Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

majki to podrzuć namiary na te fajne miejsca :) Do Pabianic mam kawałek bo budujemy sie w powicie pabianickim :):)

Bodajże "Karmiren", Pabianice, ul. Myśliwska ( na takim łuku drogi )

... i wylot z Pabianic na Bełchatów, za Pabianicami, jest Bychlew, potem jeszcze kawałek, łuk drogi idzie w lewo i po prawej stronie zaraz jest skład kostki. Sekundę wczesniej po lewej jest cmentarz.

pozdrawiam, majki

Sluchajcie u mnie na budowie wlasnie jest wykonywana instalacja do rekuperacji i jeden z panow ja wykonujacych spadl wczoraj z drabiny i zlamal reke. Ja dowiedzialam sie o tym dzisiaj - po prastu jakos wyszlo w rozmowie. Budowa niestety nie jest ubezpieczona w opcji - wypadek w czasie pracy :( Czy powinnam sie zaczac stresowac, ze bede musiala temu czlowiekowi wyplacic jakies odszkodowanie :-?

Za bezpieczeństwo na placu budowy odpowiada inwestor.

Gość jak bedzie ok to nie będzie Ci robił problemów ale jesli nie to ....... :(

Ja mam umowę o wykonanie robót budowalnych podpisaną z firmą. Nie wyobrażam sobie, że to ja mam odpowiadać za ubezpieczenie tego pracownika i czuwać nad tym czy stosuje i przestrzega zasad BHP...

W umowie musi być zapis, że wykonawca przejmuje zabezpieczenia bhp, szkolenia pracowników i zabezpieczenie sprzętu. W standardowych umowach tego nie ma.

Ja wcale nie miałam umowy z moim majstrem, ale... miałam podpisane przez niego oświadczenie o bhp. Oczy robił jak 5 złotych, ale podpisał....

Inaczej za wszystko odpowiada inwestor. Powinien przeprowadzić szkolenie, zabezpieczyć rusztowania, dbać o kaski na głowach i badania okresowe pracowników :o :lol:

Chociaż faktycznie elektryków zaniedbałam w tym względzie.. Na ogół jeżeli nikt nie zginie, to i nie skarżą biednego inwestora.

W umowie musi być zapis, że wykonawca przejmuje zabezpieczenia bhp, szkolenia pracowników i zabezpieczenie sprzętu. W standardowych umowach tego nie ma.

Ja wcale nie miałam umowy z moim majstrem, ale... miałam podpisane przez niego oświadczenie o bhp(...)

A jak to w słowa na papierze ubrałaś?

Ot po prostu:

"Oświadczam, że z dniem ... przejmuje zabezpieczenia bhp, szkolenia pracowników i zabezpieczenie sprzętu na terenie budowy domu ... zlokalizowanej przy ul. ...

Data, podpis"

?

No fakt, dla większości naszych fachowców z jedno-osobowych firm może to być dokument trudny do przełknięcia :wink: . Zwykłej umowy podpisywać nie chcą, a co dopiero takie wynalazki! :wink: :lol:

A dziś z innej beczki.... sprzedaję mieszkanie. Znacie kogoś poszukującego? 3 pokoje, Retkinia :):)

niestety nie znam, a swoja droga pewnie podobne M bo tez 3 pokoje na Retkini sprzedalam juz jakis czas temu :lol:

jak na Retkinii to na pewno podobne :)Jeśli nie takie samo ;-) A długo szukałaś kupca?

yeti

to był świstek odręcznie napisany własnie w tym stylu, oświadczam, że odpowiadam za stosowanie przepisów bhp, zabezpieczenie pracowników oraz stosowanie przepisów prawa pracy na terenie budowy....

A każdemu tłumaczyłam, jak to mój kolega został oskarżony przez murarza i wygrał w sądzie odszkodowanie, ubarwiając historię o liczne detale. Najlepszy był majster, po tej mojej historii uniósł się i stwierdził "a to świnia ten pracownik" (ten od kolegi...) i podpisał :lol:

A przydało się, bo jeden z jego pracowników dostał napadu padaczki i sam majster przyznał, że mu się ten świstek przypomniał i zaczął się zastanawiać, gdzie go wynieść, jakby co :lol: :o :lol: Żeby, że nie na budowie 8) Mnie na szczęście przy tym nie było, no i nic złego się w końcu nie stało facetowi :lol:

A dziś z innej beczki.... sprzedaję mieszkanie. Znacie kogoś poszukującego? 3 pokoje, Retkinia :):)

niestety nie znam, a swoja droga pewnie podobne M bo tez 3 pokoje na Retkini sprzedalam juz jakis czas temu :lol:

jak na Retkinii to na pewno podobne :)Jeśli nie takie samo ;-) A długo szukałaś kupca?

u mnie bylo 53m2 i sprzedalo sie w ciagu 1 dnia :D

(...)jeden z jego pracowników dostał napadu padaczki i sam majster przyznał, że mu się ten świstek przypomniał i zaczął się zastanawiać, gdzie go wynieść, jakby co :lol: :o :lol: Żeby, że nie na budowie 8) (...)
Baaardzo sympatyczne podejście szefa do tematu (i takie na czasie...) :wink: :lol: - i tak trzymać - wszystkich, którzy nie wytrzymali tempa oraz ewentualnych rannych i poległych dyskretnie usuwać z placu budowy :wink:. A najlepiej tak ich jeszcze wychować, żeby żyli w przekonaniu, że to co się stało (i stanie w przyszłości) to bezdyskusyjnie ich wina i mimo, że nawet przeproszą, to i tak będą musieli ponieść konsekwencje szkód i opóźnień w pracach :lol: :lol: :lol:

u mnie oglądało chyba 9 rodzin i nie mam konkretnego kupca :-? Może we wrześniu się coś ruszy...

PS. Też mam 53 m2 :)

u mnie oglądało chyba 9 rodzin i nie mam konkretnego kupca :-? Może we wrześniu się coś ruszy...

PS. Też mam 53 m2 :)

pewnie wszystko zalezy od ceny :wink: :roll: ja swoje sprzedalam pol roku temu za 235000 zl :roll: M bylo po generalnym remoncie 1,5 roku wczesniej, na wyposazeniu pozostal sprzet AGD z meblami pod zabudowe w kuchni i zabudowa lazienki :roll:

(...)Zapraszam wszystkich znajomych z forum na Air Show w moim mieście.

Wrazenia gwarantowane.

:D

Taaaa... WRAŻENIA... tylko jakie? - na łeb nic nie spadnie?

...bo ostatnio jakoś tak nisko latają (w TV widziałem)

...ale może to na deszcz miało być... tylko im nie wyszło :roll:

Ups...

:-?

To ja znów z innej beczki :D

Jakie (czyje?) macie bramy - chodzi mi o firmę.

wydaje mi sięże już to "tu było", ale szukaczka nie chce szukać w jednym wątku :evil:

I jaka jest kolejność robót?

1 okna + drzwi zew ostateczne

2 tynki wewnętrzne

3 ocieplenie i tynki zewnętrzne

a gdzie w tym wszystkim brama????

Bo jednen facet od bram na targach łódzkich wspominał że do założenia bramy potrzebne są już otynkowane ściany :roll:

(...)Zapraszam wszystkich znajomych z forum na Air Show w moim mieście.

Wrazenia gwarantowane.

:D

Taaaa... WRAŻENIA... tylko jakie? - na łeb nic nie spadnie?

...bo ostatnio jakoś tak nisko latają (w TV widziałem)

...ale może to na deszcz miało być... tylko im nie wyszło :roll:

Ups...

:-?

No właśnie ups.... a to już nasze drugie podejście było, nie licząc soboty w strugach deszczu :( .