Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze pod sosnami czyli nowe życie starej stodoły


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 32,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • DPS

    6661

  • braza

    3758

  • wu

    1831

  • Agduś

    1624

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiolaszka, nie pytaj i bierz, co trzeba! :yes:

 

 

Relcia - już popiekłaś, czy to pamiątkowa fota z ubiegłych lat? ;)

 

U nas w nocy świeży śnieżek spadł, póki co jest biało, cudnie, zimowo!

Aż chce się żyć! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierniki brukowce

(musiałam:wiggle:)

z tego ciasta co podałam na stolnicy posypanej mąką kształtować wałek o średnicy 2,5 cm, Krajać na kawałki o długości 3cm , lekko spłaszczyć na dłoni , wkładać na środek 1/2 łyżeczki gęstej marmolady , zlepić dokładnie , formować gałki wielkości orzecha włoskiego , układać na blasze gęsto nie zachowując rzędów. Cała forma musi być dokładnie zapełniona , aby nie było wolnej przestrzenie. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika , piec 30 - 40 minut .Po upieczeniu zsunąć piernik na stolnicę ( piecze się krajankę i brukowca na blasze bez 4 ścianki :rolleyes:) całość oblukrować , gdy lukier zastygnie , dzielić brukowce na części. Można lukrować lukrem czekoladowym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a jak krajanka to ja wam polecam

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1041&st=380&p=633485entry633485

w linku jest tez przepis na sama mase marcepanowa

 

tu fotka :)

http://3.bp.blogspot.com/_QYXfFH-IKaI/SyxTnEvU25I/AAAAAAAADOA/GrjcK-U2NOw/s400/Krajanka+piernikowa+z+marcepanem3.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to ja Wam jeszcze:wiggle:

 

Piernik z marchwi

50 dag mąki

50 dag marchwi

3-4 jaja

10 dag tłuszczu

20 dag cukru

( 5 dag cukru na na ;)karmel)

1 paczka proszku spulchniającego :o( tu trzeba pokombinować , bo dla mnie to szok , chyba że w 1980 roku były malutkie paczki :p)

1 łyżeczka cynamonu , goździków

3 dag skórki pomarańczowej

 

niby z 5 dag cukru przyrządzić karmel ( a jak już nie ustaliłyśmy w burzliwej dyskusji :rolleyes:karmel pomijamy ) Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach . Tłuszcz utrzeć na puszystą masę , dodawać kolejno żółtka, cukier połowę mąki przesianej z proszkiem ( karmel) , marchew, utłuczone przyprawy , drobno pokrojoną skórkę pomarańczową , Wszystko staranie utrzeć. Ubić pianę , wyłożyć na ciasto , lekko wymieszać przesypując resztą mąki piec w długiej , wąskiej foremce w nagrzanym piekarniku ok 1 godziny , można przełożyć marmoladą lub czekoladową pomadą :rolleyes:

 

 

:no:no dobra , już nie będę ...no chyba że znajdę litewski z 1920 :p

Edytowane przez relek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa pychotna i pierniki też, ale ja upiekę tylko ten najłatwiejszy. :lol2:

Przepisy jednakowoż dawajcie, bo a nuż...

Nigdy przecie nie wiadomo, co człowiekowi może przyjść do głowy w chwili szaleństwa... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no dobry :p a to znajomemu masz zrobic a co na to mąż?

DePSia a Ty chcesz pierniczki czy piernik ...bo z piernikami to zawsze robota ...oj duża :rolleyes:dlatego zaczynam po jutrze , bo mój Pan jest wielbicielem pierniczków , szmie je prawie do Wielkiej Nocy :p

 

a piernik łatwy i puszysty ...masz

 

Piernik Niny :D

 

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1/2 kostki margaryny

2 łyżki miodu

1 łyżeczka sody

1/2 torebki przypraw do piernika

2 łyżki oleju

2 jaja

2 szklanki mąki

mleko cukier masło mód przyprawy - zagotować , wsypać 1 łyżeczkeę sody ,wymieszać ,ostudzić .Następnie dodac olej , jaja ,mąkę i wymieszac , można dodac bakalie

piec 40 min

 

lub

Piernik mojej Mamy (który najbardziej smakował z Maminymi konfiturami z czarnej porzeczki ...przecięty na pół i posmarowany :) )

 

1/2 kostki masła roślinnego

1 szklanka cukru

3 jaja

kilka łyżek miodu

1 szklanka mocnej kawy ( może być inka albo rozpuszczalna )

3 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

przyprawy do piernika

skórka pomarańczowa, orzechy , rodzynki

masło utrzeć w misce , dodać cukier , i ucierając dalej po jednym żółtku . Miód rozpuścić w gorącej kawie , ostudzić i wlać do utartych z cukrem i masłem żółtek , wsypac mąkę przesianą z sodą i przyprawami do piernika , dodać bakalie a na koniec ubita pianę . Piec w średnio gorącym piekarniku

Edytowane przez relek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mnie znajomy podpuszcza żebym schab ze śliwką zrobiła:rotfl:

 

to rob, ja robie co swieta plus kilka razy bez okazji, proste latwe i przyjemne, w zasadzie pomiziasz tylko marynata, napchasz sliwek i do piekarnika, samo sie robi. ja dodaje do srodka jeszcze suszona zurawine, na przemian ze sliwkami.

 

w tym roku zrobie tez karkowke w majeranku nadziewana zabkami czosnika (ja jej jesc nie bede ale dla rodzinki)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Relcia - ale w jakich temperaturach dokładnie piec te pierniki i ile czasu...?

Piec 40 min w ilu stopniach?

A średnio nagrzany piekarnik to ile stopni...? :confused:

 

Pieczeni raczej nie będziemy robić (chociaż niczego nie wykluczam, wszystko okaże się, co Babcia zarządzi kilka dni przed świętami), ale na pewno będzie pasztet domowy, bo gotowa masa do pieczenia czeka już kilka miesięcy w zamrażarce od czasu jak mój kuzyn będąc u nas ją wykonał wg własnej receptury tajemnej. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...