Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jednak będzie pytanie: czy ktos wie skąd w okolicy Wiskitna badz ul kolumny brać piach/żwir?? w sensie czy jest w okolicy jakas żwirownia?

Witaj widzę,że budujemy się w tych samych okolicach :)

Ja piach brałam od p.Urszuli tel.601-379-387 z firmy Żwiromax

Witam, ja tez buduje w Wiskitnie, brałem piach ze żwirowni w Kalinku (4km), kwot nie pamiem, ale jak wtedy porównywałem to gościu był najtańszy i terminowy.

Jednak będzie pytanie: czy ktos wie skąd w okolicy Wiskitna badz ul kolumny brać piach/żwir?? w sensie czy jest w okolicy jakas żwirownia?

Witaj widzę,że budujemy się w tych samych okolicach :)

Ja piach brałam od p.Urszuli tel.601-379-387 z firmy Żwiromax

Witam, ja tez buduje w Wiskitnie, brałem piach ze żwirowni w Kalinku (4km), kwot nie pamiem, ale jak wtedy porównywałem to gościu był najtańszy i terminowy.

A tak w ogóle to gdzie Wy sie budujecie?, czemu my sie jeszcze nie "zwizytowaliśmy"? :D :D :D

Chciałam się pochwalić że mam świadectwo energetyczne :). POszliśmy za przykłądem popcarol i zamówiliśmy przez allegro, ale wybraliśmy najtańszą opcję i tak za 320 zł z przesyłką mamy świadectwo. Cała sprawa trwała ok tygodnia. Dzwoniłam do ludzi z okolic Łodzi to chcieli za te marne parę kartek od 770 zł w górę. Dla mnie to te 320 zł to już jest dużo ale 700 i więcej to jest kradzież.

Czy możesz podać jakieś namiary na tą fantastycznie tanią ofertę na świadectwo energetyczne? :D

A tak w ogóle to gdzie Wy sie budujecie?, czemu my sie jeszcze nie "zwizytowaliśmy"? :D :D :D

Budujemy się na ul Bieszczadzkiej, jadąc od miasta pierwsza w prawo na Kolumny. Nie bardzo jeszcze jest co wizytowac niestety, caly czas czekamy na PNB... no chyba ze nasz kiosk-warzywniak udający szopkę narzędziówkę :lol: studnię i odwierty geologiczne :D mimo to zapraszam :)

jakoś zim pisaliście o instalacjach odgromowych i wykonawcach. Można prosić raz jeszzce? I kto ściągał takiego super taniego wykonawcę?

Chyba mnie te burze przestraszyły... :-?

jakoś zim pisaliście o instalacjach odgromowych i wykonawcach. Można prosić raz jeszzce? I kto ściągał takiego super taniego wykonawcę?

Hej Ewo,

moge dac Ci namiary na mojego, ale na razie odpuscilismy go sciaganie. Jest z gor, gdzies spod Zywca o ile dobrze kojarze, chcial za nasz dom 2800 z dojazdem, podczas gdy lokalnie ponizej 4tys nie zeszlismy. W razie czego wal na priv :)

Wzielismy 2 elektrykow na spytki, w tym 1 jest naszym sasiadem i obaj stwierdzili ze na naszym mijscu by nie robili - sasiad ma wyzszy dom i ma odgrom, a sasiad elektryk dom podobnej wielkosci do naszego i sam nie robi...

Na razie kasy malo, moze kiedys...

pozdrawiam :)

My robiliśmy. Dla mnie to oczywiste, żeby robić, mimo, że dom parterowy.

Jakby co, namiary podane w moim poście na tablicy ogłoszeń.

Zrobione w 1 dzień, sprawnie, poprawnie, dostałem wszelkie papiery dot. wykonania łącznie z pomiarami.

pozdrawiam, majki

Hejoo,

cieszę się, że daszek się podoba :D

Co do odgromu: miał być, ale czy będzie? :-? Bednarka wkopana, druty odprowadzające zamontowane...złącza kontrolne zrobione.

Nieco poczytałam o instalacji; i wątki na forach, i oprcowania autorytetów. I dowiedziałam się, że czasami odgromówka wręcz zaprasza pioruna do chaty. To nie takie sobie hopsiup - druty do ziemi i spokój. Najbardziej obawiam się prądów indukcyjnych. Wiem, że są wymagane pewne zasady prowadzenia kabli zasilających i sygnałowych jeśli w budynku jest instalacja odgromowa. Mówi się, że powinno być połączenie jej z wyrównawczą.( Mówi się też, że nie.) Mówi się, że bednarka powinna mieć min 4 mm grubości, że nie powinna przebiegać wzdłuż kabli zasilających budynek, że powinna byś ustawiona "na sztorc (że powinna być miedziana, bo tylko taka zniesie kilka walnięć)...Zauważyłam, że u mnie te zasady zostały zignorowane, dlatego prawdopodobnie do otoku z płaskownika po prostu dołączymy się z instalacją wyrównawczą (zamiast tylko ta sonda pod posadzką - pisałam jakiś czas temu).

Dobrze jest mieć zrobioną odgromówkę, ale naprawdę z głową. (Chyba że robi się ją silnie przekonanym, że przecież i tak są wysokie drzewa po sąsiedzku, albo, ze sąsiad ma dom wyższy i odgromiony, to w razie czego piorun wybierze sobie właśnie jego :lol: )

Są naprawdę różne zdania na temat instalacji piorunochronnej. Najlepiej byłoby znać normy, zgodnie z którymi ma być wykonana i przypilnować, żeby właśnie zgodnie z nimi była wykonana, bo jeśli zostanie zrobiona żle, to niebezpieczeństwo jest chyba większe, niż gdyby jej nie było wcale. (Chociaż z tymi normami to też jest różnie, czasami służą tylko temu, żeby ktoś zarabiał)

Czasy są trochę inne niż wtedy, gdy był obowiązek instalowania odgromówki na stodołach. W stodołach nie było kabli zasilających, urządzeń elektronicznych, anten. Teraz instalacja piorunochronna wymaga stosownych obliczeń, analiz - a komu się chce.

Na pewno z instalacją piorunochronną (wykonaną zgodnie ze sztuką) śpi się spokojniej. A w końcu: i tak dobrze się ubezpieczyć należy.

PS. Dzisiaj z jednego z kominów wypompowałam prawie 2 litry wody! :roll: :roll: :roll: (dlaczego tylko z jednego? :roll: )

I jeszcze cuś:

Mam jedno okno (balkonowe) trójkatne. Ze względu na konstrukcję proponuje się by: 1. miało słupek stały po środku (na nim zawiasy), lub 2. grubszą ramę na skosach, słupek ruchomy (przy tym rozwiązaniu należałoby nieco podciąć nadproże, gdyż skrzydło przy pełnym rozwarciu trze o nie ).

Co byście wybrali? 1. czy 2.?

Kangur79 witaj w Grupie! I z nami przeżywaj swoją przygodę.

I jeszcze cuś:

Mam jedno okno (balkonowe) trójkatne. Ze względu na konstrukcję proponuje się by: 1. miało słupek stały po środku (na nim zawiasy), lub 2. grubszą ramę na skosach, słupek ruchomy (przy tym rozwiązaniu należałoby nieco podciąć nadproże, gdyż skrzydło przy pełnym rozwarciu trze o nie ).

Co byście wybrali? 1. czy 2.?

Kangur79 witaj w Grupie! I z nami przeżywaj swoją przygodę.

osobiscie bylabym za 2 rozwiazaniem, ale pewnie niezaleznie od naszych podpowiedzi decyzja i tak bedzie nalezala do Ciebie :D

dzięki za odzew.

Skłania mnie do myślenia.....

Z jednej strony dotychczas w naszej okolicy statystycznie pioruny nie "biły". Z drugiej strony klimat chyba wyraźnie się zmienia.

Z trzeciej strony w grę nie wchodzi żaden system otokowy. Nie po to właśnie dziś skończyłam porządkować działkę, żeby znowu ją rozkopywać. Żadne takie. czyli zostaje jakieś odprowadzenie punktowe, no wielopunktowe. No i nie wiem... Kasa budowlana też już się skończyła w zasadzie.

Myślę dalej. popcarol, będę miała w pamięci :lol: Jeszcze kilka burz i pewnie dojrzeję 8)

...czyli zostaje jakieś odprowadzenie punktowe, no wielopunktowe

Ja tak dokładnie mam : w 4 rogach budynku schodzi piorunochron i tam od budynku idzie pod ziemią na 5 metrów bednarka i od niej "wąsy" w dół wbite na 3 m, po 3 sztuki na każdy zwód ( nie wzwód :lol: :wink: ).

Było bardzo mało kopania, choć akurat na tym mi wtedy tak specjalnie nie zależało :wink:

Zasymuluję wykonanie : :wink:

http://img44.imageshack.us/img44/2012/piorunochron.jpg

czarna linia - ściana budynku

ciemnoszara - piorunochron

brązowa - poziom ziemi

jasnoszara - bednarka

czerwona - pręty wbite w ziemie i dospawane do bednarki.

W każdym rogu budynku (4) taki komplet.

pozdrawiam, majki