Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

EZS, pochwal sie jak wygladaja te plyty drewniane, chce kupic takowe:

http://www.allegro.pl/item611418005_podest_ogrodowy_50x50_taras_patio_altana_podstawka.html

lub

http://www.allegro.pl/item589293473_podest_podloga_ogrod_50x50.html

Czy to cos takiego wlasnie?

A te egzotyczne jak wygladaja, z jakiego drewna? Macie je umocowane, w jaki sposob, wrzucilabys fotki?

Dzieki i pozdrawiam:)

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Najpierw egzotyczne - drewno bankai..coś tam. MAją niezaprzeczalną zaletę - sa równiutkie a na spodzie mają taką kratkę plastikową, która ma wypustki do połączenia płytek ze sobą. Do położenia na betonowym tarasie idealne, kłaść można samemu a i żadnych legarów nie potrzeba, bo ta siatka daje od spodu przewiew. Mankament - cena. Żeby nie było nieporozumień - nie kupiłam ich, bo dla mnie były jednak za drogie. Ala podobają mi się bardzo.

Te co ja kupiłam, to żaden egzotyk tylko jakiś rodzimy liściowaty też do położenia na beton albo w ziemię bezpośrednio. Trzeba pod nie wymyślać jakąś konstrukcję, najlepiej plastikową, żeby nie zgniły od spodu. A propos - na allego widziałam niedawno jakieś takie podkładki z fugami do mocowania płyt tarasowych i mi uciekło, nie mogę znaleźć. Jakby ktoś trafił...

Te moje są montowane po skośie, jak w jednym z linków popcarol. Ładniej wygląda. Tylko jedna uwaga - takich po 7-9 zł raczej nie ma co brać pod uwagę. Są i takie w marketach, ale zrobione są tak okropnie, że wygląda to jak paleta a nie taras. To co ja kupiłam jest droższe, ale trochę ładniej wykończona. Jedźcie sobie do leroya, wybór jest duży tych tanich właśnie. Te droższe są w Castoramie. Zdjęć nie mogę wkleić, bo nie są jeszcze ułożone, na razie podsychają przed impregnowaniem, a ja się zastanawiam, czy je olejować czy po prostu pomalować drewnochronem.

Czy ktoś poleciłby mi ekipe od tynków ,ale nakładanych ręcznie, ponieważ nie mam jeszcze prądu i stoje z robotą.Do ekip które obdzwoniłam nie chcą robić na agregacie...

Tylko, że te ręczne i tak muszą gdzieś wyrobić w betoniarce ... ?

A do sesnownej ( dużej ) betoniarki, agregat też spory potrzebny ... :(

pozdrawiam, majki

mam zapytanie... poprosiliśmy naszego murarza żeby nam otynkował garaz przed zamontowaniem bramy. I on nam powiedział, że liczy powierzchnię w ten sposób, że wlicza nawet tę ścianę której de facto nie ma, bo jest brama .... Tak każdy liczy czy tylko ten mój? Bo to dziwne jakieś, prawda?

Witam Was serdecznie i tych starych i tych młodych .

Spotkanie teraz w sobotę tylko która godzina wam pasuje ?

Na liście obecności :lol: są :

- mruva

- EZS

- agi888

- ja

- majki

- Skony 71

- mmmad.

Okna dachowe mam Velux 6 szt. Zamawiane przez internet. Do okien zamawiałam dodatkowo systemowe ocieplenie ( płatne), ale i tak sama różnica na samych oknach była około 2,5tysia. W składach nie mogli ponoć zejść aż do takiego upustu cenowego jaki miałam z internetu. Kieszeń moja została z nie przewidzianym luzem miałam okna dachowe z systemem ociepleniowym i jeszcze 2,5 tysia. Z tego co pamiętam firma " BEMAR" , jakby co to sprawdzę w papierach.

Wcięło mnie znowu bo :

- choć córka ma sześć lat wychodział jej ząb - szóstka - i starym zwyczajem zapomnianym :oops: 39-40 na termometrze :evil:

- przerwane wszystkie roboty na budowie. Przeciążony na maxa kręgosłup. Jak nie usiądę na czterech literach to usiądę na wózku. Teraz seria masaży a potem ćwiczenia . Basen odpada : woda zimna jak choroba i stomatolog będzie musiał nówki wstawiać bo stare od szczękania zębami wypadną :oops: .

Stanęło na siłowni tylko może znacie taką gdzia jest ktoś taki w rodzaju trenera czy kogoś takiego kto pokaże co mam robić na siłowni by dalej sobie nie zaszkodzić.

Pozdrawiam. Dorota.

Ps. Już za parę dni spotkanie.

Tak każdy liczy czy tylko ten mój? Bo to dziwne jakieś, prawda?

3 lata temu nikt tak nie liczył, to nowa moda która narodziła się wraz z bumem w budowlance, ja osobiście spotkałem się z tym naciąganiem wielokrotnie ale mimo to bez trudu zalazłem uczciwych którzy odliczali od metrażu wszelkie otwory

kierbuda złap za łeb, niech wytłumaczy ci na czym polega kosztorysowanie tynków 3 kat. tak żebyś potem ty mogła szybko sprowadzić fachowca z obłoków na ziemię

Witam, stoję przed kolejnym wyborem :roll: i nie ostatnim zapewne :lol:

Co sądzicie o tych oknach dachowych

http://aukcje.nasza-klasa.pl/show_item.php?item=593276349

to okno jest w końcu VELUX czy ROOFLITE, bo nie rozumiem :roll:

cena interesująca ale wolałabym mieć pewność, że kupuję Veluxa :-?

Dorota szymczak co to jest ten system dociepleniowy, który zamawiałaś dodatkowo, czy jest on konieczny?

Ups, już chyba wiem...okna w linku to tańsza wersja okien-ROOFLITE z tej samej fabryki co Velux,

podaję info dla zainteresowanych:

Rooflite należy do tego samego koncernu co Velux.

Skupia się na produkcji okien tanich i w przeciwieństwie do Veluxa z dolną klamką (też ze względu na koszty)

Zawiasy są takie same jak w oryginalnym Veluxie.

Dlaczego są tanie:

-cieńsze oblachowanie

-wychudzone drewno (ościeżnica)

-klamka na dole

-profile dociskające szybę są aluminiowe ale nie lakierowane na kolor oblachowania

cytat pochodzi z forumbudowlane.pl

No cóż...ta cena była podejrzanie niska :lol: jutro dzwonię do Zamka(ku) i porównam oferty ze sklepem internetowym podanym przez Dorotę :wink:

Ludzie Kochani pomóżcie,

mam ogromny problem z nieuczciwym hydraulikiem....

Muszę ściągnąć rzeczoznawcę celem wyceny jego pracy.

A może ktoś z Was wie jak załatwić taką sprawę. Gościu za instalację ( zrezygnowałam z kotła na paliwo, ponieważ nie mam w ulicy gazu, a jest taka perspektywa w przyszłości, dlatego w tym momencie będę opalać jedynie drewnem):

podłogówka 87 m2

kaloryfery- Buderus- 5 szt

grzejniki łazienkowe- 2 sz

kominek Lechma standard

zasobnik na wodę Galmet

naczynie wzbiorcze

i przyłącza do ww. materiałów

żąda 35 tyś za materiał i 16 tyś za robociznę :evil:

Dodam jeszcze, że przyziemie robił ktoś inny.

A tak na marginesie Pan ma moje klucze, których nie chce oddać dopóki nie dostanie całej kasy. Wymieniłam już kod alarmu, poinformowałam ochronę. Czekam co dalej

Z góry dzięki za rady

Pozdrawiam ciepło

żąda 35 tyś za materiał i 16 tyś za robociznę :evil:

a na ile się umówiłaś przed rozpoczęciem robót ??

PS szkoda że nie przeczytałaś tych wątków przed faktem

http://forum.muratordom.pl/uwaga-nie-wszyscy-fachowcy-kradna,t155740.htm

http://forum.muratordom.pl/instalatorzy-refleksja,t146545.htm

co sądzicie o takich pseudo deskach na taras? Nam się spodobały ale czy to będzie trwałe? :roll:

http://www.sedpa.fr/upload/produit/pl/xyltech-1---pl.pdf

Polanko!

Skoro daja 25 lat gwarancji, to pewnie nie jest zle z trwaloscia. Tyle ze jest drogie - mialam wycene z podobnego materialu, moj maly taras 3x4m - sam material niecale 5 tys... szkoda mi kasy.

Pozdrawiam!

Mozna powiedzieć: mądry Polak po szkodzie

ze względu na wahania kursowe (mam kredyt we frankach) chciałam zejść z ceny kotłowni. Tylko teraz bez pełnej kotłowni mam zapłacić więcej, niż to było umawiane z kotłem na olej, zbiornikiem dwupłaszczowym, droższym kominkiem itp.

Gdzie tu logika, skoro rezygnuję z tak wielu elementów :o

I jak odzyskać te nieszczęsne klucze :cry: