Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ale cudeńko :D a ile stoi?to se kupie takie :)

 

 

Gospodyni a chodzą u Was po podwórku gęsie ?

bo ja w sprawie porady :yes:czy z gęsi rosół się gotuje ? bo ja starodawna jestem , zawsze mówili źle o gęsi ,że tłusta ,ze niezdrowa ......to ja dopiero teraz się przekonuję do niej i zamówiłam na święta jedną za 100 zł :D.....siedzę i układam menu na święta ...że już?.... no muszę tę gęś zjeść jak se zamówiłam .......znaczy zdążyć zjeść , dlatego już się zabieram za szykowanie świąt

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nieeee, gęsie u nas nie chadzajom.

Ale Babcia mówi, że rosół z gęsi okropnie tłusty, że gęsia to na pieczeń najlepsza jest, a Babcia to sie zna, kiedyś zawsze mieli i gęsie, i kaczki. :yes:

 

No ten szamot najprawdopodobniej dołożymy, ale chcemy mieć pewność.

Piec jest do nabycia za 1380 zł razem z transportem pod drzwi. :D

 

Piece są TUTAJ, a zamawiac trzeba najlepiej przez telefon, na stronie podany.

Tfu, śmierdzi koncertowo. :sick:

Mam nadzieję, że do jutra się wyśmierdzi! :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no ale ten tłuszcz wedle najnowszych badań mózgów naukowych najzdrowszy :eek:

a piec drooogi ....kupie se farelkę :rotfl:

a czemu oni na stronie cen nie podają ....te kratki mnie cenowo interesują

Kobietki :Dprzede mną okropne wyzwanie :stirthepot: ciasto dla zuchów na pasowanie :bash: ....wymyśliłam babeczki i muffiny ...w muffinach dopiero raczkuję ....:confused:albo byłam zawsze , tylko się teraz inaczej nazywają ...trendy z angielska :D ma która sprawdzony przepis na masę do babeczek nie kremową , bo gdzie dzieci kremem paść an takiej uroczystości ?

Edytowane przez relek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No - w pieczeniu to ze mnie żaden autorytet, to tylko poczytam, co mądrzejsi mają na ten temat do powiedzenia. :yes:

Aha - zgodnie z obietnicą wrzuciłam na bloga zdjęcia z wędzenia kiełbaski! :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Relek, a te babeczki maja byc kruche i w srodku z nadzieniem, czy jakie?

 

Na muffiny mam przepis, ktory zawsze daje pyszne, wilgotne i rozpustne muffinki :-)

Depsia, super zwierz z tej kozy!!!! Niech Wam dobrze sluzy, a za Wusienka powtorze, ze szamot zawsze warto nabyc! Oszczednosc nie tylko w drewnie, ale zwieksza sie ekologia przedsiewziecia co najwazniejsze :yes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czekam na pokaz szyneczek :D ja dzis popelnilam pyszny kapusniak, z kapusty kiszonej mamusi, wyszla przesmaczna zupa. i wstyd sie przyznac ale wrabalam pol litrowego sloika takiej soczystej kapusty, ale ponoc taka swojska kiszonka jest b. zdrowa :D nie to co sklepowa pedzona na saletrze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pół słoika TARcia. Tylko pół... To co to za ilość kapuśniaku...

Kuźwa.. ja muszę gotować jak dla wojska.. w 10 litrowym garze ledwie się mieszczę... :eek:

 

DPSia.. idę zobaczyć..

Właśnie dyskutowaliśmy na temat.. kiełbasy i wędliny.

Znając nas.. to pewnie będzie trzeba robić... tylko raz czasu brak, a dwa wędzarni jeszcze nie zbudował mąż..

Ale skoro Wy już tyle lat mieszkacie i Sołtys dopiero teraz zrobił.. to jak mój w przyszłym roku czy za dwa zrobi to będzie git...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Amberciu pliska ten przepis :hug:chce pomieszać ...trochę kruchych babeczek, ale jeszcze nie wiem z czym :) i muffinki czarne i białe

 

 

DePSia , a jak sie nie ma takiego wędzarniczego bratctwa , to sie te Twoje 20 kg mięsa skręca wokół osi częściej i wychodzi biała kiełbasa ....co święta się do tego zbieram :lol2:

 

teraz powieś to koło nowej kozy i nie dość że będzie dobrze dopilnowana to jeszcze ususzona:wiggle:

Edytowane przez relek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Depsia, ilosc kielbasy imponujaca!!!! :D:D:D Jak tak patrze na ten wielki gar, to nawet mysle ze do sosnowiska mamy baaaardzo blisko ... ba ... przeciez to rzut kamieniem :cool::lol2::lol2::lol2:

 

 

Relek, to moze na priv Ci wrzuce, aby tutaj nie zasmiecac ... Za czesto goscinnosc sosnowa nadwyrezam i kiedys mi Gospodyni w ramach dyscypliny knebel na dziob zalozy :eek::lol2:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

o dziękuję DOBRA KOBIETO :) a to myślisz ,że Gospodyni posunęłaby sie do takiej czynności ? to z kim tu będzie se wymieniać poglądy ?:rotfl:komu będzie opowiadać o czarnych portkach w białe kropki ?:rotfl:

 

jakby kto nie chciał białej kiełbasy to sobie na balkon może zakupić http://allegro.pl/show_item.php?item=2780687521&c=1

Edytowane przez relek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DPSia.. idę zobaczyć..

Właśnie dyskutowaliśmy na temat.. kiełbasy i wędliny.

Znając nas.. to pewnie będzie trzeba robić... tylko raz czasu brak, a dwa wędzarni jeszcze nie zbudował mąż..

Ale skoro Wy już tyle lat mieszkacie i Sołtys dopiero teraz zrobił.. to jak mój w przyszłym roku czy za dwa zrobi to będzie git...

 

:rotfl:

Kochana, naprawdę myślisz, że jak rodzina Sołtysa tu mieszka od 46 roku, to oni nie wędzili...? :rotfl:

Oczywiście, że była wędzarnia, toż pisałam, że co roku tradycyjnie wędzimy!

Tylko, że w tym roku wędzimy w NOWEJ wędzarni! :cool:

 

Tarcia - jasne, że domowa kapusta kiszona bardzo zdrowa, to bomba z witaminami i mikroelementami! :yes:

 

Amberciu pliska ten przepis :hug:chce pomieszać ...trochę kruchych babeczek, ale jeszcze nie wiem z czym :) i muffinki czarne i białe

 

 

DePSia , a jak sie nie ma takiego wędzarniczego bratctwa , to sie te Twoje 20 kg mięsa skręca wokół osi częściej i wychodzi biała kiełbasa ....co święta się do tego zbieram :lol2:

 

teraz powieś to koło nowej kozy i nie dość że będzie dobrze dopilnowana to jeszcze ususzona:wiggle:

 

Jassssne, że biała zaraz była zrobiona!

No przecie inaczej jak byśmy wiedzieli, czy warto dalej kiszkę napychać mięskiem i wędzić? :o

Nooo nie, na to wieszanie mnie nie namówisz, kochana. :lol2:

Z własnej woli na takie tortury sie narażać, dzień i noc zapach wędzarni mieć w sypialni?!

Takiej możliwości nie ma! :p

 

Depsia, ilosc kielbasy imponujaca!!!! :D:D:D Jak tak patrze na ten wielki gar, to nawet mysle ze do sosnowiska mamy baaaardzo blisko ... ba ... przeciez to rzut kamieniem :cool::lol2::lol2::lol2:

 

 

Relek, to moze na priv Ci wrzuce, aby tutaj nie zasmiecac ... Za czesto goscinnosc sosnowa nadwyrezam i kiedys mi Gospodyni w ramach dyscypliny knebel na dziob zalozy :eek::lol2:

 

Po pierwsze: mam nadzieję, że pewnego dnia dojdziesz do wniosku, że NAPRAWDĘ macie blisko i zajedziecie po prostu! :lol:

A z tym privem i wyganianiem to nie wygłupiaj się, bo po tyłku natrzaskam! :lol2:

Pisz przepisy wszelkiej maści i wiele chcesz, bo to same pożytki z tego są! :hug:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro przyzwolenie jest to dajemy ;)

 

Relek, przepisu na kruche nie zapodaje, bo kazdy ma wlasny przecwiczony. Ty pewnie tez :-)

 

Babeczki zazwyczaj robie malutkie, mam takie foremki silikonowe, ktore maja wykroj malutkiej babeczki, takiej na dwa kesy. Takie babki nie sa klopotliwe w jedzeniu, mieszcza sie do malutkiej papilotki ;) i wygladaja bardzo smakowicie.

 

Nadzienia to u mnie na pelnym speedzie. Wazne - nadzienie zawsze laduje po ok. 10 - 15 minutowym podpieczeniu babeczek

 

1. Z nutella - do wyklejonej ciastem foremki wkladam jedna lyzeczke nutelli, a po upieczeniu dekoruje jednym obranym ze skorki migdalem, albo platkami migdalowymi

 

2. Makowe - gotowa mase makowa "wzbogacam" o dwa ubite zoltka, dodaje posiekane orzechy i masa wypelniam babeczki. Masy makowej jest tyle, ze oblecisz nia jeszcze rolade makowa ;)

 

3. Z aromatycznymi pieczonymi jabluszkami - jablka wrzucasz do przystawki blendera (tej do siekania) chwileczke miksujesz, aby jablko sie rozdrobnily, wrzucasz do garnuszka, dosmaczasz cynamonen i dla slodkosci cukrem trzcinowym albo stevia i chwile podsmazasz, aby jabluszka troszczeke zmiekly i sie "zeszklily". Nastepnie mase ladujesz do babeczek i pieczesz :-)

 

Babeczki robie jeszcze z serem i duszonymi pomaranczami, ale z pomaranczami jest troche roboty, bo dlugo sie karmelizuja :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...