Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

ja trochę z innej beczki. Niedługo będę podpisywała umowę kredytową i stąd moje pytanie. NA CO ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ, NA JAKIE KRUCZKI BANKOWE aby się później nie obudzić z przysłowiową ręka w nocniku?

Z góry dziękuję za wszystkie wasze cenne uwagi.

pozdrawiam

Aga

Najlepiej znac wzor umowy. Duzo zalezy od banku.

dodam jeszcze:

- prowizja za przyznanie kredytu

- zabezpieczenia kredytu

- mozliwe okresy karencji i zmiany w umowie

- jak sa ocenaine postepy prac (czy np. do wyplaty kolejnej transzy musi przyjechac specjalista do oceny postepow i czy trzeba za to zaplacic)

- czy jest koniecznosc wykupienia karty kredytowej "do rachunku"

- oplaty za przewalutowanie i wczesniejsza splate kredytu

- czy jest tzw. rata balonowa

to tyle, co mi sie na szybko przypomnialo...

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy przy nadpłaceniu kredytu zmniejsza się wysokość rat, a okres kredytowania zostaje ten sam, czy wysokość raty pozostaje, a okres się zmniejsza.

Czy trzeba wykupić na czas spłaty kredytu ubezpieczenie na życie, które kosztuje niemało...

Czy poszczególne transze rozliczane są na podstawie oceny postępu prac (wizyty kontrolera na budowie, zdjęcia, wpisy w dzienniku budowy) czy wg faktur - na ile % transzy trzeba mieć faktury.

Ile aneksów do umowy można zrobić w ciągu roku i ile to kosztuje - w niektórych bankach np. zmiana adresu, dowodu osobistego - to już aneks, czasami trzeba za niego zapłacić.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi co zrobić jeszcze przed tynkami.

Dodatkowo poza tym co wiedziałem dociągnę jakieś kabelki do głośników + ethernetowe do 2 pomieszczeń, do których wcześniej nie planowałem.

A teraz następne pytanko ;):

Czy ktoś z Was może robił instalację odgromową? Bo raczej planujemy ją zrobić tylko nie do końca wiemy jak się za to zabrać...

A może macie jakiegoś sprawdzonego wykonawcę?

Czy przy nadpłaceniu kredytu zmniejsza się wysokość rat, a okres kredytowania zostaje ten sam, czy wysokość raty pozostaje, a okres się zmniejsza.

Czy trzeba wykupić na czas spłaty kredytu ubezpieczenie na życie, które kosztuje niemało...

Czy poszczególne transze rozliczane są na podstawie oceny postępu prac (wizyty kontrolera na budowie, zdjęcia, wpisy w dzienniku budowy) czy wg faktur - na ile % transzy trzeba mieć faktury.

Ile aneksów do umowy można zrobić w ciągu roku i ile to kosztuje - w niektórych bankach np. zmiana adresu, dowodu osobistego - to już aneks, czasami trzeba za niego zapłacić.

Na wszystko można odpowiedzieć : zależy od banku :roll:

W naszym kredycie poszczególne odpowiedzi by były :

- zmniejsza się okres kredytowania, rata taka sama

- nie trzeba

- rozliczane na podstawie wizyty przedstawiciela banku i jak mamy to jakieś faktury za dany etap

- nie robiliśmy jeszcze ankesów :lol:

pozdrawiam, majki

Na wszystko można odpowiedzieć : zależy od banku :roll:

pozdrawiam, majki

Właśnie o to chodzi, w każdym banku trzeba pytać o wszystko, żeby wybrać najkorzystniejszą ofertę :D

Właśnie o to chodzi, w każdym banku trzeba pytać o wszystko, żeby wybrać najkorzystniejszą ofertę :D

Ano tak .... My przed wzięciem kredytu odwiedziliśmy blisko 20 banków i instytucji finansowych. Taaaaaaki segregator sie zrobił makulatury :roll:

pozdrawiam, majki

Dzięki Majki, Mmmd i Akacja

W moim wypadku wygląda to tak,ze po wielu wizytach w bankach, różnych instytucjach i różnych zawirowaniach padło na KredytBank .(trochę z przymusu bo w mojej obecnej sytuacji nie miałam za wiele manewrów)

-co do prowizji to udało mi się załapać na promocję (brak prowizji)

-niestety do wypłat kolejnych transz potrzebne 50% FV(ból)+płatna wizyta kontrolera sprawdzającego postępy

-po 5 latach wcześniejsza spłata bez dodatkowych opłat opłat

-przewidziana 12 miesięczna karęcja(aneksy ale nie wiem ile to kosztuje)dopytam

-ubezpieczenie w racie kredytu (dość atrakcyjne)

-rzeczoznawca płatny 900

-o nadpłacanie muszę dopytać

-oprocentowanie przy udziale własnym dość atrakcyjne

Zobaczymy jak to będzie a przyznam się,że stracha mam nie małego jak sobie pomyśle o spłacaniu tych rat przez tyle lat.A do tego ten niski kurs franka co dla biorących kredyt nie jest za korzystny.

Witam,

Czy ktoś z forumowiczów posiada na zbyciu już nie potrzebne nadwyżki (większe ilości) materiałow potrzebny na budowe stanu zero+ściany parteru?

np. styrodur, dysperbit, papa do fundamentów, itp.

jeśli ktoś jest ma ochotę się dogadać i pozbyć proszę info na priv.

oraz pytanie również z tym tematem związane

gdzie w łodzi najtaniej obecnie można kupic styrodur oraz porotherm + bloczki fundamentowe?

w 2005 roku jak cement I kosztował 8,5 zł worek to bloczki fundamentowe wozili wywrotkami i kipowali na placu budowy, na cały samochód pękały 2 sztuki, a jak była potrzebna docinka to trzeba było taki bloczek fleksem ciąć, a teraz jak cement II kosztuje 12 zł worek to sam piasek w tych bloczkach, młotkiem murarskim można go przyciąć na wymiar prawie tak samo jak cegłę, a bloczki sprzedają teraz paletowane bo pewnie się boją ze po kipowaniu ze 2 by nie pękły

Witajcie po długiej przerwie

hi hi mówi sie "jak trwoga to do Boga" a ja dodam "jak potrzeba wiedzy to do forum" :lol:

Mam dwa pytania

1. czy jak jeszcze nie mam pozwolenia na budowę to mogę wziąć zamówić na działkę spychacz co by zdjął humus spod przyszłego domu i "rozpflancował" go na pozostałej części działki? czy też muszę czekać aż przyjdze "ten no.. geodeta" i wbije te swoje kołki tam gdzie ma stać dom :-?

2. potrzebuję namiary na osobę która:

a. zrobi mi przyłącze wody (2,5m :x ) (projekt już odebrany z zudu)

b. zrobi mi WLZ - czyli wkopie taki gruby kabelek w ziemię od licznika do erbetki (hmmm bo chyba tak to się będzie zwało :D )

plissssss

:D :D :D :D :D :D :D :D

Witaj Oleńku http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

1. Możesz zdjąć humus, i tak zdejmuje się go z większej powierzchni. Nie masz pozwolenia? a kto twierdzi, że to pod budowę? może chcesz tam posadzić buraki?

2. Przyłącze wody robi fachowiec od przyłączy, teraz pewnie mają baaardzo długie terminy. Na tablicy są namiary na pana Pękalę, to porządny facet i nie zdzierca. Ale jak u niego z terminem? Możesz też spróbować u mojego: Marek Jasiński 602 344 110, nie wiem czy jest aktualnie czasowy.

3. Kabelka mąż nie wkopie? to, ja znam tylko pana Marka Osendowskiego, namiary też są na tablicy.

A kiedy będzie pozwolenie?

Wtajcie macie może namiar na jakiegoś niedrogiego architekta najlepiej ze zgierza ...

Ja mam namiar na panią architekt ze Zgierza. Robiła nam 2 adaptacje (dom i bydynek gospodarczy) w bardzo dobrej cenie. Jak projekty indywidualne nie wiem - ale jeśli chcesz namiar - daj znać na priva.

Pozdrawiam