Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie podobnie, czyli murowany z cegły pełnej, a ponad dachem klinkier. Za była niższa cena, dobry murarz i trwałość. Komin służy mi tylko do kominka i do środka włożę jeszcze kwasówkę. Innych kominów nie posiadam, więc się nie wypowiadam :)

Polecam dwóch murarzy, obaj sprawdzeni i godni polecenia:

Janusz Iwański 509479926

Mariusz Miszaszczyk 513403735

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów przybliży mi temat różnicy między dachówką ceramiczną a betonową?

Oczywiście mam na myśli walory użytkowe bo cenę i ogólne wiadomości posiadam :D

Czym się bardziej kierować przy wyborze?

Wdzięcznym będę niezmiernie za podpowiedzi bo nie chcę bazować tylko na opinii "fachowców"

Ja mam systemowe Twister, oba od pewnego momentu obudowane cegłą a ponad dachem obłożone klinkierem:

- szybciej

- wkład ceramiczny

- była dobra cena

Pozdrawiam

No właśnie, te twistery są bardzo fajne, mają już niejako gotową część ponad dachem z klinkieru. robi to Zduńska Wola ale jak chciałam kupić, to w fabryce mi powiedzieli, ze tylko przez przedstawiciela a przedstawiciel nie był zainteresowany, żeby mi sprzedać :-? Podobno wtedy cała produkcja szła na eksport i sprzedażą na kraj nie byli zainteresowani. teraz może już znormalniało

A co do dachówki, to jak mamy powiedzieć, czym różni się użytkowanie betonowej od ceramicznej, gdy każdy ma tylko jeden rodzaj - taką lub taką ??? :roll:

Moja ceramiczna angoba użytkuje się dobrze, przez 2 lata nic się z nią nie dzieje. Sąsiada ceramiczna porosła glonem nieco, leży już z 5 lat. Sąsiada onok betonowa też porosła, a karpiówka (leży najdłużej) 3 domy w bok jest czysta i ładna, ale dach im się zarwał :wink: (krokwie zrobili pod blachę a potem dali ciężką karpiówkę w koronkę :o ). Co więcej?...

Mam pytanie z serii "co było pierwsze: jajko czy kura"

Mam schody żelbetowe planuję obłożyć stopnie drewnianymi trepami, balustrada ma być ze stali nierdzewnej z wypełnieniem linkowym montowana na stopniu.

Co się montuje najpierw: stopnie czy balustradę? :o

pozdrawiam i z góry dziękuję /za odpowiedzi natury filozoficzno-egzystencjalnej również/ 8)

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów przybliży mi temat różnicy między dachówką ceramiczną a betonową?

Oczywiście mam na myśli walory użytkowe bo cenę i ogólne wiadomości posiadam :D

Czym się bardziej kierować przy wyborze?

Wdzięcznym będę niezmiernie za podpowiedzi bo nie chcę bazować tylko na opinii "fachowców"

Odpowiada użytkownik 2 letniego betonowego Braasa.

Zajebiś.ie zadowolony użytkownik 8)

Kierować się zasobnością portfela i wyglądem.

Z perspektywy czasu różnice między ceramiką a betonem uważam za pomijalne.

pozdrawiam, majki

Co się montuje najpierw: stopnie czy balustradę? :o

Cześć

Najpierw montuje się stopnie a dopiero po nich balustradę. Po pierwsze: bardziej estetycznie będą wyglądały stopnie gdy nie będą docinane do słupków od balustrady a po drugie stolarz, który zamontuje Ci stopnie pewnie będzie coś tam podrównywał w stosunku do tych betonowych i może wyjść inny kąt balustrady co jest istotne w przypadku balustrady spawanej. Chyba że chcesz słupki od balustrady mocowane do boku stopni, to wtedy wszystko jedno co pierwsze (czy jajko, czy kura :wink: ) 8)

Pozdrawiam

gwarancja producenta jest 2x dłuższa na ceramikę co może świadczyć że ceramika poleży dłużej

PS przy najbliższej okazji spróbuj się rozejrzeć po okolicy i policz ile dachów w starych domach ma dachówkę ceramiczną a ile betonową, a potem się zastanów czemu nie ma w ogóle 100 letnich domów z dachówką cementową, mimo że jest całkiem sporo kamienic z wiekowymi dachówkami ceramicznymi

Ja mam systemowe Twister, oba od pewnego momentu obudowane cegłą a ponad dachem obłożone klinkierem:

- szybciej

- wkład ceramiczny

- była dobra cena

Pozdrawiam

No właśnie, te twistery są bardzo fajne, mają już niejako gotową część ponad dachem z klinkieru. robi to Zduńska Wola ale jak chciałam kupić, to w fabryce mi powiedzieli, ze tylko przez przedstawiciela a przedstawiciel nie był zainteresowany, żeby mi sprzedać :-? Podobno wtedy cała produkcja szła na eksport i sprzedażą na kraj nie byli zainteresowani. teraz może już znormalniało

U nas murarz robił sam, żadnej gotowej części nie było.

Pozdrawiam

Dzieki wszystkim za odpowiedzi w moim temacie kominow murowanych i systemowych. Jak widac ile ludzi tyle rad, wiec mozna powiedziec ze niema konkretnych wytycznych na ten temat. Piszecie tez ze komin nalezy dostosowac do pieca czyli czym zamierzam palic. I tu jest to ze chce miec piec taki aby mozna bylo w nim wszystkim palic czyli ekogroszek mial wegiel i to co w domu czasami zostaje do spalenia. (i tu pojawia sie nastepny problem jaki piec aby byl dobry). Wiec nadal mam mieszne uczucia co do wyboru komina, ale szala przewaza za kominem systemowym, Zobacze jeszcze co mi powie moj murarz.

ps

sory ze tak gledze jak baba w ciazy ale poprostu jestem laik w tych tematach

Witam wszystkich budujących,

Mam znowu pytanko i proszę o informacje nt murarzy. Ile daliście za zrobienie samych ścian, sama murarkę. Fundamenty nie liczę, bo zrobimy sami, chodzi nam tylko o postawienie ścian. Płaci się za godzinę, czy za całość? czy za m2? Ile wy zapłaciliście???

Piszcie, piszcie, piszcie, bo nie wiemy ile możemy utargować/powiedzieć naszemu murarzowi!!!!!!!! :)

Mam znowu pytanko i proszę o informacje nt murarzy. Ile daliście za zrobienie samych ścian, sama murarkę. Fundamenty nie liczę, bo zrobimy sami, chodzi nam tylko o postawienie ścian. Płaci się za godzinę, czy za całość? czy za m2? Ile wy zapłaciliście???

Piszcie, piszcie, piszcie, bo nie wiemy ile możemy utargować/powiedzieć naszemu murarzowi!!!!!!!! :)

Uuuuu .. to było dawno temu :wink: Ale zwyczajowo raczej obowiązuje zasada : to jest do zrobienia ( zakres prac ) - za ile :wink:

Powinna wygrać opcja : najtaniej - najlepiej.

Ale to tylko w Erze :lol: :wink:

pozdrawiam, majki

musisz po prostu pojeżdzić z projektem i popytać. Ceny są zmienne

Ja jak zacynałam budowę miałam ugadanego murarza za 16000 za całość do dachu. Drugiego za 10000 To był 2006. Jednak zaczęłam w 2007 i ten, co chciał 16 mówił już 25 a ten od 10 doszedł do 16 :lol: A i to zależy, co wchodzi w zakres prac. Ale generalna zasada jest, że pokazujesz projekt i prosisz o cenę. I dokładnie zaznaczasz, za co ma być ta wycena (taras, słupy itd).

Witam

Mam pytanko - a właściwe kilka.

Po pierwsze gdzie szukać dobrego ( i oczywiście taniego :lol: ) wkładu kominkowego. Wiem że nie polecany jest sklep na Uniwersyteckiej ale nie wiem gdzie w związku z tym się udać.

Po drugie sytuacja jest taka: Kilka miesięcy temu robili mi ocieplenie dachu. Zrobili fajnie, wełną 20-tką i folią. Nie doszli tylko folią do okien połaciowych (2 sztuki) - zostawili kawałki folii tak, żeby to porządnie zrobić jak będą kończyć czyli robić KG.

No i w szparach między płytami OSB (dach z dachówki był deskowany właśnie OSB) a warstwą wełny (w przestrzeni na wentylacje) w czasie surowych mrozów pojawiła się wilgoć i szron (gdy dom nie był ogrzewany). Teraz jest ogrzewany, w związku z tym szron zniknął za to pojawiła się przepiękna pleśń. I teraz nie wiem czy to wina braku podbitki (i szpar między styro na ścianie a dachem) i po zrobieniu podbitki nie będzie kłopotu, czy też jest to źle zrobione ocieplenie dachu i mam się awanturować czy też kwestia parowania ścian i podłóg (tynków i wylewek) i normalna sprawa i w związku z tym nie powinienem się przejmować. No i czym walczyć z tą pleśnią?

Po trzecie czy może mi ktoś podać kolejność prac wykończeniowych? Bo dowiaduje się różnych rzeczy i już nie wiem... Mam tynki (CW) i wylewki. Jutro wchodzą ludzie od KG. Zostały drzwi wew., kominek, podłogi (płytki, deski, panele), schody, parapety wew., malowanie ścian, glazura, biały montaż i oczywiście meble :) i chrzani mi się kolejność...

Pozdrawiam

Ya

Wszystko zalezy od projektu i fachowcow.

Jedna ekipa, ktora robila u nas fundamenty (sierpien 2009) za sciany + wszystko co bylo do zrobienia do dachu zawolali 35.000, nastepna 28.000. W koncu znalezlismy za 18.000.

Ya

wilgoć jest normalna, u mnie az kapało

ale pleśń nie

jedna rada, jaką widzę, to pleśń zetrzeć czymś bójczym (nawet domestos jest dobry) a potem grzać i wietrzyć ze wskazaniem na to drugie. Masz za szczelny dom.

Po drugie sytuacja jest taka: Kilka miesięcy temu robili mi ocieplenie dachu. Zrobili fajnie, wełną 20-tką i folią. Nie doszli tylko folią do okien połaciowych (2 sztuki) - zostawili kawałki folii tak, żeby to porządnie zrobić jak będą kończyć czyli robić KG.

No i w szparach między płytami OSB (dach z dachówki był deskowany właśnie OSB) a warstwą wełny (w przestrzeni na wentylacje) w czasie surowych mrozów pojawiła się wilgoć i szron (gdy dom nie był ogrzewany). Teraz jest ogrzewany, w związku z tym szron zniknął za to pojawiła się przepiękna pleśń. I teraz nie wiem czy to wina braku podbitki (i szpar między styro na ścianie a dachem) i po zrobieniu podbitki nie będzie kłopotu, czy też jest to źle zrobione ocieplenie dachu i mam się awanturować czy też kwestia parowania ścian i podłóg (tynków i wylewek) i normalna sprawa i w związku z tym nie powinienem się przejmować. No i czym walczyć z tą pleśnią?

Potwierdzam co napisał EZS

Trzeba wietrzyc w miare możliwosci,wilgoc jeszcze bardziej sie uwidoczniła gdy zacząłeś grzac.Najlepiej uchylaj okna na dzien.