zl od elementu

Ceny są zajebiste :evil:

Dziś brałem z Maxbetu 3 kręgi i pokrywę ( studnia chłonna ) - cena na krąg dokładnie 128 zł brutto, tylko cena na pokrywę 122 brutto. Transport "obcy" 180 zł do mnie.

pozdrawiam, majki