kisor 09.03.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 doły przyszykowane i tylko sadzić wprawdzie jeszcze nie ma co ale ważne że do przodu praca wre. moje pytanie: na jakiej ziemi sadzić tuje szmaragd żeby ich wzrost był maxymalny w ciągu roku, tuje podobno lubią ziemie lekko kwaśną - to znaczy ile ph, wyczytałam że dobrym i tanim źródłem jest ziemia poprodukcyjna z pieczarkarni, czy taka ziemia nie spali roślin, z czym to jeszcze wymieszać żeby dało świetną ziemię pod nasze tuje. serdeczne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.03.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Przy iglakach największym problemem nie jest szybkie ich pędzenie za wszelką cenę do góry tylko prowadzenie w ten sposób aby zdążyły przed zimą zdrewnieć, bo inaczej cały odrost szlag trafi po pierwszym mocniejszym mrozie.Odczyn gleby kwaśny to niskie 3-5ph. Jeżeli chodzi o przygotowanie gleby aby była bardziej kwaśna, wystarczy użyć dodatek kwaśnego torfu przy sadzeniu. Jak przygotować rozpędzone iglaki do zimy, najlepiej użyć np.takinawóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 09.03.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Przy iglakach największym problemem nie jest szybkie ich pędzenie za wszelką cenę do góry tylko prowadzenie w ten sposób aby zdążyły przed zimą zdrewnieć, bo inaczej cały odrost szlag trafi po pierwszym mocniejszym mrozie. Odczyn gleby kwaśny to niskie 3-5ph. Jeżeli chodzi o przygotowanie gleby aby była bardziej kwaśna, wystarczy użyć dodatek kwaśnego torfu przy sadzeniu. Jak przygotować rozpędzone iglaki do zimy, najlepiej użyć np.takinawóz. Żywotniki nie wymagają gleb kwaśnych ! Dodatek kwaśnego torfu przy sadzeniu nie ma uzasdnienia. Wymagają natomiast gleb przeciętnych, wilgotnych o umiarkowanej żyzności. Nie wiem skąd bierze się prześwidczenie, że iglaki wymagają gleb kwasnych. Tylko nieliczne gatunki lepiej rosną na glebach kwaśnych a mianowicie: sosna karłowa, sosna pospolita, świerk pospolity, świerk biały, świerk czarny, żywotnikowiec japoński, jodła górska, jodła balsamiczna, mikrobiota syberyjska. Stosunkowo duża grupa iglaków lepiej rośnie na glebach o odczynie zasadowym a najwieksza grupa iglaków na glebach o odczynie obojętnym. Ziemia z pieczarkarni też nie jest dobrym pomysłem. Przy okazji radzę nie przesadzać z nawożeniem zarówno z tym na „rozpęd" jak i z tym jesiennym niby przygotowujacym przenawożone („rozpędzone") rośliny do zimy. Warto zwracać większą uwagę na faktyczne wymagania roślin niż reklamę handlową sprzedawców tofowej ziemi do iglaków oraz jesiennych nawozów i innych „wynalazków". .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisor 09.03.2007 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 dlaczego ziemia z pieczarkarni to zły pomysł, jeżeli wymieszać ją z humusem, ta ziemia jest pulchna lekka dobrze przekompostowana z jeszcze całymi fragmentami słomy? może Ty Pinus wiesz coś więcej jako fachowiec co z tą ziemią nie tak - podziel sie wiedząo ziemi z pieczarkarni piszą tu:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=46151&highlight=ziemia+pieczarkarni a co do lekko kwaśnej ziemi to przeczytałam tu:http://www.blekitne.pl/blekitne/rosliny/rosliny-iglaste.htm#46 a tu obrót o 180 stopni o ziemi wapiennej:http://www.krzewy.pl/Thuja_smaragd/smaragd.htm - trzeba wejść w "wiecej..." litości jak mnie w.....ają informacje na tych stonach, to jaka ta ziemia ma w końcu być, bo mnie zaraz krew zaleje ja to sie nie znam więc pytam bo łatwo forse wyrzucić w błoto a potem pluć sobie w brodę, chce miec ładny żywopłot, na początku roslinom trzeba dac dobry start żeby później mieć czym oko cieszyć, mam beznadziejną ziemie - 20 cm ugory a potem piach więc zrozumcie człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 10.03.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 A do kiedy można sadzić - przesadzać żywotniki bez bryły korzeniowej (ziemi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 10.03.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 dlaczego ziemia z pieczarkarni to zły pomysł, jeżeli wymieszać ją z humusem, ta ziemia jest pulchna lekka dobrze przekompostowana z jeszcze całymi fragmentami słomy? może Ty Pinus wiesz coś więcej jako fachowiec co z tą ziemią nie tak - podziel sie wiedzą o ziemi z pieczarkarni piszą tu:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=46151&highlight=ziemia+pieczarkarni a co do lekko kwaśnej ziemi to przeczytałam tu: http://www.blekitne.pl/blekitne/rosliny/rosliny-iglaste.htm#46 a tu obrót o 180 stopni o ziemi wapiennej: http://www.krzewy.pl/Thuja_smaragd/smaragd.htm - trzeba wejść w "wiecej..." litości jak mnie w.....ają informacje na tych stonach, to jaka ta ziemia ma w końcu być, bo mnie zaraz krew zaleje ja to sie nie znam więc pytam bo łatwo forse wyrzucić w błoto a potem pluć sobie w brodę, chce miec ładny żywopłot, na początku roslinom trzeba dac dobry start żeby później mieć czym oko cieszyć, mam beznadziejną ziemie - 20 cm ugory a potem piach więc zrozumcie człowieka Ziemia z pieczarkarni może być dobra ale po jej przekompostowaniu. Zresztą jak piszesz, że jest jeszcze z całymi fragmentami słomy to przekompostowana raczej nie jest. Samo jej zmieszanie z inną ziemią bezpośrednio przed zasypaniem nią korzeni żywotników podczas sadzenia może być szkodliwe dla roslin. Pytałeś więc odpowiedziałem i nie rozumiem dlaczego piszesz: „litości jak mnie w.....ają informacje na tych stonach, to jaka ta ziemia ma w końcu być, bo mnie zaraz krew zaleje" Podobnie nic nie poradzę na to, że iglaki wymagają takiego a nie innego odczynu gleby , niezależnie od tego co inni o tym piszą na swoich stronach. Jeżeli Cię to aż tak denerwuje to nie musisz przeciez stosować się do moich rad. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.03.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Z tym podłożem to radzę uważać. Może mieć pH nawet 8-9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kisor 11.03.2007 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 przepraszam niekogo nie chciałam obrazićdenerwują mnie "rozbieżności w podawanych informacjach" na innych stronach internetowych i moja bezradność laika za wszystkie wypowiedzi dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts