Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzę jeden minus domu - od kiedy go mam, to robię wigilię. Ale niech tam.

Wszystkim budującym życzę Ostatnich Świąt w Starym Domu; tym, co już mieszkają - kilku najbliższych lat bez remontów, wszystkim - wesołych i bogatych świąt :lol: :lol: :lol:

Ja tez życzę wszystkim wesołych świąt.

Coby w przyszłym roku staniały materiały budowlane a fachowcy obniżyli ceny, żeby w naszych poszukiwaniach zawsze spotykać życzliwych ludzi i żeby jeszcze nam się chciało budować.

Tak! Takich życzeń mi potrzeba i żeby się spełniły 8)

WESOŁYCH, POGODNYCH ŚWIĄT I WSZYSTKIEGO CO NAJLEPSZE W NOWYM ROKU dla każdego kto tu zagląda :D :wink:

Święta, święta i po świętach.

Wróciłam z wojaży parę kilo cięższa, spoliczkowana przez karpiowy ogon (a wydawało mi się, że był zamroczony... :lol: )

Pora wrócić na tematy budowlane.

Dzisiaj planujemy zacząć kłaść instalację elektryczną.

Chcę kupić młotowieratarkę... macie może cuś takiego, używacie??

Bedę borować dziury :lol: :lol: :lol:

Święta, święta i po świętach.

Wróciłam z wojaży parę kilo cięższa, spoliczkowana przez karpiowy ogon (a wydawało mi się, że był zamroczony... :lol: )

Pora wrócić na tematy budowlane.

Dzisiaj planujemy zacząć kłaść instalację elektryczną.

Chcę kupić młotowieratarkę... macie może cuś takiego, używacie??

Bedę borować dziury :lol: :lol: :lol:

To teraz przy pracach fizycznych sporo stracisz :lol:

Mam młotkowiertarkę, kupiona w markecie, taka żółta ... :oops: Z walizką i zestawem wierteł / dłut. Dałem jakieś 320 zł rok temu. Ciężka w trzymaniu, ale wali dziury i wierci aż miło.

pozdrawiam, majki

Kcem takom!!!!

Taka co by waliła, tłukła i wierciła i najlepiej za mnie wsio zrobiła :lol: :lol: :lol:

Spójrz na tenże sprzęcior, jeżeli możesz i podaj mi nazwę tego cacusia;)

A tak w ogóle - pod jakim pretekstem żona kupuje sobie zabawki do wiercenia dziur???

Mężowych imienin (bo on to by na malutkim podręcznym Boschu i dłucie z młotem jechał z oszczędności) :lol: :lol:

Witam Grupę Łódzką!

Czytam Was ze 3 lata (tyle zajęło znalezienie działki), podglądam Wasze inspirujące dzienniki - może gdy coś się ruszy założę i swój.

Mam do Was pytanie: dostałam już wszystkie warunki przyłączy - podpisywać umowy? Jesteśmy z mężem w trakcie składania wniosku o warunki zabudowy, umawiania się z geodetą i geologiem. Wizja tej całej papierologi doprowadza mnie do łez :( !

Pewnie będę często zadawać Wam pytania więc wybaczcie młodszej/starszej (proszę wybrać odpwiednie) koleżance.

Automatem przyjmujecie do Grupy Łódzkiej, czy trzeba jakieś podanko, znaczek skarbowy....?

Pozdrawiam wszystkich!

P.S.

A jak dodać zdjątko przy moim nicku?

Z-35

podanie z podpisem urzędowo potwierdzonym, 3 zdjęcia i 30 dni na rozpatrzenie sprawy :lol: :lol: :lol:

Serio

to witamy serdelecznie :wink:

Poczekaj z umowami aż dostaniesz pozwolenie na budowę, albo przynajmniej warunki zabudowy.

Ja do tej pory jadę na energii pożyczonej i wodzie ze strumienia... chociaż już mnie wiater porwał w stronę ZE i WOD-KAN :roll:

Wielkie dzięki za przyjęcie do Grupy Łódzkiej!

Kupiliśmy małą działeczkę w Lutomiersku (700 mk). Generalnie u nas wszystko będzie malutkie i bez rozmachu - ze względu na ograniczone finanse. Jak ktoś chce zobaczyć projekt to zapraszam: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/bursztyn/index.php

U nas ze względu na szerokość działki wycinamy garaż z bryły budynku.

Pytałam o podpisanie umów bo w niektórych dziennikach czytałam, że wszystko już prawie zrobione a mediów brak. Przy założeniu, że może uda się nam do jesieni postawić chatkę i że będzie ona miała co gazowe, to chciałabym być "podłączona". Chcemy wykańczać (się) już mieszkając.

Pytałam o podpisanie umów bo w niektórych dziennikach czytałam, że wszystko już prawie zrobione a mediów brak. Przy założeniu, że może uda się nam do jesieni postawić chatkę i że będzie ona miała co gazowe, to chciałabym być "podłączona". Chcemy wykańczać (się) już mieszkając.

Ja na przykład prąd mam od teściów co mają działkę z proądem ok. 300 metrów dalej a do budowy studnie sam sobie na podwórku wykopałem

Teraz mam już skrzynkę z ZE w drodze ale na razie nie chce mi się podłączać ale niedługo pewnie mnie to czeka. Wykończenie już musimy zrobić na własnym prądzie a wodę i kanalizację w przyszłym roku chce nam gmina podłączyć.

Obok mnie budował się sąsiad na agregacie ale to jest mało wygodne.

Chcemy postawić gotowe ściany z keramzytobetonu (niekoniecznie w systemie praefy - są też inne). Znajomi tak wybudowali dom - technika jest szybka, sucha - można szybko wejść z wykończeniem. Nie trzeba tynków - wystarczy lekka "zacierka" gipsowa choć widziałam, że w przypadku gęstej farby lub tapety nie jest to koniecznie.

Jakoś ta idea całościowa ściany przemawia do mnie choć wiem, że niektórym może kojarzyć się z blokiem. Znajomi mieszkają w takim domu już ponad 6 lat i są zadowoleni.

My oboje z mężem pracujemy mamy 2 dzieci (6, 2 lata) - brak więc czasu na doglądanie tradycyjnej budowy. Ta technologia wydaje nam się najlepsza.