Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Joaniko - jakbyś tak mogła wyedytować swój post na tablicy ogłoszeń ...

Tam się tylko chwalimy o ekipach i materiałach gdzie kupiliśmy a nie dyskutujemy o firmie ochroniarskiej :wink:

I "hurtownia w Ozorkowie" to dość szerokie pojęcie ... :lol:

z góry dzięki i witam :D

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Byłam dzisiaj na Stalowej w sklepie z kominkami i Pan powiedział, że rura 110 wystarczy, nie mamy rekuperacji ani płaszcza wodnego. Chudziaka kuć za bardzo nie chcę, generalnie rura będzie przechodzić pod miejscem w którym będzie stał mebel, także co będzie to będzie. To już kolejny błąd który odkryłam w trakcie naszej pierwszej budowy, a drugiej nie będzie.

Yeti - u nas też ptaszki, w lukarnie pod szczytową dachówką, nie wiem jak tam weszły.

Mam do sprzedania bloczki keramzytowe z wkładką styropianową Fortis

Bloczek podstawowy JS/36 wymiary 490x360x240

SYSTEMU FORTIS JS 36

Zostało po budowie ponad 40sztuk. Może komuś włąśnie zabrakło i chciałby odkupić po bardzo okazyjnej cenie. Info na priv.

Mam też 17 szt zwykłych bloczków betonowych i resztki kostki betonowej (zwykłęj i z posypką). Tę kostkę to chętnie oddam za friko.

Witajcie

czy stemple nadają się do palenia w kominku? Bo chciałam je opchnąć, ale wykonawca i kierbud radzą zostawić do palenia chociażby w "tymczasowej" kozie przez zimę

Koza wszystko zje :) Ale generalnie odradzane jest uzywanie drewna iglastego do kominkow - brudzi komin. Dlatego do palenia w kominku polecane sa drzewa lisciaste (dab, buk, brzoza, olcha) - oczywiscie tez brudza, ale nie tak bardzo... i maja wieksza wartosc energetyczna.

Witajcie

czy stemple nadają się do palenia w kominku? Bo chciałam je opchnąć, ale wykonawca i kierbud radzą zostawić do palenia chociażby w "tymczasowej" kozie przez zimę

Mówi się, że nie pali się drewnem iglastym w kominku bo mocno żywiczne i smoli wkład i szybę ...

Ale w kozie to jak najbardziej się da, całą poprzedną jesień ekipa od wykończeniówki u mnie paliła sobie w sowjej kozie resztakmi drewna po budowie.

pozdrawiam, majki

Witam Grupe łódzką :D

Zal, bo nie mialam pojęcia, ze istniejcie. Dzieki Yeti.

Zal, bo domek na wykonczeniu...

Kłania sie Katarzynów koło Sokolnik.

Nie rozpaczaj - lepiej późno niż wcale :wink: - może się jeszcze do czegoś przydamy...

...a jeśli nawet nie, to na pewno ktoś z nas wykorzysta ciebie :lol: :wink: :lol:

(...)Yeti - u nas też ptaszki, w lukarnie pod szczytową dachówką, nie wiem jak tam weszły.
Ja teoretycznie cały dom mam już zamknięty (z wyjątkiem kominów :wink: ), ale cwaniaki znalazły szczelinę m/ drzwiami a nie wykończonym progiem. Teraz młodzież już się wyprowadziła, ale widzę, że tata-kopciuszek kombinuje chyba ponowne bara-bara w wykończonym już wcześniej gniazdku... tak, że kuchnia znów będzie pewnie zajęta.

...może by im jakiś czynsz ustalić :roll: :wink:

Witajcie

Tak..., ponoć palenie iglastymi jest nie wskazane..., ale znakomicie nadają się na podpałkę.

Porąb na drzazgi i będziesz miała zapas na jakieś 100 lat :wink: :lol:

nie marudźcie z tymi stemplami

nam się w tym roku drzewo skończyło jakoś za wcześnie to ze 2 miesiące jechaliśmy na stemplach i deskach :roll: Fakt, trzeba częściej dokładać, mało kaloryczne, ale na bezrybiu. Dla kaloryczności dokładaliśmy ... węgiel

Myślałam, że po sezonie cały komin ufajdany, obejrzeliśmy i nie jest nawet źle. Ale ale optymistom zaznaczam, że będąc świadomym kiepskiego paliwa paliliśmy bez tłumienia powietrza, na maksa a nie na półspalaniu...

A kopciuszki w tym roku nas olały. W ubiegłym dwa lęgi były pod naszym okapem, w ociepleniu. Teraz zrobiliśmy podbitkę, ale powiesiłam im specjalnie budkę lęgową, a one nie chcą :roll:

EZS - dzięki za kontakt do Wojtka od kuchni :) własnie dziś skończyli kuchnię - wszystko gra i buczy i nawet bardzo mi się podoba to co wymyśliłam :):):):):)

Ech ,zeby jeszcze ten piep.... bank się wreszcie określił co z forsą ... może ktoś ma jakichś znajomych , albo znajomych znajomych w banku Nordea - potrzebuję kogoś kto by od środka ruszył tego smoka , ja ostatnio byłam nawet z ochote pogadania z pania "derektor " ale nie dostapiłam zaszczytu :(

[ przeniesione z ogłoszeń ]

Witam, oto nasz "biedny" domek, bo bez podbitki, prosze o polecenie kogos no i dziekuje.

Podbitke mamy juz zamowioną, tylko nie ma kto jej umiescic...

Dekarze, których dzielem jest dach, jakos przekladaja i przekłądaja termin...

http://images40.fotosik.pl/132/c7fde3e465d14e32.jpg

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik71849.htm

Ech ,zeby jeszcze ten piep.... bank się wreszcie określił co z forsą ... może ktoś ma jakichś znajomych , albo znajomych znajomych w banku Nordea - potrzebuję kogoś kto by od środka ruszył tego smoka , ja ostatnio byłam nawet z ochote pogadania z pania "derektor " ale nie dostapiłam zaszczytu :(

Pewnie niewielka to dla Ciebie pociecha ale rozmawiałam ze znajomą, która pracuje w nordea. Narzekała , że z pracy nie wychodzi. Podobno są jednym z nielicznych banków które przyznają jeszcze kredyty w chf (jeśli nie jedynym) i poprostu nie wyrabiają się z robotą. Są zawaleni wnioskami z całej Polski bo w Łodzi jest jedyne centrum decyzyjne.

Ale podobno faktycznie przyznają te kredyty.

Bardzo proszę o namiar na fachowca od wełną obtykania dachu od spodu :)

Poratujcie .

Powinien być dokładny, spokojny i oczywiście tani jak barszcz :wink: :D

Ja dawałem namiary na mojego Pana Jarka na tablicy. Jest super fachowcem, ale z tego coo wiem, robotą jest "zatkany" do końca roku ... :wink:

Ale zawsze można zadzwonić ... :D

pozdrawiam, majki

Wojtek od kuchni wisi w moim poście na tablicy ogłoszeń. Strona 1

Co do podbitki, mój sąsiad robi, ładnie robi, ale zawalony pracą. Mogę zapytać, na kiedy ma termin, ale przyspieszyć go się nie da, ja w ubiegłym roku używałam wręcz gróźb karalnych, że mu koguta z łuku ustrzelę, jak mi wreszcie podbitki nie zrobi, poskutkowało jak strzałę u siebie znalazł, co mojej córce wiatr porwał :wink: Chyba się przestraszył, bo koguta zjadł ale podbitkę zrobił :lol: