Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie czy jeśli magik od instal.elektrycznej woła 60 zł od punktu to dużo czy mało ? no i jak mam liczyć punkt - kontakt, włącznik + wyjście sufitowe na żyrandol + inne duperele(kinkiety itp)?

Czy ktoś się może orientuje w temacie : otóż wg planu zagospodarowania dla naszej działki nie można stosować pieca na paliwo stałe, pierwotnie rzuciliśmy się więc na gaz , ale przy rosnących kosztach może warto pomyśleć o eko-groszku , mówił mi jeden fachman ,że ponoć pozwalają zastosować te ekogroszki - czy ktoś próbował zmiany systemu ogrzewania z gazu na eko i załatwiał sprawę urzędowo ???

Czy ktoś się może orientuje w temacie : otóż wg planu zagospodarowania dla naszej działki nie można stosować pieca na paliwo stałe, pierwotnie rzuciliśmy się więc na gaz , ale przy rosnących kosztach może warto pomyśleć o eko-groszku , mówił mi jeden fachman ,że ponoć pozwalają zastosować te ekogroszki - czy ktoś próbował zmiany systemu ogrzewania z gazu na eko i załatwiał sprawę urzędowo ???

Ja mialem wpisany olej, ale zamienilem go na gaz. Ale rozwazalismy zmiane projektu na ogrzewanie elektryczne i po oddaniu budynku przejscie na ekogroszek.

Warto zadzwonic do PINBu i spytac, jak onie ten ekogreszek traktuja przy odbiorze...

Skoro nie zostałam ochrzaniona za peany na cześć budowlańców, dodam jeszcze:

Nie jest tak, że zaufałam na 100% komukolwiek. Może kobieta budująca ma tu trochę łatwiej. Tam gdzie mężczyzna zostanie odebrany jako upierdliwy, kobieta jest usprawiedliwiona, bo nie musi się znać.

Dlatego może telefonować do kierbuda z tysiącem pytań, prosić o sprawdzenie, wyjaśnienie, przyjechanie, skontrolowanie itp., itd.

Inaczej brzmi: "proszę zrobić tak, jakbyście robili to u siebie w domu, albo: mój kierbud dokładnie to sprawdzi, bo ja się nie znam - z ust kobiety niż mężczyzny.

Ja tak robiłam. Wydzwaniałam namolnie. Poza tym byłam na budowie codziennie, często 2 razy. Ale miałam blisko i całe lato urlopu.

Nigdy nie dawałam zaliczek. Tylko murarze dostawali kasę za konkretny etap.

Ciągle się dziwię, czym zasłużyłam sobie na taką ekipę http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

Mam tylko nadzieję, że wszyscy, którzy biorą ich z mojego polecenia na Tablicy są równie zadowoleni.

Zimą chłopaki ocieplili mi dach i zamontowali sufit g-k na poddaszu, potem jeszcze posadzili tuje.

Teraz mam ekipę od wykończeń. Napisałam o nich na Tablicy.

Weszli do mnie w goły tynk. Bez żadnego problemu zmienili budowę w dom.

Potem zrobili ocieplenie, pozostał tylko tynk. Są tacy fajni, że chyba będzie mi ich brakować jak już sobie ostatecznie pójdą.

Zostanie mi tylko fruwający jak śnieg styropian....

Poza tym zaczyna być widoczne, że za mało mamy poleceń na Tablicy.

Nasi polecani zaczynają się gubić, za dużo mają na raz.

W trakcie wykończeń miałam "mały problem" z pewnym fachowcem znanym na Forum od 2002 roku. Od dawna brany przez forumowiczów i zawsze chwalony. Był już u mnie wcześniej i było ok. Teraz miał dokończyć swoją pracę.

Byłam trochę zaskoczona. Nie miał czasu, wymigiwał się, chociaż robotę zaczął.

Dałam sobie radę. Poważna rozmowa w końcu pomogła, dlatego nie piszę o kogo chodzi.

Ale poleceń mamy za mało. Jak znajdę namiar na moich tynkarzy od tynków c-w dodam ich do Tablicy. Szczególnie, że jak mają "okienko", bo ktoś dużo wcześniej umówiony nie zdążył na czas, przyjeżdżają do następnego. Poza tym są wrażliwi na: proszęęęę, zależy miiiii, i co tam kto jeszcze wymyśli.

Ale otworów na kontakty trzeba pilnować samemu!!!!!

Poza tym zaczyna być widoczne, że za mało mamy poleceń na Tablicy.

Nasi polecani zaczynają się gubić, za dużo mają na raz.

W trakcie wykończeń miałam "mały problem" z pewnym fachowcem znanym na Forum od 2002 roku. Od dawna brany przez forumowiczów i zawsze chwalony. Był już u mnie wcześniej i było ok. Teraz miał dokończyć swoją pracę.

Byłam trochę zaskoczona. Nie miał czasu, wymigiwał się, chociaż robotę zaczął.

Dałam sobie radę. Poważna rozmowa w końcu pomogła, dlatego nie piszę o kogo chodzi.

Ale poleceń mamy za mało. Jak znajdę namiar na moich tynkarzy od tynków c-w dodam ich do Tablicy. Szczególnie, że jak mają "okienko", bo ktoś dużo wcześniej umówiony nie zdążył na czas, przyjeżdżają do następnego. Poza tym są wrażliwi na: proszęęęę, zależy miiiii, i co tam kto jeszcze wymyśli.

Ale otworów na kontakty trzeba pilnować samemu!!!!!

Słuchajcie czy jeśli magik od instal.elektrycznej woła 60 zł od punktu to dużo czy mało ? no i jak mam liczyć punkt - kontakt, włącznik + wyjście sufitowe na żyrandol + inne duperele(kinkiety itp)??

bardzo dużo, ja nie miałem oferty na więcej niż 30 zł, a punkt to każde wyprowadzenie kabla + oczywiście jeszcze GZI i szafka z bezpiecznikami gdzie każdy bezpiecznik to punkt

mnie osobiście elektryk wycenił całość na 3,5 do 4 tyś samej robocizny

U mnie właśnie w weekend elektryk skonczył instalacje za 25 zl od punktu

punky to gniazdko lub lampa plus wlacznik(jeśli 2 wlaczniki to 1,5 punktu) gniazdko tv i telefoniczne tez po 25 zl szafka gratis cała robocizna wtszła mnie 2500 (100 punktow plus szafka)

a jeśli chodzi o piec to według Pani w gminie musi być piec z certyfikatem ekologicznym przynajmniej w aleksandrowie tak jest więc większość pieców na ekogroszek spełnia te warunki.

dostałam właśnie wycenę systemu alarmowego. Cały bezprzewodowy, czujniki montowane na roletach (magnesy) na 9 oknach + 3 czujki ruchu na fiksy i centrala cyfrowa Ja 63 profi. Facet sobie życzy 6000 zł. Czy on nie przesadza? CZy taka cena to norma? Wyobrażałam sobie że będzie sporo taniej... Te magnesy nie są drogie (też bezprzewodowe) a cena centrali w internecie to ok 500-800 zł.

Kto coś wie na ten temat

PS napisałam mu, że chcę szczegółową wycenę, ale cuś milczy

EZS - drogo. Tyle to ja za zapłacę docelowo z włączaniem ekspresu na kawę przez sms-a :D 8)

Skontaktuj się z firmą Ad-Serwis. Zakładali u mnie i u Yeti'ego.

605 374 782 - przyjedzie bardzo miły pan, doradzi, podpowie, potem bez problemu zamontuje. Ja polecam.

pozdrawiam, majki

Witam serdecznie..Chciałbym sie dowiedziec czegos wiecej na temat firmy Jakar...jaki jest ich zakres prac...czy zajmuja sie szeroko pojetą wykończeniówka ? Na jakim pozomie kszałtuja się ich stawki na tle konkurencji ? Będę wdzieczny za informacje...

EZS - drogo. Tyle to ja za zapłacę docelowo z włączaniem ekspresu na kawę przez sms-a :D 8)

605 374 782 - przyjedzie bardzo miły pan, doradzi, podpowie, potem bez problemu zamontuje. Ja polecam.

pozdrawiam, majki

dzięki

nie omieszkam

:D Pozostaje mi tylko potwierdzić i uzupełnić o info, że zakładali też u Contela (od niego miałem namiary; dzięki Contel :D ). Do finału mojego konkursu na założenie systemu alarmowego weszła jeszcze jedna firma z bardzo zbliżoną cenowo ofertą. Jednak zasady wyceny tej drugiej wydały mi się jakieś takie bardziej pokrętne... :roll: :wink: Sama oferta Ad-Serwisu była również znacznie bardziej staranna i klarowna.

To chyba pierwsze trafienie "bez pudła" na mojej budowie. Pan Andrzej okazał się bardzo rzeczowym, sympatycznym i profesjonalnym wykonawcą.

(...O!!! Właśnie zauważyłem, że gdzieś zaginął mój awatarek :-? . Przez tydzień odłączyli mnie od kabla a tu po powrocie netu takie kwiatki :evil: Proszę o zwrot - zdążyłem się z nim już bardzo związać emocjonalnie :cry: ...)

:wink:

Kupiłem w Castoramie (93-566 Łódź, ul Wróblewskiego31, tel (042) 683-72-00, 683-71-00). Producent: Padilla. Cena na początku marca: 598 zł/szt. Wytrzymałość ogniowa: 45min.

Z ciekawości zadzwoniłem do przedstawiciela Padilli w PL (w Poznaniu), te same drzwi kosztowały u nich przeszło 800zł. :wink: :D