Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Grupę Łódzką!

Czytam Was ze 3 lata (tyle zajęło znalezienie działki), podglądam Wasze inspirujące dzienniki - może gdy coś się ruszy założę i swój.

Mam do Was pytanie: dostałam już wszystkie warunki przyłączy - podpisywać umowy? Jesteśmy z mężem w trakcie składania wniosku o warunki zabudowy, umawiania się z geodetą i geologiem. Wizja tej całej papierologi doprowadza mnie do łez :( !

Pewnie będę często zadawać Wam pytania więc wybaczcie młodszej/starszej (proszę wybrać odpwiednie) koleżance.

Automatem przyjmujecie do Grupy Łódzkiej, czy trzeba jakieś podanko, znaczek skarbowy....?

Pozdrawiam wszystkich!

P.S.

A jak dodać zdjątko przy moim nicku?

Witaj :D

Avatar dodajesz zapisując gdzieś zdjęcie na zewnętrznym serwerze i podajesz link do niego w ustawieniach konta na muratorze ( profil w LG rogu po zalogowaniu ).

Nie może być za duży, jest tam określone ile na ile pixeli ma mieć.

pozdrawiam, majki

Witaj :D

Avatar dodajesz zapisując gdzieś zdjęcie na zewnętrznym serwerze i podajesz link do niego w ustawieniach konta na muratorze ( profil w LG rogu po zalogowaniu ).

Nie może być za duży, jest tam określone ile na ile pixeli ma mieć.

pozdrawiam, majki

Majki!

mam nadzieję, że mnie nie wyzwałeś :wink: ...

To zbyt skomplikowane dla kobiety jedynie "użytkującej" komputer.

No cóż - przyjdzie wysoce wykwalifikowany w tych sprawach brat to mi pomoże i błysnę fotą.

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam - czytelniczka Twego dziennika od co najmniej 1,5 roku

Wielkie dzięki za przyjęcie do Grupy Łódzkiej!

Kupiliśmy małą działeczkę w Lutomiersku (700 mk).

Witaj Sąsiadeczko, wita Wrząca gm. Lutomiersk! Z której strony "Lutka" masz działeczkę? Moja jest zaraz przy Lutomiersku, zaraz za szkołą....

Z cyklu : na gwałt :lol: :oops:

KOOOOOOOOMINIARZA ...... do odbioru :oops: :wink: Nie żeby od razu gwałcił, czy cóś ... :lol: :roll:

Z góry dzięki, pozdrawiam, majki

Mam namiar na kominiarza od odbioru. Dostałam od naszego kierownika budowy. Nie korzystałam jeszcze z jego usług wiec sie nie wypowiem na jego temat. Mam zamiar zadzwonić do niego po Nowym Roku.

P. Rojek tel. 602 870 841

Mam do Was pytanie: dostałam już wszystkie warunki przyłączy - podpisywać umowy? Jesteśmy z mężem w trakcie składania wniosku o warunki zabudowy, umawiania się z geodetą i geologiem. Wizja tej całej papierologi doprowadza mnie do łez :( !

Umowy to nie tak od razu

Jeżeli będziesz brała firmy, to papiery od zgłoszenia do odbioru załatwia wykonawca przyłacza. Umowa to ostatni etap.

Dobrze jest przyłacza zacząć wcześnie, bo np wcinki do gazociągu czy wod-kan robią tylko do końca listopada. Albo i krócej, jak jest mróz... Lepiej zacząc to wszystko już wiosną na spokojnie, niż potem zastanawiać się, czy zdążą..

Umowy to nie tak od razu

Jeżeli będziesz brała firmy, to papiery od zgłoszenia do odbioru załatwia wykonawca przyłacza. Umowa to ostatni etap.

Dobrze jest przyłacza zacząć wcześnie, bo np wcinki do gazociągu czy wod-kan robią tylko do końca listopada. Albo i krócej, jak jest mróz... Lepiej zacząc to wszystko już wiosną na spokojnie, niż potem zastanawiać się, czy zdążą..

Dzięki EZS! To zrobię ruchy na wiosnę. Na razie złożę wniosek o WZ bo jakoś miejscowy plan się nie może (!) uchwalić od kilku miesięcy.

Polanka73,

no faktycznie tośmy są sąsiadki i to bliskie. Ja mam działkę na Zachodniej - z widokiem na kościół. Obok buduje się dom (chyba właśnie kładą dachówkę).

jeszcze się pochwalę że mam odebraną instalację elektryczną i certyfikat energetyczny :) Gościa od certyfikatu wzięłam z allegro. 299 zeta, taniej sie chyba nie da ;-)

http://audytcertyfikat.pl/

A ten certyfikat juz pokazywałaś kierbudowi czy komuś tam ? :wink: W sensie takim, czy jest ok i będzie akceptowany przy odbiorze ... ?

Ale cena zaje.sta 8)

pozdrawiam, majki

[złożę wniosek o WZ bo jakoś miejscowy plan się nie może (!) uchwalić od kilku miesięcy.

Hmm, a gmina pojęła uchwałę o przystąpieniu do uchwalania planu zagospod.?

Bo niestety często bywa, że od podjęcia uchwały do wejścia w życie planu nie wydają WZ. Śię lepiej dowiedz, ja dzięki naszej kochanej administracji straciłam rok... przez rok nie wydawali pozwoleń na budowę (choć u nas z troszkę innych powodów, bo plan był ale go zawiesili).

jeszcze się pochwalę że mam odebraną instalację elektryczną i certyfikat energetyczny :) Gościa od certyfikatu wzięłam z allegro. 299 zeta, taniej sie chyba nie da ;-)

A ten certyfikat juz pokazywałaś kierbudowi czy komuś tam ? :wink: W sensie takim, czy jest ok i będzie akceptowany przy odbiorze ... ?

Ale cena zaje.sta 8)

pozdrawiam, majki

kurka, weź mnie nie strasz że może być cos nie tak... :o :):) Na co mam zwrócić uwagę czy jest wszystko oki... :roll:

[złożę wniosek o WZ bo jakoś miejscowy plan się nie może (!) uchwalić od kilku miesięcy.

Hmm, a gmina pojęła uchwałę o przystąpieniu do uchwalania planu zagospod.?

Bo niestety często bywa, że od podjęcia uchwały do wejścia w życie planu nie wydają WZ. Śię lepiej dowiedz, ja dzięki naszej kochanej administracji straciłam rok... przez rok nie wydawali pozwoleń na budowę (choć u nas z troszkę innych powodów, bo plan był ale go zawiesili).

W Lutomiersku plan jest napisany i we wrześniu był wyłożony do wglądu. Ktoś zgłosił uwagi, naniesiono poprawki w listopadzie wyłożyli i znów to samo.

We wrześniu pani w Urzędzie Gminy powiedziała, że nie wydają WZ więc się wstrzymaliśmy. Teraz ta sama pani mówi , żeby składać wniosek o wydanie WZ (pewnie domyśla się, że to się może ciągnąć dłuuugo).

Tylko w Polsce może tak być... :evil:

Ale cena zaje.sta 8)

pozdrawiam, majki

kurka, weź mnie nie strasz że może być cos nie tak... :o :):) Na co mam zwrócić uwagę czy jest wszystko oki... :roll:

Ja tylko tak na razie pytam :roll: :wink: Bo sam nie znam tematu ...

pozdrawiam, majki

w sumie to niedawno zaczęłam zabierać głos" na tym forum, ale nic o sobie nie napisałam, nie przedstawiłam się itp... tylko od razu przeszłam do spraw budowlanych;

myślę, że mój brak kultury wynikł z faktu, że forum śledzę od dość dawna i czuję się jak bym tu była od wieków:) np. razem z mężem jesteśmy fanami dziennika Majkiego:) to dzięki niemu mamy fantastyczne okna! - choć on dopiero teraz się o tym dowiaduje:) dziękuję ci Majki :D

to, żeby troszkę "zgubić" złe pierwsze wrażenie napiszę, że budujemy się od marca tego roku w górach Dobrońskich; właśnie osiągnęliśmy stan SSZ; teraz będzie wchodził do nas elektryk; także najlepsze dopiero przed nami!

jak sobie pomyślę, że w lutym byłam przekonana, że wprowadzimy się na święta, które właśnie minęły, to... :lol:

im dalej budowa posuwa się do przodu tym mam mniej czasu na cokolwiek... mąż pracuje a ja zajęłam się całkowicie sprawami naszego domu; kredyt się powoli kończy a przed nami jeszcze tyle do zrobienia... :cry:

reasumując - cieszę się, że jest takie forum, gdzie można się wiele dowiedzieć i podzielić własnymi spostrzeżeniami!

bardzo dziękuję :)

Witam, witam

Moje "nieobecności" spowodowane wyczerpaniem limitu internetowego , to już chyba tradycja. :roll: :wink:

Zatem po długiej przerwie witam wszystkich serdecznie, Lucjanmarek - gratuluję PNB, Arahijka - a Tobie SSZ :wink:

Co do kominiarza - nie znam

Tematu certyfikatów energetycznych jeszcze nie zgłębiłam

Za to jestem świeżo po "Vacie"

No i kładę kafelki - może własną firmę założę :roll: eeeeeee nie za męczące :lol:

Witam, witam

[...]Zatem po długiej przerwie witam wszystkich serdecznie, Lucjanmarek - gratuluję PNB, Arahijka - a Tobie SSZ :wink:

[...]

No i kładę kafelki - może własną firmę założę :roll: eeeeeee nie za męczące :lol:

dziękuję:)

jestem pod wrażeniem jeśli chodzi o twoje umiejętności - widać to zwłaszcza na fotce z poziomicą laserową;

obawiam się, że ja też będę zmuszona wziąć kafle w swoje ręce - na tym etapie fundusze się już totalnie skończą :)