relek 03.12.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) a to na zachętę ano zapomniałam jeszcze,że ja na zmianę robię ten prosty lukier z cukru pudru do którego dodaje jak chce żeby był bielszy , mąki ziemniaczanej odrobinę Edytowane 3 Grudnia 2012 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 03.12.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Relka musiałaś no:P a ja se podobną bombeczkę zrobiłam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 03.12.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Maaaatkooooo jeeeedyyyyynaaaaaa, ta kiełbasa ..... Już nic więcej nie powiem, nie dam rady ....!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.12.2012 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Wiolaszka, nie pytaj i bierz, co trzeba! Relcia - już popiekłaś, czy to pamiątkowa fota z ubiegłych lat? U nas w nocy świeży śnieżek spadł, póki co jest biało, cudnie, zimowo! Aż chce się żyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 04.12.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 to z tamtego roku :rolleyes:dziś przede mną wyzwanie ....29 babeczek :oi to takich cobym się nie zbłaźniła :pi dobre nadzionko miały albo ładne przybranie ...może słoneczko zucha ? może zieloną chustę ? ...pierniczyć zaczynam 6 grudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 04.12.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Pierniki brukowce (musiałam:wiggle:) z tego ciasta co podałam na stolnicy posypanej mąką kształtować wałek o średnicy 2,5 cm, Krajać na kawałki o długości 3cm , lekko spłaszczyć na dłoni , wkładać na środek 1/2 łyżeczki gęstej marmolady , zlepić dokładnie , formować gałki wielkości orzecha włoskiego , układać na blasze gęsto nie zachowując rzędów. Cała forma musi być dokładnie zapełniona , aby nie było wolnej przestrzenie. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika , piec 30 - 40 minut .Po upieczeniu zsunąć piernik na stolnicę ( piecze się krajankę i brukowca na blasze bez 4 ścianki ) całość oblukrować , gdy lukier zastygnie , dzielić brukowce na części. Można lukrować lukrem czekoladowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 04.12.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 a jak krajanka to ja wam polecam http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1041&st=380&p=633485entry633485 w linku jest tez przepis na sama mase marcepanowa tu fotka http://3.bp.blogspot.com/_QYXfFH-IKaI/SyxTnEvU25I/AAAAAAAADOA/GrjcK-U2NOw/s400/Krajanka+piernikowa+z+marcepanem3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 04.12.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) no to ja Wam jeszcze:wiggle: Piernik z marchwi 50 dag mąki 50 dag marchwi 3-4 jaja 10 dag tłuszczu 20 dag cukru ( 5 dag cukru na na ;)karmel) 1 paczka proszku spulchniającego ( tu trzeba pokombinować , bo dla mnie to szok , chyba że w 1980 roku były malutkie paczki ) 1 łyżeczka cynamonu , goździków 3 dag skórki pomarańczowej niby z 5 dag cukru przyrządzić karmel ( a jak już nie ustaliłyśmy w burzliwej dyskusji :rolleyes:karmel pomijamy ) Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach . Tłuszcz utrzeć na puszystą masę , dodawać kolejno żółtka, cukier połowę mąki przesianej z proszkiem ( karmel) , marchew, utłuczone przyprawy , drobno pokrojoną skórkę pomarańczową , Wszystko staranie utrzeć. Ubić pianę , wyłożyć na ciasto , lekko wymieszać przesypując resztą mąki piec w długiej , wąskiej foremce w nagrzanym piekarniku ok 1 godziny , można przełożyć marmoladą lub czekoladową pomadą :no:no dobra , już nie będę ...no chyba że znajdę litewski z 1920 Edytowane 4 Grudnia 2012 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.12.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 no musicie tak od rana już przez Was dzisiaj na zakupach sama mi wlazła do koszyka przyprawa do piernika:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 04.12.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 No, tylko ciasto, na mnie to nie działa:no: Ta kiełbasa w nocy mi się śniła ...!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 04.12.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 działa nie działa :rolleyes:ale na święta musowo jakieś musi być ...kiełbasa tyż chociaż u mnie kiełbasy nie ma :no:ja mam tylko pieczone mięsa i szynkę dla niejadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.12.2012 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Kiełbasa pychotna i pierniki też, ale ja upiekę tylko ten najłatwiejszy. Przepisy jednakowoż dawajcie, bo a nuż... Nigdy przecie nie wiadomo, co człowiekowi może przyjść do głowy w chwili szaleństwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 04.12.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Nie skalam się pieczeniem ciasta, ale do mięska już się przymierzam, a jakże;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.12.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 mnie znajomy podpuszcza żebym schab ze śliwką zrobiła:rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 04.12.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) no dobry a to znajomemu masz zrobic a co na to mąż? DePSia a Ty chcesz pierniczki czy piernik ...bo z piernikami to zawsze robota ...oj duża :rolleyes:dlatego zaczynam po jutrze , bo mój Pan jest wielbicielem pierniczków , szmie je prawie do Wielkiej Nocy a piernik łatwy i puszysty ...masz Piernik Niny 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 kostki margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1/2 torebki przypraw do piernika 2 łyżki oleju 2 jaja 2 szklanki mąki mleko cukier masło mód przyprawy - zagotować , wsypać 1 łyżeczkeę sody ,wymieszać ,ostudzić .Następnie dodac olej , jaja ,mąkę i wymieszac , można dodac bakalie piec 40 min lub Piernik mojej Mamy (który najbardziej smakował z Maminymi konfiturami z czarnej porzeczki ...przecięty na pół i posmarowany ) 1/2 kostki masła roślinnego 1 szklanka cukru 3 jaja kilka łyżek miodu 1 szklanka mocnej kawy ( może być inka albo rozpuszczalna ) 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody przyprawy do piernika skórka pomarańczowa, orzechy , rodzynki masło utrzeć w misce , dodać cukier , i ucierając dalej po jednym żółtku . Miód rozpuścić w gorącej kawie , ostudzić i wlać do utartych z cukrem i masłem żółtek , wsypac mąkę przesianą z sodą i przyprawami do piernika , dodać bakalie a na koniec ubita pianę . Piec w średnio gorącym piekarniku Edytowane 4 Grudnia 2012 przez relek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 04.12.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Relcia mój nie zwróciłby na to uwagi a tym bardziej na to co je co najwyżej by stwierdził że szkoda roboty;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAR 04.12.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 mnie znajomy podpuszcza żebym schab ze śliwką zrobiła:rotfl: to rob, ja robie co swieta plus kilka razy bez okazji, proste latwe i przyjemne, w zasadzie pomiziasz tylko marynata, napchasz sliwek i do piekarnika, samo sie robi. ja dodaje do srodka jeszcze suszona zurawine, na przemian ze sliwkami. w tym roku zrobie tez karkowke w majeranku nadziewana zabkami czosnika (ja jej jesc nie bede ale dla rodzinki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 04.12.2012 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Relcia - ale w jakich temperaturach dokładnie piec te pierniki i ile czasu...? Piec 40 min w ilu stopniach? A średnio nagrzany piekarnik to ile stopni...? Pieczeni raczej nie będziemy robić (chociaż niczego nie wykluczam, wszystko okaże się, co Babcia zarządzi kilka dni przed świętami), ale na pewno będzie pasztet domowy, bo gotowa masa do pieczenia czeka już kilka miesięcy w zamrażarce od czasu jak mój kuzyn będąc u nas ją wykonał wg własnej receptury tajemnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
relek 04.12.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 no tak na oko to w 180 st raczej chyba że opiekarnik pali ja dzis zajęta babkami zucha i kupowaniem łóżka :rolleyes:muszę go zaprojektowac z pewnym bejzbolem http://allegro.pl/lozko-pietrowe-jedyne-na-allegro-i2838135730.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 04.12.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 super pomysly na lozka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.