Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły

Recommended Posts

• Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• DPS

6661

• braza

3758

• wu

1831

• Agduś

1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale cudeńko :D a ile stoi?to se kupie takie :)

Gospodyni a chodzą u Was po podwórku gęsie ?

bo ja w sprawie porady :yes:czy z gęsi rosół się gotuje ? bo ja starodawna jestem , zawsze mówili źle o gęsi ,że tłusta ,ze niezdrowa ......to ja dopiero teraz się przekonuję do niej i zamówiłam na święta jedną za 100 zł :D.....siedzę i układam menu na święta ...że już?.... no muszę tę gęś zjeść jak se zamówiłam .......znaczy zdążyć zjeść , dlatego już się zabieram za szykowanie świąt

Nieeee, gęsie u nas nie chadzajom.

Ale Babcia mówi, że rosół z gęsi okropnie tłusty, że gęsia to na pieczeń najlepsza jest, a Babcia to sie zna, kiedyś zawsze mieli i gęsie, i kaczki. :yes:

No ten szamot najprawdopodobniej dołożymy, ale chcemy mieć pewność.

Piec jest do nabycia za 1380 zł razem z transportem pod drzwi. :D

Piece są TUTAJ, a zamawiac trzeba najlepiej przez telefon, na stronie podany.

Tfu, śmierdzi koncertowo. :sick:

Mam nadzieję, że do jutra się wyśmierdzi! :o

no ale ten tłuszcz wedle najnowszych badań mózgów naukowych najzdrowszy :eek:

a piec drooogi ....kupie se farelkę :rotfl:

a czemu oni na stronie cen nie podają ....te kratki mnie cenowo interesują

Kobietki :Dprzede mną okropne wyzwanie :stirthepot: ciasto dla zuchów na pasowanie :bash: ....wymyśliłam babeczki i muffiny ...w muffinach dopiero raczkuję ....:confused:albo byłam zawsze , tylko się teraz inaczej nazywają ...trendy z angielska :D ma która sprawdzony przepis na masę do babeczek nie kremową , bo gdzie dzieci kremem paść an takiej uroczystości ?

Edytowane przez relek

No - w pieczeniu to ze mnie żaden autorytet, to tylko poczytam, co mądrzejsi mają na ten temat do powiedzenia. :yes:

Aha - zgodnie z obietnicą wrzuciłam na bloga zdjęcia z wędzenia kiełbaski! :cool:

Relek, a te babeczki maja byc kruche i w srodku z nadzieniem, czy jakie?

Na muffiny mam przepis, ktory zawsze daje pyszne, wilgotne i rozpustne muffinki :-)

Depsia, super zwierz z tej kozy!!!! Niech Wam dobrze sluzy, a za Wusienka powtorze, ze szamot zawsze warto nabyc! Oszczednosc nie tylko w drewnie, ale zwieksza sie ekologia przedsiewziecia co najwazniejsze :yes:

czekam na pokaz szyneczek :D ja dzis popelnilam pyszny kapusniak, z kapusty kiszonej mamusi, wyszla przesmaczna zupa. i wstyd sie przyznac ale wrabalam pol litrowego sloika takiej soczystej kapusty, ale ponoc taka swojska kiszonka jest b. zdrowa :D nie to co sklepowa pedzona na saletrze.

Pół słoika TARcia. Tylko pół... To co to za ilość kapuśniaku...

Kuźwa.. ja muszę gotować jak dla wojska.. w 10 litrowym garze ledwie się mieszczę... :eek:

DPSia.. idę zobaczyć..

Właśnie dyskutowaliśmy na temat.. kiełbasy i wędliny.

Znając nas.. to pewnie będzie trzeba robić... tylko raz czasu brak, a dwa wędzarni jeszcze nie zbudował mąż..

Ale skoro Wy już tyle lat mieszkacie i Sołtys dopiero teraz zrobił.. to jak mój w przyszłym roku czy za dwa zrobi to będzie git...

Amberciu pliska ten przepis :hug:chce pomieszać ...trochę kruchych babeczek, ale jeszcze nie wiem z czym :) i muffinki czarne i białe

DePSia , a jak sie nie ma takiego wędzarniczego bratctwa , to sie te Twoje 20 kg mięsa skręca wokół osi częściej i wychodzi biała kiełbasa ....co święta się do tego zbieram :lol2:

teraz powieś to koło nowej kozy i nie dość że będzie dobrze dopilnowana to jeszcze ususzona:wiggle:

Edytowane przez relek

Depsia, ilosc kielbasy imponujaca!!!! :D:D:D Jak tak patrze na ten wielki gar, to nawet mysle ze do sosnowiska mamy baaaardzo blisko ... ba ... przeciez to rzut kamieniem :cool::lol2::lol2::lol2:

Relek, to moze na priv Ci wrzuce, aby tutaj nie zasmiecac ... Za czesto goscinnosc sosnowa nadwyrezam i kiedys mi Gospodyni w ramach dyscypliny knebel na dziob zalozy :eek::lol2:

o dziękuję DOBRA KOBIETO :) a to myślisz ,że Gospodyni posunęłaby sie do takiej czynności ? to z kim tu będzie se wymieniać poglądy ?:rotfl:komu będzie opowiadać o czarnych portkach w białe kropki ?:rotfl:

jakby kto nie chciał białej kiełbasy to sobie na balkon może zakupić http://allegro.pl/show_item.php?item=2780687521&c=1

Edytowane przez relek

DPSia.. idę zobaczyć..

Właśnie dyskutowaliśmy na temat.. kiełbasy i wędliny.

Znając nas.. to pewnie będzie trzeba robić... tylko raz czasu brak, a dwa wędzarni jeszcze nie zbudował mąż..

Ale skoro Wy już tyle lat mieszkacie i Sołtys dopiero teraz zrobił.. to jak mój w przyszłym roku czy za dwa zrobi to będzie git...

:rotfl:

Kochana, naprawdę myślisz, że jak rodzina Sołtysa tu mieszka od 46 roku, to oni nie wędzili...? :rotfl:

Oczywiście, że była wędzarnia, toż pisałam, że co roku tradycyjnie wędzimy!

Tylko, że w tym roku wędzimy w NOWEJ wędzarni! :cool:

Tarcia - jasne, że domowa kapusta kiszona bardzo zdrowa, to bomba z witaminami i mikroelementami! :yes:

Amberciu pliska ten przepis :hug:chce pomieszać ...trochę kruchych babeczek, ale jeszcze nie wiem z czym :) i muffinki czarne i białe

DePSia , a jak sie nie ma takiego wędzarniczego bratctwa , to sie te Twoje 20 kg mięsa skręca wokół osi częściej i wychodzi biała kiełbasa ....co święta się do tego zbieram :lol2:

teraz powieś to koło nowej kozy i nie dość że będzie dobrze dopilnowana to jeszcze ususzona:wiggle:

Jassssne, że biała zaraz była zrobiona!

No przecie inaczej jak byśmy wiedzieli, czy warto dalej kiszkę napychać mięskiem i wędzić? :o

Nooo nie, na to wieszanie mnie nie namówisz, kochana. :lol2:

Z własnej woli na takie tortury sie narażać, dzień i noc zapach wędzarni mieć w sypialni?!

Takiej możliwości nie ma! :p

Depsia, ilosc kielbasy imponujaca!!!! :D:D:D Jak tak patrze na ten wielki gar, to nawet mysle ze do sosnowiska mamy baaaardzo blisko ... ba ... przeciez to rzut kamieniem :cool::lol2::lol2::lol2:

Relek, to moze na priv Ci wrzuce, aby tutaj nie zasmiecac ... Za czesto goscinnosc sosnowa nadwyrezam i kiedys mi Gospodyni w ramach dyscypliny knebel na dziob zalozy :eek::lol2:

Po pierwsze: mam nadzieję, że pewnego dnia dojdziesz do wniosku, że NAPRAWDĘ macie blisko i zajedziecie po prostu! :lol:

A z tym privem i wyganianiem to nie wygłupiaj się, bo po tyłku natrzaskam! :lol2:

Pisz przepisy wszelkiej maści i wiele chcesz, bo to same pożytki z tego są! :hug:

Skoro przyzwolenie jest to dajemy ;)

Relek, przepisu na kruche nie zapodaje, bo kazdy ma wlasny przecwiczony. Ty pewnie tez :-)

Babeczki zazwyczaj robie malutkie, mam takie foremki silikonowe, ktore maja wykroj malutkiej babeczki, takiej na dwa kesy. Takie babki nie sa klopotliwe w jedzeniu, mieszcza sie do malutkiej papilotki ;) i wygladaja bardzo smakowicie.

Nadzienia to u mnie na pelnym speedzie. Wazne - nadzienie zawsze laduje po ok. 10 - 15 minutowym podpieczeniu babeczek

1. Z nutella - do wyklejonej ciastem foremki wkladam jedna lyzeczke nutelli, a po upieczeniu dekoruje jednym obranym ze skorki migdalem, albo platkami migdalowymi

2. Makowe - gotowa mase makowa "wzbogacam" o dwa ubite zoltka, dodaje posiekane orzechy i masa wypelniam babeczki. Masy makowej jest tyle, ze oblecisz nia jeszcze rolade makowa ;)

3. Z aromatycznymi pieczonymi jabluszkami - jablka wrzucasz do przystawki blendera (tej do siekania) chwileczke miksujesz, aby jablko sie rozdrobnily, wrzucasz do garnuszka, dosmaczasz cynamonen i dla slodkosci cukrem trzcinowym albo stevia i chwile podsmazasz, aby jabluszka troszczeke zmiekly i sie "zeszklily". Nastepnie mase ladujesz do babeczek i pieczesz :-)

Babeczki robie jeszcze z serem i duszonymi pomaranczami, ale z pomaranczami jest troche roboty, bo dlugo sie karmelizuja :p