Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

proszę niech ktoś mi wytłumaczy jak powinna być rozwiązana sprawa wentylacji grawitacyjnej ?? czy powinny być wstawione w ścianie pustaki wentylacyjne czy lepiej zrobić otwory w stropie ?? i jeszcze czy każde pomieszczenie powinno być wentylowane ?? bo ja mam w projekcie wentylacje tylko w lazienkach i kuchni a w pokojach brak ..... pomóżcie bo nie wiem jak ugryźć ten temat :roll:

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej

ja mam wentylowany

garaż - taki "grzybek" w dachu

spiżarnię i pom gospodarcze - na jednym "grzybku" w dachu

kuchnia - komin

salon - komin

garderobo-sień - komin

kotłownia gazowa - komin

łazienka 1- komin

łazienka 2 komin

pokoje niewentylowane - okna

garderoba niewentylowana - dziura w ścianie do pobliskiego pokoju

Witam wszystkich Łodzian pięknie.

Od razu prosze o wybaczenie, że wtrącam się w Waszą Grupę, ale potrzebuję pomocy!

Od początku:

podesłano mi ten link http://forum.muratordom.pl/basza-dlugowlosy-owczarek-niemiecki-do-adopcji,t162789.htm . Ponieważ myślimy o zakupie drugiego psa i na pierwszym miejscu jest właśnie owczarek niemiecki, od razu "załapałam temat". Ale to nie jest proste! Pan i Basza mieszkają właśnie w Łodzi - kawał drogi ode mnie (Kołobrzeg, niedługo Czaplinek). Pan Baszy jest bardzo chorym człowiekiem, chce jednak koniecznie przywieźć Baszę do nas sam i pożegnać się z nim na miejscu - przy okazji oczywiście zobaczy, jakie psiak będzie miał warunki. Ponieważ mamy już sunię i to bardzo charakterną najlepszym sposobem na to, aby oba psy potraktowały się w miarę przyjaźnie, a nie jak wrogowie, jest wpuszczenie ich na teren Uroczyska razem, w tym samym momencie, zanim Katma (nasza) nie poczuje się właścicielką terenu. Pan Baszy gotowy jest przyjechać nawet pociągiem, ale matko, to nie wchodzi w rachubę!!! Podróż na pewno bardzo nadszarpnęłaby i tak wątłe już siły tego człowieka! Mój wyjazd do Łodzi też nie bardzo wchodzi w rachubę, Pan Baszy bardzo chciałby zobaczyć Uroczysko, to raz, a dwa - nie mam z kim zostawić swojego psa - brzmi to nieprawdopodobnie, ale jednak! Są wakacje i mnóstwo ludzi po prostu wyjechało, albo mają w domach swoje psy.

Potrzebuję osoby, która mogłaby i chciała przywieźć Pana i Baszę z Łodzi do Uroczyska! Wszelkie namiary podam na priva, jeśli znajdzie się taka osoba. Oczywiście koszty podróży pokryję, zapewnię też wikt i nocleg.

Bardzo prosze, poradźcie coś, może macie jakieś możliwości, może pomysły, jak ten problem rozwiązać???? Będę Wam bardzo wdzięczna!!!

Pozdrawiam serdecznie!

hej

ja mam wentylowany

garaż - taki "grzybek" w dachu

spiżarnię i pom gospodarcze - na jednym "grzybku" w dachu

kuchnia - komin

salon - komin

garderobo-sień - komin

kotłownia gazowa - komin

łazienka 1- komin

łazienka 2 komin

pokoje niewentylowane - okna

garderoba niewentylowana - dziura w ścianie do pobliskiego pokoju

a jak masz rozwiązaną kwestie nawiewu ?

Chciałam się pochwalić że mam świadectwo energetyczne :). POszliśmy za przykłądem popcarol i zamówiliśmy przez allegro, ale wybraliśmy najtańszą opcję i tak za 320 zł z przesyłką mamy świadectwo. Cała sprawa trwała ok tygodnia. Dzwoniłam do ludzi z okolic Łodzi to chcieli za te marne parę kartek od 770 zł w górę. Dla mnie to te 320 zł to już jest dużo ale 700 i więcej to jest kradzież.

no dobrze, podbitka -robocizna o ile pamiętam po 40 zł za mb. Nie mam zapisane, ale tak mi sie wydaje. Podbitkę brałam z Zamku, orobel. Sprawdzila się, ale ceny już nie pamiętam. Acha, 25 zł/m2 na hasło "majki". W każdym razie upust był, oj był...

Ile płaciliście za podbitke dachową robocizna +materiał ?

Dołączam się do zapytania???

Podbitka drewniana (deski pióro wpust 19mm) ok 28zł/m2

Robocizna 35zł /mb.

Dodatkowo malowanie drewnochronem (to było w moim zakresie) ale poszło ponad 3 puszki 5 litrowe.

Pzdr

QbaB

UFFF opuściliśmy wynajmowane mieszkanie :) hura!!!!! jeszcze jakieś 3 tyg tułaczki i wchodzimy do naszego domostwa - mam całą górę sprzątania , poza tym tysiąc kartonów do rozpakowanie i ani jednej szafy :) ale walę to ---- już za chwileczkę , już za momencik....

aaa bank dał nam w końcu forsę , i wszystko ruszyło z kopyta , nie wiem jak to wyjdzie bo działamy lekko chaotycznie , ale luuuuuz :) byle na swoim

czy ktoś robił rozeznanie ile kosztuje podszykowanie ogrodu ? znaczy prace ziemne - równanie, dowalenie ziemi, ubicie, posianie trawki .... bo sama nie dam rady , mąż stwierdził ,że nienawidzi pracy w ogródku /hehehe szkoda ,że teraz to odkrył , bo optowałabym za jeszcze mniejszą działką /... no i muszę się coś skombinować. Ogłasza się teraz te łódzkie przedsiębiorstwo ogrodnicze- miał ktos z nimi do czynienia ?