Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W moim wypadku wygląda to tak,ze po wielu wizytach w bankach, różnych instytucjach i różnych zawirowaniach padło na KredytBank .(trochę z przymusu bo w mojej obecnej sytuacji nie miałam za wiele manewrów)

Agi - my również troszkę z przymusu mamy kredyt w Kredyt Banku i jak do tej pory wybraliśmy już dwie transze, z którymi nie było problemu. Pieniążki na koncie po 3-4 dniach od podpisania umowy a później rozliczenia. Jedna istotna rzecz to to, że do rozliczania transz biorą pod uwagę tylko te faktury które mają datę wystawienia póżniejszą od daty otrzymania transzy.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponownie Witam;

Mam pytanie do osób które budowały pożyczając prądu od sąsiada. Jaki ponieśliście koszt do stanu surowego zamkniętego a jaki przy wykończeniówce?.

Nam do stropu z budową studni wyszło jakieś 60-70 kw i sąsiad trochę stęka, a ponieważ skrzynkę mamy od wykonawcy to nie wiemy czy licznik dobrze bije czy też są jakieś przekłamania.

Dawno mnie nie było :) ale za to "siem" działo na budowie - mamy już kilka ścian i nawet 3 okna :) wreszcie zaczynam widzieć dom a nie "cóś" .

Frapuje mnie jedna sprawa, w ścianach garażu zamiast okien chcę wstawić luksfery - powiedzcie mi czy je trzeba wymurować podczas stawiania ściany , czy da się je potem wsadzić w gotowe otwory ??? no i czy do tego trzeba fachmana czy budowlany lajkonik da radę ?

Ile się teraz płaci za stemple ? mam sąsiada z ulicy , który świeżo się pobudował i odsprzeda nam swoje stemple za 3,5 zł od sztuki - dużo to czy mało ? sąsiad po sąsiedzku , więc wielki transport odpada ... na allegro widziałam najtańsze z naszych okolic za 4 zł + transp. więc chyba ok . Stemplujący dajcie znak po ile to-to chodzi ?

... mam sąsiada z ulicy , który świeżo się pobudował i odsprzeda nam swoje stemple za 3,5 zł od sztuki - dużo to czy mało ?

Jak ja potrzebowałem to kupiłem troszkę od sąsiada po 3 zł, później resztę dokupiłem nowych po 5 zł.

Po stropie stemple odsprzedawałem po 4 zł, ale nabywca sobie wybrał te, które mu się podobały (tylko z tych nowych).

Swoją drogą te stemple, które miałem od sąsiada były dużo słabsze od nowych i były używane tylko w mniej newralgicznych miejscach. Chyba nawet nie wszystkie zostały wykorzystane.

Dzisiaj kupiłbym wszystkie nowe, a później je odsprzedał ze stratą 1 zł/szt.

ja bardzo podobnie 110kWh zużyłem na stan surowy, teraz mam 250 chyba i mam zamknięty

Czyli nasze zużycie w normie. Dzisiaj po południu udało nam się uspokoić sąsiada wręczając mu co nie co, pewnie o to chodziło.

Jeżeli chodzi o stemple to po części używane a w większości nowe po 5 zł plus własny transport (na szczęście darmowy).

Frapuje mnie jedna sprawa, w ścianach garażu zamiast okien chcę wstawić luksfery - powiedzcie mi czy je trzeba wymurować podczas stawiania ściany , czy da się je potem wsadzić w gotowe otwory ??? no i czy do tego trzeba fachmana czy budowlany lajkonik da radę ?

My wstawialiśmy luksfery w okno garażowe dopiero na etapie ocieplania domu i osadzania parapetów zewnętrznych. Więc spokojnie sie da, tylko żeby otwór był "przygotowany" pod luksfery, znaczy posiadał wielokrotność wymiarów.

U nas wstawiała ta ekipa co ocieplała dom. Za wstawienie "okna" 200x60 i fugowanie zapłaciliśmy 150 zł.

pozdrawiam, majki

Dawno mnie nie było :) ale za to "siem" działo na budowie - mamy już kilka ścian i nawet 3 okna :) wreszcie zaczynam widzieć dom a nie "cóś" .

Ja przygotowałem otwór i później glazurnik wmontował luksfery bez problemu .

A dlaczego chcesz luksery zamiast okna ?

(...)Frapuje mnie jedna sprawa, w ścianach garażu zamiast okien chcę wstawić luksfery(...)
(...)A dlaczego chcesz luksery zamiast okna ?
No właśnie, dlaczego...? Też swego czasu przerabiałem ten temat i wyszło mi, że cena luksferów (tych z trochę fajniejszym wzorkiem a nie zwykłych "popielnic") była tylko niewiele niższa od ceny 2 małych okienek. A w końcu okno to okno... i światła więcej, i uchylić się da... :wink:

(...)Frapuje mnie jedna sprawa, w ścianach garażu zamiast okien chcę wstawić luksfery(...)
No właśnie, dlaczego...? Też swego czasu przerabiałem ten temat i wyszło mi, że cena luksferów (tych z trochę fajniejszym wzorkiem a nie zwykłych "popielnic") była tylko niewiele niższa od ceny 2 małych okienek. A w końcu okno to okno... i światła więcej, i uchylić się da... :wink:

Czasami po prostu odległość od granicy jest za mała żeby dać okno, wtedy rozwiązaniem są luksfery. Przynajmniej jest światło.

My tak mamy.

Ale na drugiej ścianie w garażu jest okno. Normalne :D

pozdrawiam, majki

Czasami po prostu odległość od granicy jest za mała żeby dać okno, wtedy rozwiązaniem są luksfery. Przynajmniej jest światło.

My tak mamy.

Ale na drugiej ścianie w garażu jest okno. Normalne :D

pozdrawiam, majki

A własnie czy muszą być luxfery czy np może być okno ale np z matową szybą ?

Odebrałam dzisiaj ten najważniejszy dokument, dzięki któremu mój dom przestał być budową.

W związku z tym czuję ogromną potrzebę komuś podziękować.

A gdzie miałabym to zrobić jak nie tutaj, wśród ludzi którzy wirtualnie i fizycznie towarzyszyli mi w tej niesamowitej przygodzie - budowie.

Bardzo serdecznie DZIĘKUJĘ forumowiczom za pomoc, radę i wsparcie: długiemu, mmmadowi, EZS, Honoracie, Monice, majkiemu i wszystkim pozostałym, których nie wymieniłam.

Bardzo serdecznie DZIĘKUJĘ panu Piotrowi Lachowiczowi kierownikowi mojej budowy za nieoceniony profesjonalizm, za sympatyczne podejście i świętą cierpliwość do niezliczonych pytań laika budowlanego. A przede wszystkim dziękuję za "trzymanie za rękę" od pierwszego do ostatniego papierka. Panie Piotrze jest Pan cudowny!!!

Bardzo serdecznie DZIĘKUJĘ mojej ekipie murarzy. Dzięki nim od początku wierzyłam, że istnieją wspaniali wykonawcy.

Bardzo serdecznie DZIĘKUJĘ mojej ostatniej ekipie, od wykończeniówki i elewacji. Dzięki nim mam pewność, że wspaniali wykonawcy mogą też być fantastycznymi ludźmi. Panowie: Piotr, Michał i Rysio weszli do mnie na budowę a zostawili DOM.

Etap budowy został dzisiaj oficjalnie zakończony. Teraz mogę legalnie siedzieć na tarasie i doradzać tym, którzy swoją przygodę dopiero zaczynają.

http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif