Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niedawno nabyłem działeczkę i zamierzam się budować a tu dzisiaj tak pięknie podsumowali rynek budowlany( ceny materiałów mają już poziom kosmiczny,robotników nie ma a jeśli już są to rotacja masakryczna).

Jak w takich warunkach myśleć realnie o budowie domu skoro nic zaplanować nie można?

Masakra czy maskarada?

pozdrawiam

Arek

Pocieszające to to z pewnościa nie było. Ale moim zdaniem skończy się szybciej niż producenci i psrzedawcy materiałów budowlanych myślą. Nie można doprowadzać cen do absurdu, bo panika trwa chwile i są ludzie, którzy na siłę bedą kupowac materaiły, a są tacy co z braku funduszy albo raczej nieprzewidywalności cen odłoża inwestycję na później. Okaże się za rok, ze będą znów stały domy doprowadzone do stanu surowego otwratego i straszyły, jak było parę lat temu. Co i rusz przy drodze stał niewyko.ńczony dom. Ostatnio zniknęły, bo ludzie je posprzedawali i teraz wiele znich zostało wykończonych. Teraz stanie się to samo.
nie dajmy się zwariować.Ceny materiałów co prawda poszły w górę, ale kiedyś to musi się skończyć - analogia - ceny mieszkań już stopują, nawet w Wawie . rozejrzyj się dookoła (popytaj w hurtowniach i pogadaj z ekipami) i sam sobie odpowiedz czy to prawda.
Niedawno nabyłem działeczkę i zamierzam się budować a tu dzisiaj tak pięknie podsumowali rynek budowlany( ceny materiałów mają już poziom kosmiczny,robotników nie ma a jeśli już są to rotacja masakryczna).

Jak w takich warunkach myśleć realnie o budowie domu skoro nic zaplanować nie można?

Masakra czy maskarada?

pozdrawiam

Arek

jedyna rada nie oglądać telewizji :lol: :lol:

jak nie będziesz o tym wiedzieć, to na pewno się wybudujesz :roll:

oni sieją defetyzm :evil:

byłam dziś płacić w hurtowni za materiał. Właściciel powiedział mi, że siporex 24 cm kosztuje już 9 zł....i nie ma go na stanie...a my w grudniu kupowaliśmy za 6,20.

będzie jeszcze gorzej, od czerwca cena minimalna benzyny 4.50 :evil:

a przysięgałam, że auta nie zagazuję i co?

Przestaniesz być tąjedyną która nie złamała ... :wink:

ostatniego słowa nie powiedziałam :roll:

Sami napędzacie koniukture nakręcając siebie nawzajem

Już raz tak było jak się wszyscy na giełdzie napędzali, w trakcie powodzi też się napędzali

Trzeba się wziąść za budowe i myśleć na przód a nie zastanawiać ile się straciło, bo się stoi w miejscu i traci jeszcze więcej

Co ciekawe informacja o wzroście cen pojawiła sie w tym samym momencie we wszystkich czołowych portalach internetowych.Czyżby manipulacja? A może się skumulowało i wszyscy teraz robią zakupy za to luźniej będzie w sezonie? Tego nie wiemy. W grudniu jak zamawiałem BK na ściany gadałem z babką z kontroli jakości i mówiła że jadą na 3 zmiany.W styczniu przez pewien czas nie przyjmowali zamówień. A w castoramie obok której przejeżdżam stoi kilkadziesiąt palet z suporexem innego producenta, 24 x 24 x 59 jest po 6 z czymś.

Należy pamiętać że w branży np materiałów ściennych nastąpiła konsolidacja i jest tylko kilkunastu dużych producentów a to może mieć wpływ na kształtowanie podaży. Oni doskonale wiedzą ile wydano ostatnio pozwoleń na budowę i czego się moga spodziewać.

Natomiast zamówiony w lutym strop jeszcze nie przyjechał do składu, no ale najważniejsze że mam na niego umowę depozytową. W betoniarni na razie nie ma kłopotów z betonem.

Ta cena to cena przewidywana, tak samo jak ropa miała pod koniec zeszłego roku kosztować 100 $. Jesteśmy tak malutkimi pionkami o łatwo przewidywalnych reakcjach i jednocześnie jest nas tak wielu że robią na nas kasę spekulanci dla których to bułka z masłem. Dlaczego niby w czerwcu ma być tak drogo -bo wsyscy zaczną jeździć na wakację. Będzie za drogo nie pojadą i cena spadnie.

A odnośnie materiałów wyobrażmy sobie że jestem jednym z producentów, proponuję spotkanie kilku innym i postanawiamy zapłacić powiedzmy panu z PAP za przygotowanie odpowiedniej korespondencji czy innego felietonu. Informacja taka pojawia się w wielu mediach i panika gotowa. Oczywiście trzeba to odpowiednio dawkować. A że zaczyna się wiosna mamy kulminację. Gdy tylko obroty zaczna spadać to przeczytamy o szeregu awarii u producentów i i nnych bzdetach.Chociaż faktem jest że lepiej budować w okresie dekoniunktury.

I.W. - zgadzam się zupełnie.

A może zadziałajmy od drugiej strony - rozpuścimy po wszystkich forach że ceny materiałów mają wkrótce spaść i że nasi fachowcy wracają do ojczyzny. Sprawdzimy co się stanie???

Przerażeni plotkami budowlańcy spuszczą z cen a hurtownie będą rozsyłać przedstawicieli handlowych na budowy :roll: :roll:

Heath, świetny pomysł. Może jakaś konferencja dla PAPu? :wink:

Dom budowałam w 2005 i 2006r. a teraz garaż z pomieszczeniem gospodarczym i rzeczywiście ceny w porównaniu z domem dużo wzrosły (suporex miałam po 4,85 :cry: ).

Ale nie dajmy się zwariować - ceny zawsze rosły. Jak zaczynałam dom, moja koleżanka zaczynała robić dobudówkę i mówiła że ceny tak okropnie wzrosły, że ona już by w życiu domu nie wybudowała... 8)

Z wykonawcami też nie mam tak źle i o dziwo chcieli za robociznę tylko ok. 500zł więcej niż na początku 2005 :D

Jak nie ma rąk do pracy???

Żółte łapki tylko czekaja na nasze kielnie i betonik komórkowy!!

Tylko trzeba filcaki mniejsze robić! I rusztowania wyższe stawiać.

Zolte łapki juz nie robia za miske ryzu.

Srednia płaca pracownika przy tasmie to 200 USD a krawaciaza 400 USD.

Myslenie ze ktos przyjedzie tu robic za mniej niz 500 USD jest bardzo naiwne.

Pewnie dużo zależy skąd miałby być ten import siły roboczej.

Nie wiem jak sprawdzają się w budowlance Azjaci, ale od dłuższego czasu nurtuje mnie (zwłaszcza po lekturze wątków o szkodach, jakich narobić potrafią partacze na budowie, o stratach z powodu przeciągania się wykonań itd.) czy nie taniej suma sumarum wynająć np. niemiecką firmę, która w 7 tygodni odwali to z czym u nas trzeba bujać się dwa lata? I jeszcze po sobie posprząta. Czy ktoś z Was próbował kalkulować od tej strony?