Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miłek, okiem rzuciilam, ale co z tego. O przesuwnych oknach było wiele niepochlebnych opinii na forum (te HSy czy jak im tam) że to wynalazek śródziemnomorski i na ich klimat a nie nasz. A moje zapędy do przeszkleń od razu uciął małż, który w ramach energooszczędności raczej zmniejszał okna a nie powiększał. Widząc jednak teraz nasze rachunki za gaz w sumie jestem mu wdzięczna.

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w przyszłym tygodniu są Targi Budowlane w Łodzi - Hala Sportowa.

Jak co roku będzie min. masa producentów okien i drzwi. Wszystkie rozwiazania konstrukcji, kombinacje mozna bedzie sobie poogladać.

Osobista uwaga: suwanki czy inaczej zwane przesuwkami są bardzo modne na dzień dzisiejszy. Dobrze wykonane wraz z profesjonalnym montażem są i ciepłe i bezpieczne. Osobiście uzytkuję drewnianą suwankę na niskim progu ( 2,5 cm wysokości) i nie ma zadnych problemów. Szyba o wspólczynniku U=0,7 W/m2K. Konstrukcja energooszczędna jak i sam dom.

co sądzicie o poniższych cenach (jak udało się wam poszukać niższych cen proszę o info) - zachodnia strona łodzi:

bloczek betonowy 12x24x38 - 3,40 zł

porotherm 30 pw 4,98 zł

porotherm 25 pw 5,85 zł

porotherm 11,5 pw 6,67 zł

pustak keramzytowy Teriva 3,96 zł

komin schiedela dł 8,3 fi18 rondo plus 3800zł

roben monza plus 3,13 zł

brass celtycka 2,28 zł

ceny Brutto z 22% z dowozem i rozładunkiem

co sądzicie o poniższych cenach (jak udało się wam poszukać niższych cen proszę o info) - zachodnia strona łodzi:

...

porotherm 25 pw 5,85 zł

...

roben monza plus 3,13 zł

...

Myśmy porotherm płacili 5,8 (gdzieś w listopadzie)

a robena monzę wycenili nam na brzezińskiej na ok. 2,8 za sztukę w macie, ale chyba cena zależy też od koloru i powłoki, bo glazura już 3,04.

Dach to naljepiej dać cały do wyceny, bo podstawowa dachówka to Pan Pikuś, za dodatki trzeba słono płacić :wink:

w przyszłym tygodniu są Targi Budowlane w Łodzi - Hala Sportowa.

Jak co roku będzie min. masa producentów okien i drzwi. Wszystkie rozwiazania konstrukcji, kombinacje mozna bedzie sobie poogladać.

Osobista uwaga: suwanki czy inaczej zwane przesuwkami są bardzo modne na dzień dzisiejszy. Dobrze wykonane wraz z profesjonalnym montażem są i ciepłe i bezpieczne. Osobiście uzytkuję drewnianą suwankę na niskim progu ( 2,5 cm wysokości) i nie ma zadnych problemów. Szyba o wspólczynniku U=0,7 W/m2K. Konstrukcja energooszczędna jak i sam dom.

My planujemy pcv.

Wiem o targach, na pewno odwiedzimy 8)

Obawiam się jednak, że mogę mieć problem z dopchaniem się do stoisk, nie mówiąc już o spokojnej i wyczerpującej temat rozmowie :roll:

Poza tym, opinie przedstawicieli handlowych swoją drogą, a użytkowników okien i osób doświadczonych w procesie budowlanym swoją :wink:

bloczek betonowy 12x24x38 - 3,40 zł

porotherm 30 pw 4,98 zł

porotherm 25 pw 5,85 zł

porotherm 11,5 pw 6,67 zł

pustak keramzytowy Teriva 3,96 zł

komin schiedela dł 8,3 fi18 rondo plus 3800zł

roben monza plus 3,13 zł

brass celtycka 2,28 zł

Ceny to zawsze znajdziesz niższe. Zależy jak bardzo chcesz przy tym chodzić. Ja w listopadzie miałem

pustak teriva 3,38

max kozłowice 25 PW 5,2

Ceny brutto z dowozem. Teraz pewnie można jeszcze taniej, wszystkie materiały przywożone na raz, tirami. Różnice nie są duże, ale ziarnko do ziarnka ...

No dobrze wy tutaj o budowach a może pomógł by mi ktoś w znalezieniu firmy dobrej- w wynajmie lub posredników w kupnie mieszkania... a moze lepiej dom :D jak myślicie?

Koniecznie muszą być pośrednicy? Może na początek spróbuj poszukać na własną rękę (gazeta, internet). podzwonić, pojeździć, pooglądać.

A jaka lokalizacja i jakie inne kryteria cię interesują?

Witam

Na wiosne rozpoczynam budowe domu 140 m2 parterowego w okolicach Wisnioej Góry.

Czy moglibyście polecić jakiegoś dobrego murarza lub ekipe murarską do wykonania fundamentów i ścian.

Pozdrawiam serdecznie

Jest tablica ogłoszeń tego typu i będzie kilka polecanych ekip.

http://forum.muratordom.pl/grupa-lodzka-polecane-uslugi-i-produkty,t104043-240.htm