Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Chciałabym się dołączyć do łódzkiego wątku. Będziemy budować w Rąbieniu AB (zauważyłam, że nie tylko my - więc jak jest tu ktoś z sąsiadów, to chętnie poznam :) ). Na razie mamy tylko projekt no i działkę ;) To będzie DOM Z OBRAZKA z Muratora. Rozważamy budowę domu szkieletowego, czy ktoś z Was może taki postawił?

Pozdrawiam wszystkich Łodzian! :)

..no to widze ze Rąbień robi się bardzooo popularny... :D

my tam budujemy... znaczy klicimy z tego i owego..

pozdro

NEtbet'stolicarąbień

• Odpowiedzi 20,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie!

Chciałabym się dołączyć do łódzkiego wątku. Będziemy budować w Rąbieniu AB (zauważyłam, że nie tylko my - więc jak jest tu ktoś z sąsiadów, to chętnie poznam :) ). Na razie mamy tylko projekt no i działkę ;) To będzie DOM Z OBRAZKA z Muratora. Rozważamy budowę domu szkieletowego, czy ktoś z Was może taki postawił?

witajcie :)

budujemy blisko, bo w Antoniewie :lol:

ale domu szkieletowego nie postawilismy :roll:

pozdrawiam

Drodzy forumowicze. Uzyskałem właśnie warunki zabudowy i poszukuję geodety (Łódź i okolice) wartego polecenia na potrzeby mapki do celów projektowych. Dodatkowo jeśli macie kogoś na kolejne etapy tj architekta (adaptacja + projekt zagospodarowania terenu) i kierownika - sumiennych i rozsądnych finansowo to z góry dziękuję. Pozdrawiam EL i okolicę.

Witajcie!

w rąbieniu jest moookro

Czy muszę mieć projekty przyłączy, jeśli media są na terenie mojej działki? Wodociąg biegnie po mojej działce, a kanalizacja to poś. Jedynie prąd będzie ciągnięty spoza działki.

?

plan budowy POSIA, z tego co wie miec trzeba. Ale niech ci posiowcy powiedzą.

A projekt przyłacza kanalizacji musisz mieć. Możez go mieć później, nie do pozwolenia, ale robić na zgłoszenie potem. Ale chyba łatwiej przepychać na jedno pozwolenie. Nie ważne, że biegnie ma twojej działce. Mogą kazać ci się podpiąć gdzieś indziej. Niezbadane są myśli urzędników. A jak masz czas to złóź do wod-kanu zapytanie wraz z mapą do celów projektowych..

Heejoo,

Cieszę się strasznie, że już wiosna. I witam Was wiosennie, także "nowych" forumowiczów.

Jeden ze skutków zimy na mojej budowie: woda w kominach i pływające "talerze" lodu. Ubiegłego roku też miałam to samo po ulewach (bez lodu), i z tego co pamiętam, chyba Jelonek miała podobny przypadek.

Widok przemoczonych kominów zmartwił mnie solidnie. Będę więc musiała pomyśleć jednak o jakichś "daszkach". Czy znacie jakiegoś blacharza z wyobraźnią, który by to dobrze i estetycznie zrobił? Niektórzy radzą kupić strażaka, ale mi się nie podoba takie rozwiązanie.

Kominy posiadały element z odpływem skroplin, ale wykonawcy stwierdzili, że do komina dla kominka (kozy) to niepotrzebne, i nie dali. W kotłowni na szczęście jest, i tu już dzisiaj Panowie hydraulicy podeszli rureczką i wpięli się do kanalizacji, jak nakazuje instrukcja montażu kominów.

A jak u Was w kominach (bez daszków) po zimie? I mam jeszcze pytanie do posiadających kocioł kondensacyjny: gdzie wychodzicie z kondensatem? do kanalizacji czy inaczej (jak)?, oraz do Was, którzy jesteście już po podłogówkach: czy zalewać rury instalacji co i uruchomić kocioł przed wylewkami, czy po? I Czy ktoś z naszej grupy ma vaillanta ecoVit 2vkk, albo vaillanta vsc ecoCompact i zechciałby podzielić się opinią na temat swojego kociołka. Czy to prawda, że w tym drugim spieka się jakaś uszczelka i że dużo w nim elementów palstikowych, które się stapiają? (Bo mam do wyboru: albo ta "lodówka", albo ecoVit z zasobnikiem VIH K300. - Czy może ktoś doradzić?) W ogóle, to pochwalcie się swoimi kociołkami, i tym, jak się sprawdziły tej zimy.

Kurcze, ale późno...

Pa pa

Dobrej nocki.

oraz do Was, którzy jesteście już po podłogówkach: czy zalewać rury instalacji co i uruchomić kocioł przed wylewkami, czy po?

hej,

o kominach nie podpowiem, bo u nas sa, 2, niezadaszone, ale nie uzywane :roll:

U nas podlogowka byla testowana na sucho - pod cisnieniem. Podlacza sie jakies ustrojstwo, pompuje powietrze i sprawdza po ilustam godzinach czy cisnienie trzyma. Jesli nie trzyma, gdzies jest nieszczelnosc i wtedy sprawdza sie kazdy obwod osobno. Bez tych testow chyba nie odwazylabym sie zalac tych rurek betonem...

U nas podłogówka była zalana wodą po położeniu. Założony ciśnieniomierz i tak zostało aż do skonczenia wylewek i wykończeniówki. Widać od razu by było czy przy robotach nie zostało uszkodzone. Bo np przy stawianiu ścianki kartongipsowej wykończeniowiec zapytał się dopiero po fakcie czy tu jest podłogówka a wcześniej sobie mocował stelaż długimi wkrętami. Ale na szczęście ominął rurki, albo te wkręty nie były takie długie.

U nas podłogówka była zalana wodą po położeniu. Założony ciśnieniomierz i tak zostało aż do skonczenia wylewek i wykończeniówki. Widać od razu by było czy przy robotach nie zostało uszkodzone. Bo np przy stawianiu ścianki kartongipsowej wykończeniowiec zapytał się dopiero po fakcie czy tu jest podłogówka a wcześniej sobie mocował stelaż długimi wkrętami. Ale na szczęście ominął rurki, albo te wkręty nie były takie długie.

I na pewno taka wersja jest lepsza. U nas też było tylko powietrze, na szczęście ok, ale lepiej jednak jak jest woda w układzie, wtedy w razie czego wszystko widać.

Tylko pamiętać ew. przed zimą spuścić / przedmuchać, bo jak dom nie grzany to moze porozsadzać ( były tu tej zimy takie watki na forum ... )

pozdrawiam, majki

A jak u Was w kominach (bez daszków) po zimie? I mam jeszcze pytanie do posiadających kocioł kondensacyjny: gdzie wychodzicie z kondensatem? do kanalizacji czy inaczej (jak)?

Mam oba kominy bez daszków - sucho. Nie ma problemu wody czy czegoś takiego ... A spore, bo przekroje 27x27 ...

Kondensat leci u mnie bezpośrednio do szamba.

pozdrawiam, majki

w rąbieniu jest moookro

No, po prawej stronie Ziemiańskiej tak, ale my akurat po lewej i nie mamy bagna na działce :)

Ale za to latem jest bardzo przyjemnie i naprawdę warto tam mieszkać.

Za tydzień wyschnie bagno i będzie super luksus dojazd i może nawet się nie urwie tłumik przy próbie sforsowania ulicy.

Dlaczego niestety?

Bo to druga strona Łodzi - w stosunku do Rąbienia

a ja ze swej okolicy jestem zadowolona...tylko nikt z forum się koło mnie nie buduje :(

aktualnie to prawda. Ale jeszcze rok temu była cała grupa z Nowosolnej

Zawsze możesz ich wydłubać

Witam wiosną,

szukam drzwi zewnętrznych prostych, nowoczesnych bez przetłoczeń. Marzą mi się takie jak Top Prestige Hormanna, ale nie chcę wydawać 15 tysi na drzwi :o

Gdzie kupowaliście?

Fotki takich u mnie w dzienniku.

Firma - oczywiście 8) Mielczarek Zd. Wola :lol: Profil Schuco, wypełnienie Addeco.

pozdrawiam, majki