Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

Bój się Boga, Wusia, dręczyć mnie chcesz??? ;)

Nie przystoi chrześcijance, nie przystoi!!!

U nas dzisiaj cudne słoneczko, na dworze -1*C, śnieżek jeszcze leży - pięknie jest, mówię Wam! :D

Tylko czego mnie głowa boli??? :o

Zapas kielaski, szyneczka w toku, slonko na niebie a na ziemi sniezek :cool: popatrz, a mowia ze od przybytku glowa nie boli ;) :bash::lol2:

Kochana, moze jakis wyz idzie i to Ci nie sluzy??? :(

U nas tez piekne slonko! Wlasnie po godzinnym wylegiwaniu sie w lozku z kawka, poranna prasowka, dwoma lasymi na espresso z mlekiem ;) siersciuchami wytoczylismy sie z lozka :D:D:D Ale bez wyrzutow tak pozne wstanie. Prawie cala noc moj mial swoej projekty, ja swoje i spac poszlismy o skandalicznej godzinie ...

Plany na dzisiaj, to silownia, basen i sauna, potem szybciorem na Stare Miasto zobaczyc pierwsze swieteczne swiatelka, spotkanie ze znajomymi a potem ... potem sie jeszcze troche popracuje :-)

Milego dnia!

BTW nie bylabym soba, gdybym nie zapodala ciekawostki z wczoraj ;) Madrzy w zywnosci ;) Amerykanie odkryli co by tu zrobic, aby chleb bez zapodania chemicznych srodkow p/plesni i zepsuciu uczynic prawie niesmiertelnym :sick: Byla potrzeba, jest odkrycie ... I tak oto powstalo zdrowiutkie pieczywo, ktorego nic nie ruszy przez co najmniej 60 dni ... I bez napychania chemia ... ale ... zawsze musi byc jakies ale :sick: I jest ... Nie mniej sa juz plany aby ta metoda "uzdrawiac" na dlugo inne artykuly zywieniowe ... :mad:

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chociaż wstaw zdjęcie na bloga, to se powzdychamy ....do wędzarni :) a potem do kiełbachy :D

DePeSza choc sobie machniemy firany na święta :lol2: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2812071393&ars_source=ars&ars_socket_id=10&ars_rule_id=76 http://allegro.pl/krysztalki-do-lamp-abazurow-koraliki-na-okno-i2828180331.html :lol2:

Aaaa, na bloga wstawię na pewno, prawdopodobnie jutro, będą zdjęcia i przepis zrobienia, bo warto zgrzeszyć! :lol:

Firanki! :o

Fajne, ale nie dla nas, nasza chałupa tak usytuowana, że każdy z ulicy by mi zaglądał, nie zniosłabym...

U nas tylko goście na tyłach mają absolutny spokój i las tuż za furtką, a my - przy samej ulicy głównej we wsi ;) i do tego wew środku wsi! :bash:

Dochtór - ja tera nie piję, bo ni mom z kim, dawno nie przyjeżdżaliście z Dochtorową! :p

Sołtys za wymianę kozy w sypialni się zabrał, ja pierdziuł, jaki syf, aaaa!!!! http://www.cosgan.de/images/smilie/konfus/s045.gif

Ewa, a czemu Twojny nie zrobi swoich?

Przecie najprostszą wędzarenkę w zwykłej beczce można urządzić! :rolleyes:

Brazunia, byłam podziwiałam - zmiana jest powalająca i dogłębna, odwaliłaś kawał dobrej roboty! :yes:

Depsiu, a Ty masz osobne granie we w każdym pomieszczeniu ? i daje się spać z kozą w sypialni ?

Znaczy nie oto mi idzie, że ona ewentualnie mee-czy i mleko daje, ale gorąco chyba co ?

U nas na dole , w okolicach kozy jakieś 22-24 C, ledwo dycham :rolleyes:

Braza - och i ach :) A co się tak na swiecąco-niebiesko z lodówki wydobywa ?

Aneta, nie tak prosto. Po pierwsze mięso z marketu się nie nadaje. Mięso ze sklepu też nie bardzo. A mięsa "od chłopa" nie mam bo chłopów nie znam. Musiałabym się zaczaić na jakąś krowę chyba...ale to już prędzej dzika mogę upolować, koło nas na drogę często wyłażą. A jak nie ma wsadu, to co mi po beczce?

Depsiu, a Ty masz osobne granie we w każdym pomieszczeniu ? i daje się spać z kozą w sypialni ?

Znaczy nie oto mi idzie, że ona ewentualnie mee-czy i mleko daje, ale gorąco chyba co ?

U nas na dole , w okolicach kozy jakieś 22-24 C, ledwo dycham :rolleyes:

Właściwie to faktycznie, każde pomieszczenie ma niezależne grzanie, a w kozie w sypialni przestaje się palić ok. 17.00 i wtedy do wieczora temperatura jest taka ach w sam raz do spania, przyjemna, ale nie zwalająca z nóg. Oczywiście jest też piec co, woda rozchodzi się w nim grawitacyjnie ( u nas konieczność ze względu na częste bardzo przerwy w dostawach prądu, zwłaszcza przy gorszej pogodzie), korzystamy z niego zaledwie kilka razy w roku. Na co dzień życie toczy się w kuchni, tam się pali pod płytą, więc ciepło, Dziadkowie palą w swoim pokoju w piecu, a my w sypialni w kozie, to wystarcza całkowicie, a zużycie opału jest dość śmieszne. Do Dziadków i do pieca kuchennego idzie w sezonie około 2 tony węgla, a do nas nic, tylko własne drewno liściaste, brzoza i olcha. :D

Aneta, nie tak prosto. Po pierwsze mięso z marketu się nie nadaje. Mięso ze sklepu też nie bardzo. A mięsa "od chłopa" nie mam bo chłopów nie znam. Musiałabym się zaczaić na jakąś krowę chyba...ale to już prędzej dzika mogę upolować, koło nas na drogę często wyłażą. A jak nie ma wsadu, to co mi po beczce?

Przetestuj okoliczne sklepy, mięso nie musi być złe. My zamawiamy też ze sklepu, z firmowego sklepu Sokołowa. Sprawdziliśmy kilka sklepów w okolicy, Sokołów dostarcza nam zawsze bardzo dobre mięso, ufamy tym dostawcom, wędlinki wychodzą bardzo dobre, a mięso jest znakomitej jakości, nie zatłuszczone, całe, nie poharatane, bez nadmiernej ilości błon i odpadków. Na naszą prośbę mięso na kiełbasy zawsze przygotowują nam, mielą i mieszają z wołowiną, więc mnóstwo pracy odpada, a kiełbaska... Co tu dużo gadać, to trzeba spróbować! :D

Nowa koza zadebiutowała!

Grzeje już, jeszcze śmierdzi tymi smarami i konserwantami, ale grzeje, nie dymi i w ogóle, ładna jest i fajna! http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/a070.gif

A proszę bardzo, taki, tylko bez tego złotka, czarny zupełnie:

http://www.przysucha.com.pl/oferta/piece/piec_komforter_zoom.jpg

Na razie pali się, grzeje, już widac, że potrzebuje więcej drewna niż dotychczasowa koza, trzeba będzie doposażyć go w szamot, bo nie ma, tylko podwójne ścianki żeliwne.

Parę dni zobaczymy czy daje radę i czy się nauczymy oszczędniej palić, jesli nie, to kupimy szamot i dodamy, bo miejsca w palenisku jest spokojnie wystarczająco.

Góra jest fajna, na upartego można by cały obiad ugotować, bo duża jest. :lol2:

Na razie jest owszem, ciepło, ale smrodliwie... :sick: