Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

ale po co ty chcesz liscie sprzatac???? jeszcze za wczesnie, poczekaj az wszystkie z drzew pospadaja, sprzatniesz za jednym zamachem. chyba ze lubisz Depsiu robote sobie dokladac :) u mnie na trawniku na razie tez sie liscie walaja ale Kastosiek tak fajnie sie nimi bawi, ze az zal je sprzatac, na rabatach zostawie na pewno, niech sciolke robia, w ostatecznosci pozgrabiam z trawnika choc u nas zwykle takie pizdziwiatry, ze same sie wywieja :D

Kochana - a jak Ty sobie wyobrażasz posprzątanie liści na 70 arach za jednym zamachem? :o

I na tych 70 a rośnie 7 dorosłych liściastych drzewsk wielkich, np. 2 dęby, tulipanowiec, buk szkarłatny, wiąz holenderski itd.

Nie liczę liści z sadu ponad 20 drzew), orzechów włoskich...

U nas to trwa ze dwa tygodnie, takie sprzątanie! :(

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"Nieużyta jakaś jesteś, nie pomagasz, wcale...":eek: znaczy mnie się to tyczyło?

a kto Ci towarzystwo zabawiał jak wzięłaś pupę w troki i na waksy pojechałaś , co? One tu odkurzały a ja im panele otwierałam:cool:

i po co Ci te dynie scierać? ja ją w kostkę ciepię

a ja chciałam przepis Ty nie=dobra kobieto na dżem z dyni ... może masz inny niż ja :stirthepot:na mnie czeka jeszcze 6 kilogramowa dynia

Edytowane przez relek

reklama roku 2012 :rolleyes:;)

Dlatego u nas już do maja zamknięte! :p

Nic tylko do DPSi na wczasy :D

A mnie się w tym roku liści nie chce zbierać. Czekam na odpowiedni kierunek wiatru. Może przewieje?

To i mnie spróbuj tego wiatru podesłac, bo inaczej to nie wiem, jak sobie sama z tymi tonami liści poradzę, Paweł nie ma czasu. :(

no to całkiem podobny do mojego, ino ja dodałam jeszcze sok z cytryny i jabłka , bo to później w naleśnikach dobrze leży :yes: .....jak nie znajdę innego przepisu , to te 6 kg zrobię z jabłkiem i galaretką brzoskwiniową :) tylko czy ma ktoś przepis na niewylizywanie produktu z garnka, bo mnie później mało słoiczków wychodzi :D

trawę można jeszcze skosić, tylko trzeba wyżej ciąć, a jak kosiarka sobie da radę z liśćmi , to chyba można spróbować, jak nie , to pozostaje dmuchać w stronę sąsiada :D ja mam płot tylko z jednej strony, to nie mam problemu liściowego ...same znikają :rotfl:

znaczy przedmuchasz do sąsiada :cool:?

a ja znalazłam to co misie lubią najbardziej :D jestem pożeraczką bananów od urodzenia a tu

MARMOLADA DYNIOWO-BANANOWA

Bardzo dojrzałe banany, miąższ dyni, cukier.

Przygotowanie:

Rozdrobnione banany i dynie rozgotować, ewentualnie zmiksować. Dodać tyle cukru, ile ważą razem banany i dynia, zagotować, nałożyć do słoików, spasteryzować.

albo

MARMOLADA Z DYNI I MORELI

1 puszka moreli, 800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę, 800 g cukru żelującego, 1/3 torebki cukru waniliowego, 30 ml rumu.

Przygotowanie:

Morele odsączyć, do zalewy włożyć dynię, gotować w wysokim garnku do miękkości (ok. 5 min). Zmiksować, dodać cukier żelujący, cukier waniliowy i rum. Wszystko razem zagotować, nałożyć do słoików, postawić na 5 min do góry dnem, aby w słoikach powstało podciśnienie.

i

MARMOLADA Z DYNI, JABŁEK I BORÓWEK

500 g oczyszczonej dyni, 1,5 kg jabłek, 500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawin), cukier do smaku (100–250 g).

Przygotowanie:

Jabłka upiec w piekarniku i przetrzeć przez sito. Dynię rozparować i zmiksować. Oba przeciery połączyć z przebranymi borówkami. Odparować na małym ogniu, aż pozostanie mniej więcej połowa pierwotnej objętości. Dodać cukier i dalej smażyć. Gdy kropla spuszczona na ostrze noża lub na talerzyk nie rozlewa się, wkładać przetwór do słoików, zamykać i „pod kocyk”.

może Cię coś DePeSiu zainspiruje :yes: polecałabym zwłaszcza ten środkowy przepis , bo jak Ci się kiedyś Paweł trafi, to na śniadanie do jego kawy ;) jak znalazł :D