Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I jeszcze jedno - pilnie potrzebuje dobrego glazurnika! Licze ktos cos podpowie.. :wink:

niezłych glazurników miałam od Kropiego. O ile pamiętam wiszą na tablicy. Jak nie wiszą, to muszę wykopać notatki, a to nie jest proste.

Co do drewnianych schodów - przepiękne, drewniane robią na wycieczkowej. Te wygięte deski (lica) którymi wzgardził yeti są koszmarnie drogie. Byłam u nich, oglądałam sobie proces produkcji, imponujące. Ale cena mnie zbiła z nóg. Metalowa konstrukcja wyszła mi znacznie taniej :roll:

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki dziweczyny. Musze probowac bo w siepniu przeprowadzka... EZS czekam na kontakt :D

i się chyba nie doczekasz.

napisz na priv do kropiego. Ja powywalałam wszystkie telefony budowlane z komórki. Porządki robiłam :roll: i teraz nie mam nawet tych mi potrzebnych

Cześć

Pytanko :oops: do tych po elektryce i tynkach : kto obsadzał wam puszki w ścianie - elektryk czy tynkarz ?

Ja na razie jeszcze nie gadałem z nikim, ale merytorycznie chcę być "gotowy" :wink:

Puszki są czasem u mnie na ścisk, a czasem luźno wisza na kablach i nie wiem jak to jest. Wątek na forum mówi że albo jedni albo drudzy ... :roll:

dzięki, pozdrawiam, majki

Witam po dłuższej przerwie ale jestem ostatnio mocno zabiegana :), dużo się działo(eje) i na wiele rzeczy brakuje mi czasu, a do tego ruszyliśmy z budową.

ZACZĘŁO SIĘ!!!

30.05. - zdjęcie humusu

31.05. - kopanie fundamentów i zbrojenie

02.06 - dalszy ciąg zbrojenia i zalewanie

uff.. a teraz mała przerwa

hiiihi. fajna była ta mobilizacja i adrenalinka. Wiem,że to był tylko malutki przedsmaczek tego co mnie czeka.

pozdrawiam

Aga

Pytanko :oops: do tych po elektryce i tynkach : kto obsadzał wam puszki w ścianie - elektryk czy tynkarz ?

Ja na razie jeszcze nie gadałem z nikim, ale merytorycznie chcę być "gotowy" :wink:

Puszki są czasem u mnie na ścisk, a czasem luźno wisza na kablach i nie wiem jak to jest. Wątek na forum mówi że albo jedni albo drudzy ... :roll:

- U mnie tynkarz. Tak na marginesie jest to logiczne, bo tylko on wie ile w danym miejscu dowali tynku i jak bardzo wysunąć / wsunąć puszkę (a grubość tynku potrafi być naprawdę przeróżna :wink: )

- U mnie tynkarz. Tak na marginesie jest to logiczne, bo tylko on wie ile w danym miejscu dowali tynku i jak bardzo wysunąć / wsunąć puszkę (a grubość tynku potrafi być naprawdę przeróżna :wink: )

Potwierdzam. Otwor robi i zaklada puszke elektryk. Obsadza - tynkarz.

Zrob sobie zdjecia i rozpiske, gdzie sa gniazdka i puszki. Zeby bylo wiadomo, gdzie zrywac tynk...

Czy ktoś z was budował na swój koszt sieć wodociągową i kanalizacyjną?

Jakie to były koszty i poproszę namiary na tanią firmę.

Ile kosztowały was przyłącza?

U mnie koszt sieci wodociągowej to 100 zł mb,

koszt przyłącza - w zależności od odległości ok. 2500-3000 zł

Kanalizacja - nie mam zielonego pojęcia ale pewnie znacznie więcej

Skony

Wielka prośba o szybką ocenę "Tanio/drogo/normalnie"

Czy za 135mb ogrodzenia:

siatka ocynkowana drut 3,2 oczko 6*6 wys 150 cm, do tego

słupki co 2,5 m (nie za rzadko?) i

betonowe płyty jako "podmurówka"

i robocizna (20 zł za 1mb)

całość za 9000 - 10 000 zł To dobra oferta? Chodzi mi przede wszystkim o tę robociznę - bo materiały dam radę sama sprawdzić, ale robocizny - nie :-?

135 metrów siatki to z robocizną ok. 9.000 zł zgadza się.

20 zł /mb - tyle teraz biorą za założenie siatki. Samo założenie bez materiałów!!

Może uda się znaleźć kogoś tańszego ale nie przy 135 metrach będzie trudno negocjować. To jest ładnych kilka dni pracy a ostatnio wszyscy fachowcy zajęci bardzo.

Z mojego doświadczenia mogę jeszcze dodać że porównywałem z tą firmą każdy etap prac kamieniarskich mojej budowy i parapety zew i wew , schody wszystko u nich zawsze wychodziło 80-100 procent drożej

dobrze jest tam jechać pooglądać ,popytać itd , wybrać co nas interesuje i kupić to wszystko przez kogoś innego

a co do koloru granitu ,to granity nie występują w jasnych barwach , najbardziej jasne to kaszmir white i kaszmir gold

Labradoryt jest rzeczywiśćie dośc drogi. Wybór mają neisamowity trzeba przyznać.

Odnośnie kolorów to najjaśniejszy granit jaki uda się wam znaleźc to Blanco Cristal, materiał z Hiszpanii chociaż na rynku jest pełno podobnego prosto z Chin. Nazywają to Blanco Cristal New albo coś podobnego. Jasniejszego materiału nie ma. Chociaż Kachmir White jest rzeczywiście o wiele bardziej ozdobny i ok. 100% droższy.

popcarol - o cenie na razie nie mówmy ... :wink:

Po co go robiłem ... ? Wodę mam płytko na wiosnę i jesienią ( standardowo ). Teraz mam sucho, studnia "chłonna" kopana na 2,5 m jest such, nie podciąga wodę.

Ale mam glinę. I to jak wszyscy mówią, taka zaj...fajną :evil: Dlatego tak skupiłem się na etapie fundmentów, dobrej izolacji i drenażu.

U mnie drenaż ma przede wszystkim odsączac wodę, deszczówka jest "przy okazji".

Oczywiście się da taniej :

- rynny chlapią wokół domu

- rynny chlapia dalej od domu - woda leci po jakis korytkach betonowych, czy innych z dlaeka od domu

- dookoła rura PCV, która zbiera wodę do ... rowu, zbiornika, studni chłonnej, diabli wiedzą czego.

U mnie koszt rur PCV do zebrania wody z dachu wyniósł by ok 1300 zł dodatkowo. Dlatego zrezygnowałem.

...a jak będzie w praktyce opowiem za rok ... :wink:

pozdrawiam, majki

Oczywiście się da taniej :

- rynny chlapią wokół domu

- rynny chlapia dalej od domu - woda leci po jakis korytkach betonowych, czy innych z dlaeka od domu

- dookoła rura PCV, która zbiera wodę do ... rowu, zbiornika, studni chłonnej, diabli wiedzą czego.

U mnie koszt rur PCV do zebrania wody z dachu wyniósł by ok 1300 zł dodatkowo. Dlatego zrezygnowałem.

...a jak będzie w praktyce opowiem za rok ... :wink:

pozdrawiam, majki

U mnie wlasnie na razie rynny chlapia wokol domu i musze to jakos okielznac, bo z racji połgliniastej gleby jak polało zrobiły mi się kałuże. Przed domem między działką a ulicą mam rów melioracyjny, może jakoś podziemnie tam zrzucać wodę? Jak zaczęłam grzebać w necie jakieś pozwolenia wodnoprawne znalazłam...:(

Przed domem między działką a ulicą mam rów melioracyjny, może jakoś podziemnie tam zrzucać wodę? Jak zaczęłam grzebać w necie jakieś pozwolenia wodnoprawne znalazłam...:(

Popatrz ... to tak jak ja ... :lol:

Pozwolenia mówisz ... ? Hmmm, nie widomo kto czyta grupę :wink: ale po co pozwolenia ... Wężyk pod ziemią i .... 8)

pozdrawiam, majki