Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oglądaliśmy działkę z Zgierzu (Chełmy) ul. Młodzieżowa (chyba).

Przy lesie, ok. 4.000m2 (21x200mm). Mogę podać namiary.

Dla nas za daleko i za duża. Ale ludziska budują się tam ... może bo las, cicho, sucho.

Sprawdziłam adres tej działki, dobrze pamiętałam :D

Zgierz, ul Młodzieżowa. Wpisz w google mapy: zgierz, młodzieżowa. Wydaje się, że wszędzie dość blisko. Obok ok. 2-3 km Łagiewniki i las łagiewnicki (to 5 min. autem), do "Nowej Gdyni" i zajezdni na Helenówku ok. 5 km, na Inflancką jechaliśmy ok. 15 min. Do autostrady w Strykowie 10-12 km. Kobieta właścicielka zaczęła dopiero myśleć o sprzedaży. Działka spora, bo 21x200m, ale w przyszłości będzie druga droga z drugiej strony działki i wówczas będzie można chyba podzielić na pół lub budować drugi dom. Działka przez drogę przylega do lasu zgierskiego (kobieta mówiła, że tam są grzyby, maliny). Strony ładne, urokliwe .... cicho jak na wsi, co 3-4 działka już sprzedana i ludziska budują lub kończą budować ..... no ale to 4.000m2 i wiem, że nie wyrobię finansowo. :(

Potwierdzam, że miejsce urocze. mam w tych rejonie sporo przyjaciół, którzy mieszkają na ul. Letniej (prostopadła do Młodzieżowej). Ulica po jednej stronie sąsiaduje z lasem. Miesiąc temu oddano nową drogę ( w okresie wakacji ciągnęli kanalizację) Działki piękne, suchy teren. Mnóstwo nowych domów. Jest to moja trasa treningowa z kijami (Nordic walking). Dobra komunikacja. Blisko autobus nr. 51, tramwaj 11, blisko do przedszkola, szkoły podstawowej, gimnazjum. Dwa lata temu działki cenili po 80 zł. za mkw. Na pewno cena będzie się kształtować od 100-120 zł. Będę tam jutro u przyjaciół, mogę podpytać się o cenę. Ja myślę, że kobitka musi podzielić taki teren, ale to nie takie proste, cała procedura i papierologia z tym związana wymaga trochę czasu i cierpliwości.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich serdecznie.Pierwszy raz odzywam się na tym forum ale od wielu miesięcy czytam wasze komentarze. Postanowiłam napisać bo liczę na jakąś radę co mam robić. Właśnie kończę już wykańczać dom jednak stało się dla nas duże nieszczęście. Na dwa tygodnie przed planowanym terminem wprowadzenia się pękła w garażu rura doprowadzajęca wodę do domu. Woda lała się do piasku w fundamencie i na pewno wypłukała go ponieważ na większej części domu podłogi osiadły( oddzieliły się cokoły od płytek, panele od listwy i gołym okiem widać, że około 2 cm podłoga opadła) Na budowie było już kilku majstrów i rzeczoznawców, którzy podają różne pomysły na to co robić. Dominuje pogląd, żeby zrywać podłogi, sypać piasek ,ubić go i od początku zrobić wylewki. Czy nie ma innej metody? Już wszystko jest gotowe, kuchnia zamontowana, gres położony. Czy słyszeliście o podobnym przypadku, jak tam to rozwiązoano?

Szczere współczucie... Jak na moje oko to ten piasek za pierwszym razem to nie był zbyt dobrze zagęszczony... Może lepiej, że tak się stało przed zimą a nie po... "Always look on the bight side of life"?

Pozdrawiam

Witam wszystkich serdecznie.Pierwszy raz odzywam się na tym forum ale od wielu miesięcy czytam wasze komentarze. Postanowiłam napisać bo liczę na jakąś radę co mam robić. Właśnie kończę już wykańczać dom jednak stało się dla nas duże nieszczęście. Na dwa tygodnie przed planowanym terminem wprowadzenia się pękła w garażu rura doprowadzajęca wodę do domu. Woda lała się do piasku w fundamencie i na pewno wypłukała go ponieważ na większej części domu podłogi osiadły( oddzieliły się cokoły od płytek, panele od listwy i gołym okiem widać, że około 2 cm podłoga opadła) Na budowie było już kilku majstrów i rzeczoznawców, którzy podają różne pomysły na to co robić. Dominuje pogląd, żeby zrywać podłogi, sypać piasek ,ubić go i od początku zrobić wylewki. Czy nie ma innej metody? Już wszystko jest gotowe, kuchnia zamontowana, gres położony. Czy słyszeliście o podobnym przypadku, jak tam to rozwiązoano?

Trochę podałąś mało informacji, jak duża ilość tego piasku zostało wypłukane? Jeżeli woda nie szła do kanalizacji to można ocenić gdyż musi ten piasek być w pobliżu. Gorzej gdy znalazła sobie ujście do kanalizacji to nie jest możliwe stwierdzenie ile go ubyło, widziałem dziery po pękniętych rurach wodnych po kilka metrów3 i wtedy nie ma innego wyjścia niż zrywać całą podłogę.

Ja też w projekcie miałem rurę wodną pod budynkiem ale poprowadziłem ją przy budynku do garażu i dopiero z garaży rozprowadzam po budynku.

kasiapta serdecznie współczuję. Dlatego ja namiętnie projektując nasz dom unikałam ciągnięcia czegokolwiek pod domem. Przyłącze wody mam do kotłowni (usytuowana od frontu w piwnicy) i stamtąd rozprowadzenie po domku.

Ja rowniez wspolczuje... mysle ze zeby bylo dobrze trzeba wszystko zerwac... i od nowa :o

Tez mamy przylacze wody do kotlowni..

pozdrawiam

Witam Was,

obecnie szukamy sztachet olchowych (wys. 1,5 m) na nasze nowe ogrodzenie.

Czy ktoś z Was takowe ostatnio kupował ? Jeśli tak, to gdzie i za ile ?

a dlaczego akurat olchowych???

Mała korekta, obecnie po lekturze wielu wątków w internecie skłaniamy jednak się ku świerkowi.

Zatem korygujemy nasze pytanie.

Mam do Was pytanie o producenta drzwi wejściowych, który oferuje na początek drzwi "zastępcze". Wiem, że tak robi Mielczarek ze Zduńskiej Woli, ale może jeszcze ktoś z Was się spotkał z taką ofertą. Podajcie proszę namiary.

firma Budrex Ul. Południowa 3/5 Srock

tel. +48 44 616 02 45

http://forum.muratordom.pl/zwrot-vat,t60493.htm

ja rozliczam się raz w roku bo buduje się już 3-ci rok, ale jest też metoda jednorazowo wszystko hurtem koniec budowy, obie prowadza do tego samego

co do materiałów lepiej wpisać wszystko jak leci, bo i tak będziecie wzywani na kontrolę, a potem się okaże że komputer urzędniczki przyjął to co ewidentnie nie podlega odliczeniu a jednocześnie nie przyjął tego co ewidentnie podlega odliczeniu, i przy niej zrobicie korektę i do kasy po pieniądze

chyba że:

http://forum.muratordom.pl/us-daje-mandat-za-pomylke-we-wniosku-o-zwrot-vat,t142844.htm