wu 02.12.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 fajna kozula;) ja tam bym się nie zastanawiała tylko włożyła szamot;) nawet nie chodzi o mniejsze zużycie drewna tylko jak się szamot na grzeje to potem tak fajnie długo ciepełko trzyma i powoli oddaje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 02.12.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 ale cudeńko a ile stoi?to se kupie takie Gospodyni a chodzą u Was po podwórku gęsie ? bo ja w sprawie porady :yes:czy z gęsi rosół się gotuje ? bo ja starodawna jestem , zawsze mówili źle o gęsi ,że tłusta ,ze niezdrowa ......to ja dopiero teraz się przekonuję do niej i zamówiłam na święta jedną za 100 zł .....siedzę i układam menu na święta ...że już?.... no muszę tę gęś zjeść jak se zamówiłam .......znaczy zdążyć zjeść , dlatego już się zabieram za szykowanie świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.12.2012 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Nieeee, gęsie u nas nie chadzajom. Ale Babcia mówi, że rosół z gęsi okropnie tłusty, że gęsia to na pieczeń najlepsza jest, a Babcia to sie zna, kiedyś zawsze mieli i gęsie, i kaczki. No ten szamot najprawdopodobniej dołożymy, ale chcemy mieć pewność. Piec jest do nabycia za 1380 zł razem z transportem pod drzwi. Piece są TUTAJ, a zamawiac trzeba najlepiej przez telefon, na stronie podany. Tfu, śmierdzi koncertowo. Mam nadzieję, że do jutra się wyśmierdzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 02.12.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) no ale ten tłuszcz wedle najnowszych badań mózgów naukowych najzdrowszy a piec drooogi ....kupie se farelkę a czemu oni na stronie cen nie podają ....te kratki mnie cenowo interesują Kobietki :Dprzede mną okropne wyzwanie ciasto dla zuchów na pasowanie ....wymyśliłam babeczki i muffiny ...w muffinach dopiero raczkuję ....:confused:albo byłam zawsze , tylko się teraz inaczej nazywają ...trendy z angielska ma która sprawdzony przepis na masę do babeczek nie kremową , bo gdzie dzieci kremem paść an takiej uroczystości ? Edytowane 2 Grudnia 2012 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.12.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Relcia do takich babeczek to w sumie najbardziej pasuje kremowa;) ale to możesz gęsty budyń ugotować i utrzeć z masłem będzie lżejsze albo z serka mascarpone masę zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 02.12.2012 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Depsia suuuper kozucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 02.12.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 no muszę uważać coby zuchów nie potruć najpierw miałam na myśli ciasto Shrek , ale se pomyślałam ,że ferajna deczko rozbiegana to nie mogę ich tortami pasać jeno coś chap i lecą dalej ...czyli chapsiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.12.2012 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 No - w pieczeniu to ze mnie żaden autorytet, to tylko poczytam, co mądrzejsi mają na ten temat do powiedzenia. Aha - zgodnie z obietnicą wrzuciłam na bloga zdjęcia z wędzenia kiełbaski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.12.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Relek, a te babeczki maja byc kruche i w srodku z nadzieniem, czy jakie? Na muffiny mam przepis, ktory zawsze daje pyszne, wilgotne i rozpustne muffinki Depsia, super zwierz z tej kozy!!!! Niech Wam dobrze sluzy, a za Wusienka powtorze, ze szamot zawsze warto nabyc! Oszczednosc nie tylko w drewnie, ale zwieksza sie ekologia przedsiewziecia co najwazniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.12.2012 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Aha - zgodnie z obietnicą wrzuciłam na bloga zdjęcia z wędzenia kiełbaski! \ leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeccccccccccccccccccccccccceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 02.12.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 matko ślina mi jeziorko zrobiła pod krzesłam:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 02.12.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 czekam na pokaz szyneczek ja dzis popelnilam pyszny kapusniak, z kapusty kiszonej mamusi, wyszla przesmaczna zupa. i wstyd sie przyznac ale wrabalam pol litrowego sloika takiej soczystej kapusty, ale ponoc taka swojska kiszonka jest b. zdrowa nie to co sklepowa pedzona na saletrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 02.12.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Pół słoika TARcia. Tylko pół... To co to za ilość kapuśniaku... Kuźwa.. ja muszę gotować jak dla wojska.. w 10 litrowym garze ledwie się mieszczę... DPSia.. idę zobaczyć.. Właśnie dyskutowaliśmy na temat.. kiełbasy i wędliny. Znając nas.. to pewnie będzie trzeba robić... tylko raz czasu brak, a dwa wędzarni jeszcze nie zbudował mąż.. Ale skoro Wy już tyle lat mieszkacie i Sołtys dopiero teraz zrobił.. to jak mój w przyszłym roku czy za dwa zrobi to będzie git... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 02.12.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 kochana nie zrozumialas samej kapusty wtrazolilam pol sloika, kapusniak byl z 1,5 litra i po co ja mam gotowac wiecej na 2 osoby:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 02.12.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Amberciu pliska ten przepis :hug:chce pomieszać ...trochę kruchych babeczek, ale jeszcze nie wiem z czym i muffinki czarne i białe DePSia , a jak sie nie ma takiego wędzarniczego bratctwa , to sie te Twoje 20 kg mięsa skręca wokół osi częściej i wychodzi biała kiełbasa ....co święta się do tego zbieram teraz powieś to koło nowej kozy i nie dość że będzie dobrze dopilnowana to jeszcze ususzona:wiggle: Edytowane 2 Grudnia 2012 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 02.12.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 TARcia .. ja gotuję z 3 kg kapusty minimum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.12.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Depsia, ilosc kielbasy imponujaca!!!! :D:D Jak tak patrze na ten wielki gar, to nawet mysle ze do sosnowiska mamy baaaardzo blisko ... ba ... przeciez to rzut kamieniem :lol2: Relek, to moze na priv Ci wrzuce, aby tutaj nie zasmiecac ... Za czesto goscinnosc sosnowa nadwyrezam i kiedys mi Gospodyni w ramach dyscypliny knebel na dziob zalozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 02.12.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) o dziękuję DOBRA KOBIETO a to myślisz ,że Gospodyni posunęłaby sie do takiej czynności ? to z kim tu będzie se wymieniać poglądy ?:rotfl:komu będzie opowiadać o czarnych portkach w białe kropki ? jakby kto nie chciał białej kiełbasy to sobie na balkon może zakupić http://allegro.pl/show_item.php?item=2780687521&c=1 Edytowane 2 Grudnia 2012 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.12.2012 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 DPSia.. idę zobaczyć.. Właśnie dyskutowaliśmy na temat.. kiełbasy i wędliny. Znając nas.. to pewnie będzie trzeba robić... tylko raz czasu brak, a dwa wędzarni jeszcze nie zbudował mąż.. Ale skoro Wy już tyle lat mieszkacie i Sołtys dopiero teraz zrobił.. to jak mój w przyszłym roku czy za dwa zrobi to będzie git... Kochana, naprawdę myślisz, że jak rodzina Sołtysa tu mieszka od 46 roku, to oni nie wędzili...? Oczywiście, że była wędzarnia, toż pisałam, że co roku tradycyjnie wędzimy! Tylko, że w tym roku wędzimy w NOWEJ wędzarni! Tarcia - jasne, że domowa kapusta kiszona bardzo zdrowa, to bomba z witaminami i mikroelementami! Amberciu pliska ten przepis :hug:chce pomieszać ...trochę kruchych babeczek, ale jeszcze nie wiem z czym i muffinki czarne i białe DePSia , a jak sie nie ma takiego wędzarniczego bratctwa , to sie te Twoje 20 kg mięsa skręca wokół osi częściej i wychodzi biała kiełbasa ....co święta się do tego zbieram teraz powieś to koło nowej kozy i nie dość że będzie dobrze dopilnowana to jeszcze ususzona:wiggle: Jassssne, że biała zaraz była zrobiona! No przecie inaczej jak byśmy wiedzieli, czy warto dalej kiszkę napychać mięskiem i wędzić? Nooo nie, na to wieszanie mnie nie namówisz, kochana. Z własnej woli na takie tortury sie narażać, dzień i noc zapach wędzarni mieć w sypialni?! Takiej możliwości nie ma! Depsia, ilosc kielbasy imponujaca!!!! :D:D Jak tak patrze na ten wielki gar, to nawet mysle ze do sosnowiska mamy baaaardzo blisko ... ba ... przeciez to rzut kamieniem :lol2: Relek, to moze na priv Ci wrzuce, aby tutaj nie zasmiecac ... Za czesto goscinnosc sosnowa nadwyrezam i kiedys mi Gospodyni w ramach dyscypliny knebel na dziob zalozy Po pierwsze: mam nadzieję, że pewnego dnia dojdziesz do wniosku, że NAPRAWDĘ macie blisko i zajedziecie po prostu! A z tym privem i wyganianiem to nie wygłupiaj się, bo po tyłku natrzaskam! Pisz przepisy wszelkiej maści i wiele chcesz, bo to same pożytki z tego są! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.12.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Skoro przyzwolenie jest to dajemy Relek, przepisu na kruche nie zapodaje, bo kazdy ma wlasny przecwiczony. Ty pewnie tez Babeczki zazwyczaj robie malutkie, mam takie foremki silikonowe, ktore maja wykroj malutkiej babeczki, takiej na dwa kesy. Takie babki nie sa klopotliwe w jedzeniu, mieszcza sie do malutkiej papilotki i wygladaja bardzo smakowicie. Nadzienia to u mnie na pelnym speedzie. Wazne - nadzienie zawsze laduje po ok. 10 - 15 minutowym podpieczeniu babeczek 1. Z nutella - do wyklejonej ciastem foremki wkladam jedna lyzeczke nutelli, a po upieczeniu dekoruje jednym obranym ze skorki migdalem, albo platkami migdalowymi 2. Makowe - gotowa mase makowa "wzbogacam" o dwa ubite zoltka, dodaje posiekane orzechy i masa wypelniam babeczki. Masy makowej jest tyle, ze oblecisz nia jeszcze rolade makowa 3. Z aromatycznymi pieczonymi jabluszkami - jablka wrzucasz do przystawki blendera (tej do siekania) chwileczke miksujesz, aby jablko sie rozdrobnily, wrzucasz do garnuszka, dosmaczasz cynamonen i dla slodkosci cukrem trzcinowym albo stevia i chwile podsmazasz, aby jabluszka troszczeke zmiekly i sie "zeszklily". Nastepnie mase ladujesz do babeczek i pieczesz Babeczki robie jeszcze z serem i duszonymi pomaranczami, ale z pomaranczami jest troche roboty, bo dlugo sie karmelizuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.