Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Ja to bym chętnie, ale kasa nie puszcza, wyjazdy kosztują... :(

Skończyłam dzisiaj szyć świąteczne zasłony do salonu z tych wieeeelu metrów czerwonego stylonu, który służył jako dekoracja sali weselnej. :lol2:

Poskładałam to na dwie części i 6 zasłon dla 3 okien uszyłam, co się marnować będzie.

Jeszcze mi tego zostało, ale już większość zużyłam, to i tę resztę jakoś zagospodaruję.

Z rozpędu uszyłam jeszcze zasłonki kuchenne wielkanocne do kuchni i jeszcze zwęziłam dwie nieco za szerokie poszwy.

Następnym razem jak siądę do maszyny, to chyba uszyję zasłony do mojej powstającej pracowni w dawnym pokoju naszych synków.

Fajny materiał w szmateksie na nie znalazłam! :D

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a pokażesz te okna świąteczne?:)

i coś się tak uparła na te maszynę ....do tej pory to już byś pokroiła w kosteczkę i rozmaśliła ...dynia bardzo szybko się w garnku rozmaśla.... a z resztą jak mnie się nie podobało w garnku:stirthepot: blenderem traktowałam :yes:

DePeSiu, a rosnie kole Ciebie żurawina ?

Edytowane przez relek

Do świątecznych okien to jeszcze daleeeeko. ;)

A prywatnych wnętrz to ja nigdy nie pokazuję. :no:

Zasłony są prostackie, po prostu złożone na dwie warstwy z tkaniny stylonowej, prostokąt o długości 2,50 i szerokości 1,70, bez żadnych zupełnie falbanek, fidrygałek czy innych ozdób.

Może kiedyś, za parę lat, przyjdą mi jakieś jeszcze pomysły do głowy, ale na razie jest 6 prostokątów, na każde okno 2 zasłony i już, będzie tego. :lol2:

A na maszynkę się uparłam... tak dla zasady...

Skoro założyłam, że ją wykorzystam (chcę ją sprawdzić czy nada się do robienia surówek w sezonie, bo trzeć marchewkę dla kilkunastu osób ręcznie - możesz sobie wyobrazić) - to zaczekam, aż będzie i ją wykorzystam! :p

DPS-ia ja Ci od razu powiem że ja mam maszynkę do mięsa zelmera właśnie z przystawką do warzyw i uważam to za największy wynalazek ludzkości znaczy tą przystawkę:lol2: suróweczki, ziemniaki na placki starte, buraczki do słoiczków minuta osiem i zrobione, mycie nie takie kłopotliwe, no cud, mniód i orzeszki;)

Rum mam, 7 dyni czeka.. cukier w sklepie , słoiczków brak...

Ten sam problem :cool: słoiczków brak.....może sprawdzę w OBI

Bojąc się o własne życie przyznaję się do przestępstwa .... wyrzucam mnóstwo słoiczków, bo nikt tego nie chce ....

Wyjdę sama, zachęty w postaci kopa nie potrzebuję!!!!

A czy ja chciałam wnętrza ? chciałam na święta okna ubrane zobaczyć bez wnętrza ......:hug: ale dobra , niech Ci będzie .....

ja się patrzę i patrzę na ścianę z drzwiami tarasowymi i jednym oknem i myślę i myślę jak im ubranko nowe wymyślić :confused: kupiłam dwa antyki karnisze i jedną zasłonę z kółkami brązową na okno, bo tylko jedna była :) a na drzwiach rolety suwane w te i nazad i firana w pasy brązowo-beżowa .....i jedno mi się podoba i drugie, ale to jedna ściana .......okna wychodzą na ogród i są jak obrazy, więc nie lubię zasłaniać, ale musowo ochronę na wypadek oglądania tv w słoneczny dzień ......dokupić na okno roletę i na drzwi brązową zasłonę , a firanę przeciąć na dwie i fantazyjnie upiąć w obu oknach ?...... to może być za dużo:eek: zostawić w drzwiach roletę , dokupić zasłonę a w oknie zasłona i firana podpięta ? .....albo wszystko wyciepać ...prócz rolety .....i zacząć od nowa......no myślę i myślę :confused:

a w moim ulubionym sklepie są takie podwiązki do firan , zasłon ....dwa magnesy i sznurek ozdobny i jeszcze jakieś ostópki na nich , kwiatek abo cóś :D jakbys miała 4 magnesy i jakiś świąteczny pomysł ...na przykład szarfa w zielono czerwoną świąteczną kratę ....albo renifery .....to sobie można podpiąć brzegi zasłony :)

dobra idę spać ...przestaję myśleć ....tyle zła na świecie ...Niemcy w Warszawie ....

DPS-ia ja Ci od razu powiem że ja mam maszynkę do mięsa zelmera właśnie z przystawką do warzyw i uważam to za największy wynalazek ludzkości znaczy tą przystawkę:lol2: suróweczki, ziemniaki na placki starte, buraczki do słoiczków minuta osiem i zrobione, mycie nie takie kłopotliwe, no cud, mniód i orzeszki;)

Ha! Tak właśnie mi się wydawało! Dlatego wysłałam wczoraj pozdrowienia do sprzedawcy. :mad:

Bojąc się o własne życie przyznaję się do przestępstwa .... wyrzucam mnóstwo słoiczków, bo nikt tego nie chce ....

Wyjdę sama, zachęty w postaci kopa nie potrzebuję!!!!

A broń Boże, gdzieżby ja Ciebie na kopach... :o

Ale wiesz co?

Niekoniecznie słoiki, bo to dużo miejsca, a ja swoje mam, ale jakbyś Ty POKRYWKI od tych słoików zbierała...?

Pokrywki rdzewieją, trzeba ciągle nowe mieć, a ja nie mam.

To ja wtedy może bym się i wybrała do Ciebie po odbiór... :rolleyes:

Ja potwierdzam slowa wuski dynie przemielilo w try miga :)

Dziękuję, kochana, za opinię. :yes:

To mnie tylko utwierdza w determinacji. ;)

A czy ja chciałam wnętrza ? chciałam na święta okna ubrane zobaczyć bez wnętrza ......:hug: ale dobra , niech Ci będzie .....

ja się patrzę i patrzę na ścianę z drzwiami tarasowymi i jednym oknem i myślę i myślę jak im ubranko nowe wymyślić :confused: kupiłam dwa antyki karnisze i jedną zasłonę z kółkami brązową na okno, bo tylko jedna była :) a na drzwiach rolety suwane w te i nazad i firana w pasy brązowo-beżowa .....i jedno mi się podoba i drugie, ale to jedna ściana .......okna wychodzą na ogród i są jak obrazy, więc nie lubię zasłaniać, ale musowo ochronę na wypadek oglądania tv w słoneczny dzień ......dokupić na okno roletę i na drzwi brązową zasłonę , a firanę przeciąć na dwie i fantazyjnie upiąć w obu oknach ?...... to może być za dużo:eek: zostawić w drzwiach roletę , dokupić zasłonę a w oknie zasłona i firana podpięta ? .....albo wszystko wyciepać ...prócz rolety .....i zacząć od nowa......no myślę i myślę :confused:

a w moim ulubionym sklepie są takie podwiązki do firan , zasłon ....dwa magnesy i sznurek ozdobny i jeszcze jakieś ostópki na nich , kwiatek abo cóś :D jakbys miała 4 magnesy i jakiś świąteczny pomysł ...na przykład szarfa w zielono czerwoną świąteczną kratę ....albo renifery .....to sobie można podpiąć brzegi zasłony :)

dobra idę spać ...przestaję myśleć ....tyle zła na świecie ...Niemcy w Warszawie ....

Dokupiłabym brakującą roletę.

Zasłonę przecięła na pół i firanę też i rozparcelowała na wszystkie okna.

Firanę ozdobnie upiąć, zasłona to właściwie tylko udająca swoją obecność po bokach okna i drzwi tarasowych, i tak w razie potrzeby użyjesz rolety.

Zasłony można też podpiąć jakoś ładnie, ja mam wszystkie zasłony na takich ozdobnych sznurach z boku podpięte, lubię.

U mnie zdjęcia okien to chyba słabo by wyszły, bo ani samo okno nie jest ładne (z pierwszych plastików poniemieckich), ani nie bardzo jest możliwość zrobienia efektownej dekoracji na parapecie, bo okno na tyle blisko ulicy, że musi być firana na całą długość, do samego parapetu. Po prostu będą zasłonięte na czerwono...

...

...

Ale wiesz co?

Niekoniecznie słoiki, bo to dużo miejsca, a ja swoje mam, ale jakbyś Ty POKRYWKI od tych słoików zbierała...?

Pokrywki rdzewieją, trzeba ciągle nowe mieć, a ja nie mam.

To ja wtedy może bym się i wybrała do Ciebie po odbiór... :rolleyes:

...

:o ... mogę zacząć zbierać :) ... aby przyspieszyć "odbiór" poproszę sąsiadów co by również nie wyrzucali :)

... no to na kiedy szykować te dekle ? i ile tego minimalnie musi być byś z Sołtysem przyjechała ? :)

Ratuuuunku !!!! niech mi ktoś zabierze te mikrofale z kuchni .....bo się uzależniam :bash: ja wieloletnia , dużo wieloletnia, zatwardziała przeciwniczka mikrofal ugotowałam już w niej w 15 min. ryż , kaszę jaglaną ...a dziś popełniłam to IMG_1236.jpgbo :bash: mi sie herbaty chciało wieczorową porą :bash:

ooo! właśnie się zastanawiałam , gdzie wiatr wywiał Amber :yes: pozdrowionka po powrocie

Edytowane przez relek