Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i przy okazji drugie pytanie:

- co i w jakiej najlepiej kolejności należy robić po tynkach?

;)

uspokoić się :wink:

Te, mądrala. A o co Ciebie chodzi? :roll: Że niby też będę miał TAKIE tynki jak u Ciebie? :oops:

Biorę 2 tygodnie urlopu i będę pilnował. :lol:

Ty mi lepiej teraz napisz co przed a nie co po...

znaczy chodzi ci o to , że skuwane i kładzione jeszcze raz :lol: :lol: :lol:

na szczęście pilnowane...

ale wszystkiego się nie da . :lol: ..

kup nerwosol....bo wprawdzie za zbrodnię w afekcie dają pół kary ale i tak się ni :lol: e opłaca 8)

uzgodnij odchyłki i codiennie sprawdzaj...sam!!!!!!!

lata drabina (tfu!) rusztowanie i jedziesz ........

a i kąt sobie kup taki z 50\minimum i zbij z lat dluzszy...

kup piwo zaproś mnie i mmada to sprawdzimy fachmanów :wink:

Witajcie moi drodzy :)

Powiedzcie mi proszę czy przypadkiem nie zapomniałem o niczym przed tynkami, będą zrobione:

- instalacja elektryczna

- instalacja telefoniczno-komputerowa

- instalacja TV + SAT

- instalacja domofonowa

- jakieś kabelki do sterowania kotłem z regulatora pokojowego

- jakieś kabelki do sterowania rekuperatorem

- alarm

- instalacja OC, znaczy się odkurzacza centralnego

Czy o niczym przypadkiem nie zapomniałem?

No i przy okazji drugie pytanie:

- co i w jakiej najlepiej kolejności należy robić po tynkach?

Pozdrawiam wszystkich i życzę dalszego odpoczynku, bo z ilości postów na naszej grupie wynika, że większość pojechała na urlopy ;)

Tak jak poprzednicy pisali : kabelki audio i może jeszcze tylko rura PCV, czy jakiś arot w ścianie do ukrycia kabelków między LCD na ścianie a resztą systemu kina domowego ...

Co robić po tynkach ?

My będziemy robić :

- hydraulika ( podłogówka ) i reszta rurek w styro w podłodze

- wylewki

- stelaż pod sufity GK

i .. dalej ... :roll:

Nie chcę zapeszać, może znalazłem tynkarza CW coby od sierpnia zaczął ..., ale ciiiiiiiii ..... :wink:

pozdrawiam, majki

... Co robić po tynkach ?

My będziemy robić :

- hydraulika ( podłogówka ) i reszta rurek w styro w podłodze

- wylewki

- stelaż pod sufity GK

i .. dalej ... :roll: ....

Przy okazji hydrauliki, także ogrzewanie podłogowe - jeśli jest planowane, bo pójdzie pod wylewki :)

Pozdrawiam, A.

...

- instalacja TV + SAT

- alarm

Sli nie jestem pewien czy masz juz przemyslane te rzeczy dlatego napisalem troche nadmiarowo.

1) Jezeli bedziesz sie decydowal na HDTV SAT to powinienes miec dwa przewody koncentryczne pomiedzy konwerterem na antenie i tunerem. Czasami dochodzi jeszcze sterowanie, z ktorej anteny ma byc sygnal (jeden przewodow - dwie zyly niskie napiecie) lub zasilanie obrotnicy obrotnica anteny (niskie napiecie).

Mozesz tez miec rozwiazanie w ktorym laczysz sygnaly z tunera i zwyklej anteny. Wzmacniasz i rozsylasz do domu ale odbierasz wtedy tylko ustawiony na tunerze kanal. Gotowych rozwiazan domowej sieci RTV SAT mozna bylo kiedys doszukac sie na stronach http://www.dipol.com.pl

Ostatnio staja sie modne sieci domowe, w ktorych przesyla sie sygnal za pomoca skretki ("przewody komputerowe Ethernet"). Jezeli bedziesz kupowal takie przewody to zobacz aby nie byly gorsze od CAT5E, CAT6 - tak na daleka przyszlosc - przewod raz sie wklada w sciane. Podobnie przewody do anteny satelitarnej moglyby miec mniejsze tlumienie (np. srednica zyly 1.1mm) i lepszy ekran.

Wiekszosc z tych dobroci mozna kupic w Dipolu albo np. na Lakowej lub Piotrkowskiej w hurtowni komputerowej - wypadla mi z glowy nazwa.

2) Zastanawiales sie nad mozliwoscia umieszczenia kamer ? To jest wizja z wielkiego brata ale kiedys moga byc tansze kamery ethernetowe to bedziesz mogl monitorowac mieszkanie podczas wyjazdu.

3) Czy bedziesz myslal o elektrycznie sterowanych roletach okiennych. Jezeli bedziesz chcial to raczej przewody 4 zylowe.

4) Inteligentny dom - raczej mozesz darowac sobie dodatkowe przewody. Wystarczy jak dodatkowo przewidzisz po jednym gniazdku na ethernet w kazdym pomieszczeniu (wlacznie z kuchnia, kotlownia, garazem) - jestem przeciwnikiem WiFi , BigZee dlatego o tym napisalem.

5) Piec CO - niektore piece na zachodzie pozwalaja na sterowanie nim za posrednictwem telefonu (w Polsce chyba Vailant to oferuje). Mozesz tez monitorowac piec CO komputerem.

Na pewno ktos jeszcze bedzie mogl cos dodac :wink:

Do TV SAT wypada miec przynajmniej 3 przewody koncentryczne: np. SAT recoder "n" potrzebuje dwa, potrebny moze byc tez kanal zwrotny. Do dzielenie sygnalu SAT mozna miec diseq, wiec nie trzeba tego samego ogladac na jednym tunerze.

To wszystko wiem ze strony dipola, ktora wszystko ladnie wyjasnia i praktyki sotosowanej.

W domu mam do kazdego pomieszczenia polozona podwojna skretke, a i tak coraz czesciej korzystam z WiFi. Nie jestem zwolennikiem fal elektromagnetycznych, ale biorac pod uwage caly czas wlaczone komorki, kilka BTSow ktorych nawet nie widze i maszt radiotelefoniczny w sasiedztwie szkodliwosc WiFi uwazam za znikoma.

Zwykle kamery mozna kupic za ok. 200-300 zl i podlaczyc je do systemu telewizji (podgladac w telewizorze). Kamery po sieci ethernet sa znacznie drozsze.

Wszystkim mozna sterowac elektronicznie/zdalnie (nawet sa lodowki z laczem ethernet). Pytanie: po co i czy koniecznie chcemy zdalnie regulowac temperature kotla CO? Fajna zabawka, tylko czy taka funkcjonalnosc uzywana sporadycznie uzasadnia koszt i czy przypadkiem nie uzaleznia nas od pradu i nowoczesnych technologii?

Wczoraj np. cieszylem sie, ze mam zapalki, aby przy swieczce uruchomic plyte gazowa.

p.s. A na wieczor polecam do obejrzenia "Firewall"...

Drodzy Forumowicze - pomocy. Zawaliła moja ekipa murarzy od trzech miesięcy nie pokazali sie na budowie a ja potrzebuję na drugą połowę lipca tynkarzy do tynków cementowo-wapiennych. Będę wdzięczna za namiary na słowną i solidną ekipę. Bardzo proszę o namiary na priva.

Pozdrawiam i raz jeszcze proszę pomóżcie znaleźć ekipę

dzień dobry bardzo wszystkim jestem nowym ( ido tego nie mam pojęcia o budowaniu i wszystkim co jest z tym związane) czytaczem forum a nie ukrywam że zmusiła mnie do tego sytuacja w której się znalazłem zostałem posiadaczem działki 37.5 ara(działka jest między brzezinami a koluszkami około 20 km od łodzi) i chciałem ją ogrodzić no tu ( kasa ) chciałbym to zrobić

tanio ale nie tak żeby za rok się zawaliło albo rozleciało - pomocy . Znalazłem ekipę

za 50pln za metr bieżący ogrodzenia ( materiał + robocizna) siatka+brama bez podmurówki tylko słupki wbetonowane czy ma to sens czy może ogrodzić tylko część ale porządnie - pozdrawiam i z góry dzięki za opinie i porady :wink:

Bardzo jest fajna siatka ocynkowana powleczona plastykiem robia w Lutomiersku - moze przynajmniej kawalek w miejscu gdzie bedzie dom zrobic ta siatka. Slupki tez maja na miejscu ale najtaniej chyba bedzie na miejscu.

W Lutomiersku tez jest ekipa zakladajaca ale sensowniej powinno byc zatrudnienie wykonawcow z tego miejsca gdzie ma byc siatka.

Cen aktualnych niestety nie znam.

PS

Kiedys byla teoria naciagania siatki. teraz naciaga sie druty :) a siatki kupujesz tyle ile masz metrow ogrodzenia.

Witam,

ja trochę z innej beczki. Niedługo będę podpisywała umowę kredytową i stąd moje pytanie. NA CO ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ, NA JAKIE KRUCZKI BANKOWE aby się później nie obudzić z przysłowiową ręka w nocniku?

Z góry dziękuję za wszystkie wasze cenne uwagi.

pozdrawiam

Aga

dzień dobry bardzo wszystkim jestem nowym ( ido tego nie mam pojęcia o budowaniu i wszystkim co jest z tym związane) czytaczem forum a nie ukrywam że zmusiła mnie do tego sytuacja w której się znalazłem zostałem posiadaczem działki 37.5 ara(działka jest między brzezinami a koluszkami około 20 km od łodzi) i chciałem ją ogrodzić no tu ( kasa ) chciałbym to zrobić

tanio ale nie tak żeby za rok się zawaliło albo rozleciało - pomocy . Znalazłem ekipę

za 50pln za metr bieżący ogrodzenia ( materiał + robocizna) siatka+brama bez podmurówki tylko słupki wbetonowane czy ma to sens czy może ogrodzić tylko część ale porządnie - pozdrawiam i z góry dzięki za opinie i porady :wink:

Tak sobie gdybam ... tak dużą działkę można by ogrodzić w sposób "kombinowany". Zabetonować słupki betonowe jak do ogrodzeń z paneli betonowych lub słupki metalowe ( później można wykorzystać do siatki ). Jako wypełnienie dać 4-5 grubych dech, tylko ze zdjętym oflisem ( korą ). Mogą być nierówne w sensie "pofalowane brzegi". Zabezpieczyć Fobosem ( moczenie ), lub nieśmiertelnym olejem silnikowym. Tanio, solidnie na parę dobrych lat ( dechy, bo słupki na wiele więcej ) i przede wszystkim do wykonania samemu.

Ale jak piszę - gdybam :wink:

pozdrawiam i witam, majki

Witam,

ja trochę z innej beczki. Niedługo będę podpisywała umowę kredytową i stąd moje pytanie. NA CO ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ, NA JAKIE KRUCZKI BANKOWE aby się później nie obudzić z przysłowiową ręka w nocniku?

Z góry dziękuję za wszystkie wasze cenne uwagi.

pozdrawiam

Aga

np.

- czy da się przewalutować kredyt w okresie do wypłacenia ostatniej transzy, czy dopiero po wypłacie ostatniej transzy ...

- wszelkie ubezpieczenia, obowiązkowe, "zalecane" - co dają ?

- np. konieczność otworzenia konta w danym banku ( dodatkowe opłąty ), aktywnego ( miesięczne wpływy ) i z niego ściąganie rat

- czy można wcześnie spłacać ( nadpłacać ) - za ile ?

- operat szacunkowy ... :-?

itp, itd ... każdy bank ma swoje haki :(

pozdrawiam, majki

dzięki za lekkie ukierunkowanie postaram się znaleźć kokoś na miejscu ,do wcześniej podanych miejscowości mam po około 4km wiec może tam kogoś znajdę . Gdyby ktoś znał jakąś niedrogą ekipę będę wdzięczny ( Brzeziny-Koluszki)

w grę wchodzi również fachowiec ze sprzętem a ja + dwie osoby do pomocy jesteśmy gotowi ( myślałem żeby się ze wszystkim zmieszczę w dziesięciu tysiącach ale widzę że będzie ciężko-przy jakiejś taniej bramie 1200-1400pln) pozdrawiam :wink:

Gdyby ktoś znał jakąś niedrogą ekipę będę wdzięczny ( Brzeziny-Koluszki)

w budziszewicach koło ujazdu byłeś ?? tam jest największe zagłębie płotów betonowych, kupujesz sobie u nich 2 słupki + 1 płytę jako podmurówkę i z ustawieniem płacisz za to koło 20 zł za 2m bieżące, na tym samodzielnie rozpinasz sobie siatkę i całość nie przekracza wtedy 5 tyś zł z brama