Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale najfajniejsze było to, że w sobotę podchodząc do co drugiego wystawcy czuć było bardzo przetrawioną woń alko i silny aromat mięty :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:

Kiedyś dawno temu, jak miałem okazję być na Budmie w Poznaniu jako osoba od "drugiej" strony stolika, to ówczesny szef z firmy gdzie pracowałem powiedział na szklaneczkę wódki z sokiem na targach na zapleczu : "ściekać po ściankach musi" :lol:

To były trudne targi ... :lol: 8)

Pamiętam też tekst : "Pij Baśka ! Będziesz łatwiejsza ...." :lol:

Choć może raczej : :-? :roll:

Ale było super, klimat nie do zapomnienia ... :wink:

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale najfajniejsze było to, że w sobotę podchodząc do co drugiego wystawcy czuć było bardzo przetrawioną woń alko i silny aromat mięty :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:

Kiedyś dawno temu, jak miałem okazję być na Budmie w Poznaniu jako osoba od "drugiej" strony stolika, to ówczesny szef z firmy gdzie pracowałem powiedział na szklaneczkę wódki z sokiem na targach na zapleczu : "ściekać po ściankach musi" :lol:

pozdrawiam, majki

Krótko mówiąc: się chleje :wink:

pozdrawiam, majki

Krótko mówiąc: się chleje :wink:

Krótko mówiąc : takie targi :lol:

pozdrawiam, majki

A pro po ogrzewania... Muszę wybrać wkład do kominka. I mam dylemat co do jego mocy. W jednym ze sklepów usłyszałem, że moc i tak dobiera się na oko i nie ma to znaczenia. Ponoć za ciepło nie będzie. Jakoś mnie to nie przekonuje. Powierzchnia jaką ma dogrzewać kominek to ok 40 m2 najbliższej przestrzeni oraz dwa pomieszczenia na górze (pokój dziecka i łazienkę). Wydaje mi się, że moc 13 kW to trochę za dużo, chociaż Pani w sklepie przekonywała mnie, że nie.

Doradźcie, jak Wy dobieraliście (ew. jak Wam doradzano) w doborze mocy kominka.

Dodatkowo, wkład, który mi się podobał występuje tylko w takiej mocy (Hajduk Volcano 2P) :(

Ja mam wkład ten sam co majki 8) Dovre (symbolu nie pamietam). 15 KW. Ogrzewa salon ok. 37 m2, trzy pokoje po ok. 16 m2 każdy, kuchnię 20 m2 i hol. Kaloryfery mamy pozakręcane, podłogówka chodzi tylko w łazience, WC i wiatrołapie. Grzejac samym kominkiem w salonie mamy 24-25 st.C a w pozostałych pomieszczeniach 20-21 st.C.

Czyli daje radę :):)

A pro po ogrzewania... Muszę wybrać wkład do kominka. I mam dylemat co do jego mocy. W jednym ze sklepów usłyszałem, że moc i tak dobiera się na oko i nie ma to znaczenia. Ponoć za ciepło nie będzie. Jakoś mnie to nie przekonuje. Powierzchnia jaką ma dogrzewać kominek to ok 40 m2 najbliższej przestrzeni oraz dwa pomieszczenia na górze (pokój dziecka i łazienkę). Wydaje mi się, że moc 13 kW to trochę za dużo, chociaż Pani w sklepie przekonywała mnie, że nie.

Dodatkowo, wkład, który mi się podobał występuje tylko w takiej mocy (Hajduk Volcano 2P) :(

No własnie pisałam o tym samym na kominkach. Też zastanawiam sie nad mocą kominka do domu o pow. użytkowej 83 m2. Dodatkowo powinien być w miarę mały - czyt. płytki.

Targi... hmmm... mogłoby byc lepiej. Rozczarowana jestem stoiskami i wiedzą merytoryczną wystawców Wavin i Kisana, Shell... dobrą techniczną informację uzyskałam od Buderusa, Carbon...

Zadziwił mnie ogrom stoiska Kano Sp.J. :lol:

A tak to bez żadnych rewelacji :roll:

Aż strach pomyśleć co było w niedzielę :-?

Ale faktycznie po wiedzę to niektórzy mogli by na forum się zgłosić 8)

....to nie żałuję, że nie byłam.

Za to świetnie było na warsztatach z tanga. (Ta para trenerów była wyjątkowo dobra)

Majki, a gdzie kupowałeś wkład? U nas miał być piec wolnostojący (kózka) z katalizatorem. Ale chyba ze względów architektonicznych, trzeba będzie kominek.

Jeszcze się zastanawiam. (W przypadku kozy, "zbyt wiele by się działo" na tej ścianie, przed którą by stała, ale koza, która miała by być, śliczna jest, więc...no właśnie.)

W ogóle, to u mnie na razie cisza z budową. Przez to przychodzą mi do głowy przeróżne pomysły na wprowadzanie zmian. A jak już dokona się jednej, to za nią cała lawina. Np. mamy pozwolenie na zmianę sposobu ogrzewania z eko, na gaz płynny. I właściwie nie wiem jakie ogrzewanie zastosować. Wykonawcy namawiają, radzą jakieś rozwiązania, psioczą na projektantów - i tak się zaczyna.

Z kolei jak się buduje szybko (nie ma czasu na przemyślenia i zmiany), to się okazuje, że coś tam pęka, coś tam wilgotnieje, coś odpada.

Samo życie. Podziwiam tych, co się na budowaniu znają i budują sobie sami, jak coś źle będzie, to przynajmniej nie muszą słuchać, jak fachowcy z jednej ekipy narzekają na tych z poprzedniej.

Pozdrawiam was wszystkich.

zadaj to pytanie na forum o kominkach:

http://forum.muratordom.pl/kominki-pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-kominkow,t36429.htm

na pewno coś doradzą :)

targi mnie rozczarowały nieco, kompetencja niektórych ludzi także.

Okna drogie, ale tego się spodziewałam... ale dlaczego drzwi zew. "pasywne" kosztują 11 tyś. :o skoro za wszystkie okna do domu (ciepłe) mam zapłacić 50 tys. :evil: świat oszalał...

a propos gazu... eee mówicie o rachunkach za propan-butan czy ziemny? bo ja zamiezram ogrzewać tym ostatnim :roll:

niestety, planuję docieplenie domu z powodu rachunków za gaz - 1800 PLN/m-c.

:o Tyle to place, ale rocznie...

Dobrze Ci. Ja za styczeń zapłaciłem 1100.

Ale teraz już będzie tylko lepiej - są drzwi z prawdziwego zdarzenia :)

Po to zainwestowalam w ogrzewanie na poczatku, zeby potem nie placic ;)

Tegoroczna zima jest dobrym okresem do różnorakich testów. Akurat stoję przed dylematem w zakresie doboru okien (mam ich mieć całkiem sporo). Jakiej firmy okna zamontowaliście, gdzie kupowaliście i czy spełniły oczekiwania. Z góry dziękuję za rekomendację oraz ostrzeżenia.

Michał

Witam po dłuuuugiej przerwie!

Chciałam się pochwalić, że otrzymaliśmy WARUNKI ZABUDOWY!!! I to szybciutko - 30 dni i po sprawie.

Na targach również byłam (z gorączką i małżonkiem - nie wiem co bardziej upierdliwe :D ) - miłe wspomnienie to ćwiartka chlebka, który zakupiłam. Generalnie miałam wrażenie, że to targi głównie dla kasiastych (i dla tych co na kasiastych robią kasę). No i faktycznie akcent aromatyczny wódeczki i mięty wyczuwalny - wiedza na temat sprzedawanych produktów - średnia.

Pozdrawiam.

Tegoroczna zima jest dobrym okresem do różnorakich testów. Akurat stoję przed dylematem w zakresie doboru okien (mam ich mieć całkiem sporo). Jakiej firmy okna zamontowaliście, gdzie kupowaliście i czy spełniły oczekiwania. Z góry dziękuję za rekomendację oraz ostrzeżenia.

Michał

Ya kupiłem w Budvarze na Rzgowskiej. Na razie wszystko z nimi ok. Mogę polecić.

Spójrz na tablicy ogłoszeń i pogrzeb w tym wątku - okna maglowane były nie raz. :)

Pozdrawiam

Ya