Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plan zagospodarowania terenu - ile czasu na uchwalenie ?

Recommended Posts

Dzień dobry, mam następujący problem: w październiku zeszłego roku radni w moim mieście zatwierdzili uchwałę mówiącą o przystąpieniu do opracowania miejscowego planu zagospodarowania terenu, na którym znajduje się między innymi moja działka. Na dzień dzisiejszy jest to rola. Są to ostatnie wolne tereny w granicach administracyjnych miasta, więc domniemywam że miasto będzie chciało zmieniać przeznaczenie tych gruntów na budowlane.

Teraz moje pytanie: ile czasu może potrwać tworzenie takiego planu zagospodarowania. Czy są jakieś terminy określone przepisami? Dodam, że teren wzięty pod uwagę ma obszar ok. 20 ha i leży na obżerzach miasta.

Pozdrawiam i oczekuję rzetelnej i fachowej odpowiedzi.

No nie dają tak łatwo. Po pierwsze możesz wystąpić o warunki zabudowy jeżeli twoja działka sąsiaduje bezpośrednio z działką na której stoi budynek. Ale jeżeli podjęto uchwałę o planie zagospodarowania przestrzennego to gmina Ci nie wyda żadnych warunków zabudowy. Czas trwania całego procesu jest zależny:

1. Od gminy i jej urzędasów,

2. Od tego czy będą sprzeciwy w trakcie uchwalania planu,

Jakiś tam czas mają na uchwalenie. W jednej gminie gdzie mam działkę rok uchwalali i guzik coś popie...... i musieli od nowa. Teraz gdzie kupuję działkę gm Grodzisk Mazowiecki mam wrażenie że wszystko idzie jak TGW błyskawica. :D