Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Na cito mam kupić drzwi do łazienki :-? bo mi Panowie nie mogą skończyć glazury póki drzwi nie kupię :roll:

Wszystko się "rozchodzi" o futrynę :x

Powinno być tak jak napisali mruva i majki chyba, że chcesz ościeżnicę taką metalową, to wtedy rzeczywiście trzeba przed glazurą. Ale to możesz podjechać do marketu i kupić samą taką ościeżnicę a drzwi zamówić takie jak chcesz w normalnym trybie (czekać trza, niestety :-? )

Nie mogę czekać do targów budowlanych
Na targach też nie dostaniesz "od ręki" :roll: Myślę, że tylko pooglądać można a i tak trzeba do sklepu iść zamówienie złożyc :roll: No chyba, że się mylę... :roll:

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słuchajcie....

mam pytanie o okna a w szczególności:

profile GEALAN

firmę PRYZMAT

założenia moje podpowiadają pakiet 3xszyba 0,7 montowane w warstwie ściany, a nie w warstwie ocieplenia

ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie...

za wszelkie info - browarek 8)

pozdro

NETbet

Witajcie

Wielkie dzięki w sprawie drzwi:

czemu nie moga tak zrobić ??? Tez tak mam, płytki do framugi, potem ościeznica regulowana

Bo nie bierzemy ościeżnic regulowanych...czemu? bo w sumie w całym domu 1!!! dzrwi (akurat te) nadawałyby siędo ościeżnicy regulowanej. Reszta drzwi jest dokładnie na granicy muru, więc nie byłoby na co wykładać ościeżnic - zatem muszą być takie "wewnątrzmurowe" :roll: . A skoro drzwi mają do siebie pasować, to bezsensu jest tu dać taką ościeżnicę a gdzie indziej inną :-?

No chyba...

Jadę do Bel polu- pogadam z fachowcami :)

Yuka:

chyba, że chcesz ościeżnicę taką metalową, to wtedy rzeczywiście trzeba przed glazurą. Ale to możesz podjechać do marketu i kupić samą taką ościeżnicę a drzwi zamówić takie jak chcesz w normalnym trybie

Nie kapuję :-? To inne nie są metalowe? Czyli taka marketow ametalowa to taka jakie sąw blokach? A jakie "lepsze" ?

Co do prądu Pancerny też uważam że drogo szczegulnie za zrobienie RBki za ogrodzeniem

Majki napisał:

Ja w planie zagosp. przestrzennego dołączonego do projektu budowlanego miałem wrysowanaą drogę kabla do domu. Dodatkowo było to ujęte w projekcie branżowym elektryki

- Ja miałam tak samo. RBkę postawiono mi w ok połowie drogi, ale kabel był od razu takiej długości żeby potem starczył do domu, po prostu został zwinięty pod ziemią w kółko i na końcu RBka

Za wkopanie od licznika do RBki ok32m kabla +zrobienie i uzbrojenie RBki zapłaciliśmy 750zł

Netbet nie znam profili :-? nie pomogę. Ja mam Salamandra - do teraz mi się podobają :D

netbet - nie znam, nie pomoge

oleniek - zobacz na moje drzwi, tez mam tak jak piszesz - drzwi w wiekszosci tak, ze zaraz z boku jest sciana i oscieznic regulowanych zamontowac sie nie dalo.

Mamy oscieznice drewniane, kupowane razem z drewnianymi drzwiami. Montowane w lazienkach PO plytkach, NA plytki ...

Nie rozumiem po co glazurnicy chca oscieznice, niech zrobia plytki po calosci do konca otworu w murze... chyba ze chcesz wmurowywane metalowe oscieznice (jak w blokach gierkowskich??)

Jeśli jest ościeżnica stała i otwierana na zewnętrz łazienki to fachowcom chodzi o obrobienie narożnika i wewnątrz futryny. Musi wtedy już byż założona ościeżnica. Jeśli drzwi będą otwierane do srodka to wtedy byc może by się obeszło ale musieliby zrobić idealnie wymierzony otwór a po założeniu ościeżnicy poprostu byłoby łatwiej. A jeśli chodzi o sklepy to przejedz się do genbudu na brukową płytek mają bardzo dużo na stanie byc może drzwi też. W obi znajomy też czekał 4 tyg na sprowadzenie drzwi, Więc wszystko zależy jakie chcecie (i od szczęścia czy akurat takie sa na magazynie prawe, lewe o odpowiedniej szerokości)

Witam

Mam kolejny problem. Chciałem sobie zrobić podłączenie prądu od skrzynki w ogrodzeniu do skrzynki która będzie znajdować się w domu. I teraz tak. Jak mam działać, aby to miało ręce i nogi. Bo zleciłem to elektrykowi a on mi zrobił tak ze skrzynkę budowlana postawił mi zaraz za ta co jest w ogrodzeniu bo powiedzial ze inaczej nie mógł bo nie mam projektu na rozciągniecie kabla od skrzynki w ogrodzeniu do domu. Jak to z tym faktycznie jest?

Chce mnie skasowac za ta usluge 1100 zl, czyli postawienie skrzynki budowlanej zaraz przy skrzynce w ogrodzeniu

a ja tu czegoś nie rozumiem. Masz przyłacze? Czyli w tej skrzynce w ogrodzeniu masz już prąd? To jakim cudem zrobili bez odbiornika? Zwykle jak robi się przyłącze, to ZE życzy sobie żeby coś było na działce - czyli odbiornik. D Bez tego nie chcą umowy podpisać, czyli robi się to jednocześnie. W każdym razie mój wykonawca przyłącza od razu postawił skrzynkę wewnątrz działki, choć o budowie to wtedy jeszcze nie myśleliśmy. Prąd był dla altanki.

a ja tu czegoś nie rozumiem. Masz przyłacze? Czyli w tej skrzynce w ogrodzeniu masz już prąd? To jakim cudem zrobili bez odbiornika? Zwykle jak robi się przyłącze, to ZE życzy sobie żeby coś było na działce - czyli odbiornik. D Bez tego nie chcą umowy podpisać, czyli robi się to jednocześnie. W każdym razie mój wykonawca przyłącza od razu postawił skrzynkę wewnątrz działki, choć o budowie to wtedy jeszcze nie myśleliśmy. Prąd był dla altanki.

Bylo tak zlozylismy wszystkie papiery do energetylki o przylacze, Eneretyka zlecila to firmie ktora przyjechala i przeciagla pod ziemia od slupa do miejsca gdzie chcielismy skrzynke z licznikiem. Firma postawila skrzynke ktora jest podzelona na gora i dol, Dol byl zamkniety na klucz a gore mozna bylo sobie otworzyc u tak wystawaly kable i bylo miejsce na przyszly licznik. I teraz poszlismy do elekrtyka(tzn zona bo ja poza krajem) i powiedziala ze chcemy od tej skrzynki przeciagnac kabel do domu pod fundamentami i tam w garazu postawic skrzyneczke czy ta jakas tam rbetke. I teraz 2 dni temu zadzwonil do zony elektryk ze juz wszystko zrobione. Zona zajezdza na dzialke a tam jest tak ze ta niby skrzynka (rbetka) co miala byc w garazu stoi zaraz za ta glowna skrzynka przy ogrodzeniu, bo niby niemamy projektu i nie mogl inaczej tego zrobic. A wyraznie mial mowione ze chcemy juz miec kabel podciagniety do domu pod fundamentami.

Zona zadzwonila do tej firmy co zakladala nam to przylacze od slupa do ogrodzenia i powiedzieli ze oni tylko robia tak projekt jak energetyka kaze czyli w tym naszym przypadku to od slupa do przylacza w ogrodzeniu a dalej to ju znasz biznas. I tu wlasnie jest ten nasz elektryk ktory chce 1100 zl.

ps

Podejrzewam ze jak szybko ja zalozyl tak szybko sobie ja wezmie bo moze ja sie nie znam, ale kase to ja umiem liczyc

czyli faktycznie musisz mieć projekt

i to z uzgodnieniami ZUD

to jest ten problem, że dawniej trzeba było robić projekty branżowe z projektem domu i pozwolenie dostawało się na komplet a teraz możesz wystąpić o pozwolenie bez przyłączy a przyłącza oddzielnie. Facet nie miał projektu, więc nie mógł ci połozyć kabla. On nie wiedział, czy np obok nie będzie "szedł" gaz lub woda itd.

Za samo postawienie RBtki chyba faktycznie sobie policzył.. Nie wiem, trzeba go zapytać, co jest w tej cenie.

nie rozumiem

jak te ściany są połączone? dostawione do siebie?

No wiec według tego co widzieliśmy, to wygląda tak, ze te ściany są krzywe (na dole jest mniejszy odstęp miedzy ścianami a na gorze jest dużo większy) i wcale do siebie nie przylegają. Widzieliśmy takie jakby druciane łączniki miedzy tymi dwiema ścianami które je chyba trzymają razem. Może ktoś z Was czytelników muratora zna się na tego typu systemie budowania, bo dla nas to jest bardzo dziwne.

Co do mojej erbetki to w sobote poszedlem do pana ktory ja zalozyl aby poprostu sobie ja sciagnol i wziol. Bo dla mnie to za drogo bylo za ta prace i jeszcze nie w tym miejscu postwail co chcielismy. Twierdzil ze jesli nie mamy projektu to nie mogl inaczej. Ale jak to mowia trzeba pochodzic i posprawdzac. Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt.

Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia

A od wczoraj jestem taki chory ze juz odechcialo sie nam budowy z zona. Bylismy u murarzy i goscia od dachu, z rekomendacji podobno super. Przy murarzach raczej zostaniemy bo powiedzieli nam robocizny 28zl za m2 sciany i 35zl za m2 stropu, wiec i nie tanio i nie drogo, Ale ciesla nas dobil calkowicie. Wbil noz w serce i jeszcze pociagnol. Sama jego robocizna za dach to kosmos.

Oto ceny jakie nam podal:

wiezba - 9250zl

deskowanie i papa - 4470zl

Razem 13720zl

druga wersja jest taka ze Wiezba cheblowana - 13690zl

deskowanie i papa - 3990zl

blazeria

razem - 19840zl

i gdybysmy chcieli odrazu polozyc dachowke to dodatkowo 16898zl no i wtedy odchodzi to deskowanie i papa.

to wychodzi za sama prace dachu prawie 100zl za m2

wiec gdybysmy wzieli ta wersje z cheblowana wiezba i juz pokryciem dachowka to bysmy zaplacili 32750 zl za 350 m2 dachu

Co do mojej erbetki to w sobote poszedlem do pana ktory ja zalozyl aby poprostu sobie ja sciagnol i wziol. Bo dla mnie to za drogo bylo za ta prace i jeszcze nie w tym miejscu postwail co chcielismy. Twierdzil ze jesli nie mamy projektu to nie mogl inaczej. Ale jak to mowia trzeba pochodzic i posprawdzac. Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt.

Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia

A od wczoraj jestem taki chory ze juz odechcialo sie nam budowy z zona. Bylismy u murarzy i goscia od dachu, z rekomendacji podobno super. Przy murarzach raczej zostaniemy bo powiedzieli nam robocizny 28zl za m2 sciany i 35zl za m2 stropu, wiec i nie tanio i nie drogo, Ale ciesla nas dobil calkowicie. Wbil noz w serce i jeszcze pociagnol. Sama jego robocizna za dach to kosmos.

Oto ceny jakie nam podal:

wiezba - 9250zl

deskowanie i papa - 4470zl

Razem 13720zl

druga wersja jest taka ze Wiezba cheblowana - 13690zl

deskowanie i papa - 3990zl

blazeria

razem - 19840zl

i gdybysmy chcieli odrazu polozyc dachowke to dodatkowo 16898zl no i wtedy odchodzi to deskowanie i papa.

to wychodzi za sama prace dachu prawie 100zl za m2

wiec gdybysmy wzieli ta wersje z cheblowana wiezba i juz pokryciem dachowka to bysmy zaplacili 32750 zl za 350 m2 dachu

No niestety za dach się ,,buli" i kazdy sie powinien z tym liczyc przy wyborze projektu.Mój dach bedzie dwuspadowy i zostanie mi kilkadziesiąt tys lna inne wydatki np na grupszą warstwe izolacji.

Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt. Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia

Cóż

powodzenia

Dostałem wycenę robót wykończeniowych i proszę Was o porównanie ile Wy płaciliście:

- gładź gipsowa pod malowanie - 15 zł/m2

- ocieplenie poddasza wełna 20 cm + 5 cm, położenie płyt k-g, malowanie - 75 zł/m2

Dobre ceny?

Ja za ocieplenie poddasza na gotowo, czyli to wszystko co wymieniłeś płaciłam troszkę pow. połowy sumy o której piszesz, także dla mnie bardzo drogo.

Pozdrawiam

Ja z wykończeniówką na bieżąco więc się podzielę.

Okolice Pabianic./więc drogo..chyba/

Były trzy ekipy i ceny bez większych wahnięć podobne. Z zastrzeżeniem że nasz domek malutki więc ceny wyższe za metr.

Ocieplenie i zabudowa poddasza z malowaniem 60 zł/m2

gładź - 20zł/m2

płytki podłoga 35zł/m2

płytki łazienka 50 zł/m2

płytki klinkierowe /wewnątrz/ 50 zł/m2

kładzenie paneli 15zł/m2

biały montaż hmm.. ile u was za to?

panowie obiecali się wyrobić w miesiąc bo inaczej "im się nie opłaca" ... no obaczymy ;)

p.s

jedna ekipa wyceniła 60 zł/m2 a następnie dodała 300 zł za obróbkę okna dachowego. Odebrałam to jako próbę naciągnięcia inwestora tak jak próbę przekonania mnie do zrobienia zabudowy poddasza przed wylewkami /bo tak panom terminowo lepiej pasowało/

p.s

Mam do sprzedania mieszkanie na retkini 43m2 z wyposażeniem kuchni. Chętnych zapraszam na "priv"