TomekP787 09.03.2007 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam. Zaczynam budowę stanu surowego i myślę, że w sierpniu będę ocieplał styropianem. Kiedyś gdzieś czytałem, że styropian musi ileś tam leżakować, żeby potem się nie kurczył (czy rozszerzał) na ścianach. Moje pytanie jest nast. Czy obecnie sprzedawany styropian też musi leżakować, jeżeli tak to ile i jak to zrobić (gdzie go położyć?). Czy to samo dotyczy styropianu na ocieplenie fundamentów. Szukałem o tym w internecie, ale jakoś nie dotarłem do odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 09.03.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Czytałem na tym forum o 6 tygodniach, ale w praktyce nie wiem czy ktoś się do tego stosuje. A gdzie składować? Byle nie na słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=quote&p=428938 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 09.03.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Za oknami wiosną i brzoza pociągnęła za dużo soku, przez co zaczyna pisać od rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Za oknami wiosną i brzoza pociągnęła za dużo soku, przez co zaczyna pisać od rzeczy. a mogłbys rozwinąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 09.03.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 kliknij na swój link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 09.03.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Czytałem na tym forum o 6 tygodniach, ale w praktyce nie wiem czy ktoś się do tego stosuje. A gdzie składować? Byle nie na słońcu. Jak wyżej. Lepsi producenci teortycznie składują u siebie, przed pokrojeniem bloku na płyty. Ważny jest okres od daty produkcji, a nie ile u Ciebie leży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 kliknij na swój link OK, nawet wkleje To coś Wam zacytuję ("Ładny Dom" X.2004) "Naturalnym zjawiskiem fizykochemicznym występującym w pierwszych tygodniach po wyprodukowaniu płyt styropianowych jest ich niewielki skurcz. Dlatego do ocieplania można stosować tylko płyty sezonowane co najmniej osiem tygodni". Do ocieplenia fundamentów kupiliśmy styropian dużo wcześniej. Tak samo zrobimy ze styropianem potrzebnym do dalszych prac. i ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekP787 09.03.2007 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Jak wyżej. Lepsi producenci teortycznie składują u siebie, przed pokrojeniem bloku na płyty. Ważny jest okres od daty produkcji, a nie ile u Ciebie leży. A jacy to są ci "lepsi"? Jakie to firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 09.03.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Brzoza, niech Ci będzie, to ja się soczku opiłem i nawaliłem a teraz widzę post od podszewki(w edycji) a nie w postaci zapisanej jak Bóg przykazał.Mea Culpahttp://smileys.sur-la-toile.com/repository/Grands_Smileys/3d-respect-43.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Brzoza, niech Ci będzie, to ja się soczku opiłem i nawaliłem a teraz widzę post od podszewki(w edycji) a nie w postaci zapisanej jak Bóg przykazał. Mea Culpa http://smileys.sur-la-toile.com/repository/Grands_Smileys/3d-respect-43.gif Rusek - nie ma sprawy ! dla wyjaśnienia - o terminie 8 tygodni sezonowania styropianu napisał "Ładny Dom" to zacytowała AgnesK ja zacytowałem AgnesK - poniewaz sie z tym zgadzam ... pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yama 09.03.2007 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 w okresie wzmozonego popytu na styro nikt nie myśli o sezonowaniu ( mój z termoorganiki był na placu boju już w trzy dni od daty produkcji ) a za dwa tygodnie na ścianiejak zadałem pytanie kto sezonował styropian to zdecydowana większość nie miała na to czasu , jakie to ma skutki nie wiem ale takie są fakty jak masz gdzie składować i gwarancje że sie nie uszkodzi to kup wczesniej , napewno zaoszczędzisz toche kasy w tamtym roku różnica w cenie między marcem a pazdziernikiem 1500zł na średniej wielkości dom styro na fundament kup odpowiedniej klasy i prawidłowo zamontuj , a że sie troszke skurczy to najmniej istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 10.03.2007 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Styropian sezonuje firma produkująca ww.Dopiero po pewnym okresie jest on cięty i pakowany.Jeżeli po otwarciu paczki płyty wyginają sie w łódkę to najlepiej zwróćcie go z reklamacją,bo na ścianie będzie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.03.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Styropian sezonuje firma produkująca ww.Dopiero po pewnym okresie jest on cięty i pakowany.Jeżeli po otwarciu paczki płyty wyginają sie w łódkę to najlepiej zwróćcie go z reklamacją,bo na ścianie będzie podobnie To niestety dla budowy jest już za późno.... Lepiej takiego g... nie kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 12.03.2007 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2007 Dobre firmy"wiodące" na pewno g... nie sprzedają.100% sezonują styropian.Nie mów że dzisiaj kupujesz styropian który jutro będziesz kładł na ścianę,na pewno trzeba zamówić szybciej ale nie w celu sezonowania go na budowie na to to już niestety za późno I jeszcze jedna uwaga:przetnijcie styropian nożemw przekroju pomiędzy"kuleczkami"nie powinno być wolnych miejsc. Po przełamaniu płyty nie powinny posypać sie takie luźne kuleczki ew. jak najmniej. Takie są cechy dobrego styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts