Margo1 09.03.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Witam wszystkich, proszę o pomoc w następującej kwestii. Zamierzam zainstalować jako główne źródło grzewcze piec kondensacyjny. Jako wspomagajace kominek z płaszczem wodnym. Dziś po odwiedzeniu kilku instalatorów mam rozbieżne opinie na temat wspólpracy obu tych urządzeń. Jedni mówią, że nie ma problemu drudzy, że owszem jest w odniesieniu do doboru kaloryferów. Według tych drugich kaloryfery będa ciągle przegrzane i może dojśc do uszkorzenia elementów instalacji. Tak więc proszę o pomoc mądre głowy. Instalatorzy i urzytkownicy doradźcie. Margo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 09.03.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Rację mają jedni i drudzy ale w świetle ich umiejętności a tak generalnie to da się tak zrobić i będzie to działało prawidłowo pod kilkoma warunkami - kominek odpowiedniej mocy- prawidłowo podłączony- prawidłowa obsługa (tego niestety należy nauczyć się samemu) O instalację martwił bym się najmniej przy prawidłowym podłączeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margo1 09.03.2007 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Dziękuje za odpowiedź niezły! a jaką moc kominka z płaszcem wodnym + kondensat doradzasz?dom o powierzchni 110 m2? Co masz na myśli, jeżeli chodzi o prowidłową obsługę? Czy Twoim zdaniem brnąć w kominek z płaszcem? Czy raczej go odpuścić? Margo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 09.03.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Zarówno jedno źródło ciepła jak i drugie powinno zastać tak dobrane aby mogło działać samodzielnie i całkowicie niezależnie od drugiego Kominek z płaszczem wodnym to droga impreza jeśli chodzi o instalację i musza być zalecenia do jego montażu najbardziej opłaca się go montować i używać gdy głównym źródłem ciepła jest kocioł na olej lub na gaz płynny i należy pamiętać jeszcze że aby impreza się zwróciła musimy z niego często korzystać Moja rada jest taka przy gazie ziemnym i tak małym metrażu do ogrzania daj sobie spokój z kominkiem z płaszczem wodnym a może jeszcze mieszkasz w Szczecinie albo i Wrocławiu Kup dobry kociołek kondensacyjny i dla klimatu zrób sobie kominek może być z rozprowadzeniem powietrza Tak sobie myślę i liczę kotłownia gazowa to około 10 000zł do tego kominek z płaszczem wodnym zrobiony tak jak w książce pisze to 10 000 do 17 000 zł to może lepiej pompę ciepła Ja też mam swoje zdanie i go nie zmieniam Jak ktoś chce oszczędności to proponuję jako główne źródło kociołek bezobsługowy gazowy lub na olej a dla oszczędności obok zwykły kocioł na wszystko Sam kocioł kosztuje około 3000 zł plus instalacja wychodzi trochę taniej niż instalacja kominka z płaszczem wodnym a zalety są dwie - nie robimy kotłowni z salonu- możemy palić w nim wszystkim co da się spalić mam tu oczywiście na myśli opał ( drewno, węgiel, koks, miał, trociny, odpady stolarskie i tartaczne po 36 zł itp.)a nie jak to jest w przypadku kominka tylko ładnymi polanami po 160 zł za metr Czasami jak cos takiego mówię dla inwestora to słyszę że nie będzie palił w zwykłym kotle w kotłowni Powiedzcie mi czym się różni palenie drewnem w kotle w kotłowni od palenia drewnem w kominku w salonie co czynią wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 10.03.2007 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Powiedzcie mi czym się różni palenie drewnem w kotle w kotłowni od palenia drewnem w kominku w salonie co czynią wszyscy Z grubsza tym samym, czym różni się partyjka brydża z cygarkiem i przy kominku, od gry w "chlusta", ze sportem w garści - w kotłowni. pozdrawiam TomekJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margo1 10.03.2007 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 niezły dziękuję za radę, mam jeszcze pytanie odnośnie kosztów instalacji rozprowadzającej ciepłe powietrze. pozdrawiam Margo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 10.03.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Niezły, na ogól zgadzałem się z Twoimi podpowiedziami, ale zaczynasz trochę przesadzać. Jak ma być oszczędnie, to, po co kondensat? Przy tak małym domku to nie prędko się zwróci. Podajesz, że dobry kominek z płaszczykiem to 17tyś, ale nie piszesz, że dobra pompa ciepła to 60tyś? Więc nie wszystko można porównywać poprzez dopasowywanie na siłę. Ja osobiście nigdy nie zrobiłbym kominka z DGP, przez tyle lat jak mieszkałem w bloku i wystarczy mi ciągle wysuszonych śluzówek, to samo z kurzem, i niech mi nikt nie mówi, że po 3 latach kratki i przewody ma czyste jak łza. A pomysł z piecem na wszystko jest dobry, ale nierealny, bo tylko niewielka część projektów posiada pomieszczenie, co się zwie kotłownią Moja propozycja to piec jednofunkcyjny (nie kondensat) z zasobnikiem, kominek z płaszczem wodnym. Na dole (70m) podłogówka, na górze(70m) grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margo1 10.03.2007 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 rusek007, Tobie tez dziękuje za radę. Ostateczna decyzja bedzie właśnie wypadkową wielu opinii, mozliwych rozwiązań oraz analizy kosztów (instalacji i eksploatacji). PozdrawiamMargo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 10.03.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Oczywiście że kondensat a dlaczego ponieważ instalator może zamontować tylko jeden kocioł w jednym domu i tylko raz zarobić na tym interesie jakiś okrągły procent a jak sam wiesz kondensat jest droższy to sumka będzie większa A teraz tak na poważnie nie wiem czy w tym konkretnym przypadku będzie kondensat ponieważ już nieraz pisałem że dobór kotła przeprowadzam dla każdego indywidualnie jest to suma wielu czynników ale moja rada jest w pewnym sensie uniwersalna i jest pewną średnią dla tego typu przypadków Kondensat ponieważ - Margo1 napisał kondensat czyli coś słyszał- tańszy w eksploatacji od turbo- przyjazny dla środowiska- bardziej popularny w ostatnim czasie niż zwykły- może stać Margo1 na kondensat- różnica między konsensem a turbo tej samej firmy jest już niewielka a jeszcze należy brać pod uwagę np: dodatkowe koszty obowiązkowe takie jak np: spaliny gdzie na przykładzie firmy Vaillant rura spalinowa 80 do kondensata kosztuje około 50 zł a do turbo chyba około200 zł Moim zdaniem optymalnym rozwiązaniem dla Margo1 jest kotłownia kondensacyjna np. Vaillant 12kW i do tego zasobnik koniecznie firmy ACV a że będzie i tak miał kominek ( wszyscy mają) to może małe rozprowadzenie tez zrobić choć nie musiWiem że moje teorie nie do wszystkich trafiają , wcale nie muszą ja po prostu mam swoje zdanie . Kominki z płaszczem wodnym i z rozprowadzeniem powietrza robi się głównie dla obniżenia kosztów ogrzewania ale to nie kominek obniża te koszty tylko opał w nich spalany i jeszcze raz powtarzam w kominkach spalane jest ładne drewno opałowe po 160 zł/m a kotle na opał stały bez większego wysiłku koszty te można obniżyć o połowę i bez potrzeby dbania o czystość w obrębie kotła i taka jest właśnie moja wizja taniej i zarazem bezobsługowej instalacji centralnego ogrzewania Po podłożeniu do takiego kotła na opał stały umieszczonego w kotłowni możemy wrócić do salonu i dokończyć partyjkę przy kominku gdzie palą się ładne polana brzozowe i dokończyć to co mamy w szkle a kominek może być też otwarty Wiem jakie domy budujecie i ile jest w nich miejsca ale to już inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 10.03.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Też planowałem kominek z płaszczem wodnym i piec kondensacyjny ale odpuśicłem i zdecydowałem się na kominek z DGP (tylko do pomieszczeń nad kominkiem) bo: 1. W moim przypadku kominek nie miał szans się zwrócić. Przynajmniej kilka osób, które korzystają z ogrzewania gazem, powiedziało, że paliło w kominku tylko przez pierwsze miesiące potem dali spokój, bo się znudziło. Zakładam, że to samo byłoby ze mną. Zresztą paliłbym tylko w weekendy i tylko gdy jestem w domu. Dla kilkudziesięciu rozpaleń w roku stwierdziłem, że nie warto wydawać kilku tysięcy. 2. Instalacja z płaszczem wodnym nie działa bez prądu, a chciałem mieć coś niezależnego i nie jestem zwolennikiem zbyt dużej automatyki. 3. Oszczędzone pieniądze można dołożyć do kotła kondensacyjnego albo rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 11.03.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Też jestam za tym co pisze faflusniak. Zamierzam mieć kominek z DGP, kondensat z zam. kom. spal. i solary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faflusniak 11.03.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Jak zrezygnowałem z kominka z płaszczem wodnym to solary też mi chodziły po głowie, ale odstraszyła mnie wysoka cena - zdaje się, że ponad 10 tysięcy. Dlatego mam zamiar wyprowadzić z kotłowni miedziane rurki na poddasze, tak abym mógł w przyszłości podłączyć solary. Może za kilka lat będą tańsze. Jeszcze jedno w sprawie kominka z płaszczem wodnym. Jak się nad nim zastanawiałem to kombinowałem sobie tak: jak gaz podrożeje, bo na przykład Ruskie przykręcą jakiś kurek to będę się z tego śmiał, bo zacznę palić drewnem. Jednak wydaje mi się, że ceny nośników energii są w jakimś stopniu skorelowane, więc jeżeli podrożeje gaz, to zwiększy się popyt na drewno i ono też podrożeje. A należy też pamiętać, że w kominku byle jakim drewnem palić nie można, tylko liściaste, które też najtańsze nie jest. Przy oszczędnym piecu kodensacyjnym, rekuperatorze, dobrze ocieplonym domu o powierzchni do 150 m2, paleniu w kominku powiedzmy 3 razy w tygodniu, tylko w sezonie grzewczym płaszcz wodny nie wnosi większych oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margo1 11.03.2007 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Witam, bardzo dziękuje wsystkim za opinie.Czytam, czytam i... ciągle nie jestem pewna co wybrać.Ale chyba jednak odpuszczę kominek z płaszczem wodnym. Na pewno wybiorę kondensata. poadrawiam Margo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 14.03.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2007 witam wszystkich. ja rowniez jestem zdecydowany na zwykly wklad kominkowy z rozprowadzeniem cieplego powietrza DGP. Niestety nie mam doswiadczenia i nie wiem jak to zrobić. Moze ktos robil cos takiego i mu sie powiodlo. Jakis schemat, badz namiary na sprawdzona firme ktora takie instalacje wykonujedzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts