Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

EZS, a możesz zdradzić ceny tych osób z forum. Nawet nie podawaj może kto, tylko zakres cen i czy "wydają" się sensowni ... ?

Bo tez ten temat powoli do mnie "dociera" :-?

pozdrawiam, majki

na razie nie dzwo9niłam

będę w tym tygodniu, jak się dowiem, to podam

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

2. Zwrot VAT. Czy można wystąpić o zwrot VAT-u jeśli materiały kupiłem przed pozwoleniem na budowę?

2. można, ja tak miałam

Uwaga, u mnie w US Teofilów Pani stwierdziała, że nie ma mowy o zwrocie za zakupy sprzed terminu pozwolenia na budowę.

Najlepiej spytaj w swoim US, żeby później nie było że się dowiedziałaś gdzieś tam a tu ZONK w ustawie jest tak i tak i nie oddadzą Ci.

Osoba fizyczna, która poniosła wydatki na zakup materiałów budowlanych przed datą uzyskania pozwolenia na budowę, ale która w dniu składania wniosku o zwrot posiada już pozwolenie na budowę, ma prawo do zwrotu części wydatków poniesionych z tego tytułu. Stanowisko takie zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie w interpretacji indywidualnej z dnia 01.07.2009 r. nr IPPB2/415-288/09-4/AK.

Zatem osoba fizyczna, która poniosła wydatki na zakup materiałów budowlanych przed datą uzyskania pozwolenia na budowę, ale która w dniu składania wniosku o zwrot posiada już pozwolenie na budowę, ma prawo do zwrotu części wydatków poniesionych z tego tytułu.(…)”

Pełną treść interpretacji można przeczytać na stronie Ministerstwa Finansów sip.mf.gov.pl/sip

P.S. Pozdrawiam, Aneta

Witam serdecznie całą grupę Łódzką ...

zakupiliśmy w castoramie oczyszczalnię przydomową....dla 4 , 5 osób 2000 l

bardzo fajna cena.... 1987 zł jest kompletna .. tzn zbiornik , rury , studzienka rozdzielcza ...

jeżeli ktoś rozgląda się za oczyszczalnią to ta ma chyba :D fają cenę....

mam takie pytanie ... podpowiedzcie jaką średnicę powinny mieć rurki do podłogówki....

czy takie 16x 2,0 mm to wystarczający przekrój czy powinien być większy?

pozdrawiam ....

M

2. Zwrot VAT. Czy można wystąpić o zwrot VAT-u jeśli materiały kupiłem przed pozwoleniem na budowę?

2. można, ja tak miałam

Uwaga, u mnie w US Teofilów Pani stwierdziała, że nie ma mowy o zwrocie za zakupy sprzed terminu pozwolenia na budowę.

i.

a gdzie to jest napisane??? :o :o :o

większość materiałów miałam kupionych przed otrzymaniem pozwolenia, dowiadywałam się i telefonicznie i przy składaniu, nikt nigdy nie negował! Zresztą wiele osób na forum pisało to samo. Weź proś podstawę prawną, jeżeli ci odmówili

2. można, ja tak miałam

i.

a gdzie to jest napisane??? :o :o :o

większość materiałów miałam kupionych przed otrzymaniem pozwolenia, dowiadywałam się i telefonicznie i przy składaniu, nikt nigdy nie negował! Zresztą wiele osób na forum pisało to samo. Weź proś podstawę prawną, jeżeli ci odmówili

Mi nie odmówili bo ja nie mam faktur z datą sprzed pozwolenia na budowę i tego problemu nie mam ale w rozmowie to wyniknęło jakoś tak.

Poza tym kawałek ustawy:

2. Prawo do zwrotu, o którym mowa w art. 3 ust. 1, przysługuje, pod warunkiem że osoba fizyczna posiada:

1) prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2003 r. Nr 207, poz. 2016, z późn zm.3)) albo tytuł prawny do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w przypadku inwestycji określonej w art. 3 ust. 1 pkt 3;

2) pozwolenie na budowę w przypadku inwestycji, dla której zgodnie z ustawą z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane wymagane jest takie pozwolenie.

3. W przypadku osoby fizycznej pozostającej w związku małżeńskim kwota zwrotu, obliczona zgodnie z art. 3 ust. 5-7, dotyczy łącznie obojga małżonków.

Podejrzewam, że różnie sobie można interpretować zapisy w ustawie ale jak znam życie to pewnie w części urzędów można dawać faktury z wcześniejszą datą i nikt nie wie dlaczego.

Podobnie jest ze słynnym PKWiU. Nie ma obowiązku, żeby był ale jak jest to jakoś tak szybciej takie wnioski są realizowane.

Dagulko- nie znam onkologów :roll:

Co do Abatexu

mam ich okna - Salamander - i jestem na razie zadowolona i z okien i z montażu

Yeti - ja mam Woodentica, ale mniejszy wymiar ijest suuuuper ;)

Co do prądu - nam na taryfie budowlanej też wyjdzie dopłata z 1000-1500zł :o :evil:

Przy wykończeniówce Panowie grzali taką potężną dmuchawą i chodziły halogeny i inne ustrojstwa :evil:

zapłaczę jak dojdzie do płacenia

Mam pytanie

ile może sobie policzyć elektryk za

1. zamontowanie włącznika

2. zamontowanie gnizadka

3. zamontowanie gniazdka siłowego

4. żyrandola?

zakupiliśmy w castoramie oczyszczalnię przydomową....dla 4 , 5 osób 2000 l

czy takie 16x 2,0 mm to wystarczający przekrój czy powinien być większy?

cena sugeruje że jest to jednorazowa oczyszczalnia, sprawdź bardzo dokładnie w specyfikacji jakie są warunki opróżniania, lub jaki jest certyfikat na głębokość posadowienia, albo od razu przeczytaj sobie wątek o zgniecionej jak puszka taniej oczyszczalni z marketowej promocji podczas wybierania

ad2. to jest najpopularniejszy rozmiar, z tym że na tym forum panuje przekonanie żeby omijać super tanie rurki z marketów, bo wymiana podłogi jest bardzo kosztowna

ile może sobie policzyć elektryk za

1. zamontowanie włącznika

2. zamontowanie gnizadka

3. zamontowanie gniazdka siłowego

4. żyrandola?

za takie bzdety to ja bym wziął kawałek sernika i herbatę, bo to robota góra na 30min, dojazd z miast na tą wieś dłużej zajmie i tu pewnie będą większe koszta niż za samą robotę

dziś dzień kobiet, normalnie męża zmotywuj, w ramach czynu społecznego niech pomacha śrubokrętem :lol:

mpoplaw......

może i masz rację....

oczyszczalnia to JPR system familly

z tego co widzę jest tutaj pełno certyfikatów ... 10 kartek i każda mówi o zgodności z normami europejskimi i polskimi...

posiada świadectwo kontroli jakości ....

i 10 letnią gwarancję..... od producenta....

i taka ciekawostka nie wiem może źle to rozumuję....

wypróżnianie osadnika gnilnego odbywa się przy tzw . pełnym stanie . Oznacza to , iż w chwili wypróżniania osadnika przez wóz asenizacyjny należy uzupełnić go wodą tak by zbiornik był zawsze pełny.Umożliwia to dokładne wypłukanie jego wnętrza oraz eliminuje ryzyko zgniecenia pustego zbiornika przez napór ziemi.

oczyszczalnia jest w dwóch wersjach z nadstawką i bez

firma JPR system ... sprzedaje te same oczyszczalnie poza Castoramą ... w dużo wyższej cenie ..ale jak ktoś nie chce z Castoramy ....

co do rurek .... rozumiem najpopularniejszy rozmiar.... ale czy takie się stosuje czy lepiej większe .... bez względu na to gdzie kupowane ...

z góry dziękuję za podpowiedż

M :D

mpoplaw......

może i masz rację....

oczyszczalnia to JPR system familly

z tego co widzę jest tutaj pełno certyfikatów ... 10 kartek i każda mówi o zgodności z normami europejskimi i polskimi...

posiada świadectwo kontroli jakości ....

i 10 letnią gwarancję..... od producenta....

i taka ciekawostka nie wiem może źle to rozumuję....

wypróżnianie osadnika gnilnego odbywa się przy tzw . pełnym stanie . Oznacza to , iż w chwili wypróżniania osadnika przez wóz asenizacyjny należy uzupełnić go wodą tak by zbiornik był zawsze pełny.Umożliwia to dokładne wypłukanie jego wnętrza oraz eliminuje ryzyko zgniecenia pustego zbiornika przez napór ziemi.

oczyszczalnia jest w dwóch wersjach z nadstawką i bez

firma JPR system ... sprzedaje te same oczyszczalnie poza Castoramą ... w dużo większej cenie ..ale jak ktoś nie chce z Castoramy ....

M :D

POŚ firmy JPR SYSTEM ja mam już od 6 lat i działa bez zarzutu. Fakt, nie kupowałem jej w markecie! Rzeczywiście potwierdzam,że po wybraniu przez szambonurka od razu mi wypłukano zbiornik i kosz oraz napełniono czystą wodą. Tą "operację" robię co trzy lata. Pzdr.

za takie bzdety to ja bym wziął kawałek sernika i herbatę, bo to robota góra na 30min, dojazd z miast na tą wieś dłużej zajmie i tu pewnie będą większe koszta niż za samą robotę

sernik umiem zrobić pyszny ;)

dziś dzień kobiet, normalnie męża zmotywuj, w ramach czynu społecznego niech pomacha śrubokrętem

Wolę go żywego :lol: ludzie on by się przy tym zabił! 8) a ja wdową z kredytem bym została :lol: niech on lepiej robi to do czego go Bozia stworzyła :lol: i zarabia na ten dom :roll:

Gniazdka i włączniki pojedyncze pomontowałam sobie sama

wymiękłam przy

sile

gnizadkach w ramkach 3*2 = 6 wtyków :o :lol:

włącznikach podwójnych - wiecznie paliło mi sie albo jedno albo drugie światło :D

włącznikach do kinkietów (takich co to kinkiet nad łóżkiem, a włacznik na wyciągnięcie ręki - tu zrobiłam takie spięcie że wypaliły korki na dworzu :o :lol: :evil: i miałam wycieczkę na dwór przy - 17stC :lol:

a żyrandola sama nie zawieszę bo ręka nadal niesprawna

i 10 letnią gwarancję..... od producenta...

która nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych spowodowanych złą obsługą

w sprawie ceny, będę strzelał, na markety powstała specjalna seria z cieńszymi ściankami zbiornika i innymi oszczędnościami dzięki czemu udało się zbić cenę ??

tak samo rurki alupeks, wszystko robią w chinach ale mimo to niektóre są po 1,7zł/mb inne po 2,8zł/mb a jeszcze inne po 5zł/mb i bądź tu mądry i pisz wiersze

co do wymiarów to do podłogówki używa się 16mm lub 17mm bo najłatwiej jest je wyginać w ciasne zakręty, można zrobić podłogówkę na rurach 20mm i 25mm tylko po co ?? na tym się nie zyska, raczej tylko straci bo grubsze rurki są droższe

sernik umiem zrobić pyszny ;)

zaciekawiłaś mnie, szkoda tylko ze ta nowosolna tak daleko odemnie

mpoplaw.....

tym że gwarancja nie obejmuje mechanicznych uszkodzeń spowodowanych złą obsługą .... to się wcale nie dziwię.......

też myśleliśmy o tym że może cieńsze ścianki....

ale to raczej teoria spiskowa :D :D :D

tak nam się wydaje.....

bo tak prosto chyba nie jest te ścianki pocienić .... :D

przy okazji zachowując wszystkie potrzebne parametry ....atesty .... i firmować je swoim logo....

osobno specjalne maszyny do oczyszczalni z pocienionymi ściankami...

czy to nie brzmi jak teoria spiskowa???? :D

ale to już trzeba pozostawić własnej ocenie...

bardzo dziękuję za podpowiedź w sprawie rurek....

teraz troszkę się przejaśniło ....

a może ktoś kupował rurki do podłogówki z fabryki armatury IDMAR?????

PE -Xb\AL \PE ( PE-RT) 16x2,0 mm

maksymalne ciśnienie 10 bar

maksymalna temperatura 95 stopni c

podany jest jeszcze atest higieiczny ....

czy na coś jeszcze należy tutaj zwrócić uwagę??????

oczywiście że nie chcielibyśmy naprawiać podłogówki

stąd te pytania....

no właśnie bądź tu mądry i pisz wiersze.....

jak je kurcze poznać .... które dobre ....

jeszcze raz dzięki za podpowiedź .......