Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Da sie zrobic bez nasypu... na budowie wszystko sie da zrobic... tylko pamietaj o tym, ze bedziesz musiala to eksploatawac przez kilka? nascie? lat. Firma zainkasuje kase i moze Ci powiedziec, ze POS nie dziala, bo go niewlasciwie eksploatujesz (tzn. dostarczasz material nieregularnie, za duzo albo za malo, w zlej temperaturze itp...)

Idz w standardowe rozwiazania, a nie te "po najmniejszej linii oporu".

Ja mialem projekt POS z badaniami gruntu i bylo to wrysowane w projekt zagospodarowania. Taki projekt moze zrobic kazda firma robiaca POS, a potencjalni wykonawcy Twojego POS zrobia Ci to "w cenie".

No jutro chyba się wybiorę raz jeszcze do tej firmy, co twierdzi, że robią oczyszczalnie biologiczne, nie wymagające nasypu ( z tego co widzę, taka oczyszczalnia może być bez drenażu rozsączającego ) i niech mi jeszcze raz wszystko wytłumaczą. Nie chcę iść po linii najmniejszego oporu, jeżeli bez nasypu miałaby to być jakaś fuszerka, to odpada, ale jeśli udałoby się uniknąć górki o powierzchni 30 metrów kwadratowych to byłabym szczęśliwa :).

Co do bezpłatnego projektu - tylko jedna firma z pięciu, z którymi rozmawiam, robi projekt w cenie, pozostali liczą za to 500-700 zł.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Juupiii, mamy PNB, jeszcze tylko dwa tyg. wolnosci na uprawomocnienie i sie zacznie :p

dlatego tez

POSZUKUJE SPRAWDZONEGO I ZAUFANEGO KIER BUDA NA GWAŁT, ale głownie jednak do doglądania naszej budowy :wink: proszę was o pomoc i namiary.

to w międzyczasie startuj z geodetą i humusem :lol:

Co masz na myśli z tym kierbudem? usługi ponadstandardowe chcesz? w sensie inspektora nadzoru? czy organizatora budowy?

Do: mruva i maren100: załatwialiście to w Starostwie Łódź-Wschód? Ja tez myślałam, że robi się to w ten sposób (wystarczy wrysować i już), ale byłam dziś w Starostwie i powiedzieli mi, że projekt musi być :(

Teraz mam dylemat, bo mamy na działce dość wysoko poziom wód gruntowych (1,5 metra) i przy tak wysokim poziomie POŚ powinno się zrobić w nasypie. Znalazłam firmę, która twierdzi, że może zrobić oczyszczalnie bez nasypu, bo mają jakiś inny typ, tzn. biologiczną, natomiast w drugiej firmie mówią, że to niemożliwe, niezależnie od rodzaju oczyszczalni nasyp przy takim poziomie wody musi być. I komu wierzyć... :)

W Starostwie Powiatowym na Sienkiewicza w Łodzi, budujemy w Justynowie. Tak jak pisałam wszystkie papiery były złożone przez architekta do pozwolenia na budowę i nikt dodatkowego projektu nie wymagał. POŚ jest wrysowana w mapkę z zachowaniem wszelkich wymaganych odległości.

usługi ponadstandardowe chcesz?

ee no chyba potrzebny mi kier bud, ktory bedzie zagladal na budowe, a nie taki ktory tylko podpisze papierek, nie wiem czy to standard czy ponad :o

a z tym gwaltem...ech pomazyc tylko ;)

A nikt mnie nie zaaresztuje za zdejmowanie humusu "przed czasem "? :wink:

usługi ponadstandardowe chcesz?

ee no chyba potrzebny mi kier bud, ktory bedzie zagladal na budowe, a nie taki ktory tylko podpisze papierek, nie wiem czy to standard czy ponad :o

a z tym gwaltem...ech pomazyc tylko ;)

Zaaresztuje na pewno nie, ale zdejmowanie humusu to juz prace budowlne, więc wszystko zależy od sąsiadów ... :wink:

My czekaliśmy do uprawomocnienia PnB z humusem.

pozdrawiam, majki

Zależy jakich masz sąsiadów :-? Karę można zapłacić, ale nie za humus... Ja u siebie już zacząłem fundamenty kopać i zbrojenie ukręciłem i geodeta też już był 8) a PNB to może pod koniec września dostanę. Jak się podolicza te wszystkie uprawomocnienia to się zrobi październik i już nic nie zrobię :-? Więc reasumując modlę się o rozsądnych sąsiadów i leniwą Panią w Starostwie (słyszałem że potrafią sprawdzić co i jak przed wydaniem papierka).

Pozdrawiam

Hm, w innych okolicznosciach napisalabym ze czeka nas pracowity weekend, bo dzialke trzeba chyba wykoscic przed zdjeciem humusu...ale moj stary nie spodziewal sie ze urzedy tak sprawnie u nas dzialaja :p i plynie se w rejs :cry:

panowie nie obrazajcie sie, ale znowu wszystko na glowie baby :roll:

chlopaczyna bedzie mial niespodzianke kiedy wroci, a wiec plan na najblizszy tydz. nielegalne zdejmowanie humusu :lol: jakby co to powiem ze koledzy z forum mi kazali :wink:

kier bud nadal mile widziany

Ok

kierbuda to mogę ci dać, mam nadzieję. Mam go wstęplowanego w papiery, więc telefon na pewno znajdę. Facet rozsądny, bierze za każdy przyjazd, przy czym obowiązkowo chce być przy ławach, stropie, i coś tam jeszcze, w sumie z 5 razy. Reszta - wołasz go jak potrzebujesz, bo nie wiesz, co dalej. Dam ci go na priv.

geodeta jakby co jest chyba u mnie na tablicy... z Andrespola...

nielegalne zdejmowanie humusu :lol: jakby co to powiem ze koledzy z forum mi kazali :wink:

uee tam, legalne, nielegalne... humus i geodeta nie rzucają się w oczy. Kopanie ław to już widać, że budowa, wtedy już nawet wywiesiłam tablicę informacyjną.