Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

popcarol, obejrzałam zdjęcia w dzienniku, ale takie mało... dokładne. Rozumiem, że to się układa na piasku z cementem, a co w dziury między? czy da się ułożyć ściśle? Żeby zafugować?

Uklada sie na dobrze ubitym piasku z cementem, w szpary pomiedzy wsypuje sie np. grys granitowy (tez mam). Bardziej scisle tez sie da, u moich Tesciow np tak jest. Szpary zasypywane piaskiem, ale wtedy rosnie cos czasem pomiedzy. Mech wyglada super, gorzej ze chwasty w piasku moga rosnac. Fotek z bliska nie robilam, poza tym nasz jest niedobrze polozony, u Tesciow wyglada duzo lepiej. Przykladowe fotki z bliska:

http://foto.favore.pl/2009/8/19/21/38536_1217066021330_n.jpg

http://www.abra-brukarstwo.pl/images/oferta/8.jpg

http://www.lawenda2.mojabudowa.pl/pliki/lawenda2/image/lupek.jpg

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie potrzebuję znaleźć informację ceny metra kwadratowego mieszkania z 2005r. na rynku wtórnym. Szukam i szukam i nie mogę znaleźć.

Jak wiecie gdzie to napiszcie.

Dziękuję . Dorota.

Poszukaj tam: http://www.oferty.net/raporty/

Tam co prawda zaczyna się od 2006 roku ale może będzie coś o 2005

Co do kostki, to wiem z bardzo sprawdzonego źródła- mój ojciec sprzedaje i układa kostkę :) , że ceny zaczynają się od 110 zł m2 na gotowo- tzn. kostka np. typu nostalit, prace ziemne, materiał i robocizna. Cena wzrasta jeśli chcecie jakąś inna, droższa kostkę. Z tego co i my się już orientowaliśmy to najprostszą kostkę jak np właśnie nostali z Pol-Bruku można kupić za 38-40 zł, taka z posypką jest droższa, zaczyna się chyba od 50 zł m2.

Tyle wiem na razie, własną kostką zajmiemy się pewnie za jakies 4-5 miesięcy.

nie stresuj mnie - ja przez 3 tygodnie grzałem 6KW non stop przy C11. - rachunku jeszcze nie dostałem.

ale dokładnie przeglądałem stawki opłat za zużytą energię dla C11 - to tam nie ma żadnych wartości które by mogły dać przy kilkudniowej pracy farelki koszt 1000zł.

a tak na marginesie - 4 tygodnie temu skończono mi kotłownię - no i gazownia dopiero po odbiorze kominiarza mogła mi zrobić wcinkę w rurę gazową - I przez te mrozy co ostatnio były - nikt nie chciał mi wykopać dziury aby dostać się do rury - bo wszystko skamieniałe - i przez 4 tygodnie grzałem z butli 36kg - trochę się człowiek nadźwigał tego.

jeśli to C11 to być może dostałeś prognozę zużycia na najbliższe 0,5 roku opierającą się na wysokim zużyciu z zimy

było by lepiej jakbyś wkleił na forum 2-gą stronę rachunku, było by lepsze rozeznanie czy to za miesiąc czy za rok, czy może spisujący licznik się pomylił i wpisał ci kilka kWh ekstra bo:

1000zł=2000kWh/0,5zł=44kWh/dobę=1,85KW/h

czyli farelka musiał by chodzić na okrągło przez 45 dni bez przerwy

mpoplaw, ten rachunek dotyczy tylko złużytej energii, bez prognoz na nastęny okres. Złuzyłem wg ich odczytów 1765 KW za co mam zapłacic 998 zł :o Wcześniej złuzyłem tylko 200 za co tez płaciem duzo bo 2razy po 260 zł.

Teraz przezyłam szok ze farelka wlaczona na kilka dni plus jakies pily wlaczone przez fachowca ktory tnie glazure itp moze tyle zluzyc.

Nie mam skanera trudno mi wkleic ten rachunek.

ja od początku budowy nie zużyłem jeszcze 1000kWh, używam sporadycznie wiertarek, fleksów, czajnika, radia, i czasami była spawarka, betoniarka, i raz był sobie przez kilka dni grzejnik 2KW

twoje 1765 kWh w 45 dni to jakaś abstrakcja, albo ktoś się u ciebie podłączył na dziko, albo źle sczytany licznik

Dostałem dziś rachunek za prąd....(konwektor500W+farelka 5 dni2000W) 1000 zł za 45 dni taryfa budowlana.Czy płacicie podobne rachunki? :o

My prze rok mieszkania w domu na taryfie budowlanej zużyliśmy 3200kW. Co dało rachunek grubo ponad 4000 zł. Tez patrzyłam co i jak i gdzie się pomylili ale nie znalazłam :(. Ale twój rachuek jest za niecałe 2 miesiące wiec więcej wychodzi miesięcznie. Generalnie wykończeniówka pobiera bardzo dużo prądu u nas dużo zeszło w miesiącach malowania, gipsowania docinania płytek halogeny sa prądożerne.

Dostałem dziś rachunek za prąd....(konwektor500W+farelka 5 dni2000W) 1000 zł za 45 dni taryfa budowlana.Czy płacicie podobne rachunki? :o

My prze rok mieszkania w domu na taryfie budowlanej zużyliśmy 3200kW. Co dało rachunek grubo ponad 4000 zł. Tez patrzyłam co i jak i gdzie się pomylili ale nie znalazłam :(. Ale twój rachuek jest za niecałe 2 miesiące wiec więcej wychodzi miesięcznie. Generalnie wykończeniówka pobiera bardzo dużo prądu u nas dużo zeszło w miesiącach malowania, gipsowania docinania płytek halogeny sa prądożerne.

Też dostałem rachunek i też oczy mi wyszły z orbit.

Okazało się, że zużyłem od 19.11.09 do 9.02.2010 1192 kW. Wyszło 967 zł :o :o . Dużo, cholera.

Poza drobizagami (fleksy, wiertarki, czajnik itp) chodził grzejnik konwektorowy (do 2 kW), halogeny. Nie wiem czy faktycznie tyle nabiło czy coś jest nie tak...

mpoplaw - sprawdziłem licznik jest dobrze odczytany. Ale zauwazyles cos gorszego ze od 17.02.10 do wczoraj zuzylem nasetne 1000 KW :o

Co prawda w tych dniach mialem podlaczenie pompy ciepla, ale ona podobno tyle nie zuzywa. wyglada na to ze rachunek za te 12 dni opiewalby na kwote ok 500 zl :o

Tez mam pompe ciepla, ale za okres koniec pazdziernika - ostatni weekend (27.02) zuzyla pradu w C11 za ok. 750 zlotych. Wiec cos tu jest nie halo wydaje mi sie... (chociaz grzejemy tylko na pol gwizdka, w domu jest okolo 10-13 stopni caly czas, CWU nie grzejemy). Chociaz to tylko nasze wyliczenia, nowego rachunku jeszcze nie dostalismy :roll:

Pozdrawiam

PS moze zamontuj sobie przenosny podlicznik - zobaczysz ktore urzadzenie ile pradu zuzywa? Ostatnio kupowalam takowe ustrojstwo dla Tescia, w Lidlu po 39,99zl.

mpoplaw - sprawdziłem licznik jest dobrze odczytany. Ale zauwazyles cos gorszego ze od 17.02.10 do wczoraj zuzylem nasetne 1000 KW :o

czyli ewidentnie masz coś prądożernego podłączonego w domku np zwartą grzałkę w PCi lub źle podłączoną PCi albo uszkodzony licznik do reklamacji, zacznij śledztwo, wyłaniając po kolei bezpieczniki sprawdzaj czy licznik kręci się wolniej, jeśli licznik będzie się kręcił przy wyłączonych wszystkich bezpiecznikach konieczne będzie pismo do ŁZE i koniecznie będzie potrzebna nienaruszona plomba na liczniku

No Yeti !!!!! jasny gwint !!!! jak na mnie czeka to ja chętnie !!!! i tak mam zamiar się zawierzbić :) daj ,że znac co i jak i kiedy ( tera chyba za wcześnie co ????? zima jeszcze) i ja już odpalam maszynę i pędzę :)

Jak u siebie będziecie w stanie szpadel w ziemię wbić, to dajcie znać (pewnie u mnie będzie tak samo) :wink: