Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

majki piękne działki są w okolicach Kolumny, my znaleźliśmy w Wiewiórczynie i Wronowicach, działki po 100zł/m2 obok już budują się ludzie wszystkie media w ulicy a do "centrum" 8) Kolumny 15min piechotką. W samej Kolumnie działek brak. Działki są przy lesie co daje mi gwarancję że z tyłu nikt się nie będzie budował. Wczoraj spędziliśmy prawie pół dnia w Kolumnie. Jeśli szukasz działki i nie zależy Ci na tym żeby być blisko Łodzi to jest to super okolica, jeśli chcesz znaleźć coś bliżej to polecam Wiśniową Górę i Andrzejów, z tym że tam działki są już po 150zł/m2.

kropi dzięki za namiary, wszystkie uwagi bezcenne, te działki są właśnie takie jak mówisz. Nam bardzo zależy na czasie, chcemy kupić jak najszybciej, w tym roku pozałatwiać formalności i w marcu przyszłego roku lać fundamenty, dom budujemy z bali 30 bez ocieplania. mam nadzieję że wszystko nam się uda jak zaplanowaliśmy :-? Jeśli chcemy zacząć budowę w marcu to z ekipą od fundamentów mam się już teraz umówić? Nie chciałabym żeby mi odmówili bo za późno przyszłam :-? Macie jakiś super fachowców od fundamentów lub firmę? Możecie polecić? Dzięki!

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szkoda że Ci co się wybudowali troszkę zaniedbują forum, byliby dla nas skarbnicą wiedzy

spróbuje ci to trochę wytłumaczyć bo akuratnie jestem na tym właśnie etapie, jak się wchodzi po raz pierwszy tak jak jak dawno temu to się o prawie wszystko pyta bo człowiek zielony, po kilki latach budowy kiedy domek już stoi, a człowiek orientuje się w budowlance, okazuje się ze 99% tego forum to śmieci, dyskusje o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy, albo jakieś słowne przepychanki

takie jest właśnie to forum, i radzę ci zanim spytasz się kogokolwiek o radę na tym forum skonsultuj się z kimś innym bo inaczej twój domek zawali się po 2 latach

http://forum.muratordom.pl/4000-postow-wystarczy,t76983.htm?highlight=4000%20post%F3wwystarczy

szkoda że Ci co się wybudowali troszkę zaniedbują forum, byliby dla nas skarbnicą wiedzy

spróbuje ci to trochę wytłumaczyć bo akuratnie jestem na tym właśnie etapie, jak się wchodzi po raz pierwszy tak jak jak dawno temu to się o prawie wszystko pyta bo człowiek zielony, po kilki latach budowy kiedy domek już stoi, a człowiek orientuje się w budowlance, okazuje się ze 99% tego forum to śmieci, dyskusje o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy, albo jakieś słowne przepychanki

takie jest właśnie to forum, i radzę ci zanim spytasz się kogokolwiek o radę na tym forum skonsultuj się z kimś innym bo inaczej twój domek zawali się po 2 latach

http://forum.muratordom.pl/4000-postow-wystarczy,t76983.htm?highlight=4000%20post%F3wwystarczy

Świnto prawdo , dokładnie tak , na forum mozna bardziej lub mniej złapać zarys ogólny , ale tak jak kolega napisał również jest wiele wątków które tylko mogą człowieka skołować :D

Ja już mieszkam , odbiór za jakiś miesiąc oprócz balustrady schodowej i przeseł ogrodzeniowych całość mam z głowy :D - wreszcie , dokładnie we wrześniu 2006 zacząłem swą przygodę z budową , nie było tak źle

pozdrowionka dla wszystkich , z forum było przyjemniej i raźniej a i czasem się przydało :D

my tez juz mieszkamy (od dwu miesięcy) :p i podobnie mogę napisać - forum fajna rzecz, jednak trzeba być cały czas czujnym i mieć własne zdanie. Osobista kontrola na budowie to podstawa, nie wolno być grzecznym i spolegliwym, bo to dużo kosztuje (kasy i zdrowia), ja osobiście przegapiłem jeden zalany betonem w stropie otwór wentylacyjny :evil: , pocieszam się tym, że wyłapaliśmy tyle, że mogło być dużo więcej takich kwiatków.

O innych spitulonych rzeczach, prawdę mówiąc wolę nie mieć pojęcia.

Nie wiem jak dużo trzeba mieć fartu, żeby dom budowany pod klucz bez ciągłego nadzoru inwestora był porządnie wybudowany.

Ale, krótko mówiąc warto było przez to wszystko przejść :p

pozdrawiamy wszystkich

Wlodek i Mirka

Czy wszyscy OK?

Nikomu nic nie odleciiało? Dachówki całe??

Te wczorajsze burze były imponujące. U nas tak nie iwiało ale lało i błyskało tak, że patrzyłam, w kogo walnęło.....

Pojechałem dzisiaj specjalnie na budowę, budynek jeszcze nie zamknięty więc miałem obawy czy go np. jakoś nie podwiało. Ale na szczęście wszystko OK.

Tak jak napisał majki lało w nocy naprawdę porządnie, ale po drodze nie zauważyłem jakichś specjalnych zniszczeń, tylko było dużo naniesionego piasku na drogi.

Eee............. to w nocy mieliscie spokój. U mnie było wesoło. Popatrzyłam jak nawala w komin dawnej "Sandry", a z drugiej strony w bazę energetyki. Świeciło się jak ta lala. Kulki gradu fajnie pukały w moją tymczasowa chałupkę :-?

Efekt był taki że żarówka tak świeciła jak 20W. Lodówka, zamrazarka i cała reszta stop. Wyjścia nie ma i za pieniądze zaoszczędzone na wełnie ( kupionej tam gdzie mpoplaw) kupimy agregat prądotwórczy dla swietego spokoju jak będziemy mieszkać by piece i automatyka nie dostały chopla.

Ps. Może podziałało na panów z energetyki jak im powiedziałam że " w zamrazarce mam ze 30 kilo zamrożonego mięcha i jak je szlak trafi to wam je zawiozę pachnące lepiej niz Chanel nr.5)

Witaj aniapz http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Rąbień jest ładny, a jeszcze ładniejszy jest Rąbień AB.

Też chciałam tam kupić działkę, ale zniechęciły mnie te dwa okropne skrzyżowania bez sygnalizacji. Jak pomyślałam, że conajmniej dwa razy dziennie będę musiała przemykać pomiędzy ciężarówkami pędzącymi do i z Aleksandrowa i Zgierza to kupiłam działkę na Złotnie. Ale może w przyszłości założą tam sygnalizatory, Rąbień jest ciągle rozwojowy.

Szukam dobrej i niedrogiej ekipy.

Eeee, albo dobrej albo niedrogiej, dobra ekipa zwykle zna swoją wartość. Moja ekipa była bardzo dobra, ale nie mogę powiedzieć, że była niedroga, ich cena była warta ich pracy. Doceniłam to na wszystkich późniejszych etapach budowy.

Witam!

Właśnie dlatego, że Rąbień taki ładny, kupiliśmy tam dzialeczkę.

A za polecenie naprawdę dobrej no i nie koniecznie niedrogiej ekipy też będę wdzięczna.

No i mam wielką prośbe o radę. Pojechaliśmy dzisiaj obejrzeć naszą działeczkę po deszczach i no i jesteśmy lekko załamani. Poprzedni właściciel nawiózł ziemię i jest to niestety ziemia najgorszego gatunku, krotko mówiąc na wierzchu glina, a pod spodem gruz. Chyba to jakieś odrzuty po czyjejś budowie. Woda na tym stoi, wsiąknać nie chce, jest strasznie ślisko i w ogóle beznadziejnie. Nie wiemy co z tą gliną zrobić. Zebrać i wywieźć (tylko nie wiem gdzie), a potem nawieźć coś sensownego. Tylko jaki to będzie koszt. A może macie inne pomysły?Będziemy wdzieczni za rady, bo dopadła nas lekka załamka.

aniupz widziałam, że znalazłaś naszą łódzką tablicę ogłoszeń. Jest założona po to, żeby w jednym miejscu zbierać polecane przez nas firmy i produkty. Przejrzałaś ją? czy tylko napisałaś, że szukasz?

Na tej tablicy z pewnością znajdziesz wszystkie polecane ekipy murarskie. Niestety jest ich niewiele, bo mało kto był naprawdę zadowolony ze swoich murarzy.

Przy okazji usuń swój post z tej tablicy, póki jest ostatni. Oszczędzisz pracy moderatorowi. Jak napisał założyciel wątku w pierwszym poście, jest to tablica poleceń a nie poszukiwań, które wprowadzają zamęt w wątku.

Jeśli jak piszesz chcecie zacząć budowę wiosną, macie wielkie szanse znaleźć dobrą ekipę. Tylko, czy macie już projekt?

Moja ekipa wycenia budowę na podstawie projektu. I wszystkie, z którymi rozmawiałam w czasie poszukiwań tak robiły.

Co do gliny, znowu: macie WZ? wiecie gdzie będzie stał dom?

Pod dom i tak wierzchnią warstwę się zdejmie. W trakcie budowy działka będzie.... placem budowy. Mnie byłoby szkoda na tym etapie wydawać pieniądze na coś, co nie wiadomo czy będzie potrzebne.

A w Rąbieniu chyba ziemia nie jest gliniasta, więc to pewnie jakieś śmieci. Może lepiej byłoby później przykryć ją warstwą dobrej ziemi?

U mnie na przykład jest piach, piach i piach. Gdyby na nim była warstewka gliny, a na niej dobra ziemia byłabym zadowolona. Zmieszałabym glinę z piachem i ziemią.

W trakcie kopania fundamentów i tak dowiesz się jaka jest właściwa ziemia. Albo zapytaj sąsiadów.

Post z tablicy już usunełam. Przepraszam :oops:

To dlatego, że jestem strasznie niecierpliwa i najpierw napisałam post, a później przeczytałam regulamin.

Co do projektu, to owszem mamy już wybrany, czekamy tylko na WZ, żeby sie upewnić, że możemy taki wybudować. WZ powinniśmy mieć niedługo.

Podłamałam się ta glina, bo sąsiedzi maja normalna ziemię, ta ewidentnie jest nawieziona z jakiegoś śmieciowiska.

Myśleliśmy, żeby zrobić z tym coś jeszcze przed budową, bo wtedy łatwiej wjechać spychaczem i zebrać warstwę gliny. Ale chyba rzeczywiście zostawimy to tak jak jest. Tylko w czasie deszczu działka bedzie jedną wielką blotnistą ślizgawką.

Myśleliśmy, żeby zrobić z tym coś jeszcze przed budową, bo wtedy łatwiej wjechać spychaczem i zebrać warstwę gliny. Ale chyba rzeczywiście zostawimy to tak jak jest. Tylko w czasie deszczu działka bedzie jedną wielką blotnistą ślizgawką.

Witaj :D

Tak jak pisała canna, przed budową to raczej nie ... potem i tak jest Sajgon :evil:

Ja mam gline permanentną :evil: więc coś tam o niej wiem ... :-?

Tylko nasypanie na jej wierzch ziemi piaszczystej i to w w moim przypadku w warstwie około 20 cm dało efekt wsiąkania wody deszczowej ...

Jak popatrzysz na mój dziennik, to zobaczysz jak najpierw walczyliśmy z samą działką, a jak potem było na budowie podczas deszczu ... :roll:

powodzenia, pozdrawiam, majki

PS. A kiedyś był taki wątek co zrobić przed zakupem działki. Ja pisałem : "wziąść szpadel i pokopać" ...

Wiadomo teraz dlaczego.

dlaczego ten właścicel nawiózł ziemię? Kiedy? Jeżeli niedawno, to kiepsko, nie uleżała się.

trzeba będzie ławy kopać w dół na głębokość od gruntu właściwego, po usunięciu tego czegoś. W ogóle trzeba sprawdzić, co to takiego, może być popiół ii inne śmieci, nigdy nie będą stabilne, taki grunt siada. Potem tylko kłopot z wylewkami itd. Nie wiem, czy to nie można traktować jako wady ukrytej działki, co obniża jej cenę. Byliści o tym poinformowani?

Wyjścia nie ma i za pieniądze zaoszczędzone na wełnie ( kupionej tam gdzie mpoplaw) kupimy agregat prądotwórczy dla swietego spokoju jak będziemy mieszkać by piece i automatyka nie dostały chopla.

U mnie obowiazuje wylaczanie pradu w momencie rozpoczecia kazdej wiekszej burzy. Tylko nie wiem, czy to energetyka wylacza "recznie" czy to dzialaja jakies zabezpieczenia. W ostatni weekend bylo kilka takich wylaczen. Elektronika i automatyka jakos sobie radza.

Agregat pradotworczy ma ta ceche, ze instalacja elektryczna musi byc pod niego przygotowana (jesli ma kompleksowo zaopatrywac dom) i trzeba tez przechowywac zapas benzyny (zeby nie miec koniecznosci spuszczania z samochodu).