Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmm, mam pytanie z serii głupich... :oops: co to jest do licha " BIAŁY MONTAŻ- KUCHNIA, ŁAZIENKA, WC" ????

To tylko armatura? A w kuchni? Meble kuchenne tez?

I jeszcze: ile płaciliście za wylewki? to za m2 się liczy?

senkju from de małtajn 8)

Według mnie biały montaż to montaż zlewów, kibelków, wanien, brodzików razem z kranami i zaworami ale musisz uściślić bo niektórzy pewnie będa chcieli dołożyć sobie do tego jakiś grosik.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak sie okazalo to wszytsko da sie zrobic i nawet projektu nie potrzeba. Znalazlm elektryka ktory zrobi mozna powiedziec za ta sama cene ale bede juz mial tam gdzie bede chcial i nie bede musial wydawac niepotrzebnie pieniadze na jakis tam projekt. Projektu nie trzeba robic tylko poprstu ciagnie sie linie tam gdzie sie chce i pozniej przed oddaniem domu do odbioru geodeta powykonawczo nanosi na mapke wszystko i oto cala filozofia

Cóż

powodzenia

W zasadzie, jak będziesz kiedyś tam się budował, to też nie musisz wydawać pieniędzy na jakiś tam projekt przecież murarze ci zrobią tak, że się będzie trzymało.

Elektryk, którego znalazłeś to bardzo cwana gapa bo jak kiedyś sąsiad cie podkabluje i przyjdzie do ciebie "przypadkiem" kontrola z inspekcji budowlanej to za taka samowolę zapłacisz tyle co za projekt i za jego usługi i za kilku jeszcze elektryków a odkręcenie tego będzie trwało kilka ładnych miesięcy.

Heejo,

Odnośnie instalacji elektrycznej i prowadzenia kabla głównego do budynku: ja miałam projekt. U mnie był wymagany.

Poza tym, moim zdaniem lepiej mieć projekt na wszystko. Projektant musi uwzględnić obowiązujące przepisy i powołać się na odpowiednie normy. Gdy urząd to zatwierdzi ma się głowę spokojną. Wtedy zleca się wykonanie zgodnie z projektem. W takiej sytuacji jest ktoś odpowiedzialny. (Projektant za zgodność z przepisami, wykonawca za zgodność z projektem). A jak będzie coś nie tak, to kto zawalił sprawę? - inwestor.

Pancerny, trochę ryzykujesz.

Pancerny ale jak dla mnie w sumie dość dziwne, że w projekcie adaptacji nie miałeś projektu przeciągnięcia kabla do skrzynki od planowanego ogrodzenia :roll:

Mój projektant wziął najbliższy słup (stoi po drugiej stronie ulicy) i od planowanej skrzynki w ogrodzeniu narysował kreskę, która ładnie pokazuje, gdzie wchodzi mi prąd do budynku...

Moim zdaniem architekt, który robił Ci adaptacje dał d...

Pancerny ale jak dla mnie w sumie dość dziwne, że w projekcie adaptacji nie miałeś projektu przeciągnięcia kabla do skrzynki od planowanego ogrodzenia :roll:

.

mam wrażenie, że on jeszcze nie ma projektu ani adaptacji :wink: Tym bardziej, że chce puszczać kabel POD fundamentem... Pod ławą???

A potem przyjdzie np gaz i się okaże, że nie można go podłączyć, bo się krzyżuje z tym zakopanym kablem :lol:

no ale pancerny to pancerny :wink:

Odnosnie cen na etapie wykonczeniowki to ja tez napisze jak to jest u mnie

ocieplenie poddasza: welna 15+10 cm, folia, zabudowa k-g, calosc szpachlowana bez malowania 50 zl/m2

polozenie plytek - 33 zl/m2

malowanie - 6 zl/m2

polozenie tynku silikatowego wewnatrz - 12 zl/m2

bialy montaz:

wanna - 150 zl

umywalka - 50 zl

miska wc - 80 zl

montaz geberitu - 80 zl

kabina prysznicowa - 200 zl

pozdrawiam

Troszke przesadzacie, z tym projektem nawet tu na forum gdzies tez czytalem ze tak sie robi jak mi zrobi elektryk i to jest bez zadnego ryzyka, Elektyryk ktory to bedzie robil to facet z wszystkimi uprawnieniami. Geodeta powykonawczo nanosi to na mapke.

Ale i tak wielki edzieki ze sie tak troszczycie o mnie.

ps.

A a mozecie powiedziec ile placiliscie za m2 wykonania wiezby dachowej

Koszt wylewek (mater. i roboc.) 260m2 pow. całk. to u nas 8 tyś.

Folię i styropian układaliśmy sami.

Ja mam pytanie: mamy dom w stanie surowym zamkniętym.

Brakuje jeszcze pieca, kaloryferów, ocieplenia zewnętrznego,tarasu, podbitki, podłóg itp. Czy mogę wziąć kredyt hipoteczny na zakończenie budowy i jaki zakres zakupów (robocizny) on może obejmować (na sprzęt AGD chyba nie mam co liczyć :-?

Brakuje jeszcze pieca, kaloryferów, ocieplenia zewnętrznego,tarasu, podbitki, podłóg itp. Czy mogę wziąć kredyt hipoteczny na zakończenie budowy i jaki zakres zakupów (robocizny) on może obejmować (na sprzęt AGD chyba nie mam co liczyć :-?

Tak właśnie braliśmy, tylko mieliśmy "swoje" SSO. Niby wliczyliśmy w to co bierzemy też np. kuchnie, łazienki, drzwi wew. itp i bank nie krzyczał.

Pewno sporo zależy od banku i człowieka który nas "obsługuje".

pozdrawiam, majki

Koszt wylewek (mater. i roboc.) 260m2 pow. całk. to u nas 8 tyś.

Folię i styropian układaliśmy sami.

My też tak braliśmy ale troszke wcześniej bo już okna były opłacane z kredytu. W naszym banku kosztorys swoja drogą a zakupy swoją. Nie musieliśmy okazywać faktur, tylko raz przyjechał rzeczoznawca w połowie prac żeby ocenić co zrobione a po drugiej ostatniej transzy trzeba było okazać odbiór budynku i na tym koniec nikt nie wnikał na co dokładnie poszły pieniądze, byleby budowa oficjalnie była zakończona. Co prawda braliśmy stosunkowo mały kredyt więc na wiele sprzętu nie starczyło ale kuchnie łazienki i kilka mebli mamy.

Im więcej masz zrobione "za swoje", tym chętniej bank udzieli Ci kredytu hipotecznego. I wcale nie musi być tylko na budowę domu, możesz zwiększyć go o kwotę na dowolny cel (wakacje, samochód itp). Ważne, żeby wartość kredytu nie przekraczała wartości nieruchomości. Poza tym, im masz większy udział własny, tym lepsze warunki możesz wynegocjować.

Ja miałem działkę i wylane fundamenty jak zgłosiłem się po kredyt i nie było żadnego problemu (a mam w DB). Pracownik banku sam proponował zwiększenie kwoty (dla nich lepiej - wyższa prowizja), której nie musisz wykorzystać.

Powodzenia!