Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dużo to czy mało???

w porównaniu do mojej podłogówki to jakieś 20 tyś drożej

u mnie w domku poszło rury 600mb a powierzchnię mamy podobną, do tego ja kupiłem wavina po 2,68 a ty coś za 5,15

mój rozdzielacz kosztował 430 a twój 2tyś

moja szafka podtynkowa 100 a twoja 200

moja zwykła czarna folia kosztowała 120zł a twoja 3,3tyś

PS jak fachowce z Copraxu zamierzają konkretnie wcisnąć 2km rury na 190m2 ?? zaprojektowali odstępy co 5cm ??

czemu swojego domku nie podstawisz do OZC ?? wyszło by od razu że potrzebujesz 70% mniej tej rury i do tego zamiast rozdzielacza na 11 obwodów wystarczył by 7-obwodowy

Uwazam, ze w gotowych, sprawdzonych projektach jest mniej blędów niz w indywidualnych. Ale to tylko moje zdanie, dlatego zdecydowalismy sie na gotowca. W trakcie realizacji nie natrafiliśmy na błędy w projekcie.

..a swoje wtrącę... gotowy = dobry ? my w projekcie "gotowym i typowym" mamy aż czerwono od poprawek :o ... i to w konstrukcji :o

są biura i bióra... 8)

Uwazam, ze w gotowych, sprawdzonych projektach jest mniej blędów niz w indywidualnych. Ale to tylko moje zdanie, dlatego zdecydowalismy sie na gotowca. W trakcie realizacji nie natrafiliśmy na błędy w projekcie.

..a swoje wtrącę... gotowy = dobry ? my w projekcie "gotowym i typowym" mamy aż czerwono od poprawek :o ... i to w konstrukcji :o

są biura i bióra... 8)

Zgłoś te błędy do biura.

Po pierwsze inni będą mięli lepiej

po drugie... a nuż okaże się, że to co wygląda na błąd ma jednak uzasadnienie a sprawa tkwi w podejściu architekta?

Miałam architektkę do adaptacji z uprawnieniami budowlanymi. Też chciała zmieniać, bo jej się nie podobały wyliczenia. Na szczęście kierbud to też był architekt z uprawnieniami... policzył jeszcze raz i ją obśmiał. Kłócili się :lol: (choć to znajomi), stanęło na kierbuda, rozstrzygał konstruktor. Cóż - oni mięli zabawę, ja miałam wtedy czas, więc też.

Dużo to czy mało???

w porównaniu do mojej podłogówki to jakieś 20 tyś drożej

u mnie w domku poszło rury 600mb a powierzchnię mamy podobną, do tego ja kupiłem wavina po 2,68 a ty coś za 5,15

mój rozdzielacz kosztował 430 a twój 2tyś

moja szafka podtynkowa 100 a twoja 200

moja zwykła czarna folia kosztowała 120zł a twoja 3,3tyś

PS jak fachowce z Copraxu zamierzają konkretnie wcisnąć 2km rury na 190m2 ?? zaprojektowali odstępy co 5cm ??

czemu swojego domku nie podstawisz do OZC ?? wyszło by od razu że potrzebujesz 70% mniej tej rury i do tego zamiast rozdzielacza na 11 obwodów wystarczył by 7-obwodowy

Co to jest OZC??

Sam robiłeś instalacje, czy miałeś jakiegoś speca??

Dla mnie to też strasznie drogo jak za pex-alu-pex...

Ciril Leże sobie w tej wannie bez problemu. Fakt, że wysoka nie jestem bo 158 cm to może dlatego tak mam wygodnie :lol: Jakie ma wtymiary ta wanna to ci nie powiem bo nie wiem. Podglądnij sobie w necie wannę Furora z Koła...

No to pewnie furorę zrobisz w tej wannie......

A tak na poważnie - mnie zaintrygowała mozaika na obudowie.

Robiliscie sami czy ktoś wam to robił, zadowleni jesteście? Prosto wyszło??

Skony71 my sami to nic nie robiliśmy :) No może mąż żarówki własnoręcznie wkręcał ;-) No nie mamy smykałki do takich prac.

Mozaika wyszła równiutko. Robili nam panowie których poleciłam na naszej tablicy. Polecam ich hucznie wszystkim wszem i wobec. Są rewelacyjni! Robią szybko i przede wszystkim dobrze. Widać że znaja sie na robocie. Jak cenowo wypadają na tle innych fachmanów to nie wiem, ale chyba tani nie są... hihihih :)

Co to jest OZC??

darmowy program komputerowy do obliczania zapotrzebowania na ciepło dowolnego domku, dzięki temu podłogówkę projektuje się dla każdego pomieszczenia z osobna, a nie strzela z sufitu rozstaw 10cm

Sam robiłeś instalacje, czy miałeś jakiegoś speca??

sam projektowałem, sam układałem, sam testowałem, jak na razie wszystko działa, choć kilku speców zapowiedziało że nigdy nie zadziała

są biura i bióra... 8)

No wiec kazdy z nas ma inne doswiadczenia, ja w gotowcu tez miała błedy do poprawki, natomiast obecny indywidualny jest calkiem ok.

Tak samo twierdze SĄ BIURA I ''BIURA'' PROJEKTOWE

Pozdrawiam

.

Bo u nas zmian nie można wprowadzić "w trakcie" - są zbyt poważne. A bez zmian się nie da, z różnych względów - warunki zabudowy, działka.

Nie do końca rozumiem. Jakich zmian nie da się wprowadzić w trakcie budowy.

Jeśli zrobisz projekt indywidualny to zmiany już będą wprowadzone. Jeśli kuspisz gotowy projekt to w trakcie adaptacji wprowadzisz te zmiany przed PnB i tak będziesz miał zmiany wszystkie wprowadzone.

Instalacje natomiast nie są zmianą znaczącą, która zmenia PnB i można je robić w dość dużym zakresie już podczas budowy. Kierbud wpisuje do dziennika budowy i po sprawie.

A może ja czegoś do końca nie rozumiem.

Ja też miałem indywidualny projekt za 8 tys. z branżami ale i tak podczas budowy coś się zmienia gdyż dopiero wtedy gdy widać co można zrobić lepiej.

Nie wierzę że ktoś nic nie zmienił w trakcie budowy. Lepiej zmiany zrobić w trakcie niż po zakończeniu a to też bardzo często się zdaża.

Skony, ja odnosiłam się tylko do tego, co napisał jacek40lodz:

"dałem 2200,- za projekt,prowadzący budowę że zmiany zrobimy w trakcie ,za projekt indyw. chcieli zaczynać rozmowę od 5000,-.Wybór należy do was."

Nie wiem, jakie zmiany autor miał na myśli.

Z tej wypowiedzi zrozumiałam, że nie warto robić projektu indywidualnego, tylko adaptację gotowca.

Ja uważam ze jednak lepiej jest zrobić indywidualny niz gotowca. Projekty kupowane sa czasami z błedami a za kazda poprawke sie płaci u architekta.

Mnie moj projekt indywidualny wyniósł 7100zl dom 140m pow uzyt +30 garaz, czyli generalnie mniej więcej tyle ile gotowy z adaptacja, a mam domek dokladnie taki jak chciałam w kazdym centymetrze

.

Bo u nas zmian nie można wprowadzić "w trakcie" - są zbyt poważne. A bez zmian się nie da, z różnych względów - warunki zabudowy, działka.

Nie do końca rozumiem. Jakich zmian nie da się wprowadzić w trakcie budowy.

Jeśli zrobisz projekt indywidualny to zmiany już będą wprowadzone. Jeśli kuspisz gotowy projekt to w trakcie adaptacji wprowadzisz te zmiany przed PnB i tak będziesz miał zmiany wszystkie wprowadzone.

Instalacje natomiast nie są zmianą znaczącą, która zmenia PnB i można je robić w dość dużym zakresie już podczas budowy. Kierbud wpisuje do dziennika budowy i po sprawie.

A może ja czegoś do końca nie rozumiem.

Ja też miałem indywidualny projekt za 8 tys. z branżami ale i tak podczas budowy coś się zmienia gdyż dopiero wtedy gdy widać co można zrobić lepiej.

Nie wierzę że ktoś nic nie zmienił w trakcie budowy. Lepiej zmiany zrobić w trakcie niż po zakończeniu a to też bardzo często się zdaża.

Skony, ja odnosiłam się tylko do tego, co napisał jacek40lodz:

"dałem 2200,- za projekt,prowadzący budowę że zmiany zrobimy w trakcie ,za projekt indyw. chcieli zaczynać rozmowę od 5000,-.Wybór należy do was."

Nie wiem, jakie zmiany autor miał na myśli.

Z tej wypowiedzi zrozumiałam, że nie warto robić projektu indywidualnego, tylko adaptację gotowca.

Ja uważam ze jednak lepiej jest zrobić indywidualny niz gotowca. Projekty kupowane sa czasami z błedami a za kazda poprawke sie płaci u architekta.

Mnie moj projekt indywidualny wyniósł 7100zl dom 140m pow uzyt +30 garaz, czyli generalnie mniej więcej tyle ile gotowy z adaptacja, a mam domek dokladnie taki jak chciałam w kazdym centymetrze