Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty z kamienia

Jurek59

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Mam stary domek na wsi, w którym niestety rozchodzą się fundamenty. Kilka lat temu (koło 13 lat) kopali wodę koło domku. Podłoże piaszczyste i się najwidoczniej usunęło i się mur przechylił. zamieszczam fote:

http://www.digitalvideo.cba.pl

Kamienie są poukładane i jak widać kończą się na tej wysokości.

Co byście na to poradzili żeby "ściana nie uciekała" bo w środku widać, jest popękane. Słyszałem, że dobre jest podbijanie fundamentów są jakieś inne sposoby????i jak to się robi, mogę sam wykonać???

a jak to zmierzyłeś, że się przechylił... i czy też sa zmiany nie tylko w pionie, ale też w poziomie... najbardziej byłoby to widoczne wewnatrz budynku a szczególnie na tynku... masz takie??

jeżeli sa pęknięcia. to musi to byc w charakterystczny sposób... uwidocznione na zdjeciach... nie każde pęknięcie musi byc od razu katastrofą... jezeli mur peka, przechyla sie to potrafią pękac cegły wzdłuż rysy... pooglądaj dokładnie.... a szczególnie wewnatrz... przy suficie, podłodze, na łaczeniach ścian /w rogach...

pozdrawiam...

na wszysto jest sposób...

ja nie mogłem spać kilka nocy.... miałem odchył od pionu około 4 cm...ściany nosnej... a załatwiłem to kilkoma pojemnikami pianki montazowej...

obserwuj, wyciągaj własciwe wnioski i działaj...