Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

hmmm, a ja mam jeszcze propozycję zacierania piaskiem kwarcowym, za robociznę całego tynku ręcznego 14 zł.

W sobotę jadę macać ścianę - opowiem wrażenia, ale podobno jest super gładka jak na tynk c-w.

To niedrogo, bo p. Rolnik ostatnio brał 14 zł za tynk + 4 za filcowanie.

Jak już ci zrobią i będzie się podobać to na tablice polecanych ich trzeba wywiesić.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stosuje się również tzw. filcowanie czyli zatarcie wilgotnego jeszcze tynku specjalną packą.

Hey hey filcowanie robi się po wyschnięciu, nakłada się taki rzadki tynk i zaciera aż będzie ładnie.

Można robić na drugi -trzeci dzien po tynkowaniu ale jak tynk z wierzchu jest już suchy.

Koszty - ostatnio rozmawiałem akurat z p. Rolnikiem na ten temat i oni biora dodatkowo 4 zł za filcowanie, zaprawy to tam wyjdzie tyle co kot napłakał.

Jak dobrze, że to napisałeś.

Bo ja miałam doła, że mam takie okropne tynki a nie wiedziałam nic wtedy o tym filcowaniu. A teraz mi ulżyło- po 3-4 dniach już bym nie wpuściła tynkarzy na filcowanie, bo nie miałam na to czasu. Uff

No właśnie, a zna ktoś inne, oprócz gładzi, sposoby wygłaskania ścian CW, takich już całkiem suchych?

EZS, u mnie było dokładnie tak samo i ...chyba ja jestem teraz na etapie doła :wink:

Suche chyba też można.

Jak tynkarze byli u mnie, to potem zatrudnił ich sąsiad właśnie na filcowanie. On miał tynki robione w lipcu - sierpniu a u mnie byli w październiku. Czyli też miał wyschnięte te tynki, co mu filcowali (no 2 miesiące...).

Zadzwoń najlepiej do jakiegoś i zapytaj.

Witajcie

Na szybko:

Unas tynk C-W z filcowaniem - wyszły gładziutko, żadnej gładzi nie będzie - chętnych zapraszam.

klinkiery, architekci, barlinecka deska, bufory, piece i inne takie- nie pomogę

Centrobudu - nie znam

Podłogówka - hmmm jak się z tą myślą prześpię to może polecę mojego fachowca - niby wszystko dobrze zrobił, ale czy ja sięznam :roll:

Ciril : Szafkę rozdzielaczową polecam najtańszą

A ja z pytaniem za ile kupię drewno DĘBOWE do kominka, pocięte i SUCHE! 200zł za mp to dużo??? Macie namiary???

Ciril:

Filcować suche tynki??? No omegą nie jestem, ale raczej się nie da. Trochę se pogadałam z moimi tynkarzami. Robota wyglądała tak że jednego dnia kładli ten tynk a drugiego dnia mocząc powierzchnię wodą gładzili ją taką pacą. Uwijali się przy tym bo ja ktwierdzili nie mogą za bardzo przeschnąć. :roll:

Co do taniości tynków z piachu i innych. Hmmm ja miałam do wyboru Tynkarzy za 16zł/m2 ale robili na gotowych tynkach maszynowych Baumita i gościa który chciał dwadziećia kilka (nie pamiętam ile) zł za tynk robione z cementu piachu itd . Jak se podsumowałam to mi wyszło że wcale dużo taniej mieć nie będę, a jednak te gotowe mieszanki mają drobniejsze ziarno.

Filcować suche tynki??? No omegą nie jestem, ale raczej się nie da. Trochę se pogadałam z moimi tynkarzami. Robota wyglądała tak że jednego dnia kładli ten tynk a drugiego dnia mocząc powierzchnię wodą gładzili ją taką pacą. Uwijali się przy tym bo ja ktwierdzili nie mogą za bardzo przeschnąć. :roll:
No właśnie taką wiedzę mi fachowce, z którymi się zetknąłem przekazywały. Ale może są jakieś sposoby na wyrównanie niedoskonałości po tynkarzach CW...

A to poddasze to będzie użytkowe? Legary będziesz kłaść na podłodze (ewentualnie: podłoga na krokwiach "sufitowych" z wełną m/krokwie)?

Bo jeśli nie, to po co ci ta folia?

Jeśli poddasze będzie ocieplone i użytkowe, to folia powinna iść pod wełnę, żeby nie wpuszczać w nią wilgoci z parteru. Bo gdy nabijesz deski podłogowe (lub OSB, lub jeszcze coś innego), to mokre wełnisko będzie się pod nimi kisić, nie będąc dostatecznie wentylowane.

No właśnie taką wiedzę mi fachowce, z którymi się zetknąłem przekazywały. Ale może są jakieś sposoby na wyrównanie niedoskonałości po tynkarzach CW...

Być może nie do końca mówimy o tym samym.

Po filcowaniu na ścianie zostaje powierzchnia prawie gładka bez ziaren na wierzchu. To podobne jest do gładzi tylko w kolorze cementu.

Nie wiem czy u Oleńka robili filcowanie bo bardziej mi to podpada pod wygładzanie jakieś a nie filcowanie. Filcowanie robią w ten sposób że zacierają całą ścianę jeszcze raz i zostaje powierzchnia bardzo gładka. I na pewno robią to na suchym tynku, nie na mokrym.

Czy macie jakieś informacje nt. dofinansowania do przydomowych oczyszczalni w Zgierzu? Czy gmina daje jakieś pieniążki na ten cel, albo jakiś inny? Może chociaż solary?

Moja żonka znalazła w internecie na stronie producenta oczyszczalni coś takiego:

Zgodnie z przyjętymi przez samorząd zasadami (zawartymi w Uchwale z dnia 26 kwietnia 2007 r.), ze środków Gminnego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej zwracanych jest do 50 procent kosztów budowy przydomowej oczyszczalni. Istnieje jednak kilka warunków - dofinansowanie nie może być większe niż 5 tysięcy złotych (brutto), oczyszczalnia może mieć przepustowość do 7,5 m3 na dobę i musi być użytkowana przynajmniej przez 5 lat. Dofinansowanie nie obejmuje prac projektowych i kosztów późniejszej eksploatacji. Wypłata pieniędzy następuje do 30 dni po uruchomieniu oczyszczalni. Oczywiście na dofinansowanie z tytułu tego typu inwestycji nie mogą liczyć mieszkańcy budynków, w pobliżu których wybudowano lub planuje się budowę kanalizacji.

Podpowiedzcie, warto robić projekty branżowe w indywidualnym, czy lepiej minimum do PnB i później spokojnie resztę? A może jak hurtem, to taniej wyjdzie?

Wg mnie najlepiej pochodzić po projektantach i sie popytac. Kazdy wspolpracuje z roznymi specjalistami a oni mają rozne ceny. Aczkolwiek my wybralismy wszystko hurtem i mial byc w tym geolog tez,ale znaleźlismy tanszego od tego zaproponowanego u projektanki więc skorzystaliśmy z własnego.

Podpowiedzcie, warto robić projekty branżowe w indywidualnym, czy lepiej minimum do PnB i później spokojnie resztę? A może jak hurtem, to taniej wyjdzie?

Wg mnie najlepiej pochodzić po projektantach i sie popytac. Kazdy wspolpracuje z roznymi specjalistami a oni mają rozne ceny. Aczkolwiek my wybralismy wszystko hurtem i mial byc w tym geolog tez,ale znaleźlismy tanszego od tego zaproponowanego u projektanki więc skorzystaliśmy z własnego.

No właśnie pytam od paru dni i problem jest taki, że Ci co mają czas, mają też niezbyt przyjazne dla mojego portfela ceny... :oops:

Tak więc zastanawiam się, czy warto bulić hurtowo, skoro ponoć i tak najczęściej się zmienia później te projekty instalacji :roll:

A pewnie bez branżowych byłoby też szybciej...

ps. mogę prosić o info (może byc na priv) ile płaciliście za projekt?

Nasz projekt wod-kan jest docelowy, elektryczny niet, bo nam się koncepcja zmieniła, a właściwie to wyklarowała, bo w fazie projektu domu nie projektowaliśmy wnętrz- myślę, że to błąd.

Jeśli nie macie koncepcji wnętrz, to trudno będzie mówić o docelowym projekcie branżowym, zawsze coś "wyskoczy".

Nasz projekt wod-kan jest docelowy, elektryczny niet, bo nam się koncepcja zmieniła, a właściwie to wyklarowała, bo w fazie projektu domu nie projektowaliśmy wnętrz- myślę, że to błąd.

Jeśli nie macie koncepcji wnętrz, to trudno będzie mówić o docelowym projekcie branżowym, zawsze coś "wyskoczy".

O tuż to...

A nie wiem, ile potrwa budowa, więc może nam się koncepcja sto razy zmienić :roll:

A jakie minimum w projekcie jest wymagane do PnB? Bo coś tam wiem, ale wolę zweryfikować :oops: