Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A witam dawno nie widziane towarzystwo. :D

Jeśli chodzi o Ornocha to moge powiedzieć, że koparka do ładowania niepotrzebna. On ma kontenery z łyżką.

No witamy, witamy :D

Rozumiem, że to była ta druga opcja - za 1200 zł? Czy może jakaś 3 opcja jego usługi, której ja nie znam?

No i oczywiście napisz ile Cię kosztowała 1 wizyta kontenera z łyżką (jak dużego?)?

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za jaki duży? Ile m3? 7?

7,5 m3

A że tak lekko zofftopuję - z kim warto podpisać umowę na takie "normalne" śmieci? Bo rozumiem, że jak mam oczyszczalnię, to nie muszę mieć na to umowy, tylko raz-na-ileś wołam szambo-jeta i mi wysysa?

Rozumiem z tego, że nie musisz mieć umowy z szambiarzami?

Bo na "normalne" śmieci raczej tak.

Ja mam na śmieci umowę z Sanatorem, podstawili mi kontener śmieciowy 240 l i zabierają co 2 tygodnie - 18 zł za każdy wywóz. Na 3 osobową rodzinę to jest w sam raz. Poza tym dodatkowo zabrali mi za niewielką opłatą resztki, które wyprodukowaliśmy już po akcji kontenerowej: styropian pozostały po ociepleniu, resztki podbitki, kartony.

Dzięki!

A że tak lekko zofftopuję - z kim warto podpisać umowę na takie "normalne" śmieci? Bo rozumiem, że jak mam oczyszczalnię, to nie muszę mieć na to umowy, tylko raz-na-ileś wołam szambo-jeta i mi wysysa?

U mnie jezdzi tylko MPO i Remondis. Z MPO nie ma problemu - dwa razy im sie zdarzylo nie przyjechac, telefon do dyspozytora i po problemie.

Remondis domagal sie wystawiania pojemnika przy asfalcie (czyt. ciagnij pojemnik 200 metrow, zeby smieciarka mogla go oproznic, a potem sobie go odbierz :evil: :evil: )

A witam dawno nie widziane towarzystwo. :D

Jeśli chodzi o Ornocha to moge powiedzieć, że koparka do ładowania niepotrzebna. On ma kontenery z łyżką.

No witamy, witamy :D

Rozumiem, że to była ta druga opcja - za 1200 zł?

:o :o :o

Czy może jakaś 3 opcja jego usługi, której ja nie znam?

No i oczywiście napisz ile Cię kosztowała 1 wizyta kontenera z łyżką (jak dużego?)?

800 zł kontener 20 m 3. To było wiosną. Marzec o ile dobrze pamiętam.

Ludzie pomóżcie,

we wrzesniu zadaszą mój domek i w związku z tym nasuwa się pytanie, na kiedy zamawiać okna. Jedni mówią, żeby przeczekać zimę, inni radzą, żeby zdążyć właśnie przed zimą, czyli ok. października, listopada, coby fachowcy mogli spokojnie pracować.

A do tego co lepsze: tylko porządne okna 5-komorowe, antywłamaniowe ( tj. bez rolet zewnętrznych), czy okna (tańsze) + rolety zewnętrzne.

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam Grupę Budujacych Łodzian

Ludzie pomóżcie,

we wrzesniu zadaszą mój domek i w związku z tym nasuwa się pytanie, na kiedy zamawiać okna. Jedni mówią, żeby przeczekać zimę, inni radzą, żeby zdążyć właśnie przed zimą, czyli ok. października, listopada, coby fachowcy mogli spokojnie pracować.

A do tego co lepsze: tylko porządne okna 5-komorowe, antywłamaniowe ( tj. bez rolet zewnętrznych), czy okna (tańsze) + rolety zewnętrzne.

Teraz Ty na nam pomoz i odpowiedz na kilka pytan:

1. Skoro piszesz o komorach, to znaczy, ze nie chcesz drewnianych (drewniane instaluje sie po wszystkich pracach mokrych). A jaki masz budzet na okna? Robilas juz rozpoznanie cenowe?

2. Czy bedziesz cos robic w zime w domku (tynki, wylewki czy tylko instalacje), czy ma sobie spokojnie stac i czekac?

3. Jaka masz okolice? Daleko od sasiadow, ruchliwej drogi itp? Jakie widoki na grupe ochroniarska? Jakies ubezpieczenie domu (od kradziezy) w budowie?

Ja swojego czasu wywoziłem śmieci "przy użyciu" znanego tu Pana Walenciaka :oops:

Za wywrotkę 4 osiową brał 250 zł za wywóz + praca koparki osobno.

Dzwoniłem dzisiaj z ciekawości do Walenciaka - za wywrotkę 18 ton (wywóz śmieci) chcą 350 zł + koparka osobno (po 80 zł/h).

Jednak obecnie śmieci pobudowlanych nie wywożą bo ich na wysypisku nie chcą przyjmować. :cry: :roll: Czysty gruz bez problemu.

Ja swojego czasu wywoziłem śmieci "przy użyciu" znanego tu Pana Walenciaka :oops:

Za wywrotkę 4 osiową brał 250 zł za wywóz + praca koparki osobno.

Dzwoniłem dzisiaj z ciekawości do Walenciaka - za wywrotkę 18 ton (wywóz śmieci) chcą 350 zł + koparka osobno (po 80 zł/h).

Jednak obecnie śmieci pobudowlanych nie wywożą bo ich na wysypisku nie chcą przyjmować. :cry: :roll: Czysty gruz bez problemu.

Mnie się fuksło :oops: Od nas były prawie same śmieci, tylko przykryte gruzem właśnie albo ziemią na czas "podróży" ...

A coś mówił o nauczce na przyszłość :wink:

pozdrawiam, majki

PS. Spytam tak inaczej, a jakie to śmieci, może by spalić ... :roll:

Ludzie pomóżcie,

Teraz Ty na nam pomoz i odpowiedz na kilka pytan:

1. Skoro piszesz o komorach, to znaczy, ze nie chcesz drewnianych (drewniane instaluje sie po wszystkich pracach mokrych). A jaki masz budzet na okna? Robilas juz rozpoznanie cenowe?

2. Czy bedziesz cos robic w zime w domku (tynki, wylewki czy tylko instalacje), czy ma sobie spokojnie stac i czekac?

3. Jaka masz okolice? Daleko od sasiadow, ruchliwej drogi itp? Jakie widoki na grupe ochroniarska? Jakies ubezpieczenie domu (od kradziezy) w budowie?

Na parterze będzie 6 okien, w tym 2 balkonowe i 2 fixy, a na piętrze 4. Byłam na Wierzbowej i tam za normalne okna, nie żadne tam antywłamy dostałam wycenę na 15 tyś. Do tego dojdzie koszt rolet, albo dopłata do okuć i szyb.

W sąsiedztwie jest kilku sąsiadów i można załatwić jeżdżący patrol...

Hanulka

Mnie się fuksło :oops: Od nas były prawie same śmieci, tylko przykryte gruzem właśnie albo ziemią na czas "podróży" ...

A coś mówił o nauczce na przyszłość :wink:

no to miał niespodziankę. Oni ten gruz sprzedają tym, co np... tarasik budują. Wywalili u kogoś i się zdziwili :roll:

Hanulka

To nie tak. Rolety zwykłe nie są antywłamaniowe. Są antywłamaniowe też, ale kosztują, że ho ho. A takie zwykłe to zabezpieczenie niewielkie ale wygoda duża. mam na wszystkich oknach i w aktualne upały brak by mi ich było bardzo. No i okna się tak nie brudzą, zasłaniamy od deszczu :lol:

A same okna antywłamaniowe - mam sceptyczny stosunek, ale też moja okolica diość spokojna i z gęstą zabudową, więc nie chcę tu zabierać głosu. Może ci na "pustkowiu" są bardziej nerwowi. Nie zmienia to faktu, że lepsza firma ochroniarska, niż super okna. Acha, zaletą rolet jest też to, że można je wykorzystać jako element instalacji alarmowej, która działa ZANIM zdemolują ci okna i wejdą do środka.

Co do komór, kiedyś czytałam, że więcej komór to mniej sztywne okna. Pewnie lepiej poptyaj jareko, modele i mody zmieniają się stale. Według mnie jednak od ilości komór ważniejszy jest dobry monrtaż...

Ja polecam Dagart w Rzgowie, ul. Stawowa 7. Kupiłam u nich w atrakcyjnej cenie szary łupek Creatona z 50 letnią gwarancją.

Miła obsługa i natychmiastowa realizacja.

Hanulka

Przeczytaj dokladnie na co jest ta 50-letnia gwarancja i czego NIE obejmuje... To zwykly chwyt marketingowy.

W sprawie okien i zabezpieczen: na forum znalazlem kiedys taki link od Jareko: http://www.jar-eko.home.pl/dla_forumowiczow.htm. Warto poczytac, ale trzeba tez wziac poprawke, ze tam sa opisane rzeczy idealne, ktore na zwyklej budowie sa niemozliwe :)

I jeszcze taka zagwozdka: do ktorego domu warto sie wlamac: do takiego z roletami antywlamaniowymi czy do takiego z oknami "nie-z-Wierzbowej"? Zauwazcie, ze nie pytam, do ktorego latwiej, tylko do ktorego warto...

warto do tego z roletami :D

Ale czy tak na oko roleta antywłamaniowa różni się od rolety zwykłej? Czy dopiero po uderzeniu np siekierą się wie.... ? Nie widziałam antywłamaniowych, może mają cechy szczególne.

Do tematu rolet - wlasnie dlatego dam sobie spokoj z roletami. Lepiej nie stwarzac pozorow ze w domu nie wiadomo co :)

Sasiedzi po obu stronach, chyba nie bedzie zle? System alarmowy sobie zalozylismy, firma ochroniarska jest ale zamierzam z nich zrezygnowac jak tylko sie przeprowadzimy. Tylko 2 wielkich okien tarasowych sie boje.. klamki z kluczykiem, ale to przeciez nic. Co myslicie?

(...)I jeszcze taka zagwozdka: do ktorego domu warto sie wlamac: do takiego z roletami antywlamaniowymi czy do takiego z oknami "nie-z-Wierzbowej"? Zauwazcie, ze nie pytam, do ktorego latwiej, tylko do ktorego warto...
...a do którego domu warto się włamac: do takiego z alarmem czy do takiego bez?, z grupą interwencyjną czy bez?, z oknami antywłam. czy bez?, z klinkierową elewacją czy z nie pomalowanym tynkiem?...

-Myśląc w ten sposób to należało by wybudować lepiankę w dzielnicy willowej, żeby mieć jaką taką gwarancję... :wink: :D

Nie tędy droga; trzeba TRAFNIE ocenić stopień ryzyka i dopasować zabezpieczenia do zasobności portfela. ...no i nie wpaść w paranoję :wink: :lol: :lol:

Witam Łodziaków :wink:

Cieszę się że do Was trafiłam mam nadzieję że nas przyjmiecie??? Mieszkamy w Łodzi ale będziemy się budować, jesteśmy na etapie kupna działki i w związku z tym mam takie pytanie, chcemy wybudować dom z bali z piwnicą, wiecie może gdzie jest na tyle sucho żeby nam piwnicy nie zalewało? Bardzo nam się podobają okolice Łasku i Kolumny oraz ewentualnie Andrzejów i Wiśniowa Góra. Macie jakieś doświadczenie z tamtych zakątków?

Pytaliśmy już a Konstantynowie i Aleksandrowie, miejscowi mówili że u nich nie budują z piwnicami bo woda jest płytko i faktycznie nie widziałam domów z piwnicą, co prawda byłam tam tylko kilka razy więc wszystkiego nie widziałam.

Mamy kłopot z tą działką, projekt już mamy na oku wykonawcę też tylko ta działka sen z powiek spędza :wink:

Pozdrawiam anka

Na parterze będzie 6 okien, w tym 2 balkonowe i 2 fixy, a na piętrze 4. Byłam na Wierzbowej i tam za normalne okna, nie żadne tam antywłamy dostałam wycenę na 15 tyś.

Ja za okna do tego samego domku zapłaciłam na Wierzbowej 8 tyś.

Ale wybierając okna zrobiłam podobne założenie co EZS.

I na piętrze mam okna z dwoma uchylnymi szybami.

Na parterze też mam 6 okien plus balkonowe.