Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, doradżcie proszę jaki tynk na elewację: normalny akrylowy czy też warto dopłacić do silikonowego a jeżeli tak to dlaczego?.

I jeszcze dwie sprawy, gdzie podbitkę tanio kupić, a może wiecie kto robi tanio ogrodzenia z siatki razem z bramą i furtką?.

Pozdrawiam

odnosnie tynku to radzilabym albo zwykly mineralny pomalowany farba silikonowa, albo silikonowy, wersja tynku akrylowego pomalowanego farba silikonowa jest raczej nieoplacalna

zas odnosnie podbitki to w APK mieli dobra cene na podbitke PCV firmy Bryza

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję wszystkim za podpowiedż, w takim razie padnie na silikonowy, tylko teraz w dobrej cenie trzeba poszukać. Na razie mam ofertę na 6,90 od kilograma czyli 17,25 m2 i jak dla mnie nie brzmi to dobrze.

Polanka73 - a ten Twój tynk to drogi?.

Maren 100 - kominiarz właśnie przed nami, także nie pomogę a i sama jestem ciekawa.

Skony71 - jutro dzwonię.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za podpowiedż, w takim razie padnie na silikonowy, tylko teraz w dobrej cenie trzeba poszukać. Na razie mam ofertę na 6,90 od kilograma czyli 17,25 m2 i jak dla mnie nie brzmi to dobrze.

ty nie szukaj po cenie ale po firmie

tynk jest jednak elementem, który powinien byc trwały, nie blaknąć, nie odpadać. Silikonowy jest naprawdę drogi, ja mam z tynku tylko bonia wokół okien a i tak mnie sporo kosztował. Sądzę, że opcja -tynk mineralny, zwykły, najtańszy ale pomalowany DOBRĄ farbą jest bardziej trwała, niż kiepskiej jakości tynk silikonowy. Bo niestety jakość tynku zależy od ilosci sylikonu, te tanie mają go mało...

Ja akurat mam Caparola, ale jest jeszcze kilka innych dobrych firm

2 - mam taką paletę 100x120 na około 130 wysoką zapełnioną bloczkami ytonga - są to pozostałości po budowie, bloczki różnej wielkości i grubości, zostawiałam je ( te foremne, w kształcie prostokąta) z myślą ,że może się przyda na jakieś murki, kominki - tere fere , nikt z fachmanów nie chciał ich a ja sama jakoś nie pałam potrzebą zbudowania z nich czegoś - także oddam gratis , może ktoś potrzebuje , zużyje , chce .... wsjo mi rybka w jakim celu byle tylko ktoś przyjechał i zabrał :) jestem gotowa pomagać czynnie w załadunku :):)

jakby ktoś na coś reflektował to dajcie znać jak najszybciej

najpóźniej po świętach wywalę to w diabły

a masz taras?

U mnie cała paleta weszła w taras jako wypełnienie. Właśnie BK :lol:

no właśnie na taras mi nie trzeba :) bo mam "molo" - na razie wersja hard-economy za zbitych palet , desek i przykryty sztuczną zieloną trawką - pomysł własny z którego jestem dumna,że hej i który sprawdził się super .

a kiedyś tam będzie taras cud za palach z pięknych dech ....ale to jeszcze za ładnych kilka latek jak sądzę

ja zaś potrzebuję kominiarza silnie upierdliwego, który mi komin po zimie wyczyści i ma drabiny do chodzenia po dachówce, jako, że mój wyłaz dachowy został zrobiony w najgłupszym z możliwych miejscu :oops:

[ z tablicy ogłoszeń ]

Hej potrzebuje pomocy. Budujemy w Zgierzu.

Potrzebujemy kupić stal na zbrojenie, cement i więźbę dachowa?

Jakiej firmy polecacie, gdzie kupić najlepiej, na co zwracać uwagę?

Jeśli macie jakieś doświadczenia piszcie. Będziemy wdzięczni za każda informacje

witaj. też buduję (kończę budowę) w zgierzu, więc mogę polecić Ci (doradzić) zarówno składy z materiałami na każdy etap (gruby, drobny), jak i kilka ekip (dobra/zła) - wiadomo po 2 latach budowy się co nieco przeżyło.

Jakby co pisz co na razie potrzebujesz. na jakim jesteś etapie.

Witam

Szukałem firmy do tynków maszynowych C-W- niestety była mi potrzebna dość szybko, więc skorzystałem z Allegro (zapewnie wielu teraz stuka sie w czoło). Firma Inter Rabra miała wolne terminy, przyjechał szef, obejrzał ściany i zgodnie z ceną wystawioną na Allegro umówiliśmy sie na 25 PLN/m2 z materiałem wykonawcy. Prace rozpoczęły sie planowo. Zaznaczałem, że zależy mi na dokładnym wykonaniu (nie planowałem podwyższać kosztów gładziami). Tynki zostały wykonane. Sprawdziłem, oznaczyłem miejsca do poprawy. Niezbyt podobało mi się dotarcie tynków, ale powiedziano mi, że lepiej się nie da (taki tynk MPI 25 :-(. Łudzilem się, że piasek z zewnętrznej części dotrę i odleci.

Przy rozliczeniu nastąpił pierwszy zgrzyt. Firma zażyczyła sobie ok 3 000 PLN dopłaty za większą ilość wykorzystanego materiału (przypominam, ze umowieni byliśmy z metra kw.). Po dniu spędzonym na sprzeczkach telefonicznych dopłaciłem do równego rachunku kilkaset złotych.

Obecnie wykonuję docieplenie sufitu i gładzie. W wielu miejscach na ścianach przy suficie oraz przy podłodze na 2 m łacie mamy nierówności dochodzące do 2 cm. Na drzwiach w pionie odchyłka do 1 cm.

W obecnej sytuacji musiałem wylać swoje żale na forum oraz podzielić sie swoimi doświadczeniami.

Przy odbiorze prac stosujcie Polskie Normy i tak umawiajcie się z wykonawcą.

czy ktos budowal z firma jarkom z wielunia chodzi o dachy

Kolejna ekipa tym razem tynki cem-wap :D

Pan Darek Świderek 889265835.

W tydzień wnętrze budynku zaczęło wyglądać jak dom :D

Pan Darek Swiderek chyba ostatnio zbyt urósł w piórka.

Wyceniał mi domek 3 tygodnie po czym dostałem cenę ileś tam za metr kwadratowy - a bo mu zginał zeszyt gdzie zapisał sobie wymiary.

Trochę niepoważnie się zachował, do tego miał wejść 2 miesiące wcześniej a w ostatniej chwili doszedł do wniosku, że będzie lepiej jak zrobi to ktoś inny.

Na szczęście tablica ogłoszeń ma kilku tynkarzy i P. Rolnik okazał się nieoceniony...

spotkałam się z p. D. Świderkiem na działce;

odniosłam wrażenie, że jest bardzo pewny siebie w związku z dużą ilością poleceń na naszym forum; co do fachowości - nie mogę się wypowiedzieć - tynki dopiero przed nami (jesteśmy na etapie castingów); w tym tygodniu mam spotkanie z p. Rolnikiem - zobaczymy jakie ten zrobi na nas wrażenie

Szukam dobrej firmy hydraulicznej, buduje dom okolice Lodzi

centralne ogrzewanie (podłogowe), kanalizacja przyłącze,

myślę także o ogrzewaniu solarnym czy przydomowej oczyszczalni ścieków

Raczej szukam firmy niż osób które robią to na własną rękę.

Na razie zbieram wstępne informacje

Z góry dziękuje za pomoc

Witam,

Jeśli ktoś z Was może doradzić kogoś solidnego i godnego polecenia w sprawie kłopotów z wentylacją będę bardzo wdzięczny za kontakt... PILNE!!!

Wielkie dzięki za ewentualne podpowiedzi...

pozdrowionka dla wszystkich budujących! :)

elektryk- Jacek 604 444 774

zaraz wchodzi do mnie :lol:

Jacek jest bardzo w porządku. Ceny super, jakość też.

Nie polecam za to wychwalanego tu Marka Ossendowskiego. Wprawdzie pan jest bardzo miły ale dwukrotnie się z nim umawiałem a potem czekałem na wycenę, która miała przyjść e-mailem. Nie przyszła.

Być może Pan Marek ma zbyt dużo pracy, nie zmienia to faktu, że zupełnie mnie zlekceważył.

Pozdrawiam

Ya

Jacek jest bardzo w porządku. Ceny super, jakość też.

Nie polecam za to wychwalanego tu Marka Ossendowskiego. Wprawdzie pan jest bardzo miły ale dwukrotnie się z nim umawiałem a potem czekałem na wycenę, która miała przyjść e-mailem. Nie przyszła.

Być może Pan Marek ma zbyt dużo pracy, nie zmienia to faktu, że zupełnie mnie zlekceważy

No co prawda to prawda, tez czekaliśmy na wycenę od Ossendowskiego M i sie nie doczekaliśmy e-mailem. Musieliśmy bezpośrednio do biura iść. Jak uslyszlelismy wycenę to aż usiadałam, - 15 tys zl.

Mam nadzieje ze ten Pan Jacek jest tańszy. To murarka calego domu 170m2 wynosi 20tys, a on za same kable i rozdzielnice wola 15 tys.

Witam,

w projekcie mam szambo betonowe na 8m3, myślę jednak o wykonaniu POŚ. Czy macie jakieś doświadczenia, uwagi związane z ich funkcjonowaniem? Może podacie kontakty do solidnych firm, które projektują i wykonują takie oczyszczalnie w okolicach Łodzi /mój wod-kan. powiedział, że projekt z jego strony będzie kosztował około 900 zł/ - czy to dużo czy mało?

Poprosze na priva jakis inny nr tel do Pana Jacka elektryka, bo na wyzej podany nikt nie odbiera.

Moze jakis adres mailowy?

Poszukuje dobrego hudraulika do wykonania instalacji CO z okolic Radomska.

Witam wszystkich, którzy skończyli, są w trakcie albo zaczną się budować

Ja należę do tych ostatnich, powoli zabieram się do budowania domu koło Aleksandrowa

i stąd od razu moja prośba, czy może polecić mi:

1. firmę do przyłączenie prądu

2. firmę do przyłączenie wody

3. firmę budowlaną - prawdopodobnie w pierwszym roku będą tylko fundamenty

Z góry dziękuje za pomoc

Poszukuje garażu lub innej pakamery na czas budowy, okolice CZMP, kupię za gotówke. Pilnie.

Najtańszym, najlepszym składem budowlanym jest ....

Jak to u was wyglądało?

czy zna ktoś moze jakąs kompetntna osobe do aranzacji wnętrz? prosze o kontakt.

Szukam dobrego glazurnika-kafelkarza i fachowca do schodów (z poręczą i wangą giętą), a także ekipy do dociepleń :roll:

Witam,

czy ktoś z forum miał do czynienia z firmą TECH GAZ z Zarzewskiej w Łodzi? Jestem w trakcie poszukiwania wykonawcy centralnego ogrzewania. Zwróciłam uwagę akurat na tą firmę, ale może ktoś mógłby polecić inna sprawdzoną? Ile płaciliście za montaż 1 grzejnika, oraz założenie kotła?

Jesteśmy na początkowym etapie budowy, a dokładnie posiadamy projekt i mapę do celów projektowych, lada chwila uzusykamy pozwolenie na budowę.

Rozglądamy się za ekipami do prac przy

- fundamentach,

- murarce,

- pokryciu dachowym,

zapewne mają już Państwo jaieś doświadczenie w kontaktach z firmami świadczącymi tego typu usługi. Z racji tego że mieszkamy w odległości 120 km od miejsca budowy poszukiwanie ekip w rejonie inwestycji (Wieluń - Przywóz -Toporów) jest niezwykle trudne. Bardzo proszę o informację w sprawie godnych polecenia firm z rejonu Wielunia.

Z góry dziękuję i pozdrawiam Inwestorów :D

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik115434.htm

Witam,

Zamierzam budować dom z bloczków styropianowych. Zna może ktoś ekipę, która z tego budowała i jest godna polecenia?

W razie czegoś można dzwonić 697 210 435

witam, czytając nie znalazłem wcześniej żadnego kontaktu - może ktoś polecić miejsce, punkt z ziemią do podwyższenia działki

Witam

Czy mógłby ktos polecic dobry skład lub producenta bloczków fundamentowych??

Potrzebuje ok 1000 szt. na budowie w okolicy Wiśniowej Góry.

Za pomoc bede wdzięczny.

Pozdrawiam

Nast Bud, Gospodarz, przed Pabianicami, 2,60 mieli tydzien temu cene, sami produkuja, porzadne, maja tez tani i dobry beton.

jeżeli sami produkują to można u nich kupić również beton towarowy B20 z atestem? Jeżeli tak to w jakiej cenie?

Ostatnia cena, ktora mi podali to 195 zl netto za m3 betonu, nie biora za dojazd jak jest w miare blisko. Beton maja bardzo dobry,

nie chciałbym namieszać za mocno i też nie znam się na procesie produkcji bloczków betonowych ale na 1m3 wchodzi 91szt bloczków(38x24x12). Jeśli 1m3 betonu kosztuje 240zł to beton na 1 bloczek to koszt 2,64zł :o

Dodać do tego koszt transportu, foremkowania, wibracji, pakowania na palety, transport bloczków na skład, transport bloczków na działkę, wyładunki i rozładunki i jak z tego może wyjść cena 2,60?

Najgorsze jest to, że nie mamy żadnej pewności że kupując bloczek za 3,15(ja za tyle kupiłem) będziemy mieli coś lepszego (moje mają być niby z jakimś atestem) :cry:

No tak, racja, ja tam za bardzo nie wnikam, ale nie maja chyba tak zlych tych bloczkow, Ikea zamawiala od niego na budowe swojego sklepu. A jesli chodzi o atest, to kazdy lepszy producent bloczkow moze go uzyskac. Wczesniej chcialam kupic bloczki od goscia z "podworza" kolo Dobronia, tez mialy atest... A te 3,15 to brutto czy netto, bo ja placialm netto.

Wypatrzylam dzis taniego producenta Terrivy, firma Doza w Woli Rakowej, jade tam jutro na zwiady.

A Wy gdzie budujecie?

3,15 to brutto

jak zniknie to białe ......... :evil: za oknem to budowa ruszy w Rąbieniu.

Z uwagi na charakter sezonowości mojej pracy kupiłem już wszystkie materiały na SSO (oprócz betonu :D :D ).

Ps. oczywiście zdaje sobie sprawę że do tych "wszystkich" dojdzie jeszcze kilkadziesiąt pozycji ale mam nadzieję że będą to materiały których kupno jest mniej czasochłonne.

To powodzonka, my chcemy ruszyc juz w piatek z kopaniem pod fundamenty, zobaczymy, czy moja brygada nie zawali, a przyjezdzaja z daleka... bo az spod Suwałk!

Robiliscie juz moze wstepna wycene okien i dachu?

Jaki domek budujecie?

Edzia, jesteś wielka :D

widziałam tę konwersacje ostatnio na tablicy ale nie dało rady ich obsobaczyć za śmiecenie, bo na grupie malo bywają :lol:

Tak, dziękujemy bardzo :D

Warto by "nowe" osoby czytały co jest napisane w pierwszym wątku ... :roll:

dziękuję i pozdrawiam, majki

popcarol - również dziękuję, ptaszki szeptały, że przyjeżdżasz w tym tygodniu do Łodzi, prawda to?.

Szeptaly, szeptaly;) Nawet do poniedzialku zostaje, ale mam taki full zjec ze nawet Cie nie zaczepialam :oops:

Jutro dzien zajety w Zdunskiej, w niedziele nic bysmy nie zrobili na dzialce bo niedziela, a w poniedzialek akcja przedszkola...

Nastepnym razem - po Swietach -moze nam sie uda spotkac?

Pozdrowka :)