Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na mnie Abatex nie zrobił większego wrażenia - okna rzeczywiście całkiem ładne, ale ani cenowo nie są aż tacy rewelacyjni, ani obsługa (w moim przypadku) nie wskazywała na to, że bardzo zależy im na kliencie - może mają już tych klientów za dużo(?) :wink: Już dobrze nie pamiętam, ale uciekłem chyba całkiem od nich, gdy okazało się, że reklamowany przez nich trzeci "grzybek" to tak na prawdę przyda sie dopiero, gdy założę sobie czwarty :wink: :D (nie znoszę gdy reklama służy do ogłupienia klienta).

Moje okna to Oknoplast-Kraków, monter z Pabianic ul. Kilińskiego. Właściwie przy montażu nie było o co się przyczepić, może z wyjątkiem tego, że nie chcą robić nic więcej jak tylko zakotwić i zapiankować okna. Oznacza to, że otwór musi być idealnie przygotowany do wstawienia ram, ale może w innych firmach też tak jest :roll: Poza tym firma jak firma, ale zasadniczo: konkretnie, rzeczowo, cenowo chyba nie najgorzej (oczywiście też po targowaniu :wink: ), a okna też ładne :D

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na mnie Abatex nie zrobił większego wrażenia - okna rzeczywiście całkiem ładne, ale ani cenowo nie są aż tacy rewelacyjni, ani obsługa (w moim przypadku) nie wskazywała na to, że bardzo zależy im na kliencie - może mają już tych klientów za dużo(?) :wink: Już dobrze nie pamiętam, ale uciekłem chyba całkiem od nich, gdy okazało się, że reklamowany przez nich trzeci "grzybek" to tak na prawdę przyda sie dopiero, gdy założę sobie czwarty :wink: :D (nie znoszę gdy reklama służy do ogłupienia klienta).

Moje okna to Oknoplast-Kraków, monter z Pabianic ul. Kilińskiego. Właściwie przy montażu nie było o co się przyczepić, może z wyjątkiem tego, że nie chcą robić nic więcej jak tylko zakotwić i zapiankować okna. Oznacza to, że otwór musi być idealnie przygotowany do wstawienia ram, ale może w innych firmach też tak jest :roll: Poza tym firma jak firma, ale zasadniczo: konkretnie, rzeczowo, cenowo chyba nie najgorzej (oczywiście też po targowaniu :wink: ), a okna też ładne :D

Na mnie też (szukam okien i do nich trafiłam bo czytałam troche na forum ) - nie byłam u nich - ale wycenę ram z rysunkami i cenami dostałam dopiero po napisaniu kilku meili :( - napisali że mają dużo wycen i nie mają czasu robić takich żeczy :(((. Dobrze że się o nią domagałam bo okazało się że pomyłka w wycenie to 650 zł !!!! na samej robociźnie. Później zamieszanie z kolorami - chciałam meranti albo makori a oni wyceniają orzechowy tańszy o 15 % :( - to już naciąganie :(. No i termin - 13 tygodni - skąd oni to biorą ????

Zdecyduje się chyba na Budwar. Byłam dzisiaj na Rzgowskiej - obsługa ok :) cena do zaakceptowania i 6 komórkowe ramy bez ołowiu i pionowa belka w oknach przygrzewana zamiast skręcanej. No i termin 5 tygodni na mój kolorek :)))))))))). Zastanawiam się jeszcze na Jezierskim - ale tylko ramy 5 komórkowe i ta cena.......

Różnie to bywa.

Może trafiłam na posuchę zbytu w Abatexie.

Wycenę dostałam jakoś w 2 dni.

Cenę ostateczną najlepszą w Łodzi i okolicach, do tego parapety po cenie promocyjnej. Pan z obsługi bardzo profesjonalny i sympatyczny.

Niedawno bez najmniejszego problemu przysłali człowieka do wyregulowania okien.

Ale nie namawiam skoro tak im się odmieniło.

canna, nie bój się - będzie dobrze :wink: :lol:

...no i pół-gratulacje!!! Reszta gratulacji - po odbiorze :lol: :wink: :lol:

agusia133, o oknach poczytaj jeszcze tutaj i tutaj.

Swego czasu te dwa wątki sporo mi pomogły w wyrobieniu sobie opinii przy wyborze okien. Teraz już ich nie śledzę, ale pewnie są równie pomocne :wink:

...i jeszcze jedno: w moim przekonaniu reklamowanie okien jako bezołowiowe to podobne ogłupianie reklamą klienta jak ten w/w trzeci grzybek. Z tego co gdzieś kiedyś wyczytałem (całkiem możliwe, że na którymś z w/w wątków), to ołów z ram okiennych jest szkodliwy tylko w dwóch momentach: podczas produkcji i przy utylizacji. Obydwa przypadki nie dotyczą bezpośrednio nas jako użytkowników - jak (domyślnie) sugeruje reklama. Ołów jest używany jako stablilizator (są zamienniki, ale nie tak skuteczne) i w takiej formie (związany chemicznie) nie uwalnia się i nie ma wpływu na nasze zdrowie podczas użytkowania okien. -Tak to chyba leciało - mam nadzieję, że nic nie pokręciłem :wink:

Oczywiście nie mam nic przeciwko eliminowaniu Pb ze środowiska, ale nadal uważam, że klientowi należy się rzetelna i jednoznacznie brzmiąca informacja (reklama) - w końcu w nieco bardziej świadomych społeczeństwach, dbałość o środowisko powinna być na równie wysokim miejscu, co troska bezpośrednio o nasze zdrowie :roll:

Już miałem skończyć, ale dorzucę jeszcze jako puentę:

w ostatecznym rozrachunku jakość okien jest wypadkową 3 elementów:

1. jakości użytych materiałów i wykonania profili (w naszym przypadku nadal chyba jeszcze wszystkie profile produkowane są w Niemczech)

2. jakości montażu (składania ram) w firmach polskich

3. jakości montażu (wstawiania gotowych okien) na placu budowy przez monterów

Życzę trafnego wyboru :D

My też ostatecznie zdecydowaliśmy się na Abatex - robiliśmy wycene na początku roku i oni jako jedyni odpisali do nas już następnego dnia , a z reszty firm musieliśmy się prosić i część i tak nie dosłała. POtem już w samym Abatexie spędziłam ładnych kilka godzin wyliczając i zmieniając , to z grzybkiem , to kolor , to szybka taka , to stałe to uchylne - kombinowałam jak koń pod górkę i kobiałka cierpliwie mi wyliczała wszelkie wersje jakie chciałam. Zamówiliśmy więc u nich a jak będzie z montażem to zobaczymy - najpierw muszę mieć gdzie te okna założyć :)

A teraz pytanie z serii durnowatych:)

Czy wy jakoś ustalaliście na jakiej wysokości ma być otwór okienny ? żeby to miało ręce i nogi jak już się porobi te wszystkie wylewki,posadzki i inne duperelki?

bo ja jakoś w projekcie nie mogę znaleźć i tak do końca nie wiem jak to jest - czy jest jakiś standard czy to się ustala z wykonawcą wg widzimisię

nadmienię tylko ,że byłam w zeszłym roku w domu kuzynostwa gdzie żeby wyjrzeć z salonu musiałam się wspinać na palce i ledwo co widziałam :):):) i nie wyobrażam sobie takiego babola u siebie

Ja ustalałam tak, żeby mi się zmywarka pod blatem schowała a blat miał być przedłużeniem parapetu. Ustalałam, ustlałam, mierzyłam a wyszło... 2 cm wyżej. I parapet nie jest w blacie. I też jest dobrze.

Generalnie masz pewne ograniczenia. Chcesz mieć jakąś wysokość pomieszczeń. Od góry idzie - belka, potem u nas puszki rolet, potem okna w miarę standardowej wysokości i... już masz parapet. Jak chcesz go mieć niżej, to się zastanawiasz - ile bliczków dodać od góry nad belką. Teraz jestem mądra, ale wtedy liczyłam od dołu a góra była mglistym pojęciem. I tak mi wyszły mieszkania na 285 cm. Czgo zresztą nie żałuję...

hmm muszę koniecznie pogadać z moim wykonawcą , bo w projekcie nigdzie nie mogę znaleźć a jutro ruszają ściany to i okna będą tuż tuż !!!

Generalnie też chciałabym parapet na wys. blatu kuchennego - a czy macie też zamiar umieszczać zlewozmywak pod oknem??? bo ja tak i myślę nad sprawą otwierania okna przy zamontowanej baterii , te podokienne baterie które widziałam nie dość ,że cholernie drogie to jeszcze nie podobają mi się i znów zagwostka jak to zrobić żeby działało i okno i zlew :):)

Jakie macie patenty ?

Baterie podokienne mają sens gdy parapet jest wyżej niż blat, ale niżej niż najwyższy punkt baterii. "Kładą" się na blacie i okno otwiera się ponad nimi. Jeśli chcesz parapet i blat na tym samym poziomie, taka bateria nie ma sensu. U mnie bateria będzie równo posrodku okna - doświadczalnie wybrałam miejsce, w którym nie przeszkadza w otwarciu obu skrzydeł. Bateria z mieszaczem u góry, bo z pokrętłami z boku już by się nie zmieściła.

Ja mam lew 1 komorowy nie dokładnie pod oknem, tylko troszkę przesunięty w róg a bateria jest od strony tego rogu. Wygodnie. Inna sprawa, że przez pół roku mieszkania jeszcze nie otwierałam tego okna poza myciem i rozszczelnieniem - trzeba sięgać przez blat i jest to niewygodne.

Nie zmierzylem. Tak na oko jest ok...

I na tym z cala pewnoscia zarabiaja tacy pseudo handlarze. Gdybys mial mozliwosc, sprobuj przemierzyc ilosc i porownaj z iloscia, za ktora placiles. Ciekawy jestem, czy nie bedzie roznicy in minus. A drewno ukladales samemu czy ukladal ci na dzialce ten drzewny "biznesmen"?

Samemu ukladalem. NIe zamawialem "uslugi".

Z tego, co czytalem na forum, handlarze doskonale wiedza, jak "przewiezc" klienta. A jak ktos sie dobrze orientuje, to sam sobie kupuje drewno... (od razu w lesie)

Nie zmierzylem. Tak na oko jest ok...

I na tym z cala pewnoscia zarabiaja tacy pseudo handlarze. Gdybys mial mozliwosc, sprobuj przemierzyc ilosc i porownaj z iloscia, za ktora placiles. Ciekawy jestem, czy nie bedzie roznicy in minus. A drewno ukladales samemu czy ukladal ci na dzialce ten drzewny "biznesmen"?

Samemu ukladalem. NIe zamawialem "uslugi".

Z tego, co czytalem na forum, handlarze doskonale wiedza, jak "przewiezc" klienta. A jak ktos sie dobrze orientuje, to sam sobie kupuje drewno...

Wczoraj byłem u babci niestety drewno w drewutni ale na moje oko ......mało

Witajcie Forumowicze,

mam pytanie do tych co właśnie zaczynają czy 600 zł za mapkę do celów projektowych ( w wersji numerycznej) i 600 zł za wytyczenie działki ( 4 narożniki i rozesłanie protokołów do sąsiadów) to cena przyzwoita? wysoka, niska?

ja płąciłam 700 zł

i za wytyczanie będzie 50 zł za każdy róg - czyli u nas 300 zł

Witam wszystkich,

Pilnie poszukuję ekipy do kompleksowego wykończenia domu. Moja właśnie mnie wystawiła. Mieli wchodzić za 2 tyg. :evil:

Proszę o jakieś namiary!

P.S. ekipa od canny niestety nie ma terminów :cry:

Pozdro.

Zadzwoń do podanej przeze mnie ekipy od ociepleń na łódzkiej tablicy ogłoszeń. Robią z tego co mówili także wykończeniówkę. Może akurat ... ? :roll:

powodzenia, pozdrawiam, majki

Moi Drodzy,

właśnie dostałam wycenę od potencjalnego wykonawcy Co/Cw. (pod podłogówkę)Poniżej fragment co droższych elementów (netto):

* rura alu-pex ( ubezpieczona na wypadek wad fabrycznych)do podłogówki i grzejników fi 16 ok. 1000 mb – 4400 zł

* styropian do podłogówki ( styropian systemowy o grubości 3 cm) 133 m2 – 2261 zł

* kocioł kondensacyjny Viessmann Vitodens 200 1 F + sterowanie pogodowe Vitotronic 200 – 6655,50 zł

* zasobnik polski z wężownicą spiralną stojący o poj. 150l. - 1230 zł

* zestaw uzupełniający do obiegu grzewczego z mieszaczem + mieszacz – 1648 zł

*rury, kształtki, otulina, armatura zabezpieczająca i odcinająca do kotłowni i na piony – ok. 1600 zł

oraz co najważniejsze - ROBOCIZNA:

1 pkt grzejnikowy - 150 zł netto + vat 7 %

1 szafka - 150 zł netto + vat 7 %

1 m2 podłogówki - 20 zł netto + vat 7 %

1 pkt wodno-kanalizacyjny (cwu, zw, cyrkulacja, kanalizacja) - 160 zl netto + vat 7 %

kotłownia - 2200 zł netto + vat 7 %

i pytanie do tych, którzy już mają to właśnie za sobą lub właśnie sie do tego przymierzają, czy to średnia krajowa czy całkowity sufit ?