Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pierwszy raz był na budowie i pewnie inwestor go przysłał.

.

to go majster, co odpowiada za wszystko powinien przeszkolić w bhp i wyposażyć w środki ochrony albo przegonić z budowy. Jak odpowiada, to odpowiada.

A tak poza tym, ubezpieczenia i zabezpieczenia to są w dużych firmach, a duże firmy takich inwestorów, jak my to mają w odwłoku. W małych niestety jest zwykle tak, ze jak by ktoś chciał się ubezpieczyć / zabezpieczyć, to na własną rękę.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tak poza tym, ubezpieczenia i zabezpieczenia to są w dużych firmach, a duże firmy takich inwestorów, jak my to mają w odwłoku. W małych niestety jest zwykle tak, ze jak by ktoś chciał się ubezpieczyć / zabezpieczyć, to na własną rękę.

Mój kierbud od każdego wykonawcy żądał zaświadczenia o opłaceniu składek ZUS za pracowników. Jakoś nikogo to nie zgorszyło, nikt nikogo w odwłoku nie miał a i ja i on spaliśmy trochę spokojniej. Ludzie są ubezpieczeni to i w razie czego wszyscy się na leczenie złożymy a nie tylko ja.

Nie mówiąc o szkoleniach BHP i takich tam ale to w sumie bardziej formalność i pewnie nikt na to wielkiej uwagi nie zwraca.

To naprawdę nic nadzwyczajnego a oszczędzanie na siłę na każdym kroku kończy się niestety z nie najlepszym skutkiem.

Dla 100 budujących skończy się bez problemów, ale 101 będzie miał wypadek a wtedy kłopoty są nieporównywalne do pozornych oszczędnosci.

EZS nic nie mam do gerdy - zawsze mi się podobały, ale się naczytałam na forum o odpadających panelach, reklamacjach na zamki itp, a do tego mamie zacina się nowo kupiony zamek gerdy . Kiedyś Gerdy zamki były super, a teraz sięskiepściły.

Nie wiem jak jest z drzwiami :roll:

a i jeszcze jeden powód wybrania Dorna - drzwi miałam w 10 dni (bodajze) a w Gerdzi kazali na nietypowe (bo białe to nietypowy kolor :D wiecie?) czekać 5-6 tygodni, to samo w Juwencie. Czyli czekałam ok 4 tyg krócej

w Gerdzi kazali na nietypowe (bo białe to nietypowy kolor :D wiecie?) czekać 5-6 tygodni, to samo w Juwencie.

w głowach się poprzewracało tym firmom. Ciekawe kiedy zauważą, że boom budowlany już się skończył :-?

wlasnie granitowe :D

Wiem, że duży wybór materiałów ma Labradoryt na widzewie (chyba to jest Rokicińska) tylko u nich trzeba uważać bo ściągają dużo chińszczyzny.

Chociaż w sumie do wewnątrz to takiego dużego znaczenia nie ma.

na teraz potrzebuje parapety zewnetrzne :roll: a jak oceniacie ten Labradoryt - ceny maja dobre czy raczej drogo u nich :-?

Wiem, że duży wybór materiałów ma Labradoryt na widzewie (chyba to jest Rokicińska) tylko u nich trzeba uważać bo ściągają dużo chińszczyzny.

na teraz potrzebuje parapety zewnetrzne :roll: a jak oceniacie ten Labradoryt - ceny maja dobre czy raczej drogo u nich :-?

ja kupowałam w Labradorycie tę obwódkę z trawertynu do kominka. Kosztowała 580 zeta. Sądzę wiec ze parapety będą cholernie drogie ale mogę sie mylić :-?

ja kupowałam w Labradorycie tę obwódkę z trawertynu do kominka. Kosztowała 580 zeta. Sądzę wiec ze parapety będą cholernie drogie ale mogę sie mylić :-?

Labradoryt tani nie jest. Tam nie ma z kim sie dogadać co do ceny bo właściciel jest rzadko a pracownicy mówią że nie moga zbyt wiele opuścić.

Oceniam rewelacyjnie :D Zarówno mamy parapety zewnętrzne ( granit ) jak i wewnętrzne ( marmur ). Terminowość, dokładność zrobienia, wybór kamienia.

Cena ... ? Coś za coś 8)

pozdrawiam, majki

A powiedzcie jaki tynk zewnetrzny macie polozony badz jaki planujecie polozyc :-? :-? :-?

ja mam Torgglera polikrzemianowy.

I do rzeczy :).

Polanka73, czy możesz wysłać mi swojego maila na priva. Też zainteresowałem się tym tynkiem i chciałem Cię wypytać o szczegóły.

[ Z tablicy ogłoszeń ]

Poszukuje sklepu z drzwiami w Lodzi, gdzie moglbym dostac 2 drzwi od reki. Markety odpadaja - bylem w kazdym. W salonach trzeba czekac min. 6 tyg na drzwi, a ja nie mam tyle czasu:)

Poszukuje sklepu z drzwiami w Lodzi, gdzie moglbym dostac 2 drzwi od reki. Markety odpadaja - bylem w kazdym. W salonach trzeba czekac min. 6 tyg na drzwi, a ja nie mam tyle czasu:)

Spróbuj Makra-Met na Przędzalnianej albo w DOMBUD Koluszki :)

Przyjmę ziemię z wykopu na wyrównanie działki? A może ktoś wie gdzie niedrogo można dostać ziemię ogrodniczą. Ksawerów

Olgusieniunieczka niestety nie było nam dane się spotkać osobiście ale choroba nie wybiera i siedzę w domku na zwolnieniu. Może to jeszcze odrobimy.

W tym miejscu jeszcze raz chce bardzo podziękować za ziemię i jej przywiezienie.

Zaglądam czasami do Waszego dziennika budowy i kibicuję.

Życzę powodzenia w budowaniu.

Pozdrawiam

Magda

:p :p :p

Dzieki za kibicowanie na pewno sie przyda:) a ziemia niech sie mocno ubije i dobrze wam sluzy :D

Bardzo ladny ten wasz domek. Powodzenia

witam forumowiczów :D

czy ktoś może mi potwierdzić jakość stropu teriva od Pani Mari Rąbień? dostałam od niej najlepszą cenę, ale nie wiem co z jakością.

JA RÓWNIEZ POPROSZEO OPNIE

cena jest super, zarówno za terrivę jak i pustaki keramzytowe.

Czy ktos ma namiar na tani żwir do zasypek?

Mam ofertę: 300 zł za 20T

To jest mój pierwszy post na forum, a więc chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

Witaj :) Gdzie budujesz? I na jakim jesteś etapie? :)

Podam ci link do tego ustrojstwa:

http://www.torggler.pl/files/146_3.pdf

W okolicach Wycieczkowej, a domek już stoi, trzeba go tylko wykończyć (albo siebie) :).