Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie nr 1 - czy baterie, zestawy prysznicowe, glazurę, terakotę to można odliczyć, czy też nie?.

Pytanie nr 2 - gdzie w Łodzi lub okolicach można tanio kupić elektrykę (kontakty, włączniki światła, przełączniki schodowe itp.)?.

Pozdrawiam

limiere - na traktorowej przy torach

ORTEN na wysokiej jest też hurtownia

ORTEN jest trochę drogawy,radzę poświęcić troche czasu i poszukać

do środy mam się zdecydować czy kupię to działkę, a w zakładzie energetycznym dzisiaj powiedzieli że muszę poczekać na odpowiedz dwa tygodnie i dołączyć do tego mapkę na którą muszę czekać tydzień.

Chodzi mi o orientacyjny czas, czy to może być miesiąc, dwa, sześć czy rok

Na pewno nie będzie miesiąc, ponieważ zakład energetyczny od 15 listopada do któregoś marca czy nawet kwietnia ma przerwę "zimową". Dowiedzieliśmy się o tym 20 listopada :evil:

18 m-cy :o , a miałeś prąd przed działką czy musieli robić dłuższe przyłącze?

u nas skrzynka w działce; w elektrowni powiedzieli, że przyłącze w ciągu miesiąca dwóch ale na skrzynkę licznikową czekać będziemy najkrócej rok a bez tego ani rusz :o :evil: pan nam "poradził" żeby kupić taką skrzynkę i w razie czego rżnąć głupa, że ona już tam była. I tym sposobem wywaliliśmy kolejne 450 zł no i oczywiście nie ma co liczyć na zwrot z elektrowni :evil: no ale na pocieszenie: od momentu kiedy zadzwoniłam do pana i powiedziałam, że skrzynka już jest, nie minęły dwa tyg i pan monter przywiózł na prąd :p

18 m-cy :o , a miałeś prąd przed działką czy musieli robić dłuższe przyłącze?

u nas skrzynka w działce; w elektrowni powiedzieli, że przyłącze w ciągu miesiąca dwóch ale na skrzynkę licznikową czekać będziemy najkrócej rok a bez tego ani rusz :o :evil: pan nam "poradził" żeby kupić taką skrzynkę i w razie czego rżnąć głupa, że ona już tam była. I tym sposobem wywaliliśmy kolejne 450 zł no i oczywiście nie ma co liczyć na zwrot z elektrowni :evil: no ale na pocieszenie: od momentu kiedy zadzwoniłam do pana i powiedziałam, że skrzynka już jest, nie minęły dwa tyg i pan monter przywiózł na prąd :p

W takim razie gratuluje :D ,to teraz woda i do przodu budowa .

Powitać forumowiczów.Na wiosnę zaczynam budowę c114a (odbicie lustrzane) i inne zmiany.Czy ktoś może pochwalić się jakimś wstępnym kosztorysem i innymi tematami związanymi z c114.Na forum niby wszystko jest ale to znaleźć ,graniczy z cudem.Za każdą wskazówkę jestem wdzięczny.A tak na boku ,jeśli zmówili by się ci co budują c114 w sprawie materiału ,ewentualnie wykonawstwa,to są duże możliwości negocjacji cen.Warte przemyślenia.Pozdrawiam.

Czy mi się wydaje, czy ostatnio ceny kabla poszły w górę??? Szczęście, że dostałam w prezencie kabel do videofonu i do telefonu i do nich gniazda, bo szczerze to licząc po 400 m różnego kabla na kondygnację to robi się fajjna sumka... dobrze, że cenowo choć robocizna w naszych rękach...

Witam

i proszę o podpowiedź.

U nas na działce dosyć płytko przebiegają wody gruntowe. Raptem 1,5. Rozsączenie w oczyszczalni BIO powinno być co najmniej właśnie 1,5 nad lustrem wody. Nasza arch. proponuje schowanie rur w nasypie, co osobiście mnie nie kręci :evil:

PRODUCENT oczyszczalni sugeruje żeby się tym nie przejmować i zgłosić szambo do PnB a potem zgłoszenie i zrobić oczyszczalnie Bio. Co o tym sądzicie? :D

Czy nie bać się ze przy tak "płytkich" wodach gruntowych wszystko będzie działało jak należy?

Dzięki serdeczne za podpowiedzi :D

My się obawialiśmy, że i u nas woda wysoko, ale na szczęście "tylko" glina :p i miejscami zaczyna się dopiero na 80 cm a i tak skończy się na nasypie :-?

podobno można go ładnie wkomponować w ogród.

Nie ryzykowałabym klasycznego rozsączenia, będziesz sobie wypominać jesli wiosną zostaniesz podtopiony przez szarą wodę...

A jeśli masz przepuszczalną glebę to może studnia chłonna? Nikt nie proponował Wam takiego rozwiązania?

pzdr

Jeżeli dobrze zrozumiałem WYKONAWCĘ to właśnie taki sposób mieszany czyli ze studnią chłonną nam proponuje. Ale troszkę się obawiamy wzrostu kosztów :evil:

Próbowałem przerzucić uzgodnienie tej sprawy projektantowi i wykonawcy ale....każdy twardo stoi na stanowisku że On ma rację :cry:

I bądź tu mądry i pisz wiersze :wink:

Ale dzięki za podpowiedzi :wink:

Słuchajcie polecam dekarza p. Pawła z Łodzi 603-265-640 naprawdę ma chłop fach w ręku :D oraz firmę , w której kupiłem dach przy Rokicińskiej 334 a.b.c.DACHY 603-626-624

Powiem ... idź sobie

Żeby kogoś polecać, to trzeba najpierw pokazać co się ma. A nie pięć postów o tym samym dekarzu. Końcem kija bym go nie dotknęła po takim poleceniu...

My się obawialiśmy, że i u nas woda wysoko, ale na szczęście "tylko" glina :p i miejscami zaczyna się dopiero na 80 cm a i tak skończy się na nasypie :-?

podobno można go ładnie wkomponować w ogród.

Nie ryzykowałabym klasycznego rozsączenia, będziesz sobie wypominać jesli wiosną zostaniesz podtopiony przez szarą wodę...

A jeśli masz przepuszczalną glebę to może studnia chłonna? Nikt nie proponował Wam takiego rozwiązania?

pzdr

Studnia to dobre rozwiązanie. Do osuszenia terenu